Sinds 1 februari 2018 is in China een algeheel verbod op VPN diensten afgekondigd. Dat betekent dat het in het communistische land tegenwoordig verboden is om een VPN te gebruiken om de strenge censuur op internet te omzeilen. Het bereiken van populaire websites als Facebook, Twitter, YouTube en Google is daarmee weer een stapje moeilijker geworden. In dit artikel leggen we je uit hoe het zover heeft kunnen komen en waarom je met sommige VPN-diensten toch nog altijd goed uit de voeten kunt in China. Tot slot vertellen we je natuurlijk ook welke VPN-diensten je daarvoor het beste kunt gebruiken.
Internet in China streng gereguleerd
Al vanaf 1997 probeert de communistische regering van China om het internet in het lang streng te reguleren. Het voornaamste doel is daarbij dat bepaalde informatie niet toegankelijk moet zijn voor de inwoners. Doordat de gehele infrastructuur van het Chinese deel van het internet in handen is van de overheid is dat in theorie relatief eenvoudig. In de loop der jaren werden zo steeds meer websites geblokkeerd, waardoor inmiddels ongeveer 15% van de 1.000 grootste websites ter wereld niet meer vanuit China te bezoeken is. Zo zijn bijvoorbeeld zeer populaire sites als Facebook, Twitter, Google en YouTube in China verboden en (mits de ingestelde firewall geen kuren vertoont) niet bereikbaar.
VPN als antwoord op geblokkeerde websites
Om de blokkades op internationale websites te omzeilen was het tot voor kort heel goed mogelijk om gebruik te maken van een VPN. Steeds meer Chinezen ontdekten de Virtual Private Networks in het buitenland om toch op internationale websites en internationaal populaire sociale media te kunnen komen. Natuurlijk bleef dat ook bij de Chinese overheid niet onopgemerkt en daarom zijn VPN’s sinds het partijcongres van februari 2018 niet meer toegestaan. VPN diensten actief blokkeren maakt nu dus inmiddels ook deel uit van het pakket aan maatregelen om de Chinese bevolking te beschermen tegen alternatieve nieuwsstromen en denkbeelden.
VPN diensten en Chinese overheid spelen kat en muis
Alhoewel VPN’s in China nu officieel zijn verboden zijn er enkele VPN-aanbieders die zich daar bij weigeren neer te leggen. Daardoor ontspint zich inmiddels een continu kat-en-muisspel, waarbij aan de ene kant deze VPN-diensten telkens weer met succes een gat in de firewall vinden, waarna de Chinese overheid dit gat natuurlijk zo snel mogelijk weer probeert te dichten. De mazen in het net ontstaan doordat de Chinese firewall een complex geheel aan beveiligingsmaatregelen betreft. Dit heeft zoveel verschillende technische kanten dat het vrijwel onmogelijk is voor China om alles doorlopend perfect af te dichten.
Zo kun je zelf het VPN-verbod omzeilen
Als je zelf ook het VPN-verbod wilt omzeilen is het betekent dit dat je een VPN moet uitkiezen die heel actief bezig is zijn VPN-servers in China bereikbaar te houden. En die dat natuurlijk met zoveel succes doet, dat je er ook echt wat aan hebt als je in het land verblijft. Een flexibele VPN met ook veel verschillende servers in de regio dus, die daarnaast 24 uur per dag de eigen diensten kan monitoren en verbeteren zodat er direct actie ondernomen wordt als er weer een digitale weg is afgesloten.
De beste VPN providers voor China
Hieronder hebben we een selectie gemaakt van VPN’s die volgens ons op dit moment de beste keus zijn om in China te gebruiken. Die zijn in de eerste plaats gekozen op factoren zoals de grote beschikbaarheid en flexibiliteit, maar ook de gebruikelijke criteria voor een VPN zoals privacy en goede encryptie. Daarnaast is natuurlijk ook de snelheid van groot belang, dus VPN-diensten die servers hebben die zich vlak bij China bevinden hebben de voorkeur gekregen zodat je zo vlot mogelijk kunt internetten.
Elke VPN-dienst in dit overzicht is volgens ons een goede keuze en daarom behandelen we ze op alfabetische volgorde. Uiteraard kun je het beste zelf eerst wat meer onderzoek doen naar elke afzonderlijke VPN om te kijken of die aan je eisen en wensen voldoet. Let op: zelf bij de beste partij zul je soms meemaken dat je even niet op bepaalde websites kunt komen, of tijdelijk zelfs in het geheel niet gebruik kan maken van de VPN. Bij de hieronder besproken VPN services blijft dat echter tot een minimum beperkt.
ExpressVPN
Een van de populairste VPN’s in China is ExpressVPN. Dat is vooral te danken aan de inventieve manier waarop deze service keer op keer in staat is de Chinese firewall te omzeilen. Een deel van het succes komt door het gebruik van zogenaamde stealth servers die in Hong Kong zijn gesitueerd, maar ook in andere landen in de buurt van China staan snelle en flexibele servers opgesteld. Daardoor kunnen ze garant staan voor een hoge uptime.
Wanneer een veilige verbinding van groot belang is dan kan de kill switch van ExpressVPN een goede aanleiding zijn om voor deze dienst te kiezen. Deze functie zorgt voor het automatisch verbreken van de verbinding als de VPN wegvalt. Zo weet je zeker dat er niet per ongeluk onbeveiligde communicatie wordt verzonden. Mocht er iets mis gaan dan kun je rekenen op ondersteuning tijdens elk moment van de dag of nacht. Daarnaast mag je met 3 apparaten tegelijk van de beveiligde verbinding gebruik maken en hanteert het bedrijf een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie.
Bezoek ExpressVPNNordVPN
Net zoals het hierboven besproken ExpressVPN kun je bij NordVPN gebruikmaken van een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Daarmee laat dit bedrijf zien vertrouwen te hebben in de veiligheid, snelheid en betrouwbaarheid van zijn VPN-diensten. En dat is terecht, want ook in China kun je met NordVPN over het algemeen prima uit de voeten.
Door slim gebruik van dezelfde technologie waarop ook het bekende TOR-netwerk is gebaseerd weet NordVPN de Chinese firewall keer op keer vakkundig te omzeilen. Ook wordt er gebruik gemaakt van een kill switch die ogenblikkelijk ingrijpt wanneer de verbinding niet meer beveiligd is. De vele servers in meer dan 60 landen wereldwijd zorgen er in en buiten China voor dat je altijd optimaal kunt internetten. Daarbij zijn tot zes gelijktijdige verbindingen op evenzoveel apparaten toegestaan.
Bezoek NordVPNStrongVPN
StrongVPN is een van de meest betrouwbare VPN-diensten voor het omzeilen van de Chinese internetcensuur. Een groot aantal lokale servers zorgt ervoor dat de snelheid en uptime van de verbinding goed is geregeld. Daarnaast zorgt men met behulp van het zelf ontwikkelde StrongDNS ervoor dat DNS lekken zo goed mogelijk voorkomen worden. Er wordt encryptie tot en met 2048-bit ondersteund voor een optimaal beveiligde verbinding.
Bij StrongVPN vind je ondersteuning voor de meeste populaire platformen zoals Windows, Mac, Android en iOS. Daarnaast kun je profiteren van een deskundige helpdesk die bereikbaar is via live chat als het toch niet wil lukken. Het is een solide keuze voor de beginnende VPN-gebruiker, ook omdat het maximaal aantal gelijktijdige verbindingen gelimiteerd is tot 2 apparaten.
VyprVPN
VyprVPN maakt gebruik van een geavanceerd systeem voor poortselectie en servers met een speciale stealth modus die Chameleon wordt genoemd om onder de radar van de Chinese firewall te kunnen opereren. Dit is een succesvol concept want anders dan veel andere VPN-diensten heeft VyprVPN het hele scala aan servers en verbonden infrastructuur in eigen beheer. Daardoor kan het de eigen diensten ook snel aanpassen als dat nodig is en een optimale snelheid garanderen. Ook je privacy is op die manier beter gewaarborgd.
Je kunt VyprVPN gebruiken op allerhande systemen op basis van Windows, Mac, Android, maar bijvoorbeeld ook op smart TV’s en routers. Wanneer je in China zit kun je verbinding maken met een van de 15 snelle servers in omringende landen. Als een proefperiode van 3 dagen je niet over de streep kan trekken kun je ook altijd nog kiezen voor de 30 dagen niet-goed-geld-terug-regeling.
AirVPN
AirVPN is een van de VPN-diensten die de strijd niet op heeft gegeven en de uitdaging aan is gegaan om zijn VPN servers bereikbaar te houden voor gebruikers in China. Een deel van die vasthoudendheid komt vanuit het feit dat AirVPN is opgericht door zogenaamde hacktivisten die strijden voor een vrij en open internet. Het aantal servers is beperkt, maar dit wordt goedgemaakt door de locatie ervan. Ze bevinden zich namelijk voor een groot deel in Aziatische landen rondom China.
AirVPN heeft een prima prijs-kwaliteitsverhouding en beschikt ook over uitstekende service. Daar staat tegenover dat het iets minder gebruiksvriendelijk is dan de andere VPN-diensten in dit overzicht. De betrouwbaarheid en snelheid zijn prima voor elkaar en je kunt dit dankzij de goedkope proefperiode van 3 dagen ook eerst zelf ervaren voor je een volledig abonnement neemt.
bolehVPN
Dankzij de geavanceerde xCloak Steakth Servers van bolehVPN mag je bij deze VPN-service rekenen op een grote beschikbaarheid, ook in China. De locatie van die servers speelt daarbij ook een grote rol, want die bevinden zich bijvoorbeeld in Japan, Hong Kong en aan de Westkust van de Verenigde Staten. De op het TOR-netwerk gebaseerde tunnel zorgt voor een veilige en betrouwbare verbinding, waarbij je privacy ook nog eens gegarandeerd is omdat er bij bolehVPN geen logbestanden worden bijgehouden.
Verregaande DNS lekbescherming en een instant kill switch zorgen voor extra bescherming. Daarnaast is bolehVPN beschikbaar op veel verschillende platformen, zoals Windows, Mac, Linux en Android. Maar ook wanneer je de VPN direct op je router wilt instellen kun je daarvoor terecht bij bolehVPN. Als je daarbij (of met iets anders natuurlijk) onverhoopt problemen ondervindt kun je 24 uur per dag contact opnemen met de deskundige helpdesk.