Je wilt er niet aan denken: je wordt aangereden door een auto of je krijgt een verkeerde diagnose in het ziekenhuis. Als je een ongeluk krijgt of slachtoffer bent van een medische misser, kan het gevolg zijn dat jij letselschade hebt. Maar wat wordt er nou eigenlijk bedoelt met letselschade? En hoe kun jij een eventuele vergoeding claimen voor deze letselschade? Omdat dit soort zaken best ingewikkeld kunnen zijn, zetten we in dit artikel alles wat je moet weten over letselschade voor je op een rij.
Wat is letselschade?
Je hebt vast wel eens van letselschade gehoord. Toch weet nog niet iedereen wat letselschade nu precies is. Veel mensen denken dat letselschade alleen lichamelijke schade betreft, maar niets in minder waar. Om onduidelijkheden in dit artikel te voorkomen, leggen we je uit wat letselschade precies is.
Letselschade is lichamelijk en geestelijk
Letselschade hoeft echt niet alleen een gebroken arm of een hersenschudding te zijn: ook immateriële schade, oftewel geestelijke schade, valt onder letselschade. Dat kan bijvoorbeeld angst in het verkeer zijn, verminderd levensgeluk door het ongeluk dat letselschade veroorzaakte of minder vertrouwen in de medemens.
Verschillende soorten kosten
Als je een ongeluk hebt gehad door een ander, kan het zo zijn dat je opeens allerlei kosten hebt die je zonder het ongeluk nooit gehad zou hebben. Dat zijn bijvoorbeeld kosten van het ziekenhuis, voor medicijnen of de reis van en naar de dokter, maar ook materiële schade zoals een kapotte auto, gescheurde kleren, een telefoon die kapot viel of fiets die niet meer kan rijden. Ook geestelijke schade, zoals hierboven uitgelegd, kan onder letselschade vallen. Het bedrag dat je voor emotionele schade kunt claimen heet dan smartengeld.
Oorzaken letselschade
De naam zegt het al: letselschade is voortgekomen uit letsel. En letsel krijg je weer door iemand anders. Letselschade is vaak gekoppeld aan een ongeluk in het verkeerd, maar je kunt ook letselschade oplopen door een medische fout, een collega die niet goed uitkijkt op de werkvloer of een andere verwonding die door een ander is veroorzaakt.
Wat moet je dan precies doen bij letselschade?
Als je letselschade hebt opgelopen, is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Zo weet je zeker dat jouw zaak vlug en op correcte wijze kan worden afgehandeld. Als je een ongeluk hebt gehad door het toedoen van iemand anders, denk je niet direct aan de (financiële) schade op de lange termijn. Het is daarom belangrijk om toch aan deze zaken te denken, zodat je goed geholpen kunt worden als je letselschade hebt:
Ga meteen naar een dokter
Ook als je niet met een ambulance naar het ziekenhuis hoeft worden gebracht, is het in elk letselschade geval belangrijk om een dokter op te zoeken. Ook als je maar een paar schrammetjes hebt. Soms zie je op het eerste oog nog niet dat er iets aan de hand is, of komen de klachten een tijd na het ongeluk pas. Laat je daarom altijd eerst checken door een arts. Voor je eigen gezondheid, maar ook omdat een dokter alles vastlegt in een medisch dossier. Dat kan in de claim heel goed van pas komen.
Leg alles vast
Het is belangrijk om na het oplopen van schade door een ander zo veel mogelijk bewijs te verzamelen. Dat doe je bijvoorbeeld door naar de dokter te gaan: als een arts alles vastlegt in je medisch dossier, komt er geen discussie of eventuele pijnen en letsel wel echt door het ongeluk komt. Ook is het belangrijk om overal bonnetjes van te bewaren: die eventuele taxi naar het ziekenhuis, de reparatie van je kapotte telefoon, bijvoorbeeld. Noteer ook alle kosten die je misloopt door het letsel: misschien kan je niet of minder werken, of mis je nu een cursus waar je al voor hebt betaald. Heel belangrijk: noteer, noteer, noteer!
Neem een letselschade advocaat in arm
Als je zeker wilt weten dat je letselschade zaak goed verloopt, is het een goed idee om juridische hulp in te schakelen. Een advocaat gespecialiseerd in letselschade weet alles over de regelingen op dit gebied en kan je in het hele traject adviseren. Hij of zij denkt misschien wel aan gemiste kosten die jij over het hoofd had gezien en helpt je de stress rondom de letselschade in toom te houden. Een letselschade advocaat neemt al je zorgen weg in de procedures rondom je ongeluk. Wel zo fijn, toch? Zo weet je zeker dat je krijgt waar jij als letselschadeslachtoffer recht op hebt.
Wat wordt er vergoed bij letselschade?
De vergoeding voor letselschade is natuurlijk in elk uniek geval anders. Kosten die worden vergoed bij letselschade zijn materiele kosten zoals de schade aan je vervoersmiddel, ziekenhuiskosten, maar ook zaken als reiskosten naar het ziekenhuis, parkeerbonnen en eventuele huishoudelijke hulp. Als je studievertraging oploopt door het ongeluk, of bijvoorbeeld de opbouw van je pensioen mist door (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid, wordt dit ook vergoed bij letselschade. Dat geldt ook voor emotionele schade: als je psychische klachten hebt door het ongeluk, zoals angst of slecht kunnen slapen, kun je hier zogenoemd smartengeld voor krijgen. Een letselschade advocaat kan je helpen met de claim.
Hoe werkt een claim voor een vergoeding bij letselschade?
Als je letselschade hebt opgelopen, wil je natuurlijk dat alles zo snel mogelijk wordt opgelost en jij de kosten voor medische zorg of misgelopen salaris kunt dekken. Maar hoe kun je dan een claim voor de letselschade indienen? Dat leggen we graag voor je uit.
Meld de letselschade en stel de tegenpartij aansprakelijk
De eerste stap is om de letselschade officieel te melden. Hier kan je letselschade advocaat je natuurlijk bij helpen. De verzekering moet weten of degene die je ongeluk heeft veroorzaakt aansprakelijk is voor de letselschade, omdat hij of zij bijvoorbeeld een fout maakte in het verkeer. Om de tegenpartij aansprakelijk te stellen, zal je advocaat een brief opstellen.
Een berekening van de schade
Bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij, zal er ook meteen een berekening worden gemaakt van de letselschade. Hoeveel kosten ben je nu al kwijt en welke kosten kunnen er in de toekomst nog komen? Zulke gegevens haalt je advocaat bijvoorbeeld uit je medisch dossier, waar al je klachten na het ongeluk in zullen staan, omdat jij meteen naar een arts bent gegaan na het ongeluk. Je letselschade advocaat zal de procedure voor je uit handen nemen, zodat jij je kunt richten op je herstel.
Hoe kun je in geval van letselschade claimen waar je recht op hebt?
De procedure voor letselschade kan best lang duren, afhankelijk van de situatie waar jij je in bevindt als slachtoffer. Als je een auto ongeluk hebt gehad, veroorzaakt door een ander, kan dat langslepende gevolgen hebben. Misschien kun je een paar maanden niet werken, of heb je zelfs na een aantal jaar nog klachten.
Denk ook aan de toekomst
Ook zaken als een verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid in de toekomst of moeite bij het ruilen van ziektekostenverzekering moeten zeker meegenomen worden in je claim. Je weet nu nog niet welke gevolgen de letselschade voor je toekomst kan hebben: misschien heb je door het ongeluk grotere kans op gezondheidsklachten als je ouder bent.
Tref niet direct een definitieve regeling
Vaak zal de verzekering van de tegenpartij onderhandelen over een definitieve regeling. Het is belangrijk dat je niet direct akkoord gaat met zo’n regeling: je weet immers nog niet of je langdurig last gaat hebben van de letselschade en of het je toekomst kan beïnvloeden. Als dit het geval is, kun je beter een zogenoemde regeling met een voorbehoud treffen. Zo tref je nog niet direct een regeling die definitief is, maar kun je ook op een later moment in je leven nog een aanvullende claim indienen voor een schadevergoeding. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als na het ongeluk nog niet duidelijk is welke klachten er in de toekomst nog bij kunnen komen.
Het is heel vervelend als je letselschade oploopt. Door dit artikel weet je precies wat je moet doen in geval van materiele of immateriële schade die door een ander wordt veroorzaakt. Zo weet je zeker dat jij als slachtoffer zult ontvangen waar je recht op hebt. Letselschade is al erg genoeg, wel zo fijn dat je geen kosten hoeft te maken voor iets wat een ander jou heeft aangedaan! Het is vooral belangrijk dat je alle bonnetjes voor kosten die je maakt door het ongeluk bewaard. Maak een dossier aan waar je alles in noteert: activiteiten die je niet meer kunt doen door de letselschade, financiële zaken die voortkomen uit het ongeluk en medische ongemakken die je eerder nog niet had. Een letselschade advocaat helpt je door de procedure voor het claimen van de letselschade. Sterkte!