Je hebt vast wel eens over VPN gehoord. Maar wat is het nu eigenlijk precies? En waarom is een VPN dienst belangrijk voor je? In dit artikel leggen we het je allemaal uit.
Wat is een VPN verbinding?
VPN is de afkorting van Virtual Private Network, oftewel Virtueel Particulier Netwerk. Je kunt dit dus zien als een privé-netwerk binnen een groot netwerk. Een VPN verbinding is een versleutelde verbinding tussen twee andere netwerken via een openbaar netwerk. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het bedrijfsnetwerk en je thuisnetwerk. Er zijn providers die VPN’s aanbieden en versleutelde verbindingen uitvoeren. Je kunt dan versleuteld en anoniem internetten.
Waarom is een VPN dienst belangrijk?
Dankzij een VPN-verbinding wordt al je internetverkeer versleuteld voor andere partijen, zoals websites, hackers en overheden. Deze partijen kunnen dan niet meer zien wat je online doet. Tot een aantal jaren geleden werd VPN enkel gebruikt door bedrijven. Hiermee konden ze werknemers overal ter wereld toegang geven tot het bedrijfsnetwerk. De laatste jaren is VPN ook populair onder particulieren. Veel internetgebruikers vinden het geen prettig idee dat overheden en andere instellingen kunnen zien wat je online aan het doen bent.
Fijn als je privézaken regelt
Een VPN-verbinding is versleuteld en niemand kan toegang krijgen tot jouw internetactiviteiten. Ook niet iemand die gebruikmaakt van hetzelfde netwerk. Voorbeelden hiervan zijn locaties met een publieke WiFi-netwerk, zoals een trein, restaurant of hotel. Dankzij de VPN-verbinding kan niemand zien wat je online doet. Heel erg fijn als je privézaken regelt.
Handig in het buitenland
Verder is VPN erg handig als je in het buitenland bent. Sommige websites zijn daar geblokkeerd en met een VPN-verbinding kun je deze blokkades omzeilen. Het lijkt dan net alsof je uit een ander land komt, zodat je de geblokkeerde websites toch kunt bezoeken. Met een VPN-verbinding kun je doen alsof je in Amerika in plaats van in Nederland woont. Je krijgt dan een ander IP-adres en kunt overheidsfilters ontwijken. Zo kun je dus heel makkelijk censuur omzeilen. Bovendien krijg je zo toegang tot een andere inhoud van streaming diensten als Netflix.
Op het internet ben je natuurlijk nooit echt helemaal anoniem. Zo kan je internetprovider zien dat je contact maakt met een VPN-dienst. De VPN-dienst ziet ook wat je doet, maar houdt de informatie niet bij.
Hoe werkt een Virtueel Particulier Netwerk?
Voordat je anoniem kunt internetten met een VPN-verbinding, moet je een VPN-provider uitkiezen. Er zijn tal van VPN-providers. Er zit veel verschil tussen de verschillende providers. Zo kun je kiezen uit een duurdere VPN-provider met diverse services en een goede verbinding, maar je kunt ook kiezen uit een goedkopere provider met een beperkt aantal services. Verder zijn er ook gratis VPN-providers.
De snelheden van de providers kunnen sterk wisselen. De snelheid is vooral een belangrijk punt als je wilt downloaden en streamen. Als je een VPN hebt uitgekozen, dan dien je eerst verbinding te maken met het internet van je internetprovider. Hierna start je de VPN-verbinding met de VPN-server. De VPN-software op de server start dan de beveiligde, anonieme verbinding en je krijgt toegang tot het eigen netwerk. Zo is je internetverbinding versleuteld. Heel makkelijk dus.
Gratis of betaald?
Er zijn gratis en betaalde VPN-providers. Als je gebruik wilt maken van een gratis VPN, dan is het een advies om wel goed op de voorwaarden en specificaties te letten, zoals de snelheid en de anonimiteit. Gratis VPN’s slaan jouw internetgegevens meestal op.
Waar moet ik op letten bij het kiezen van een VPN?
Als je op zoek bent naar VPN, dan is het raadzaam om op de volgende punten te letten:
- Protocol
- Snelheid
- Loggin
- Bedrijfs- en serverlocatie
- Beperkingen
Protocol
Een van de punten waar je op moet letten bij het kiezen van een VPN is het protocol. De meest gebruikte protocollen van VPN’s zijn PPTP, OpenVPN, SSTP, IKEv2 en L2TP/IPsec. De meeste VPN-providers- en software ondersteunen deze protocollen. Het minst veilige protocol is PPTP. Deze is heel eenvoudig te kraken. Iets dat je natuurlijk niet wilt. Maak dus geen gebruik van een VPN-dienst die een PPTP protocol ondersteunt.
Het meest veilige en snelste protocol is OpenVPN. Echter deze wordt niet door elke apparaat ondersteund, zoals veel mobiele apparaten. Lukt het niet om een VPN te openen met een OpenVPN protocol? Kies dan voor een VPN-provider die L2TP/IPsec ondersteunt.
SSTP is ook zeer veilig en is volledig geïntegreerd door Windows. Een VPN via SSTP werkt echter alleen op Windows platforms.
IKEv2 is een relatief nieuw protocol en zeer veilig. Het is zeer stabiel en sneller dan PPTP, SSTOP en L2TP. Het nadeel is echter dat IKEv2 nog niet door alle platforms wordt ondersteund. Ook heeft dit protocol er nog moeite mee om de firewall te omzeilen.
Snelheid
Een ander punt om op te letten, is de snelheid van de VPN-verbinding. Met VPN loopt je verbinding via een andere server, waardoor de snelheid dus iets minder is. Als je een website via VPN bezoekt, dan ga je niet rechtstreeks naar die website. Er zit nog een station (de VPN dienst) tussen. Wanneer je gebruikmaakt van een goede, snelle internetverbinding, dan zal je niets merken van de mindere snelheid.
Een andere factor die de snelheid bepaalt, is de computer zelf. Deze regelt de versleuteling. Dit kan leiden tot snelheidsverlies. Dit merk je vooral als je gebruikmaakt van een VPN op je tablet of telefoon.
Bedrijfs- en serverlocatie
Let ook op de bedrijfs- en serverlocatie. In elk land hebben de overheden weer andere bevoegdheden als het gaat om het controleren van data traffic van je VPN. In Amerika mogen overheidsinstellingen wel meekijken bij VPN diensten. Vermijd dan ook een Amerikaanse VPN als je dit wilt voorkomen. Controleer dan ook eerst de bedrijfs- en serverlocatie. Als je VPN dienst servers heeft in een bepaald land, dan omzeil je de geo-blokkade. Je kunt dan lokale televisiezenders bekijken of de landelijke Netflix-site bekijken.
Het loggen van je internetgebruik
Sommige VPN-diensten doen aan het loggen van je internetgebruik. In dit geval registreert de VPN-provider de geschiedenis van je browser. Er wordt dus geregistreerd welke pagina’s je hebt bezocht. Zo kan de VPN-provider je gebruikersdata met andere partijen delen. Dit betekent dus dat je geen privacy hebt. Voorkom dit en kies altijd een VPN-dienst die geen browser geschiedenis bewaart.
Beperkingen
Kijk eerst goed of een VPN-dienst beperkingen heeft. Sommige providers bieden bijvoorbeeld abonnementen aan met een maximale bandbreedte. Dit geeft weer beperkingen. Je kunt dan niet onbeperkt video’s kijken of torrents downloaden.
Let er ook op met hoeveel apparaten je je VPN kunt gebruiken. Ook hier kunnen beperkingen voor gelden. Het kan zijn dat je op meerdere apparaten een beveiligde VPN-verbinding wilt, zoals je laptop, smartphone en tablet. Ga dus na of je de VPN op meerdere apparaten kunt gebruiken. Verder ondersteunen sommige VPN’s niet alle besturingssystemen.
Welke VPN aanbieders zijn er?
Er zijn tal van VPN aanbieders, maar er zijn slechts een aantal diensten die aan de criteria voldoen:
Goose VPN
Goose VPN is een Nederlandse VPN dienst. Goose VPN richt zich vooral op de online privacy en het gebruikersgemak. De dienst heeft servers in meerdere landen. Een groot pluspunt van Goose VPN is dat het geen logs bijhoudt van hun gebruikers. Er wordt niet bijgehouden welke data je ontvangt en verstuurt. Het is dus niet na te gaan welke websites je hebt bezocht en welke bestanden je hebt gedownload. De snelheid van Goose VPN is iets langzamer dan de normale connectie. Toch is er heel weinig van te merken.
Bezoek Goose VPNExpressVPN
ExpressVPN is de meest bekende VPN dienst. Deze VPN heeft servers staan in 78 landen, welke allemaal snel functioneren. De snelheid is zo goed, dat je er niets van merkt dat je een VPN-verbinding hebt. Een groot pluspunt dus. De software van ExpressVPN is zeer gebruiksvriendelijk en beschikbaar voor diverse softwareplatformen. De dienst onthoudt welke servers je de vorige keren hebt gebruikt. Met een testknop kun je ontdekken welke VPN server het beste is voor jou.
Bezoek ExpressVPNPrivate Internet Access
PIA is een van de populairdere diensten. Deze houdt geen logs bij en heeft servers in tal van landen staan. Bovendien is de dienst snel, veilig en gebruiksvriendelijk. Eén abonnement kun je gebruiken voor vijf devices. Private Internet Access heeft 3283 servers beschikbaar, verdeeld over 25 landen. De snelheid en stabiliteit van Private Internet Access zijn heel goed. Om deze reden kiezen veel mensen dan ook voor deze VPN service. Als je hier gebruik van maakt, merk je bijna geen daling in de snelheid.
Bezoek Private Internet AccessNordVPN
NordVPN is een voordelige VPN provider. De dienst is gemakkelijk in gebruik. De provider houdt geen logs bij van gebruikers. Wereldwijd heeft de provider 741 in gebruik, verdeeld over 58 landen. Er zijn dan ook servers in elk werelddeel aanwezig, zodat je altijd zeker bent van een snelle verbinding. De VPN-dienst biedt software aan voor Windows en het Mac besturingssysteem OS X. Als je bent ingelogd in je NordVPN account kun je het een en ander instellen.
NordVPN biedt zeer uitgebreide software aan. Zo kun je niet alleen kiezen welke server je wilt gebruiken, maar kun je ook nog heel veel andere opties selecteren. Hierbij kun je denken aan het automatisch connectie maken wanneer Windows of Mac OS opstart. De snelheid en kwaliteit van NordVPN zijn zeer goed. Je kunt snel en makkelijk streamen en downloaden en merkt niets van een vertraging of mindere kwaliteit.
Bezoek NordVPNBekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Overzicht met gratis VPN diensten
- Wat is de beste VPN voor China? Tips en uitleg over het VPN verbod
- Is mijn wifi veilig?
- Hoe duur is Netflix?
- Wat is het Tor-netwerk en waar kun je dit downloaden?
- Is het downloaden van torrents illegaal?
- 8 redenen om een VPN te gebruiken
- Torrents downloaden met een VPN
- Hoe kan ik anoniem surfen?