Moet er een foto bij je cv?

Moet er een foto bij je cv?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Je hebt een overzichtelijke en complete cv gemaakt. Alles wat de potentiële nieuwe werkgever over je moet weten, heb je erop gezet. De opleidingen die je hebt gevolgd en je werkervaring. Je persoonlijke gegevens en je taal- en computervaardigheden. Je bekijkt je cv nog eens aandachtig en vraagt je dan af of er eigenlijk ook een foto op je cv moet. Is dat nodig? Of kun je dat juist beter niet doen? In dit artikel vertellen we je alles over het toevoegen van een foto op of bij je cv en wat de voor- en nadelen daarvan zijn.


Een foto zegt meer dan duizend woorden

Een foto op je cv laat direct zien wie je bent. De nieuwe werkgever of de recruiter heeft direct een beeld van wie er bij de naam op de cv hoort. En dat wordt vaak als prettig ervaren. Daarom is het tegenwoordig steeds gebruikelijker om een foto op je cv te plaatsen, vooral wanneer je solliciteert op functies waarin het belangrijk is dat je er representatief uitziet. Plaats je geen foto op je cv? Dan is de kans groot dat de werkgever je zal googelen om zo een foto te vinden. Mede daardoor kun je net zo goed zelf een foto toevoegen. Op die manier heb je nog enige controle over de eerste indruk die je maakt. Waar ze op social media misschien als eerste een foto van jou op een festival tegenkomen, kun je op je cv een nette en zakelijke foto plaatsen.

https://nl.pinterest.com/pin/193865958946458403/


De voordelen van een foto toevoegen bij je cv

Het plaatsen van een foto op je cv, of het meesturen van een foto bij je cv, heeft een aantal voordelen. Een van die voordelen is dat je cv meer opvalt als er een foto op staat. Niet alleen zal de blik van degene die de cv’s bekijkt direct worden getrokken door de foto, maar de kans is ook groter dat je blijft hangen. Doordat je naam en vaardigheden direct aan een gezicht gekoppeld worden, is de kans namelijk groter dat een potentiële werkgever of recruiter jou onthoudt. Wanneer je solliciteert op een functie waarin het belangrijk is hoe je eruitziet, zorgt de foto er daarnaast voor dat het bedrijf direct kan bepalen of dat (in hun ogen) wel of niet zo is. Door een foto toe te voegen waarop je er netjes en verzorgd uitziet, maak je wellicht meer kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.


De nadelen van een foto toevoegen bij je cv

Het toevoegen van een foto bij je cv kan helaas ook nadelen hebben. Juist omdat een foto direct een beeld van je schept, zou het kunnen zijn dat je wordt ‘afgerekend’ op je foto of op je uiterlijk. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je foto niet professioneel is. Of omdat je er misschien niet op je best op staat. Maar het kan ook om zeer oppervlakkige redenen zijn, namelijk letterlijk hoe je eruitziet. Het kan namelijk zijn dat degene die jouw sollicitatie onder ogen krijgt, direct een (onjuist) beeld van je vormt, waardoor je cv gelijk aan de kant geschoven wordt. Een ander risico dat je loopt wanneer je een foto op je cv zet, is dat het afleidt van dat wat het belangrijkste is aan je cv, namelijk de inhoud. Dit laatste kun je overigens grotendeels voorkomen door de foto (maximaal) op pasfoto formaat op je cv te plaatsen.


Zorg voor een goede foto

Om ervoor te zorgen dat de foto op je cv in je voordeel werkt, is het heel belangrijk dat je kiest voor een goede foto. Een foto die niet alleen professioneel is, maar die jou verkoopt. Een foto die laat zien wie je bent, die overtuigt en die een positieve indruk achterlaat. Hieronder hebben we een aantal handige tips voor je verzameld die je kunt gebruiken om de juiste foto voor op jouw cv te kiezen.

1. Kies niet voor een foto die in je vrije tijd is gemaakt

De allereerste tip die we je geven is: kies nooit voor een foto die in je vrije tijd is gemaakt. Een foto waarop je heerlijk op het terras zit met een koud drankje in je hand, is geen goed idee. Ook een foto waarin je in je zwemkleding op het strand staat, kun je beter achterwege laten. Die foto op dat festival waarop je er zo goed uitziet? Geen goed idee. Ook foto’s waar andere op staan (of duidelijk van af zijn geknipt) of selfies zijn geen aanrader. Hoe leuk je die foto’s misschien ook vindt: voor op (of bij) je cv zijn ze echt ongeschikt.

2. Kies voor een portretfoto

Het belangrijkste aan een goede foto voor op je cv, is dat je gezicht goed zichtbaar is. Foto’s waarop je hele lichaam te zien is zijn niet alleen overbodig, maar leiden ook gewoon enorm af. Daarom: kies voor een portretfoto. Daarnaast is het heel belangrijk dat je foto een positieve indruk geeft. Dit kun je bereiken door er op je vrolijk, open en toegankelijk uit te zien. Zorg voor een foto waarop je lacht, en dan het liefst een ‘echte’ lach en geen glimlach met gesloten mond. Daarnaast is het belangrijk dat je recht in de camera kijkt.

3. Draag geschikte kleding

Hoewel een portretfoto grotendeels om je gezicht draait, zal er ook een stuk van je nek en bovenlichaam te zien zijn. Daarom is het belangrijk dat je goede kleding draagt. Als man kies je het beste voor een overhemd (met of zonder stropdas) en/of voor een mooi jasje. Als vrouw is het belangrijk dat je kiest voor zakelijke bovenkleding. Dit kan een mooie blouse zijn, een blazer of een nette trui. Wanneer je dan toch bezig bent met het uitzoeken van geschikte kleding, kun je direct ook rekening houden met welke kleding je het mooist staat. Welke kleur laat je ogen zo mooi uitkomen of staat je zo goed? Trek iets aan waarin je je zeker voelt. Die zekerheid zal namelijk op de foto te zien zijn.

4. Kies voor een rustige achtergrond

Zorg dat het kleine beetje achtergrond dat op de foto te zien is rustig is. Houd ook rekening met de kleur van de achtergrond. Over het algemeen hebben lichte achtergronden een positievere uitstraling dan donkere achtergronden.

5. Zorg voor een natuurlijke foto

Zorg voor een foto waarop zowel jij als je houding er natuurlijk uitzien. Houd bijvoorbeeld rekening met eventuele make-up en zorg dat deze zeker niet te zwaar is. Zorg dat je eruitziet alsof je naar kantoor gaat en niet naar bijvoorbeeld een feestje. Daarnaast is je houding ook heel belangrijk. Probeer er zo natuurlijk mogelijk uit te zien. Leunen op een hand of je gezicht aanraken, kun je beter niet doen.

Nog een tip: Kies altijd voor een recente foto en zorg dat hij scherp is.

6. Zoek voorbeelden

Ga voordat je een foto van jezelf laat of gaat maken, eerst eens online op zoek naar foto’s die anderen gebruiken. Probeer je te bedenken wat jij als werkgever van zo’n foto zou vinden. Wat straalt de foto uit? Dit is een goede manier om te kijken naar wat wel en niet werkt. Aan de hand daarvan kun je vervolgens bepalen hoe je wilt dat jouw foto eruit komt te zien.

7. Laat een professionele foto maken

De laatste tip die we je geven voor een goede foto voor op je cv is: laat de foto maken door een fotograaf. Een fotograaf zorgt ervoor dat de belichting goed is, dat de achtergrond klopt en kan je aanwijzingen geven om zo goed mogelijk op de foto te staan. Door een professionele foto te laten maken, weet je zeker dat je een mooie foto hebt, die het goed doet op je cv. Heb je geen geld (over) voor een professionele foto? Dan kun je bovenstaande tips gebruiken om zelf (met wat hulp) een geschikte foto voor op je cv te maken.


Moet er een foto op je cv?

Een foto op je cv móét niet, maar is meestal wél verstandig. Een foto op (of bij) je cv is namelijk een goede manier om te laten zien wie je bent. Door een foto (op pasfoto formaat) toe te voegen, kan een potentiële werkgever gelijk zien met wie hij/zij te maken heeft. Daarnaast voorkom je op deze manier dat de eerste indruk die ze van je krijgen van die ene foto op dat feestje is, waarbij je behoorlijk aangeschoten was. Een goede foto kan helpen overtuigen, kan zorgen dat je opvalt en zorgt ervoor dat je sneller onthouden wordt. De tips in dit artikel kunnen je helpen bij het uitzoeken van de juiste foto voor op je cv. De foto laten maken door een professional is daarbij iets wat we absoluut aanraden. Een professionele foto zal namelijk zeker een goede indruk maken.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag