Hoe kan ik anoniem surfen?

Hoe kan ik anoniem surfen?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Wil je graag dat je privacy online gewaarborgd is? Dan is anoniem surfen interessant. Hiermee weet je zeker dat niemand bij je gegevens kan. Veel mensen kiezen ervoor om anoniem te surfen door gebruik te maken van een VPN-service.

Met een VPN is al je internetverkeer versleuteld voor andere partijen, zoals hackers, overheden, grote organisaties en websites. Al deze partijen hebben dus geen inzicht in jouw dataverkeer. Ze zien dus niet wat je online doet. Als je gebruikmaakt van een VPN-service loopt je verbinding via een beveiligde externe server. Op deze manier wordt het internetverkeer versleuteld. Zo blijven je internetactiviteiten, je identiteit en de locatie verborgen.

Redenen om anoniem te surfen via een VPN

Tot een paar jaar geleden werden VPN-diensten alleen gebruikt door grote bedrijven. Via de VPN hadden werknemers wereldwijd toegang tot het bedrijfsnetwerk. De afgelopen jaren kiezen ook steeds meer particulieren ervoor om gebruik te maken van een VPN. Er zijn verschillende redenen om een VPN te gebruiken:
• Professionele of zakelijke redenen
• Persoonlijke redenen
• Veiligheid waarborgen
• Omzeilen van geografische blokkades
• Anoniem torrents downloaden

Professionele of zakelijke redenen
Ben je zzp-er en werk je vaak op een andere locatie? Dan is een VPN interessant. Met een VPN is je verbinding versleuteld als je gebruikmaakt van een publiek netwerk. Zo kunnen indringers bijvoorbeeld niet meekijken in zakelijke, online besprekingen.

Persoonlijke redenen
Websites en programma’s houden continu jouw datagegevens bij. Aan de hand van deze gegevens kunnen websites weer een profiel van jou opstellen. Ze verkopen deze informatie weer door aan bedrijven, die jou dan weer advertenties aanbieden. Veel mensen willen deze advertenties niet zien en vinden het niet prettig dat bedrijven alles van hun weten. Om deze redenen kiezen ze dan ook voor een VPN. Hiermee hebben ze de mogelijkheid om anoniem te surfen.

Veiligheid waarborgen
Openbare netwerken, zoals een wifi-netwerk in een horecagelegenheid, bibliotheek of een andere publieke plek zijn nooit helemaal veilig. Hier kunnen je datagegevens heel eenvoudig gehackt worden. Zo kan de netwerkbeheerder bijvoorbeeld al zien wat jij online doet. Verder kan je via een openbaar netwerk ook heel eenvoudig worden online worden aangevallen. Iemand anders doet dan net alsof hij dat netwerk is en kan zo heel makkelijk alle gegevens die jij hebt verzonden en ontvangen onderscheppen.

Wil je voorkomen dat iemand meekijkt met wat je online doet? En wil je de zekerheid dat niemand jouw datagegevens onderschept? Dan is een VPN-service een oplossing. Hiermee is al je verkeer versleuteld en kunnen anderen dus niet zien wat je online doet.

Omzeilen van geografische blokkades
Met een VPN kun je geografische blokkades omzeilen. Er zijn heel wat websites die je alleen kunt bekijken als je in een bepaald land woont. Een bekend voorbeeld hiervan is BBC iPlayer of de Amerikaanse Netflix. Een VPN-provider heeft servers staan in diverse landen. Als je dan verbinding maakt met bijvoorbeeld een VPN-server in Engeland of Amerika kun je BBC iPlayer of Netflix wel gewoon bekijken.

Dit geldt trouwens ook voor Nederlanders die in het buitenland zijn en Uitzending Gemist willen kijken. Door verbinding te maken met een Nederlandse VPN-server kun je de geografische blokkade omzeilen en gewoon Nederlandse programma’s kijken. Verder kun je met een VPN ook geblokkeerde sites bezoeken. Een bekend voorbeeld is de actie van de Turkse overheid om Wikipedia te blokkeren. Met een VPN heb je toch toegang tot deze online encyclopedie.

Anoniem torrents downloaden
Wil je anoniem torrents downloaden? Dan kan je dit via een VPN op een veilige manier doen. Als je zonder VPN bestanden download met het torrent protocol kunnen andere gebruikers heel gemakkelijk inzien wat een IP-adres aan het downloaden is. Het is natuurlijk geen fijn idee dat andere mensen zien welke bestanden je uploadt en downloadt. Je hebt dan geen privacy en bent niet anoniem. Door gebruik te maken van een VPN kun je geheel anoniem torrents downloaden. Je verbinding is dan versleuteld en je hebt een ander IP-adres. Een groot pluspunt van een VPN is dat deze niet alleen het browserverkeer versleuteld, maar ook programma’s uTorrent. Meer over anoniem torrents downloaden lees je hier.

Welke VPN’S kan ik gebruiken om anoniem te surfen?

Wil je ook voorkomen dat bedrijven of derden persoonlijke informatie over jou ontvangen? Dan is een VPN verbinding een perfecte oplossing. Hiermee is je verbinding versleuteld, zodat niemand inzage heeft in jouw gegevens. Het is dan wel belangrijk dat je een VPN kiest die geen gegevens logt, een strak privacybeleid hanteert en jouw gegevens niet doorspeelt aan derden. Voorbeelden van VPN-diensten die zich aan deze regels houden zijn onder meer Goose VPN, NordVPN, IPVanish, PureVPN en HideMyAss.


Goose VPN

Goose VPN

GooseVPN is een van de nieuwste VPN-services. Een groot voordeel aan deze provider is, dat dit de allereerste Nederlandse VPN-service is. De website is in het Nederlands beschikbaar. GooseVPN richt zich op de internationale markt en biedt meerdere abonnementen aan. Op dit moment heeft de provider de beschikking over vijftig servers in Europa, Amerika, Azië en Australia. Dit betekent dus dat er altijd wel een server bij jou in de buurt beschikbaar is. GooseVPN biedt betaalbare abonnementen, een stabiele verbinding en een optimale snelheid. De provider hanteert een no-logging beleid en staat het toe om torrents te downloaden.

Bezoek Goose VPN
NordVPN

NordVPN

NordVPN is een grote speler op de markt van de VPN diensten. Deze provider richt zich vooral op de privacy en anonimiteit van de gebruikers. NordVPN houdt geen klantgegevens en logs bij. De website van de provider is in meerdere talen beschikbaar, waaronder het Nederlands. Het netwerk van NordVPN bestaat uit ruim 735 servers die in 57 verschillende landen staat. Op elk continent heeft de provider dus wel een server beschikbaar. Bij NordVPN profiteer je van een snelle en stabiele verbinding.

Bezoek NordVPN
IPVANISH

IPVANISH

IPVanish opereert vanuit Amerika en is een van de marktleiders op het gebied van VPN’s. IPVanish heeft een groot dekkingsgebied en perfecte beveiligingsfuncties. De provider beschikt over 750 servers die in meer dan zestig landen staan. Zo staan er servers in Europa, Azië, Noord-Amerika, Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië. Er staat dus altijd wel een server in de buurt, zodat je altijd een goede snelheid behaalt.

Bezoek IPVANISH
PureVPN

PureVPN

PureVPN behoort tot een van de grootste en bekendste VPN-providers wereldwijd. Op elk continent heeft deze provider wel servers beschikbaar. PureVPN heeft een goede naam opgebouwd en staat bekend als een degelijke, betrouwbare en snelle VPN dienst. De website van deze VPN-provider is beschikbaar in meerdere talen, waaronder Engels, Frans en Duits.

Bezoek PureVPN
HideMyAss

HideMyAss

HideMyAss is een van de oudste VPN-services en een van de marktleiders. HideMyAss onderscheidt zich van andere VPN- diensten door humor in te zetten en gebruiksvriendelijke software aan te bieden. Zowel de website als de software van deze VPN-provider zijn beschikbaar in diverse talen, waaronder Engels, Frans en Duits. HideMyAss heeft ruim 770 servers in 190 landen staan. Dit betekent dus dat deze provider meer dan 98000 IP-adressen aanbiedt. Je hebt dus toegang tot heel veel geblokkeerde websites.

Bezoek HideMyAss

Waar op letten bij het kiezen van een anonieme VPN?

Wil je gebruikmaken van een VPN service? Dan heb je in ieder geval een account nodig bij een VPN dienst. Hiermee kan je inloggen en een VPN server selecteren. Met je accountgegevens krijg je dus toegang tot het netwerk. Een VPN dienst biedt vaak meerdere abonnement aan. Zo heb je meestal de keuze tussen een maandabonnement, een half jaar abonnement en een jaarabonnement. Ook kun je bij een aantal VPN’s gebruikmaken van een gratis proefabonnement.

Belangrijke punten
Aangezien er een ruim aanbod van VPN-diensten is, kan het nog best lastig zijn om een VPN service te kiezen. Het is in ieder geval belangrijk om op een aantal punten te letten. Dit zijn:
• De privacy en veiligheid
• De snelheid
• De server locaties
• De regels van de VPN service
• De prijs
• De support

Privacy en veiligheid
Ga eerst altijd goed na hoe het met de privacy van een VPN-service gesteld is. Dit kun je checken door de privacy policy op de website van de service te lezen. Hierin vind je ook meer informatie over het opslaan van data. Een service met een no logging beleid houdt geen datagegevens van je bij.

Loggen
Als je verbinding maakt via een VPN, zijn je datagegevens beveiligd tegen indringers. De VPN-service kan nog wel jouw gegevens bijhouden als deze dat wil. Dit wordt ook wel loggen genoemd. Controleer dan ook het log-beleid van de VPN-service voordat je er een abonnement afsluit.

Er zijn een aantal providers die wel logs bijhouden. Dit hangt weer af van het land waar het hoofdkantoor van de provider gevestigd is. Zo zijn bedrijven in Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk het verplicht om data af te staan als de overheid er om vraagt. Het is dan ook verstandig om geen abonnement af te sluiten bij een VPN-provider die in een van deze vijf landen gevestigd is.

Protocollen
Verder is het belangrijk dat de protocollen veilig zijn. Het is immers belangrijk dat de technische veiligheid van je verbinding gewaarborgd is. De meeste VPN services maken gebruik van bekende en veilige protocollen als PPTP, OpenVPN, IPSec en L2TP. Al deze protocollen bieden een beveiligde verbinding.

De snelheid
Natuurlijk wil je niet dat je verbinding traag wordt. Als je gebruikmaakt van een VPN-verbinding loopt je internetverkeer via een andere server. Hierdoor kan de verbinding iets trager worden. Controleer dan ook eerst wat de snelheid van een VPN-dienst is en of dit snel genoeg is voor jou.

De server locaties
Voor het behalen van een optimale snelheid, is het belangrijk dat de VPN-service servers in de buurt heeft staan. Ga dan ook na of een VPN de beschikking heeft over servers in de buurt van de locatie waar je de verbinding veel gaat gebruiken. Bijna alle VPN-services hebben de beschikking over minimaal één server in Nederland.

Het omzeilen van de geografische blokkade is een andere reden om na te gaan op welke locaties de VPN-service servers heeft staan. Heel veel series en films zijn online maar beperkt te zien. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om alle content van Uitzending Gemist of RTL XL in het buitenland te kijken. Dit kan wel als je verbinding maakt met een VPN server in Nederland. Je kunt dan alsnog de content van Uitzending Gemist of RTL XL in het buitenland bekijken.

De prijs
De abonnementsprijs is natuurlijk ook van belang. Je wilt hier immers ook niet te veel voor betalen. De prijzen van de VPN-services lopen flink uiteen. Je kunt al een abonnement afsluiten bij een goede, snelle VPN vanaf $3,75 per maand. Dit komt neer op €4,35. Er zijn ook aanbieders die weer een hoger tarief hanteren, maar vaak bieden deze ook weer meer mogelijkheden.

De regels
Iedere VPN-provider hanteert weer andere regels. Zo is het bij een aantal providers niet toegestaan om torrents te downloaden. Als je van plan bent om veel torrents te downloaden, is het dus verstandig om eerst te checken of dit is toegestaan bij de VPN provider. De regels die de VPN-providers hanteren, kun je meestal teruglezen op de website van de provider.

De support
Het is natuurlijk fijn als een probleem met je VPN-verbinding snel is opgelost. Check dan ook eerst hoe de support is geregeld. Het is in ieder geval belangrijk dat je de klantenservice 24/7 kunt bereiken en dat je snel een antwoord krijgt. Controleer op welke manieren je contact kunt opnemen met de VPN-dienst. Het is een pré als dit op meerdere manieren kan, zoals per e-mail, via het chatmenu of telefonisch. Ga ook na hoe snel je een antwoord terugkrijgt op je vraag. Het is immers heel vervelend als je een paar dagen moet wachten en geen verbinding kunt maken met een VPN-server. De meeste providers bieden een professionele support waarbij je vaak al binnen een uur een antwoord krijgt op je vraag.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): VPN

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

NordVPN
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag