Je werkt bij een bedrijf op basis van een tijdelijk contract en hebt het erg naar je zin. De collega’s zijn leuk, het werk is uitdagend en je werkgever denkt met je mee. Maar dan ineens krijg je een mailtje dat je contract niet meer verlengd wordt. Balen! Los van het feit dat het enorm vervelend is, zijn er nog wel een aantal dingen waar je even op moet letten. Je binnenkort ex-werkgever is namelijk verplicht om zich te houden aan een aantal regels. In dit artikel geven vertellen we welke dat zijn en wat je vervolgens kunt doen als je binnenkort zonder werk komt te zitten.
Gelukkig is er veel bij wet geregeld in Nederland om werknemers te behoeden voor vervelende situaties. Maar dat betekent niet dat je daar automatisch van profiteert. Sommige werkgevers zullen namelijk ook niet altijd op de hoogte zijn van de wet, of ze willen een slaatje slaan uit jouw onwetendheid. Met de volgende punten kun jij controleren of het niet verlengen van jouw contract wel op de juiste manier gebeurd en wat jij kunt doen nadat je zonder werk bent komen te zitten.
Hoe lang heb je gewerkt bij het bedrijf?
Dit is een hele relevante vraag omdat het alles te maken heeft met hoeveel geld je nog kunt krijgen van je werkgever. Sinds 2015 is bij wet geregeld dat werknemers die een tijdelijk contract hebben wat langer is dan 6 maanden, minimaal één maand voor afloop van het contract geïnformeerd moeten worden of dat contract verlengd wordt of niet. Dit wordt de aanzegtermijn genoemd. Eigenlijk houdt het dus in dat jouw werkgever minimaal één maand voor de afloop van je contract met en van de volgende drie documenten op de proppen moet komen.
Verlenging van je contract. Dit document is om aan te geven dat je contract wordt verlengd met een nieuwe periode. Die kan bijvoorbeeld 6 of 12 maanden bedragen. Een werkgever kan maar 2 keer een contract verlengen, met een maximale duur van 24 maanden. Het kan dus zijn dat jouw werkgever je contract niet verlengd omdat je al 24 maanden in dienst bent of je contract al 3 keer verlengd is. Hierna moet je een contract voor onbepaalde tijd krijgen, of wordt je helaas ontslagen.
Omzetten dienstverband. Is je contract al meerdere keren verlengd of is je werkgever tevreden, dan kan je tijdelijke dienstverband omgezet worden in een vast contract. Dit houdt in dat je contract dus geen bepaalde eindtijd heeft en dat de kans een stuk groter is dat je voor een langere periode in het bedrijf werkzaam zult blijven. Veel werkgevers zijn terughouden met betrekking tot het bieden van een vast dienstverband, dus loop je in enkele branches helaas vaak het risico dat je contract niet verlengd wordt.
Contract niet verlengd. De laatste optie is een document waarin staat dat je contract niet verlengd wordt en je na afloop van je contract dus moet stoppen bij het bedrijf. Dit wordt een aanzegbrief genoemd. Dit moet de werkgever altijd minimaal één maand voor afloop van je originele contract aangeven. In de brief staat dat je dienstverband tegelijk met het aflopen van je contract beëindigd zal worden.
De aanzegtermijn is niet van toepassing wanneer het gaat om een contract met een looptijd korter dan 6 maanden. Daarnaast hoef je geen aanzegbrief te ontvangen wanneer het gaat om een opdracht met vooraf bepaalde looptijd, zoals ZZP’ers bijvoorbeeld ook hebben. Er is vooraf een doel afgesproken en het maakt niet uit hoelang dat duurt, zodra het doel bereikt is, stopt de samenwerking.
Wat gebeurt er als je werkgever dit niet op tijd aangeeft?
Gelukkig ben je redelijk goed beschermd door de overheid wanneer je contract niet verlengd wordt, maar daar niet op tijd van op de hoogte wordt gebracht. Wanneer jouw werkgever helemaal niet laat weten dat je contract afloopt en hij niet met je verder wilt, dan krijg je een maand extra salaris doorbetaald. Je hebt je namelijk niet kunnen voorbereiden op je ‘ontslag’ en daarom verlies je inkomsten zodra je in één keer op straat zou komen te staan. Het kan ook gebeuren dat je werkgever het wel aangeeft, maar niet op tijd. Komt je werkgever twee weken voor de afloop van je contract naar je toe, dan is hij twee weken te laat met deze informatie. Dat betekent dat hij officieel twee weken extra salaris moet doorbetalen aan je. Let er wel op dat je maximaal twee maanden na afloop van je contract een melding maakt van deze situatie, want na die twee maanden heb je geen recht meer op de extra centen. Je werkgever moet zich trouwens te alle tijden houden aan deze regels, tenzij er sprake is van de volgende 3 situaties:
- Het bedrijf is failliet
- Er is uitstel van betaling aangevraagd
- Wanneer er schuldsanering natuurlijke personen van toepassing is
Wat te doen nadat je contract niet verlengd wordt?
Het is natuurlijk niet handig om pas stappen te ondernemen als je al ontslagen bent. Daar is de aanzegtermijn ook voor bedoeld. Om jou voor te bereiden op een ontslag, zodat je tijdig op zoek kan naar een andere baan of eventueel een uitkering kan aanvragen. Er zijn twee belangrijke dingen die je zo snel mogelijk moet doen wanneer je weet dat je contract niet verlengd wordt.
- Aanvragen van een uitkering. Het kan zijn dat je een specifiek beroep hebt en dat het lastig is om een vergelijkbare baan te vinden in hetzelfde werkveld. Het is dan ook verstandig om zo snel mogelijk een WW uitkering aan te vragen bij de overheid. Als je valt onder de Werkloosheid Wet, heb je recht op een uitkering totdat je weer een baan hebt gevonden. Bekijk de website van de Rijksoverheid voor informatie over een uitkering. Je hebt over het algemeen tot één week na je ontslagdatum de tijd om een uitkering aan te vragen. Je kunt dit al doen vanaf één maand voor de beëindiging van je contract.
- Je kunt je binnen twee dagen na je ontslag, maar ook eerder, aanmelden bij het UWV als werkzoekende. Het UWV kijkt vervolgens of je voldoet aan de voorwaarden, zoals onder andere hoeveel uren je per week verliest en hoelang je precies gewerkt hebt voordat je zonder werk bent komen te zitten. In de regel wordt er gehanteerd dat je minimaal 26 weken gewerkt moet hebben in de afgelopen 36 weken. Daarnaast zijn er nog enkele andere voorwaarden te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Uitkering
Of je een uitkering krijgt is afhankelijk van een factoren, net zoals de hoogte en de duur van die uitkering. Een uitkering van slechts drie maanden duren, maar kan oplopen tot 25 maanden (in 2019). Hieronder een korte omschrijving wanneer je in aanmerking komt voor een uitkering en hoelang je die uitkering kunt krijgen.
Wanneer heb ik recht op een uitkering als mijn contract niet verlengd wordt?
- Je verliest tenminste 5 uur per week en daarbij ook het loon wat je over die uren zou krijgen
- Je bent direct beschikbaar voor betaald werk
- Je hebt minimaal 26 weken gewerkt in de laatste 36 weken (freelance / ZZP telt niet mee)
- Je bent niet door eigen schuld werkloos geworden. Door zelf ontslag te nemen minimaliseer je de kans op een uitkering
Hoelang heb ik recht op een uitkering?
Als je recht hebt op een uitkering, krijg je deze altijd minimaal 3 maanden lang uitbetaald. Hoewel in 2016 de maximale duur van de uitkering nog 38 maanden was, is deze tegen 2019 terug geschroefd naar 24 maanden. De bepaling hoelang jouw uitkering gaat duren hangt af van de zogenoemde (26) wekeneis, welke we hierboven ook al besproken. Daarnaast is er ook een jareneis. Daarin staat omschreven met hoeveel jaren arbeidsverleden je een bepaalde uitkering kunt krijgen. Hier is een rekenvoorbeeld te vinden op de website van het UWV.
Wat moet ik nog meer regelen als ik zonder werk kom te zitten?
- Checken of je recht hebt op transitievergoeding
- Alimentatie herberekening maken
- Studieschuld terugbetalen stopzetten
- Zorgtoeslag aanvragen of wijzigen
- Voorlopige aanslag belasting wijzigen
- Gebruik maken woonlastenfaciliteit (Nationale Hypotheek Garantie)
- Woonlastenverzekering raadplegen
- Bijstandsuitkering aanvragen (bij geen mogelijkheid op uitkering)
- Toeslag van het UWV aanvragen (onder bepaalde voorwaarden)
Zit je er nou echt helemaal even helemaal doorheen? Het is normaal dat je na het slechte nieuws er even tussenuit wilt om over alles na te denken. Gelukkig hoeft dat helemaal geen geld te kosten. Wij hebben namelijk veel tips voor gratis uitjes. Dan kun je even ontstressen en bijvoorbeeld nadenken over wat voor soort werk er nou echt bij je past. Dan kun je vast binnenkort weer snel en vol goede moed beginnen aan een nieuwe baan. Wellicht lukt dat extra snel met deze tips voor het direct vinden van werk.