Lijkt het jou superleuk om als boswachter aan het werk te gaan? Om een baan te hebben waarbij je niet alleen ín de natuur, maar vooral ook vóór de natuur werkt? Een baan die veelzijdig is, waar je een hoop kennis voor moet hebben en waarbij je er dagelijks je missie van maakt om dát te doen dat het beste is voor de natuur en het behoud daarvan? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat een functie als boswachter iets voor jou is. Wil je weten wat je moet doen om als boswachter aan de gang te kunnen gaan? Welke opleiding je bijvoorbeeld nodig hebt, waar je die kunt halen, en wat je in huis moet hebben om geschikt te zijn voor dit beroep? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Wat doet een boswachter
Veel mensen denken dat je als boswachter de hele dag een beetje buiten in de natuur rond mag lopen. Dat je op je gemakje dieren kunt gaan spotten, dat je af en toe wat vragen van bezoekers beantwoordt, en dat je ervoor zorgt dat het natuurgebied waar je werkt netjes en schoon blijft. Hoewel het waar is dat de meeste boswachters deels buiten in de natuur werken, is het absoluut niet waar dat ze daar de hele dag maar een beetje rond mogen lopen. Als boswachter moet je hard werken, en naast de uren die je in de buitenlucht doorbrengt, zijn er ook veel uren dat je op kantoor zit. Er zullen namelijk plannen gemaakt moeten worden, er is een hoop administratief werk en er zijn veel zaken die je nu eenmaal niet vanuit een bankje in het bos kunt regelen.
Verschillende soorten boswachters
Daarnaast kan een boswachter verschillende functies hebben. Hoewel het misschien klinkt alsof een boswachter altijd hetzelfde beroep uitvoert, is dat dus niet waar. Zo kun je bijvoorbeeld boswachter-beheer worden, maar ook publiek boswachter of boswachters-ecologie. Allemaal hebben ze verschillende taken. Er zijn boswachters die de kennis hebben over alles wat leeft en die de plannen maken (boswachter-ecologie). De boswachters die deze plannen uitvoeren (boswachter-beheer). En de boswachters die onder andere verantwoordelijk zijn voor de communicatie naar bijvoorbeeld de pers, organisaties en de bezoekers van een natuurgebied (publiek boswachter). Welke taken je als boswachter uit zult moeten voeren, hangt dus mede af van wat voor soort boswachter je bent.
Waar kun je werken als boswachter?
Als boswachter werk je meestal voor een overheidsorganisatie of voor een stichting. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen werken bij Staatsbosbeheer, die door het hele land natuurgebieden beheert. Of bijvoorbeeld bij Natuurmonumenten of een van de provinciale Landschappen. Ook bij bedrijven als PWN (Noord-Holland) kun je als boswachter aan de slag. Soms worden er ook boswachters gevraagd voor bijvoorbeeld (particuliere) landgoederen.
Een opleiding tot boswachter
Als je graag boswachter wilt worden, dan zul je daar de juiste kennis voor op moeten doen. Om dit te doen zul je een ‘groene’ opleiding moeten volgen. De bekendste opleiding is de opleiding Bos- en Natuurbeheer, die aan verschillende instellingen te volgen is. Daarnaast kun je nog kiezen tussen een MBO- en een HBO-opleiding. De MBO-opleidingen zijn hierbij (vaak) de basis en de HBO-opleidingen een specialisatie. Welke opleiding het beste bij jou past, hangt onder andere af van wat voor soort functie je zou willen bekleden, hoe lang je bereid bent om naar school te gaan en wat je opleidingsniveau is. Op de websites van de verschillende opleiders kun je meer informatie vinden over de opleidingen en hoe deze eruitzien.
BOL of BBL | Voltijd of deeltijd
Als je een opleiding Bos- en natuurbeheer gaat volgen, of een andere relevante ‘groene’ opleiding zoals bijvoorbeeld Ecologie, dan kun je vaak kiezen tussen een voltijd en een deeltijd opleiding (BOL of BBL). Het fijne aan een BBL-opleiding is dat je direct ook kennis maakt met de praktijk. Zo kun je je niet alleen oriënteren op wat je het leukst vindt, maar krijg je ook direct een beeld van wat voor soort werkzaamheden je als boswachter zou kunnen doen en welke het beste bij jou passen.
Informatiedagen of open dagen
Om erachter te komen welke vorm van scholing en welke studierichting het beste bij jou passen, raden we je aan om de beschikbare informatie van de opleiders goed door te nemen. Daarnaast is het heel verstandig om een open dag of informatiemiddag van een van de opleiders bij te wonen. Op zo’n dag of middag kom je alles te weten over de opleiding, hoe deze eruitziet en wat je ervan kunt verwachten. Daarnaast krijg je ruimte om vragen te stellen, waardoor de kans groot is dat je aan het einde van de dag een duidelijk beeld hebt van je mogelijkheden.
Hoe weet je of je geschikt bent?
Als boswachter is het natuurlijk belangrijk dat je van de natuur en van dieren houdt, maar dat is zeker niet het enige wat nodig is om een goede boswachter te worden. Je moet namelijk stressbestendig zijn en een goede conditie hebben. Je moet tegen een stootje kunnen en niet terugschrikken van werken in de regen of de kou. Je moet durven om mensen aan te spreken op ongewenst gedrag, waarbij het zelfs nodig kan zijn om iemand een bekeuring te geven. Je moet goed zijn in zelfstandig werken, daar je een groot deel van je werk zelfstandig uit zult voeren. Daarnaast is het echter ook belangrijk dat je in teamverband kunt werken of goed bent in contact met mensen, omdat je ook te maken krijgt met andere organisaties, bezoekers en andere boswachters.
Eigenschappen
Als je boswachter wilt worden, is het dus handig als je over bepaalde eigenschappen beschikt. Er wordt namelijk best wel veel van je gevraagd. Zo ben je bijvoorbeeld:
- Flexibel
- Zelfstandig
- Stressbestendig
- Een doorzetter
- Communicatief vaardig
- Klantgericht
- Ondernemend
Daarnaast heb je onder andere:
- Kennis van flora en fauna
- Inzicht
- Een goed waarnemingsvermogen
- Een rijbewijs
- Een goede (fysieke) gezondheid
Mensen hebben vaak een verkeerd beeld
Het beroep boswachter is de laatste jaren flink in populariteit gestegen. Er zijn veel mensen die ervan dromen om elke dag buiten te werken, om de wind in hun haren en de zon op hun gezicht te voelen. Het is dan ook zo dat veel mensen het beroep van boswachter als een ideale carrièreswitch zien, als een manier om te ontsnappen aan de drukte en/of stress van hun huidige baan. En hoewel het een heel mooi beeld is dat een boswachter de hele dag een beetje buiten rondwandelt en geniet van de natuur, is dat beeld absoluut niet realistisch.
Ongeschikte achtergrond
Doordat mensen een verkeerd beeld hebben van dat wat er allemaal bij het werk van een boswachter komt kijken, is het ook vaak zo dat mensen met een totaal ongeschikte werk- en opleidingsachtergrond op de functie van boswachter solliciteren. Ze zien het vaak als een nieuwe start, een manier om iets totaal anders te gaan doen, en vergeten daarbij dat een boswachter een beroep is waar veel kennis en ervaring voor nodig is. Dat het niet iets is wat je zomaar even kunt gaan doen als je je baan op kantoor zat bent.
Als je écht boswachter wilt worden
Als je dus écht serieuze plannen hebt om boswachter te worden, dan is het absoluut nodig om daar een geschikte opleiding voor te volgen of om er de juiste ervaring ervoor in huis te hebben/halen. Mocht je niet helemaal weten wat voor soort functie het beste bij je zou passen, dan kun je eventueel ervaring opdoen door vrijwilligerswerk te gaan doen. Op die manier kun je kijken wat er allemaal te doen is en wat jij het leukst vindt. Ook het bijwonen van een open dag van een opleider is een manier om je daarop te oriënteren. Niet alleen kun je tijdens zo’n open dag een hoop kennis opdoen over de verschillende functies, maar ook online valt veel informatie te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld blogs van verschillende boswachters lezen om te zien hoe hun dagen eruitzien en wat het eigenlijk precies is wat ze doen. Op die manier krijg je een duidelijker beeld van wat het precies inhoudt om boswachter te zijn.
Boswachter worden
Het beroep boswachter is de laatste jaren erg populair geworden. Steeds meer mensen willen dit beroep uitoefenen, terwijl meer dan de helft van die mensen eigenlijk geen realistisch beeld heeft van wat het werken als boswachter precies inhoudt. Als je graag boswachter wilt worden, is het belangrijk dat je daar de juiste opleiding of achtergrond voor hebt. Daarnaast is het handig als je weet wat het dan precies is wat je in de natuur zou willen doen, omdat er verschillende soorten boswachters zijn. Ook moet je als boswachter beschikken over bepaalde eigenschappen, inzichten en kennis. Als je boswachter wilt worden is het daarom handig om eens een kijkje te nemen in het werkveld. Ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen om je te oriënteren op het werk en de mogelijkheden, of bezoek eens een open dag van een opleider om zo te bepalen of het werken als boswachter wel echt iets voor jou is.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 5 redenen om vrachtwagenchauffeur te worden
- Voordelen en nadelen van ZZP’er worden
- Alles wat je moet weten als je zzp’er wilt worden
- Wat moet je weten als je vakkenvuller wilt worden?
- Hoe kun je miljonair worden?
- Hoe vind je een bijbaan als student?
- Hoe kun je extra geld verdienen naast een fulltime baan?
- Wat is het mooiste natuurgebied in Nederland?