Leren is leuk en belangrijk. Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden, je blijft bij de tijd of je verdient geld met een ontwikkeld talent. Maar als je geld moet uitgeven aan alle cursussen die je wilt doen, dan ben je snel een fortuin kwijt. Een gratis cursus zou daarom ideaal zijn. Het komt dus goed uit dat wij 14 interessante én gratis cursussen voor je gevonden hebben. Uiteraard vertellen we je ook waar je deze cursussen – en vele anderen – zelf kunt vinden.
Beste gratis cursussen
Hieronder volgen enkele populaire en handige gratis cursussen die je gratis kunt volgen. We sluiten af met enkele bekende en populaire aanbieders van gratis cursussen, zodat je ook weet waar je ze kunt vinden.
1. Duolingo
Duolingo is één van de meest populaire programma’s waarmee je basiskennis van een taal kunt krijgen. Het is een leuk alternatief voor een traditionele taalcursus. Waar het programma begon met slechts een handjevol talen, is dat nu uitgegroeid tot tientallen talen die je kunt leren. En hoewel de app gratis is, betekent dat niet dat je maar weinig materiaal hebt om te leren. Zelfs als je iedere dag een uur studeert ben je nog maanden bezig om de hele taalcursus af te maken. In die tijd heb jij meer dan genoeg woorden en zinnen geleerd om jezelf verstaanbaar te maken in een andere taal. Leuk, want als je op wereldreis gaat kun je met Duolingo de ervaring van die reis op een gratis manier nog beter maken. Je kunt Duolingo als app downloaden op je telefoon, maar ook installeren op je computer.
2. Fotobewerking
Je komt terug van vakantie en je zet je foto’s op Facebook. Maar vergelijk je ze met de foto’s van andere vakantiegangers die naar dezelfde vakantiebestemming zijn geweest, dan zien die van hun er veel mooier uit. Herkenbaar? Dan is het hoog tijd voor een gratis cursus fotobewerking of een cursus photoshop. Daar zijn er gelukkig genoeg van te vinden, dus jouw vakantiefoto’s kunnen dit jaar gegarandeerd in een fotolijstje gehangen worden.
In de cursus leer je alles het aanpassen van de helderheid, het wijzigen van het contrast en over welke effecten je kunt gebruiken om je foto’s meer leven in te blazen. Het kan zijn dat sommige cursussen software gebruiken waarvoor je moet betalen. Denk daarbij aan Photoshop of Lightroom. Gelukkig kun je de opgedane kennis uit dat soort cursussen zelf meenemen en zoeken naar gratis software waarmee je de foto’s online kunt bewerken.
3. Sollicitatietraining
Voor veel mensen is het één van de spannendste belevenissen in het leven. Solliciteren. Je zit tegenover één, twee of misschien wel drie personen die jou het hemd van het lijf vragen. Maar er wordt ook nog wat van jou verwacht. Want aan de hand van jouw antwoorden op alle vragen, bepalen zij of je de baan aangeboden krijgt.
Maar wat zijn de beste reacties? Wat moet je wel of juist niet vermelden bij een sollicitatiegesprek? Wat zet je überhaupt in je sollicitatiebrief? Dat zijn onderwerpen die aan bod komen tijdens gratis sollicitatietrainingen. Kom je erachter dat de gratis variant niet toereikend is, dan kun je altijd nog een betaalde training proberen. Bijvoorbeeld bij het UWV.
4. Meditatie
Er gebeurt vaak iets in ons leven waardoor we gestrest zijn. Naderende vakanties, relatieproblemen, puberende kinderen of drukte op het werk. Mediteren en mindfulness is een bewezen methode on de opgebouwde stresslevels in je lichaam drastisch te verminderen. Gelukkig hoef je niet te stressen om de hoge kosten van een meditatiecursus, want er zijn namelijk ook gewoon gratis cursussen die je kunt volgen. Daarin leer je bijvoorbeeld hoe je gedurende de dag ademhalingsoefeningen kunt doen, welke houdingen goed voor je zijn en hoe je bepaalde zaken ‘los moet laten’. Omdat mediteren niet altijd direct effect heeft, kan een gratis cursus dus handig zijn om op lange termijn kosten te besparen.
5. Fitnessprogramma
We willen er allemaal goed uitzien, maar wel willen er zo min mogelijk voor doen. Geld uitgeven is dus bijvoorbeeld een grote drempel om niet naar de sportschool te gaan. Maar gelukkig hoef je niet met loodzware gewichten te sjouwen om in vorm te komen en te blijven. Met een gratis fitnesscursus leer je bijvoorbeeld om thuis cardio oefeningen te doen, of om te trainen met alleen je lichaamsgewicht. Op die manier kun je op ieder moment van de dag een oefeningetje doen, waardoor je binnen no-time in vorm bent, zonder dat het je een cent gekost heeft.
6. Website maken in WordPress
Websites zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Ieder groot bedrijf heeft er inmiddels eentje, maar ook alle zzp’ers en hobbyisten kunnen niet meer zonder. Wil je zelf een website maken, bijvoorbeeld in WordPress? Dat komt goed uit. Er zijn namelijk tientallen online cursussen waar je genoeg informatie in vindt om zelf aan de slag te gaan met je eigen website. Kom je er niet uit, dan zijn er ook nog internetfora waar andere websitebouwers gratis advies geven over je website. Het is tegenwoordig dus niet meer nodig om honderden euro’s uit te geven. Zeker voor iemand die alleen een eenvoudige website nodig heeft is dat een belangrijke reden om ook een website te willen.
7. Yoga
Yoga is een duizenden jaren oude methode om lichaam en geest gezond te houden. Je zou zeggen dat zo’n mysterieuze techniek alleen gedeeld wordt wanneer je daar flink geld voor betaalt. Toch is dat niet waar. Honderden yoga instructeurs willen graag gevonden worden op internet en ontwikkelden daarom een eigen yoga cursus. Jij hebt dus de keuze uit verschillende soorten yoga, waardoor je helemaal gratis kunt zorgen voor een ultieme gezondheid van lichaam en geest.
8. Schilderen
Je zult er waarschijnlijk geen volgende Rembrandt door maken, maar op internet kun je tientallen cursussen volgen om je schilderstalent wat meer te ontwikkelen. Kies je voor aquarel, acryl of werk je juist met kleurstoffen uit rode bieten en andere natuurlijke producten? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een gratis online schilderscursus voor.
9. Talencursus offline
In deze lijst met online cursussen komt ook een offline cursus voorbij. In verschillende steden in Nederland kun je namelijk gratis een talencursus volgen. Die worden georganiseerd door vrijwilligers, waardoor ze helemaal gratis zijn. Vaak gaat het dan om het verbeteren van je Nederlands of het leren of wereldtalen zoals Engels of Spaans. Wil je weten of er zo’n cursus bij jou in de buurt is? Zoek dan op Google naar een grote plaatsnaam bij jou in de buurt, samen met bijvoorbeeld ‘gratis cursus Engels’.
10. Programmeren / coderen
Alle software die jij gebruikt, is ooit gecodeerd en geprogrammeerd door iemand. Je telefoon, smartwatch, computer en zelfs je OV-chipkaart zijn voorzien van codes die ervoor zorgen dat ze doen wat ze moeten doen. Wil je basiskennis krijgen over programmeren of coderen, dan zijn er op internet gelukkig meer dan genoeg gratis opties te vinden. Hoewel het leren van programmeertaal zoals CSS of HTML vrijwel hetzelfde is als een hele nieuwe taal aanleren, kom je gelukkig een heel eind met de gratis cursus. Wil je echt aan de slag als programmeur, dan zijn er ook genoeg aansluitende cursussen te volgen bij onderwijsinstellingen of intern bij bedrijven.
11. Muziekinstrument bespelen
Een gitaar in de kast, een keyboard onder een stapel boeken of een panfluit op zolder. De meeste mensen hebben tenminste één muziekinstrument in huis, maar spelen er niet mee. Tijdgebrek is daarvoor een grote oorzaak, maar ook het leren spelen vraagt om een investering. Je moet naar een muziekschool om daar te betalen voor een les. Maar online zijn ook gewoon veel gratis muzieklessen te vinden. Wil je gitaar leren spelen zoals Jimi Hendrix? Op internet zijn meer dan genoeg artiesten die gratis cursussen aanbieden om zelf bekender te worden.
12. Hoe een blog te beginnen
Een stukje schrijven en op internet plaatsen. Bloggen lijkt makkelijk, maar het valt tegen als je erachter komt met hoeveel zaken je rekening moet houden. Want hoe pas je de schrijfstijl aan op je lezer, hoe schrijf je de perfecte alinea en welke bewezen technieken kun je gebruiken om ervoor te zorgen dat iemand blijft lezen? In een gratis cursus bloggen leer je de grondbeginselen van het starten van een succesvolle blog.
Je komt er dan al snel achter dat er meer bij komt kijken dan alleen het geven van je mening. Voor dit soort cursussen kun je ook goed terecht bij succesvolle bloggers die – heel verrassend – bloggen over succesvol leren bloggen. Zij geven vaak gratis een minicursus bloggen als je jezelf inschrijft voor de nieuwsbrief.
13. Beleggen
Geld verdienen is een belangrijke drijfveer in het leven. Beleggen is één van de populaire manieren waarop je geld kunt sparen voor je pensioen of je hypotheek eerder kunt afbetalen. Maar we geven liever niet eerst een fortuin uit om te horen wat de geheime strategieën zijn om een succesvolle belegger te worden. Weet je niet zeker of je écht wilt gaan beleggen? In dat geval zijn er diverse gratis cursussen beleggen. Die vertellen je misschien niet direct waar je in moet beleggen, maar ze kunnen je wel vertellen waar je mee moet opletten, waar je de grootste kansen maakt en waar je het minste risico loopt. Bekijk ook ons artikel over het doen van een beleggingscursus.
14. EHBO cursus
Weet jij hoe je iemand moet helpen die bijna verdronken is? Weet je wat je moet doen wanneer iemand zich verslikt? Een EHBO-cursus is een goede manier om daarachter te komen. Hoewel het vaak niet gratis is, bieden sommige zorgverzekeraars een vergoeding voor het volgen van de cursus. Die kun je dan volgen bij een organisatie zoals het Rode Kruis. Zo’n cursus komt altijd van pas. Of je nou op vakantie gaat met familie of een schoolreisje organiseert. Het geeft je ook een zekerder gevoel omdat je weet wat je moet doen om iemand te ondersteunen die gewond is geraakt.
Waar vind je online cursussen?
Hierboven gaven we 14 leuke gratis cursussen als voorbeeld. Maar waar kun je die cursussen doen? Dat gaan we je natuurlijk ook vertellen. Hieronder vind je drie websites waar je gratis online cursussen kunt doen.
Coursera
Coursera is een grote online verzamelplaats voor cursussen. Niet alle cursussen zijn gratis, maar je kunt altijd zoeken tussen honderden online cursussen. Wat bijzonder is aan Coursera, is dat het lesmateriaal toegestopt krijgt van universiteiten en hogescholen van over de hele wereld. Daardoor kun je echt van alles leren. Van muziekinstrumenten bespelen tot het bouwen van websites en het ontwikkelen van software. De cursussen van Coursera zijn vrijwel allemaal in het Engels. De startdata van de cursussen zijn vaak vastgesteld. Op die manier kun je dus niet zelf bepalen met welke snelheid je door de materie heengaat. Dat zorgt er ook voor dat je meer support krijgt en dat je samen met medestudenten kunt overleggen.
Udemy
Udemy is vergelijkbaar met Coursera. Ook hier vind je duizenden internationale cursussen, maar een kleiner percentage daarvan is gratis. Toch hoef je je geen zorgen te maken over het aanbod gratis cursussen. Udemy heeft namelijk over ieder onderwerp wel een aantal gratis cursussen. Lees wel even goed de reviews van de cursus, want in principe kan iedereen zijn eigen cursus maken. De kwaliteit is dus soms een beetje minder, waardoor je soms een paar uur tijd investeert in iets wat dus toch een beetje tegenvalt.
Springest
Springest is een Nederlands bedrijf, waardoor het grootste deel van de cursussen ook Nederlands is. De website is een verzamelplaats voor professionele aanbieders van cursussen en heeft meer dan 70.000 cursussen in het aanbod. Daarvan is slechts een klein deel helemaal gratis. Toch is het de moeite waard om een kijkje te nemen naar de gratis cursussen. Je vindt er namelijk interessante korte cursussen waarmee je tientallen verschillende vaardigheden kunt aanleren. Ben je naar iets specifieks op zoek en wil je het gratis én in het Nederlands leren? In dat geval is Springest de beste keus.
Hopelijk heb je met dit artikel zelf een idee opgedaan voor een gratis cursus. Heb je een aantal gratis cursussen gedaan en wil je nu gaan bijleren op een hoger niveau? In date geval zijn er waarschijnlijk weinig gratis cursussen meer beschikbaar. Die zijn vaak namelijk vooral bedoeld om jou genoeg kennis bij te brengen om enthousiast te worden voor een betaalde cursus. Die kun je dan als vervolg op de gratis cursus doen.