Wat is een proxy server?

Wat is een proxy server?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Heb je wel eens meegemaakt dat je een website wilt bezoeken, maar dat de website geblokkeerd is? Een dergelijke situatie kan je mee maken als je bijvoorbeeld op je werk, op school of in een bibliotheek bepaalde websites wilt raadplegen. Je kan deze blokkade echter heel simpel omzeilen; door gebruik te maken van een proxy server!

Wat is een proxy?

Een proxy server is een computer die als een tussenpersoon tussen jouw device en het internet werkt. Het doel van de een proxy server is om websites te kunnen bezoeken die normaliter geblokkeerd zijn in een internetnetwerk. Om de exacte werking van een proxy server duidelijk uit te kunnen leggen, maken we gebruik van een praktijkvoorbeeld.

Hoe werkt een proxy server?

Stel dat jij de inhoud van een bepaalde website wil zien. Je gaat in je internetbrowser naar de desbetreffende website en jouw computer haalt de webpagina’s op van het internet. Vervolgens wordt de webpagina direct getoond op jouw computer.

Maar, stel nou dat de desbetreffende website geblokkeerd is? In dat geval kan je dus gebruik maken van een proxy server. Als je een proxy server gebruikt, haalt de proxy server de pagina eerst op van het internet. De proxy server bewaart deze webpagina en geeft vervolgens de webpagina aan jouw computer. In feite betekent dit dat de proxy server een doorgeefluik is, waardoor je geblokkeerde websites kan omzeilen.

Overigens kan een proxy server ook als een soort databank gezien worden. Als een ander persoon exact dezelfde webpagina als jou wil bekijken via de proxy server, hoeft de proxy server deze webpagina niet opnieuw te downloaden. De proxy server heeft de webpagina, bij het eerste bezoek, namelijk in zijn geheugen opgeslagen en kan deze direct tonen. Hierdoor is een proxy server extra snel!

Eén groot nadeel van een proxy server is het feit dat de data niet volledig versleuteld is. Hackers kunnen daarom aan jouw informatie komen, als je bijvoorbeeld via een proxy server inlogt op Facebook.

Welke verschillende soorten proxy servers zijn er?

In de afgelopen jaren hebben de proxy server zichzelf verder ontwikkeld. Dit betekent in feite dat er meerdere varianten beschikbaar zijn gekomen. Logischerwijs heeft elke variant zijn eigen kenmerken en daarbij behorende voor- en nadelen. In de basis zijn de volgende proxy servers anno 2017 beschikbaar:

  • Web-proxy
  • Private proxy server
  • Public proxy server

Web-proxy
Momenteel bestaan er meerdere gratis web-proxydiensten, zoals CyberGhost. Je maakt hierbij verbinding met een openbare server; het doel hiervan is om anoniem te surfen. In dat geval kan je dus bijvoorbeeld geblokkeerde websites bezoeken. Het nadeel van een dergelijk gratis web-proxy is dat er veel advertenties getoond worden.

Private proxy server
Een private proxy server is een stuk uitgebreider dan een web-proxy. Dat betekent echter ook dat een private proxy server nooit gratis zal zijn. Een private proxy server is alleen te gebruiken als je een vergoeding betaald.

Public proxy server
Een public proxy server is een server waarop je gratis gebruik kan maken van een verbinding. Het nadeel hiervan is echter dat de verbinding langzaam en instabiel is. Het is daarom nagenoeg onmogelijk om op een fijne manier gebruik te maken van het internet.

We gaven hierboven al even kort aan dat de gegevens binnen een proxy server niet versleuteld zijn. Dit betekent dat de gegevens beschikbaar zijn voor hackers; dat is uiteraard een ongewenste situatie. Als je daarom veilig wilt surfen op het internet, kan je ook gebruik maken van een VPN.

Beter alternatief voor een Proxy server: een VPN

Een VPN is in de basis te vergelijken met een proxy server. Een VPN is ook een doorgeefluik van de informatie op een webpagina naar jouw computer. Het voordeel van een VPN verbinding is echter dat de netwerkverbinding versleuteld is. Dit betekent dat andere mensen jouw IP-adres niet kunnen achterhalen en hackers hebben niet de beschikking tot jouw privé gegevens.

Een ander verschil tussen een VPN en een proxy server is het verbergen van je geografische locatie. Om dit verschil te verduidelijken, maken we gebruik van Netflix. Als je in het buitenland bent, is het niet mogelijk om de Nederlandse Netflix te benaderen. Veel mensen proberen daarom gebruik te maken van een proxy server; dat werkt echter in de meeste gevallen niet meer. De meeste websites hebben hier namelijk een beveiliging voor ingebouwd. Dat houdt in dat ze doorhebben dat je via een buitenlandse Proxy Server de Nederlandse Netflix probeert te bereiken.

Je kan echter wel gebruik maken van een VPN server. Bij een VPN server is je locatie namelijk de locatie waarop de VPN server zich bevindt. Dit betekent dat je bijvoorbeeld op vakantie gewoon de Nederlandse Netflix kan raadplegen!

Betaalbare mogelijkheden voor een VPN

Het ‘nadeel’ van een VPN is dat je hiervoor wel moet betalen. We hebben bewust nadeel tussen aanhalingstekens gezet. Een VPN biedt je namelijk vele voordelen; het is daarom ook niet heel verwonderlijk dat je daar enkele euro’s per maand voor moet betalen.

Goede VPN-providers zijn IPVanish en NordVPN. Deze twee providers staan al langer te boek als goedkope, betrouwbare en snelle VPN-providers. Deze providers hebben overigens ook als voordeel dat ze geen logs bijhouden. Dit betekent dat deze providers niet bijhouden welke websites je in het verleden hebt bezocht.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): VPN

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

NordVPN
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag