Hoe vind je betaald werk met dieren?

Hoe vind je betaald werk met dieren?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

“Als je de mens leert kennen, ga je van dieren houden.” Een welbekende uitspraak onder dierenliefhebbers en eerlijk gezegd schuilt er zeker wel een zekere kern van waarheid in het gezegde. Wie (huis)dieren heeft, weet hoe mooi de onvoorwaardelijke liefde die je van dieren kunt krijgen is. Een enthousiaste hond die al kwispelend naar de deur komt gerend, zelfs als je maar 5 minuten bent weggeweest. Het gespin van een kat die aandoenlijk op schoot ligt te slapen. Of een vogel die op je schouder alles gade slaat wat je aan het doen bent. Voor veel mensen zijn het geluksmomentjes die bijdragen aan een fijner bestaan hier op aarde en een enkele geluksvogel mag zich extra gelukkig prijzen. Die verdient namelijk de boterham met en dankzij dieren. Voor eenieder die zich daar wel in kan vinden schreven we dit artikel. We behandelen namelijk hoe je betaald werk met dieren kunt vinden.


Geld verdienen met je passie

Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar als je naar betaalde banen met dieren gaat kijken gaat het vrijwel altijd om mensen die het voor de dieren doen en niet voor het geld. Ja, een dierenarts verdient een goede boterham. Maar als je het hem of haar op de man of vrouw afvraagt, zal je veelal te horen krijgen dat geld niet de motivator is. De dieren, of beter gezegd de liefde voor dieren, is waar het om draait. Dat je er dan aan kunt verdienen is een mooie bijkomstigheid.

Als je naar de arbeidsmarkt gaat kijken zul je zien dat de banen die verband houden met dieren niet zo 1-2-3 voor het oprapen liggen. In veel gevallen gaat het om vrijwilligerswerk. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de mensen die in een asiel werken. Een enkeling krijgt betaald voor de werkzaamheden, maar het overgrote deel bestaat uit vrijwilligers die in hun vrije tijd een steentje bij willen dragen. Betaald werk vinden als dierenliefhebber is dan ook niet zo eenvoudig. Er zijn echter wel mogelijkheden.


Vacatures

Laten we voorop stellen dat we in dit artikel uitgaan van mensen die betaald werk met dieren ambiëren, maar hier niet specifiek voor zijn opgeleid. Een dierenarts of veearts heeft bijvoorbeeld altijd een specifieke opleiding genoten en vind doorgaans via zijn of haar netwerk altijd wel een baan. Of hij of zij opent natuurlijk een eigen praktijk, iets dat je ook veelvuldig zult zien bij deze groep specialisten. Deze mensen laten we voor de rest in dit artikel dan ook verder buiten beschouwing.

Voor mensen die liefde voor dieren hebben en daar geld mee zouden willen verdienen zijn de mogelijkheden zoals gesteld niet al te ruim. Kijk je bijvoorbeeld op een vacaturesite als Indeed of Monsterboard, dan zul je zien dat het veelal om specifieke beroepen gaat (de eerder genoemde dierenarts, maar bijvoorbeeld ook KNGF geleidehonden instructeurs). Slechts heel mondjesmaat zal je vacatures tegenkomen als schoonmaker in een dierenpension of dierenverzorger op een (kinder)boerderij. Echt heel veel opties heb je wat dat betreft niet als je via de reguliere weg op zoek gaat naar vacatures die met dieren te maken hebben en zal je dus een beetje geluk moeten hebben met het aanbod in vacatures.


Dieren uitlaat- of oppasservice

Voordat internet een big deal werd, bracht je je hond of kat naar een dieren uitlaat- of oppasservice als je er zelf even niet voor kon zorgen. Denk dan aan situaties overdag waarbij je op kantoor zit (en dus je hond niet kunt uitlaten) of als je op vakantie gaat en je je hond of kat niet bij kennissen, vrienden of familie kwijt kunt. Het internet is echter inventief en zodoende zijn er tegenwoordig apps waarmee je geld kunt verdienen als dierenoppas.

Dog Buddy en Paw Shake

De meest gebruikte apps in Nederland zijn Dog Buddy en Paw Shake. Als dierenliefhebber kun je je hier op aanmelden en huisdiereigenaren kunnen je via de app inschakelen. Om de hond uit te laten bijvoorbeeld als de eigenaar aan het werk is of om op de hond te passen tijdens een weekendje weg of gedurende de vakantie. De focus ligt binnen de apps op honden, maar als jij er oké mee bent kun je ook op katten, konijnen, cavia’s, hamsters, vogels, etc. passen. Gemiddeld gezien verdien je een tientje als je een hond uitlaat en tot wel 20 euro als je een huisdier een nachtje bij je laat overnachten. Een klein percentage van dat bedrag is dan commissie voor de bemiddeling door Dog Buddy/Paw Shake en voor de verzekering. Er kan tenslotte altijd iets gebeuren wanneer je op een huisdier van een ander past en dan is het fijn als je daar voor verzekerd bent. Dit is bij Dog Buddy en Paw Shake gelukkig allebei het geval en zodoende hoef je je nooit zorgen te maken over eventuele schadeclaims als er iets is gebeurd met een (huis)dier waar je op past. Al met al dus een prima manier om (bij) te verdienen als dierenliefhebber.


Reguliere uitlaatdiensten, huisdierenhotels en dierenpensions

Natuurlijk kun je ook bij bestaande uitlaatdiensten en huisdierenhotels inventariseren of ze een extra handje kunnen gebruiken. De kans is klein (vaak gaat het namelijk om kleine zelfstandigen die veelal alles zelf doen), maar niet geschoten is altijd mis. Een goed uitgangspunt is de website dierenpensionreview.nl. Hier kunnen huisdiereigenaren reviews achterlaten, maar voor jou als dierenliefhebber is het natuurlijk een prima database. Je kunt gemakkelijk per provincie of woonplaats zoeken naar huisdierenhotels en dierenpensions in je omgeving en via de contactgegevens op de website meteen contact opnemen om te informeren of ze je diensten kunnen gebruiken.


Lokale dierenwinkel

Vrijwel elke gemeente in Nederland heeft wel een lokale dierenspeciaalzaak. In veel gevallen verkopen ze niet alleen voeding, toebehoren en accessoires, maar ook dieren zelf. En zelfs als dat niet het geval is, zul je regelmatig mensen met dieren in de winkel krijgen. Een prima job dus als je van dieren houdt! Wel is het zo dat de doorloop bij dit soort winkels meestal niet al te hoog is en de kans op een openstaande vacature daardoor vaak klein. Voordeel is dan wel weer dat áls er een baan beschikbaar komt, de vacatures meestal kenbaar worden gemaakt via een briefje op de voordeur en niet op websites als Indeed of Monsterboard verschijnen. Loop dus vooral regelmatig langs als dit je wel wat lijkt. Wie weet hangt er vroeg of laat een oproep en kun je als (parttime) verkoper aan de slag bij je lokale dierenwinkel.


Indirect met dieren werken

In dit artikel zijn we er min of meer vanuit gegaan dat je direct met dieren zou willen werken. Er zijn echter ook voldoende banen die gerelateerd zijn aan de dierenbranche, maar waarbij je zelf niet direct in contact staat met dieren. Denk aan een HR medewerker die voor een grote dierenspeciaalketen werkt, een servicemedewerker bij de dierenambulance, maar bijvoorbeeld ook horecapersoneel in een dierentuin.

In dat geval draag je (in veel gevallen) nog steeds bij aan het welzijn van dieren. Je doet nog steeds iets goeds voor de diertjes waar je zoveel om geeft. Je komt in dat geval dus alleen niet direct in contact met de dieren. Als dit geen bezwaar is, zijn websites als Indeed en Monsterboard goede uitgangspunten. Hier verschijnen namelijk regelmatig vacatures die indirect met dieren te maken hebben, maar waarbij je werkzaamheden zelf niet direct betrekking hebben op dieren.

Een ander uitgangspunt zou ook nog de dierenbescherming kunnen zijn. Ook deze organisatie heeft met regelmaat mensen nodig. Denk dan aan de eerder genoemde servicemedewerker, een baan als webcare medewerker of als coördinator dierenambulance en meldkamer. Allemaal dankbare jobs, maar dus helaas niet banen waarbij je 1-op-1 met dieren werkt.


Omscholing

In het begin van dit artikel stelden we al dat de meeste betaalde banen rondom dieren specialistisch van aard zijn. Je hebt er in veel gevallen een opleiding voor nodig. Banen die betrekking hebben op dieren, maar waarbij je geen specifieke opleiding gevolgd hoeft te hebben liggen niet voor het oprapen.

Als je van je passie je beroep zou willen maken, zou je kunnen overwegen om je om te laten scholen. In veel gevallen kan dat gewoon naast de job die je nu al hebt en gewoon vanuit huis. Een opleiding tot dierenverzorger is bijvoorbeeld een MBO (thuis)studie die je al in 10 maanden afgerond kunt hebben. Met een diploma op zak kan je zo aan de slag als dierenartsassistent of op de dierenambulance. Een opleiding tot hondentrimmer of hondenopleider volg je meestal in het weekend en duurt in veel gevallen niet meer dan een half jaar. Als je hart hier ligt kun je dus gewoon naast je huidige job een omscholing volgen en binnen een half jaar al geld verdienen met je passie.

Mogelijkheden zijn er dus al met al zeker wel als je betaald werk zoekt met dieren. Het ligt er alleen een beetje aan in welke vorm je het zoekt. Voor de één zal een keer per week een hond uitlaten al hetgeen zijn waar hij of zij blij van wordt, de ander zal fulltime aan de slag willen. Besef je voor wat betreft dit laatste dan wel dat de banen niet voor het oprapen liggen en je in veel gevallen opgeleid moet zijn. Gelukkig kun je bijna altijd je diploma behalen in de avonduren of in de weekenden en is het dus ook goed te combineren als je nu zelf al ergens werkzaam bent. Als dierenliefhebber natuurlijk de moeite waard, want er zijn maar weinig banen met zo’n hoge mate van genoegdoening.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag