Een scooter is één van de meest populaire vervoersmiddelen in Nederland. Vooral onder jongeren, maar ook volwassenen maken graag een ritje. Belangrijk is daarbij dat je scooter verzekerd is. Een WA verzekering is verplicht (voor als je bijvoorbeeld iemand aanrijdt), maar je kan ook een all risk verzekering afsluiten. Hoe dit precies werkt en waar je dit kunt doen, vind je allemaal in dit artikel. We geven diverse voorbeelden over aanbieders van scooterverzekeringen en wat zij te bieden hebben.
Wat houdt een scooterverzekering precies in?
De minimale bromfietsverzekering die je moet hebben, is een WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekering. Met een WA verzekering dek je de schade die je met je scooter aan jezelf, of aan andere verkeersdeelnemers toebrengt. Op je scooter rijden zonder WA verzekering is strafbaar.
Een paar jaar geleden moest je met de ‘groene kaart’ kunnen aantonen dat je scooter verzekerd was, maar tegenwoordig is dit snel na te zoeken in een registratiesysteem. In Nederland hoef je de groene kaart niet meer bij je te dragen, maar in het buitenland wel. In dat geval kan je zo’n kaart aanvragen bij je verzekeraar.
De scooterverzekering wordt meestal bromfietsverzekering genoemd. De bromfietsverzekering is geldig voor de volgende voertuigen:
- bromfietsen tot 25 km per uur (blauwe kentekenplaat)
- scooters tot 45 km per uur (met helm en gele kentekenplaat)
- snorfietsen (blauwe kentekenplaat)
Wat kan je nog meer verzekeren aan je scooter, naast de WA (wettelijke aansprakelijkheid?)
Er zijn verschillende mogelijkheden om je scooter te verzekeren naast het verplichte WA gedeelte. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan:
- Een All Risk verzekering. Deze verzekering dekt je scooter bij vrijwel alle schade, ongeacht of de schade door jezelf is veroorzaakt, of door derden. Denk bijvoorbeeld aan aanrijdingen, diefstal botsingen met weggebruikers, botsingen met overstekende dieren, storm of te water raken. De all risk verzekering wordt ook wel ‘volledige casco dekking’ genoemd.
- Een speciale diefstaldekking
- Een verhaalrechtsbijstandverzekering, waarmee je niet zelf de schade hoeft te verhalen die aan jouw scooter is toegebracht door anderen. Dit wordt gedaan door specialisten.
Verderop in het artikel bespreken we kort waar je op moet letten voor je een scooterverzekering afsluit.
Redenen om een scooterverzekering af te sluiten
Naast de verplichte WA verzekering, is het een geruststellend gevoel als je bij schade aan je scooter niet plotseling een financiële klap krijgt. Als je verantwoord de weg op gaat, is de kans op ongelukken niet heel groot, maar het kan altijd gebeuren. Het is op het moment van een ongeluk of botsing (wat al vervelend genoeg is) prettig als je weet dat dit financieel geen rampzalige gevolgen heeft. Als je ook gedekt bent voor verhaalrechtsbijstand, neemt dat de zorg weg dat je zelf de schade moet verhalen bij degene die deze veroorzaakt heeft.
Een all risk en diefstalverzekering kunnen ook van pas komen. Met een all risk verzekering ben je gedekt voor alle pech die je kan hebben met je bromfiets, inclusief diefstal. Dekking voor diefstal is met name belangrijk bij de kostbare scooters. Denk bijvoorbeeld aan scooters van gewilde merken, die populair zijn voor diefstal. Voor een duurdere scooter betaal je dan ook een hogere diefstal – of all risk premie.
Aandachtspunten voor het afsluiten van een scooterverzekering
Voor je een scooterverzekering afsluit, is het goed om bij een paar punten stil te staan. Het is belangrijk om goed verzekerd de weg op te gaan, maar onnodig teveel betalen is natuurlijk zonde. Let in elk geval op het volgende:
- Een all risk verzekering kan erg handig zijn, maar is bij een oudere scooter niet noodzakelijk. Bij een nieuwe, of diefstalgevoelige scooter is de all risk verzekering (of alleen een diefstaldekking) wel aan te raden. Een kostbare scooter wordt sneller gestolen, en áls dat gebeurt is het een dure aangelegenheid.
- We kunnen een all risk verzekering ook aanraden in het geval dat je van je scooter afhankelijk bent voor je werk. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die op verschillende locaties in de stad werken, en die hun scooter nodig hebben om snel van het ene naar het andere adres te rijden.
- Verzekeraars bieden soms de mogelijkheid aan om accessoires van je scooter mee te verzekeren. Dit is niet altijd nodig. Een windscherm is bijvoorbeeld vaak al meeverzekerd. Een topkoffer is niet altijd meeverzekerd, maar deze verliest snel zijn waarde. Denk dus goed na of je het de moeite vindt om je accessoires te verzekeren.
- De verschillen in premies tussen de diverse verzekeringsmaatschappijen kunnen aardig oplopen. Het kan nuttig zijn om een vergelijkingssite te raadplegen. Bel vooral ook de verzekeraars op als je vragen hebt.
- De prijs voor een bromfietsverzekering hangt ook af van je leeftijd, je rijervaring en de omgeving waar je woont. In de stad wordt een scooter sneller gestolen, dus zal je op dat gebied een hogere premie betalen als je in een stedelijke omgeving woont.
Welke aanbieder ga je vervolgens kiezen?
Het is moeilijk om van tevoren aan te geven welke aanbieder het goedkoopste is voor jou. Dit hangt van een aantal factoren af, zoals ervaring, leeftijd, schadevrije jaren, het bouwjaar van de scooter en de regio waar je woont.
Bij de meeste aanbieders kan je jouw premie vooraf berekenen. Als je jouw premie noteert bij de verschillende aanbieders, kan je zelf gaan vergelijken. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de mogelijkheden en service die de verzekeraar jou biedt.
Scooterverzekering afsluiten bij Centraal Beheer
Centraal beheer staat bekend als één van de meest klantvriendelijke verzekeraars. Op het gebied van scooterverzekeringen zijn ze prettig en handig om de volgende redenen:
- Accessoires worden meeverzekerd
- Je kan zelf je dekkingen samenstellen (vandalisme, diefstal, loslopende dieren, etc)
- Je kan voor een eigen risico kiezen en dan minder betalen.
- Bij Centraal Beheer is er geen opzegtermijn. Je kan je scooterverzekering elk moment opzeggen.
- Je bent verzekerd van hulp als je een ongeluk krijgt.
Al met al is Centraal Beheer een klantvriendelijke en ervaren verzekeraar. De website is overzichtelijk, dus je kan snel alle informatie vinden die je nodig hebt. Eén van de beste aanbieders.
Je scooter verzekeren bij InShared
Bij Inshared kan je je scooter voordelig verzekeren. Daarbij zijn al je accessoires standaard meeverzekerd. Je kan er eenvoudigweg terecht voor een WA verzekering en een All Risk verzekering. Je kan je verzekering elke dag opzeggen, zonder opzegtermijn.
Bij de All Risk verzekering van Inshared krijg je in het geval van een onbruikbare scooter, naast een schadevergoeding ook een vergoeding van 40 euro om alternatief vervoer mee te betalen (zoals openbaar vervoer).
Inshared is voordelig, maar is wat minder flexibel in het aanbieden van verschillende dekkingen waarmee je je verzekering kan samenstellen: er is alleen de mogelijkheid voor een WA verzekering, en/of een all risk verzekering. Je kan voor de zekerheid altijd even bellen om naar de mogelijkheden te informeren.
De ANWB scooterverzekering
ANWB is één van de beste aanbieders van scooterverzekeringen. Ze bieden een lage premie en een uitgebreide dekking. Schade aan je kleding en je helm is in de meeste pakketten gratis meeverzekerd. Andere voordelen van de ANWB scooterverzekering zijn:
- Als je al lid bent van ANWB krijg je 5% ledenkorting op je scooterverzekering.
- Je no claim korting kan oplopen tot 75%.
- Je krijgt gratis 1 jaar aanschafwaardegarantie. In het eerste jaar wordt bij totaal verlies van je scooter (zoals diefstal) de aanschafwaarde volledig vergoed.
- Bij de ANWB kan je kiezen uit drie verschillende standaard dekkingen, en drie aanvullende dekkingen. Deze aanvullende dekkingen zijn ongevallen voor opzittenden, rechtsbijstand en aanschafwaardegarantie.
- Bij de ANWB heb je de mogelijkheid voor de Bromfiets pechhulp service verzekering. Je bent dan het hele jaar lang, 24 uur per dag verzekerd van hulp bij scooterpech. Deze verzekering kost 47 euro per jaar (plus een ANWB lidmaatschap).
De ANWB is betrouwbaar en heeft praktische dekkingen en aanbiedingen. Daarbij is ook de pechhulp een typische ANWB service
Scooterverzekering van Univé
Ook Univé is een betrouwbare aanbieder van scooterverzekeringen. Ze bieden lage premies en een uitgebreide dekking. Aanvullende dekkingen voor rechtshulp, opzittenden en pechhulp zijn ook mogelijk.
De drie basispakketten van de Univé scooterverzekering zijn:
- Wettelijke aansprakelijkheid
- Wettelijke aansprakelijkheid + beperkt casco
- WA + volledig casco en 1 jaar aanschafwaarde garantie
Je helm is automatisch meeverzekerd bij de casco dekkingen. Voor andere accessoires dan je helm kan je zelf een aanvullend bedrag kiezen.
Univé biedt gunstige 20+ premies voor bromfietsers boven de 20 jaar. Op de bromfietsverzekeringen van Univé krijg je meteen 50% no-claim korting.
Interpolis scooterverzekering bij de Rabobank
Bij de Rabobank zijn er degelijke Interpolis verzekeringen om je scooter mee te dekken. Je kan kiezen uit enkel de WA verzekering, en daarnaast uit WA met beperkt casco of WA met volledig casco. Deze dekkingen kan je uitbreiden met 24/7 pechhulp in het binnen – of buitenland.
Voordelen van een Interpolis scooterverzekering zijn:
- 0% eigen risico bij schade
- Aankoopwaardegarantie in het eerste jaar.
- De dekking voor pechhulp
Overzichtelijk, degelijk en eenvoudig zijn de kenmerken van een Interpolis scooterverzekering!
Scooter verzekeren bij Diks
Diks is een zeer klantvriendelijke verzekeraar die zich onderscheidt met een website die veel advies en informatie geeft. Diks kent drie basisdekkingen:
- WA verzekering
- WA met diefstal en brand
- WA met diefstal, brand en aanrijding (lijkt op all risk).
Als je van een andere aanbieder wilt overstappen op Diks, dan kan je gebruik maken van een gratis overstapservice. Uniek aan Diks is de speciale verzekering voor bezorgscooters. Deze helpt je uit de brand als je je scooter nodig hebt voor je werk als bezorger.
Een andere mogelijkheid bij Diks is om een scooter te verzekeren zonder rijbewijs. Je mag zonder rijbewijs natuurlijk niet op een scooter rijden, maar iemand anders die wel een rijbewijs heeft mag dit wel.
Voor jezelf en voor je scooter zorgen
Naast je scooter verzekeren, is het om te beginnen het meest belangrijk dat je oplettend bent op de weg en je scooter zorgvuldig opbergt. Ze zijn makkelijker om mee te nemen dan een auto en dat geldt helemaal voor geliefde scootermerken zoals Vespa.
Door je van tevoren goed te verdiepen in een scooterverzekering, maak je voor jezelf een betrouwbare en voordelige keuze. Dit doe je door je uitgebreid te verdiepen in de aanbieders en wat hun mogelijkheden zijn, en door stil te staan bij jouw situatie en behoeftes. Zo kan een verzekeraar wel goedkoop zijn, maar heeft deze net niet het handigste pakket voor jou, waardoor het toch weer minder voordelig is om je daar te verzekeren. Daarbij tellen ook je rijervaring, regio, schadevrije jaren en leeftijd mee.
Vaak zijn verzekeraars die wat meer mogelijkheden en flexibiliteit aanbieden, wat prijziger.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Wat kost het behalen van je scooter rijbewijs?
- Hoe vind je een goede studenten zorgverzekering? (2024)
- Waar let je op bij het afsluiten van een e-bike verzekering?
- Welke verzekeringen heb je nodig?
- Waar let je op als je een motorhelm gaat kopen?
- Hoe kan ik mijn bestelauto verzekeren?
- Wat is de goedkoopste autoverzekering van Nederland?