12 Tips voor het schrijven van een motivatiebrief

12 Tips voor het schrijven van een motivatiebrief

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Bij veel sollicitatieprocedures wordt er gevraagd om een zogeheten motivatiebrief. De naam zegt ‘t natuurlijk al: in zo’n brief licht je toe waarom juist jij geschikt bent voor die mooie functie. Waarschijnlijk ben je niet de enige die deelneemt aan de sollicitatieprocedure, dus het is essentieel om positief op te vallen. Je moet dus in één niet al te lange brief kunnen uitdrukken waarom jij geschikt bent. Hoe doe je dat? Wij geven je een aantal handige tips waarmee je een originele, nette motivatiebrief kan schrijven. Zo kan je het bedrijf overtuigen om juist jou uit te nodigen voor een gesprek.


Het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief.

In een motivatiebrief licht je toe waarom jij geschikt bent voor een bepaalde functie en waarom je die functie zo graag wilt. Kortom, waarom de functie past bij jou. Een motivatiebrief verschilt iets van de sollicitatiebrief, maar niet heel veel. Het grootste verschil is dat je in een sollicitatiebrief vooral jouw kennis en vaardigheden toelicht, terwijl de motivatiebrief vooral in gaat op jou als persoon en waarom een bepaalde functie zo goed bij jou past.

Na het lezen van jouw motivatiebrief moet de recruiter op drie vragen antwoord hebben gekregen:

  • Waarom ben jij geschikt voor de functie?
  • Waarom zou jij de functie zo graag willen vervullen?
  • Waarom juist dat bedrijf?

Vaak is een motivatiebrief iets informeler dan een sollicitatiebrief. Je hebt wat meer vrijheid om jezelf als persoon te laten zien, dus die moet je gebruiken. In dit artikel geven we stap voor stap handige tips over hoe je dat doet!


1. Het begin: zorg voor een goede inleiding waarmee je direct opvalt

Sommige bedrijven worden overspoelt met reacties op een bepaalde functie. Dit kan betekenen dat een recruiter of leidinggevende niet te tijd heeft om elke brief goed door te lezen. Het is dus zaak om meteen in de inleiding van je brief al op te vallen. Dit doe je door meteen duidelijk te maken wie je bent en waarom je de brief schrijft. Maak meteen je doel duidelijk, en vermijd formele zinnen die niet zoveel vertellen over jouzelf en waarom je de functie wilt.
Hieronder geven we een paar tips en voorbeelden:

  • Voorbeeld van je doel aangeven: “Deze brief schrijf ik omdat ik graag wil laten zien hoe goed ik pas bij de functie van elektricien.” Of: “Via deze weg wil ik mijn motivatie voor de functie human resource manager benadrukken.”
  • Maak de inleiding al snel echt persoonlijk: “Ik solliciteer voor de functie van redacteur, omdat ik tijdens mijn studie en middelbare school al werkzaam was in redacties van verschillende krantjes. Als ik terugkijk op mijn jaren op het hbo, heb ik het meeste plezier beleefd aan het schrijven van prikkelende reportages en het coördineren van andere schrijvers.”
  • Weet je de naam van de persoon aan wie je de brief moet richten? Gebruik hem dan, dit is positief en veel persoonlijker dan alleen ‘Geachte heer, mevrouw’. Gebruik alleen ‘geachte heer, mevrouw’ als je geen naam weet.

Maak dus kort je doel duidelijk en vertel beknopt een klein, interessant stukje over jezelf en waarom de functie past bij jou.


2. Dit komt er in het middenstuk van je brief

Aan het begin van het middenstuk in je brief stel je jezelf kort voor. Je gaat in op je opleiding, je werkervaring en je persoonlijke eigenschappen. Probeer dit kort te doen en zonder je c.v op te dreunen.

Na het voorstellen van jezelf vertel je kort wat je nu doet, eventueel wat je daarvoor hebt gedaan, en waarom je er plezier in had. Je kan hierbij ook een voorbeeld geven van jouw karakter en een sterk punt dat relevant is voor de vacature. Denk hierbij niet te moeilijk: als je bijvoorbeeld met ouderen wil gaan werken, kan je bijvoorbeeld omschrijven dat je plezier haalt uit de goede gesprekken met senioren, of dat jij degene bent die ze motiveert en hen aan het lachen maakt.

Zorg in het middenstuk van de motivatiebrief ook dat je een koppeling maakt met de eisen in de vacature. In tip 7 vertellen we hier meer over.

Tot slot mag je in het middenstuk gerust een punt noemen wat je graag zou willen leren. Hiermee bedoelen we niet per se een zwak punt, maar iets waar je je verder in wilt ontwikkelen of iets waar je nog weinig ervaring mee hebt. Dit is dus meer een ambitie dan een zwak punt.


3. Zó sluit je jouw motivatiebrief succesvol af!

Het afsluiten van je brief is belangrijk, want hier kan je een originele en positieve draai aan geven. Belangrijk is om niet te formeel te zijn en om je enthousiasme te tonen.
De volgende zinnen zijn voorbeelden van een zelfverzekerde en enthousiaste afsluiting:

  • Ik zou graag meer willen horen over deze kans en kijk ernaar uit om met u te delen waarom mijn huidige werkgever mij niet kwijt wil.
  • Graag zou ik u willen demonsteren/toelichten hoe mijn succes binnen bedrijf X zich kan vertalen naar groei binnen uw sales afdeling.

De afsluiting moet natuurlijk wel bij jouw persoonlijkheid en brief passen.

Tot slot sluit je af met:

Met vriendelijke groet,

Joop de Wit


4. Zo zorg je dat jouw motivatiebrief prettig leest

Een goede brief loopt lekker en is afwisselend om te lezen. Een goede truc waarmee je dit kan bereiken, is het afwisselend gebruiken van korte en lange zinnen. Je zult al snel merken dat je brief hierdoor een stuk vlotter en prettiger leest dan een brief met alleen korte, of juist alleen lange zinnen. Een brief met alleen korte zinnen is erg eenvoudig en statisch, terwijl lange zinnen het geheel traag maken. Wissel lekker af en lees de brief na wanneer hij klaar is.
Het helpt ook om de brief hardop, of in gedachten aan jezelf voor te lezen. Je haalt zo makkelijker uit je brief waar hij niet lekker loopt.


5. Verzamel informatie over het bedrijf en over de functie

Je motivatiebrief wordt het sterkst als je zoveel mogelijk weet over het bedrijf waar je wilt werken. Je kan hier dan op inhaken met jouw vaardigheden en persoonlijkheid en waarom je juist bij dát bedrijf aan de slag wilt. Ook belangrijk is dat de informatie die je hebt over het bedrijf, waarschijnlijk vragen oproept en die kan je mooi stellen tijdens het sollicitatiegesprek.
Zowel in je motivatiebrief als tijdens het sollicitatiegesprek is het een pré als naar voren komt dat je je in het bedrijf verdiept hebt.

Natuurlijk moet je je ook goed in de functie verdiepen. Verdiep je niet alleen in de functie in het bedrijf waar jij solliciteert, maar ook bij dezelfde functie in een ander bedrijf. Zo kan je zien wat er over het algemeen verwacht wordt bij zo’n functie en hier gebruik van maken in je brief.


6. Geef aan wat je graag wilt leren

Bijna niemand kan alles al wat het bedrijf zo wensen. Sterker nog, als je écht alles al geleerd hebt, kan je net zo goed voor een hogere functie solliciteren. Geef daarom in de motivatiebrief aan wat je graag zou willen leren en waarom. Kortom, wat je ambitie is en waarin je zou willen groeien.
Hoewel je jezelf in een motivatiebrief best een beetje mag verkopen, zit geen enkele recruiter of bedrijf te wachten op iemand die denkt, of vindt dat hij of zij alles al kan. Het is goed om in je motivatiebrief (en/of in het gesprek) aan te geven wat je verder nog wilt leren.
Voorbeeld: “In de functie X is het contact met klanten erg belangrijk. Tijdens mijn vorige baan miste ik het contact met klanten. Ik kijk ernaar uit om hier verder in te groeien.”

Echt zwakke punten noem je niet in je motivatiebrief. Waarschijnlijk wordt daar in een gesprek naar gevraagd, en dan kan je er eerlijk antwoord op geven.


7. Koppel jouw vaardigheden met de eisen in de vacature

Natuurlijk zijn er ook de eisen in de vacature nog. Het is belangrijk dat jouw persoonlijkheid en vaardigheden daarbij aansluiten. Dit kan je doen door de vaardigheid in de vacature te koppelen aan een sprekend voorbeeld in je vorige baan of aan andere activiteiten die belangrijk voor je zijn.
Zo kan je bijvoorbeeld vertellen over een stressvolle situatie, en hoe jij dan het hoofd koel houdt en toch mensen weet te motiveren en je eigen taken te vervullen. Denk hierin ook niet te moeilijk en benoem duidelijke voorbeelden waar je zelf tevreden over, en trots op bent.


8. Deze (standaard) zinnen en woorden kan je beter vermijden

Standaardzinnen voegen weinig toe én vallen nauwelijks op. Kortom, ze zeggen gewoon niet zoveel. Vermijd daarom onder meer de volgende zinnetjes in de brief:

  • “Ik ben een teamplayer/kan goed samenwerken in een team”. Als dit zo is, vertel dan met een sprekend voorbeeld in je brief over situaties waarin je goed samen kon werken.
  • Begin je brief liever niet met ‘Naar aanleiding van de vacature voor functie X’ , dit is een standaard begin en niet iets wat positief opvalt als er meerdere brieven zijn.
  • Schrijf nooit ‘ik denk’ of ‘ik geloof’
  • Schrijf niet ‘Ik ben misschien niet de meest geschikte kandidaat’. Leg de focus op wat je wél kan, en benoem concreet wat je nog moet, of wilt leren.
  • Gebruik zo min mogelijk bijwoorden. Voorbeelden zijn ‘Best, wel, een beetje, misschien, eigenlijk, heel.’ Deze woordjes maken je zinnen onnodig lang en voegen meestal weinig toe. Daarbij klinkt een tekst met veel bijwoorden sneller onzeker.
  • Smijt niet met vaktermen die niet in de vacature worden genoemd. Dit wordt stijfjes, en de eerste die jouw brief leest weet niet per se alles van het vakgebied van de gewenste functie af.

9. Het oog wil ook wat: sla je brief op als PDF bestand

Laptops en computers verschillen onderling, en wat er op het scherm van de ene computer spetterend uitziet, is op het andere scherm een zooitje. Het helpt om hier aandacht aan te besteden, zodat je wat de indeling en opmaak betreft, een verzorgde indruk achterlaat. Dit doe je door je motivatiebrief op te slaan in een PDF bestand. Zo’n bestand ziet er ongeveer hetzelfde uit op elk scherm, en komt dus overal goed tot zijn recht. Qua verzorging van jouw brief maak je daarmee al een positieve indruk. Hetzelfde zou je kunnen doen met je CV.


blank

10. Wees to the point en toekomstgericht

Eerlijk zijn over bepaalde vaardigheden die jij nog niet beheerst is goed, maar het is belangrijk om dit goed te brengen.  De zin “Ik ben bereid om mij snel in te werken in vakgebied X” klinkt positiever en gemotiveerder dan de zin “Ik ben niet op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op dit vakgebied”. Laat kortom merken, dat je ervoor wilt gaan! Dit bereik je met positieve zinnen die actief klinken.


11. Vertel iets waar je trots op bent

Als je een relevante anekdote weet over een relevante vaardigheid van jou, schrijf hier dan vooral over in je motivatiebrief. Het moet natuurlijk wel een duidelijk, sprekend (maar niet te lang) verhaal zijn dat zich goed leent voor een motivatiebrief. Schrijf bijvoorbeeld over een drukke situatie waarin het je lukte om toch alles te overzien en te regelen. Met zo’n korte anekdote vertel je al heel veel, en veel meer dan met lege kantoortermen!


12. Check, check dubbelcheck door jezelf en door een ander

Je motivatiebrief is klaar en het voelt goed. Dan is het bijna tijd om ‘m te verzenden. Vergeet vooral niet om hem aan een kritische vriend, kennis, partner of familielid te laten lezen. Een ander ziet vaak nog meer dan jezelf, of kan misschien nét beter jouw sterke punten benoemen.
Natuurlijk zijn tot slot taal – en zinsfouten ook belangrijk om even te controleren. Als je zelf een tijdje achtereen aan een brief hebt gewerkt, zie je ze namelijk niet altijd meer. Zonde als je die baan zo graag wilt hebben!


Een goede motivatiebrief is enthousiast en zelfverzekerd

Het belangrijkste aan de motivatiebrief is dat je zo snel mogelijk (dus zonder langdradig te worden) duidelijk kan maken waarom je solliciteert op desbetreffende functie en waarom jij zo geschikt bent. Schrijf vooral waarom je het zo graag wilt en gebruik voorbeelden om toe te lichten welke vaardigheden je hebt.
Niemand kan alles. Het is daarom belangrijk om niet té hoog van jezelf op te geven in de brief en vooral ook aan te geven wat je nog wilt leren en waarom.
Tot slot is het belangrijk om in de eerste regels van de brief al duidelijk te maken wat je drijft om ‘m te schrijven.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag