10 Aandachtspunten bij een arbeidsvoorwaardengesprek

10 Aandachtspunten bij een arbeidsvoorwaardengesprek

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Veel mensen zien nog meer op tegen een arbeidsvoorwaardengesprek dan tegen een sollicitatiegesprek. Want jezelf de vraag stellen (en beantwoorden) hoeveel je waard bent is nog niet zo eenvoudig. In dit artikel geven we je daarom 10 aandachtspunten waarmee je sterker staat tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek. Wanneer je het spel van bieden en onderhandelen goed weet te spelen ontvang je namelijk niet alleen het loon dat je echt waard bent, maar weet je als het goed is ook enkele aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden in de wacht te slepen. Waarop moet je daarbij allemaal letten?


1. Zoek uit wat een realistisch salaris is

Voor je een bepaalde salariseis op tafel kunt leggen moet je weten wat een gangbaar salaris is binnen de branche, of specifieker bij het bedrijf waar je net bent aangenomen. Natuurlijk moet je daar ook je eigen opleidingsniveau en ervaring in meenemen. Wanneer salarisafspraken heel duidelijk in een CAO zijn vastgelegd, of wanneer het bedrijf zelf al met bepaalde loonschalen werkt, is het vaak nutteloos om daar verder over te gaan onderhandelen. Die tijd en moeite kun je beter steken in onderdelen waar nog wel wat mogelijk is, zoals de secundaire arbeidsvoorwaarden. Misschien zit er ruimte op gebieden die jij belangrijk vindt maar die minder stringent zijn vastgelegd (zoals bijvoorbeeld hoe vaak je vanuit huis mag werken).


2. De werkgever het eerste bod laten doen

In de onderhandeling een voordeel zijn om je werkgever het eerste salarisbod te laten doen. Daarmee kun je namelijk waardevolle informatie in handen krijgen over wat er mogelijk is. Dat is vooral handig als je zelf niet helemaal duidelijk hebt gekregen wat een realistische salariseis zou zijn. Als je zelf begint met bieden kan dat in die situatie al snel verkeerd uitpakken. Zet je te laag in, dan krijg je vast geen hoger bedrag geboden. Maar je kunt jezelf ook in een moeilijk parket brengen door juist veel te hoog te gaan zitten. Dan lijd je direct al gezichtsverlies wanneer je uiteindelijk met een lager salaris akkoord moet gaan. De werkgever als eerste aan zet laten is dan al snel het beste om te doen.


3. Vraag altijd meer dan je geboden krijgt

Je toekomstige werkgever verwacht heus niet dat je het eerste aanbod meteen zult accepteren. Dat eerste bod is normaal gesproken nooit het hoogst haalbare. Je wordt geacht zelf een tegenbod te doen. Als het goed is had je daarvoor zelf al een bedrag in gedachten. Hoeveel het geboden salaris afwijkt van wat je zelf in je hoofd had bepaalt hoe hard je de onderhandelingen kunt of moet spelen. Blijf natuurlijk wel in de buurt van wat realistisch is, dus vraag niet zomaar de helft meer dan het eerste bod. Er moet ruimte blijven om naar elkaar toe te schuiven.


4. Zelf het eerste bod doen: hanteer een bandbreedte

Ben je vrij zeker van je zaak of wil je graag de regie zoveel mogelijk in eigen handen houden? Dan is het ook geen probleem om zelf als eerste een salarisbod op tafel te leggen. Het is wel extra belangrijk dat je weet wat gangbaar is binnen de branche of het bedrijf. Je kunt dan 15% tot 25% optellen bij dat bedrag als eerste bod. Het is een goede zet om dat ook als een bandbreedte aan te geven, dus door bijvoorbeeld te melden dat je op zoek bent naar een salaris tussen ongeveer 2.300 en 2.600 euro. Je werkgever zal uiteraard reageren met een lager bedrag. Het is vervolgens aan jou (en of je een sterk verhaal hebt) hoe ver je dat bedrag nog richting je initiële bod weet te krijgen.


5. Leg goed uit waarom jij meer verdient

Als je vindt dat je significant meer zou moeten verdienen dan uit de vorige stappen naar voren komt, dan kun je dat natuurlijk altijd proberen uit te onderhandelen. Daarbij is het wel van essentieel belang dat je duidelijk kunt maken waarom jij meer zou moeten verdienen dan iemand anders in dezelfde positie. Welke meerwaarde kun je bieden? Zie dit als een verlengstuk van je sollicitatie, want de werkgever heeft natuurlijk niet willekeurig voor jou gekozen uit de vaak talrijke sollicitaties. Benoem gerust de punten die de werkgever ertoe hebben gebracht om juist jou de baan aan te bieden. Als je niet helder voor ogen hebt wat jouw meerwaarde is en waarom het bedrijf je extra salaris dubbel en dwars terug zal verdienen zul je een nieuwe werkgever daar ook nooit van kunnen overtuigen.


6. Staar je niet blind op het salaris

Een hoger salaris is natuurlijk altijd fijn, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk. Zo kan het een groot verschil maken of je wel of niet een auto van de zaak kunt bedingen. Dat kan een mooie compensatie zijn voor een iets minder hoog loon, waardoor je er netto zelfs beter van kunt worden. Ook het aantal vakantiedagen, de vakantietoeslag, een eventuele dertiende maand, reiskostenvergoeding en opleidingsvergoedingen kunnen deel uit maken van de onderhandelingen. Informeer wat er mogelijk is, of leg direct een bepaalde eis op tafel.


7. Wissel af en toe van onderwerp

Tijdens het gesprek kun je af en toe vast komen te zitten op een bepaald onderwerp. Als de onderhandelingen over het salaris even niet willen vlotten kun je het beste tijdelijk van onderwerp veranderen, bijvoorbeeld door enkele van de secundaire arbeidsvoorwaarden te bespreken. Als je daar tot een mooi resultaat komt kun je wellicht wat water bij de wijn doen voor wat het salaris betreft. Uiteindelijk is het namelijk ook wel belangrijk om wat momentum te hebben tijdens het gesprek en om de sfeer positief te houden.


8. Auto van de zaak of reiskostenvergoeding?

Wellicht is het een droom van je om een mooie auto van de zaak te mogen rijden, maar een lease-auto is puur financieel niet altijd de beste keus. Je krijgt tenslotte ook te maken met bijtelling en dat kan een flinke extra kostenpost betekenen als de Belastingdienst aan het eind van het jaar langskomt. Zorg dus dat je duidelijk hebt of een lease-auto inderdaad een goede optie is. Als dat niet zo is onderhandel dan liever over een aantrekkelijke reiskostenvergoeding. Die is minimaal 0,19 euro per kilometer, maar meer kan natuurlijk altijd. Wanneer je in staat bent met het openbaar vervoer naar je werk te komen kun je natuurlijk ook zorgen dat je een OV-chipkaart van je nieuwe werkgever krijgt. Ook dat scheelt namelijk een slok op een borrel voor je vaste lasten.


9. Let op het concurrentiebeding

Steeds vaker wordt in arbeidsovereenkomsten een concurrentiebeding opgenomen. Die bepaalt dat je tijdens je nieuwe contract, maar ook gedurende een bepaalde periode na je ontslag, niet werkzaam mag zijn voor een directe concurrent van je nieuwe werkgever. Dit concurrentiebeding gaat vaak hand in hand met een minimale boete wanneer je dat toch doet. Ook over die bepalingen kun je normaal gesproken onderhandelen, zoals over hoe lang het concurrentiebeding van kracht blijft na het beëindigen van het dienstverband en de hoogte van de boete. Het lijkt misschien wat vreemd om daar nu al mee bezig te zijn, maar het kan op een later moment wel heel belangrijk worden voor je kansen op de arbeidsmarkt.


10. Zorg dat iedereen tevreden kan zijn

Het is nooit de bedoeling van een arbeidsvoorwaardengesprek om het onderste uit de kan te halen, want het liefste zie je dat zowel jijzelf als je nieuwe werkgever tevreden zijn met de uitkomst. Door keihard te strijden voor elk punt zorg je meteen voor scheve verhoudingen, en dan ben je nog niet eens aan het werk zelf begonnen. Definieer daarom enkele punten die voor jou heel belangrijk zijn, zoals een minimaal salaris, dat je graag deels vanuit huis wilt kunnen werken of dat je graag extra vakantiedagen zou bedingen. Doe dan als dat nodig is op andere punten wat water bij de wijn zodat je tot een genoeglijk compromis komt, waar beide partijen vrede mee kunnen hebben.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag