Een ongeval, plotselinge ziekte of een overlijden: een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo ook op reis. Een reisverzekering afsluiten is verstandig om de kosten van de calamiteiten op te vangen. Welke reisverzekering kies je dan? En wat moet deze verzekering dekken? Waar je allemaal op moet letten, zetten wij voor je uiteen. En we hebben de beste tijdelijke reisverzekering voor je uitgezocht.
Zorgeloos vakantie vieren met een reisverzekering
Een reisverzekeringen is er om onverwachte kosten bij (medische) noodgevallen, ziekte en calamiteiten te dekken. Daarbij kun je aan het plotseling moeten afbreken van de reis doordat een naast familielid is overleden; je bent zwaargewond geraakt in het verkeer; gestolen of beschadigde bagage; of bijvoorbeeld de medische kosten nadat je op de berg bij het skiën je been breekt. Eigenlijk is het afsluiten van een reisverzekering iets wat de meeste mensen op hun checklist hebben staan wanneer ze op vakantie gaan, het hoort er bij. Het zorgt ervoor dat je zonder zorgen geniet van je vakantie.
Reisverzekering: kortlopend of doorlopend
Een kortlopende reisverzekering is een verzekering die ingaat op de dag dat je vertrekt en afloopt zodra je weet thuis bent. De verzekering geldt dus voor de gehele vakantie periode met vertrek en aankomst van deur tot deur. Een doorlopende reisverzekering dekt je het gehele jaar door bij iedere reis of een weekendje weg. Ga je per jaar drie weken op vakantie, dan past een kortlopende verzekering goed bij je. Reis je veel, een doorlopende reisverzekering is dan een beter optie voor jou. Hieronder noemen we diverse aanbieders van tijdelijke reisverzekeringen.
Wat is de beste tijdelijke reisverzekering?
We behandelen de 4 populairste en beste kortlopende reisverzekeringen:
1. Unigarant Uitgebreid: de beste dekking voor je vakantie
De beste reisverzekering voor een vakantie van maximaal 21 dagen is Unigarant Uitgebreid. De voorwaarden in de polis zijn het meest omvattend van alle verzekeraars. Dit wil zeggen dat uitkering die je krijgt het hoogste is van allemaal. Ook biedt Unigarant Uitgebreid dekking voor gevaarlijke sporten, pechhulp, rechtsbijstand, eigenlijk alle extra opties die er zijn. Heb je niet alle modules nodig? Dan kun je kiezen voor Unigarant Basis. Deze verzekeringsmaatschappij is onderdeel van de ANWB. De premie verschilt per vakantie en per samenstelling van reisgezelschap, bereken dit gemakkelijk online.
2. Goede tweede optie: NowGo met scherpe prijs
Verzekeraar NowGo komt uit de test als tweede keuze voor beste kortlopende reisverzekering. Waar je bij Unigarant geen eigen risico hebt, rekent NowGo vijftig euro eigen risico voor bagage. De maximale vergoeding voor bagage is 3500 euro, waar dat bij Unigarant 4100 euro is. Kleine verschillen die je ook merkt in prijs: voor NowGo betaal je minder voor een verzekering. Bereken via de websites van de verzekeraars je premie en vergelijk de polissen en prijzen met elkaar. Op die manier maak je een goede afweging welke verzekering het beste bij jou past.
3. Beste prijs-kwaliteitverhouding: Univé
Unigarant biedt de beste dekking, daar is de prijs ook naar. Wil je een iets voordeligere reisverzekering met een sterke prijs-kwaliteitverhouding? Dan biedt Univé een kortlopende reisverzekering met een goede kwaliteit, goede voorwaarden en alsnog een redelijk ruime dekking. Ook deze aanbieder heeft de mogelijkheid verschillende opties aan of uit te vinken en de voorwaarden zorgen voor een ruime dekking
4. Allianz biedt de goedkoopste tijdelijke reisverzekering
Een goedkope kortlopende reisverzekering sluit je af bij Allianz. Voor acht dagen betaal je ongeveer vijftien euro voor twee personen. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de modules die je erbij wilt. Let op dat de dekking wel overeenkomt met jouw wensen en lees de polis goed. Waar je op moet letten zijn het eigen risico en het maximum bedrag dat uitgekeerd wordt.
Kortlopende reisverzekering via de zorgverzekeraar
Bekijk eens het aanbod in reisverzekeringen bij jou zorgverzekeraar. Vaak krijg je korting omdat je al verzekerd bent bij die partij en je weet zeker dat de verzekeringen goed op elkaar aansluiten. De meeste zorgverzekeraars hebben online een handige tool waarin je kunt aanvinken welke opties je wenst voor je verzekering en je ziet direct de prijs die je ervoor betaalt. Ook de grote banken bieden reisverzekeringen. Voor hen geldt hetzelfde: heb je daar al een aantal verzekeringen lopen, dan krijg je mogelijk pakketkorting op je reisverzekering.
Waar let je op bij een kortlopende reisverzekering?
Een reisverzekering afsluiten kan je veel kosten besparen wanneer je op reis iets overkomt. Verdiep je vooraf in de modules van je reisverzekering: heb je alles gedekt wat je gaat doen? Soms zijn er ook modules die je niet nodig hebt. Een pechhulp voor je auto is complete onzin wanneer je met het vliegtuig naar Griekenland gaat. Iedere verzekeraar biedt een reisverzekering waarbij in de basis de buitengewone kosten zitten. Daarnaast moet je bij de polis letten op een paar andere dekkingen: wat houden ze in en tot welk bedrag wordt schade vergoed onder welke voorwaarden? We sommen de dekkingen voor je op:
Buitengewone kosten
Zoals aangegeven is dit de basis van je reisverzekering. Deze dekking is ervoor om jou veilig en zo snel mogelijk thuis te krijgen. Wanneer bijvoorbeeld één van je ouders overlijdt terwijl je op vakantie bent, wordt gewoon geregeld dat je snel naar huis kan.
Medische kosten
Kom je in het ziekenhuis terecht? Dan biedt deze dekking een aanvulling op je eigen zorgverzekering. Heb je medicijnen of een operatie nodig, dan heeft je zorgverzekeraar vaak restricties daaraan verbonden. Bijvoorbeeld dat niet meer uitgekeerd wordt dan het gemiddelde bedrag dat je in Nederland voor dezelfde behandeling betaalt. In dat geval springt je reisverzekeraar bij.
Wintersport en gevaarlijke sporten
Ga je bijzondere sporten doen op vakantie? Controleer de polis goed of dit gedekt wordt. Duiken bijvoorbeeld zit vaak in de standaard dekking, maar voor wintersport moet je vaak een extra optie afsluiten voor het risico.
Ongevallen dekking
Wanneer je op vakantie overlijd of invalide wordt door een ongeval, keert deze module een vast bedrag uit. Lees in de voorwaarden wat de maximale vergoeding is, dit kan namelijk flink verschillen per verzekering, en wat de voorwaarden zijn verbonden aan je leeftijd.
Pechhulp onderweg
Met de auto op vakantie? De optie auto pechhulp dekt de kosten wanneer je auto onderweg kapot gaat. Ook je terugkeer naar Nederland wordt vergoed.
Vervangend vervoer
Heb je pech onderweg? Dan biedt deze optie je de mogelijkheid een vervangend voertuig bij een bedrijf te huren.
Rechtsbijstand
Heb je problemen met het rechtssysteem in het land waar je je bevindt, bijvoorbeeld over een overtreding in het verkeer? Dan help de rechtsbijstand je op weg.
Dekking voor bagae
Verloren, beschadigd of gestolen: bagage wordt in alle gevallen vergoed. Let wel op de maximale vergoeding per bagage artikel en per persoon. Dit kan verschillen per verzekeraar, zelfs per polis.
Werelddekking
De verzekeraar maakt onderscheid in een reis binnen of buiten Europa. Vlieg je naar een ander continent, geef dit dan apart aan, zodat er ook daadwerkelijk een vergoeding wordt uitgekeerd wanneer dit nodig is
Hoe lang is een kortlopende reisverzekering geldig?
Controleer in de polis hoe lang je reisverzekering geldig blijft. De ene verzekeraar biedt namelijk een polis die ruim zes weken dekking biedt, bij de ander kun je gerust een half jaar op vakantie. Wanneer je een aantrekkelijke verzekering vindt, maar de duur van de overeenkomst is te kort voor jouw reis, bel dan even met de aanbieder. Vaak bestaat de mogelijkheid wel om deze periode te verlengen.
Wat is het verschil tussen een reis- en annuleringsverzekering
Waar een reisverzekering alle kosten dekt tijdens je vakantie, zodra je je huis hebt verlaten, is een annuleringsverzekering bedoeld wanneer je van tevoren plotseling je vakantie moet annuleren. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je ziek bent geworden of als het land waar je naartoe wil getroffen is door een ramp. Bij een annuleringsverzekering moet je altijd de afweging maken of het loont om één af te sluiten. Kun je de kosten van de gecancelde reis dragen? En dekt de verzekering wel de volledige reissom?
Gemiddelde prijs voor een premie kortlopende reisverzekering
Voor een kortlopende reisverzekering voor een vakantie van acht dagen met twee personen betaal je gemiddeld vijftig euro. De prijs varieert en is vaak afhankelijk van het reisgezelschap, de bestemming, de voorwaarden in de polis, de maximum vergoeding en in sommige gevallen eigen risico. Ga dus niet direct af op de voordeligste verzekering, maar controleer wat je precies verzekert. Het maakt vaak een wereld van verschil wanneer je beroep moet doen op de verzekering.
Hoe wordt de waarde van je bagage berekend?
Word je op reis bestolen of verliest de vliegmaatschappij je koffer, dan moet je een beroep doen op je verzekering voor je bagage. Deze vergoeding kan soms best tegenvallen. De verzekeraar wil een lijst van de verloren spullen en vraagt daarbij hoe oud de bagage artikelen zijn. De nieuwwaarde van een product wordt vaak alleen vergoed wanneer het maximaal een jaar oud is. Zijn je spullen ouder, dan hanteert de verzekeraar een afschrijvingslijst, waardoor de waarde redelijk snel daalt. Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat sommige verzekeraars een eigen risico rekenen voor bagage, vaak zo’n vijftig euro.