Voor de zoveelste keer rijd je met tegenzin naar kantoor. Je kijkt nu al op tegen de voorspelbare grapjes van je collega’s, of die klus waar je nu al maanden mee bezig bent. Je bent toe aan een nieuwe uitdaging op het gebied van je carrière. Maar ja, hoe vind je die? Binnen jouw huidige werk of ben je toe aan een totaal nieuwe stap in je carrière? Dit artikel helpt jou in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging.
Waarom mis je uitdaging?
Een moeilijke vraag die belangrijk is om te beantwoorden, want deze ligt ten grondslag ligt aan jouw probleem. Want, wanneer heb jij uitdaging? Voor de ene persoon is dit heel anders dan voor de andere persoon. Hieronder een aantal voorbeelden van wat ‘uitdaging’ voor jou kan betekenen.
Je leert nooit iets nieuws
In je jonge jaren leer je ontzettend veel en snel. Eerst ga je naar de basisschool, dan naar de middelbare school en vervolgens naar hoger onderwijs of hoger beroepsonderwijs of misschien zelfs naar de universiteit. Je leercurve is dan enorm. Sommige mensen voelen daarna nog steeds de behoefte om vaak en veel bij te leren. Natuurlijk leer je op je werk ook heel veel bij, maar dat is niet voor iedereen genoeg. Sommige mensen voelen sterk de behoefte om daarnaast nog opleidingen of cursussen te volgen, eventueel werk-gerelateerd.
Je werkt teveel met dezelfde mensen
Andere mensen zoeken de uitdaging niet zozeer in de taken maar meer in de mensen om zich heen. Ieder mens heeft een ander karakter en reageert anders op bepaalde situatie’s. Dat maakt werken met mensen soms spannend, maar bovenal erg uitdagend. Heb jij er behoefte aan om met veel verschillende soorten mensen samen te werken en mis je dat in je huidige baan? Dan kan dat de reden zijn dat jij uitdaging mist.
Je taken zijn te simpel
Voor de meeste mensen betekent uitdaging nieuwe dingen leren. Niet continu verzanden in een routineklus, maar af en toe eens een extra vaardigheid aanleren om ook andere klussen te kunnen doen. Op je werk leer je in het begin ontzettend veel nieuwe dingen. Je moet weten met welke systemen het kantoor werkt, hoe je met collega’s omgaat, welke taken je precies moet doen en hoe deze taken uitgevoerd moeten worden et cetera. Na verloop van tijd heb je alles onder de knie. Als je dan geen moeilijkere taken krijgt, kan je in een sleur terechtkomen en het gevoel krijgen dat je ‘uitdaging’ mist.
Je werkdag is te saai
De hele dag op kantoor zitten. Voor sommige mensen een zegen, voor andere mensen een regelrechte ramp. Zij voelen zich pas uitgedaagd als zij gedurende een werkdag op pad kunnen gaan. Hetzelfde geldt voor routine in het werk. Jij bent misschien meer in je element als je een voorspelbare dag hebt met duidelijke agendapunten, terwijl iemand anders juist energie krijgt van een onvoorspelbare dag vol met snelle beslissingsmomenten en (kleine) crisissen. En als laatste voorbeeld; er zijn bedrijven waar je altijd voor dezelfde klant of aan hetzelfde project werkt en bedrijven waar je telkens wisselt van project. Daar kan jouw uitdaging (of het gebrek er aan) ook veel mee te maken hebben.
Je werkt niet en doet geen vrijwilligerswerk
Als je in deze laatste categorie valt is het best wel logisch dat je de uitdaging mist. Veel mensen halen er voldoening uit om een opleiding te volgen, ergens te werken of om vrijwilligerswerk te doen. Door deel te nemen aan één van die activiteiten heb je groet kans dat jij je weer uitgedaagd voelt.
Waar vind je een nieuwe uitdaging?
Er zijn verschillende ‘plekken’ waar jij een nieuwe uitdaging kunt vinden. Veel mensen zijn geneigd om een andere baan te zoeken, maar dat is lang niet altijd nodig. Hieronder staan de drie meestvoorkomende plekken waar jij een nieuwe uitdaging kunt vinden.
Op je werk
Dit geldt met name als je bij een iets groter bedrijf werkt waar je eventueel kan wisselen met taken. Mis jij de uitdaging bij je huidige werk? Vraag dan een gesprek aan met je leidinggevende of coach. Geef aan dat jij de uitdaging mist en waarom jij denkt dat het zo is. Je kunt een van bovenstaande redenen benoemen, maar je mag gerust ook iets anders zeggen. Vervolgens zal jouw leidinggevende of coach met jou kijken of je iets aan de situatie kunt veranderen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je op termijn bij een ander project kan werken, of dat je intern kunt solliciteren naar een plekje bij een andere afdeling. Daarnaast kan jouw leidinggevende aanbieden jou iets meer verantwoordelijkheden aan te bieden (mits jij dat aankan). Op deze manier kun je jouw uitdaging in je huidige werk terugvinden en hoef je niet op zoek naar een andere baan.
Nieuwe baan
Natuurlijk kun je een nieuwe uitdaging niet altijd bij het huidige bedrijf waar je werkt vinden. Omdat het bedrijf niet meer bij je past, je het niet kunt vinden met de mensen of omdat je niet door kan groeien. Het kan overigens ook zo zijn dat je momenteel werkloos bent en daarom op zoek bent naar een nieuwe baan. Hoe ga je te werk als je een nieuwe baan zoekt? Vraag jezelf de volgende dingen af:
- Waar ben ik goed in? Waar ben ik minder goed in? Oftewel, welk werk sluit goed aan bij mijn vaardigheden?
- Wat voor soort functie wil ik hebben? Leidinggevend, administratief, et cetera.
- Wil ik graag met mensen werken, achter de computer werken of buiten werken?
- Bij wat voor type organisatie wil ik werken? Bijvoorbeeld profit, non-profit of overheid?
- In wat voor branche wil ik werken? Bijvoorbeeld medisch, reclame, techniek et cetera.
- Voel ik me prettiger in een grote of kleine organisatie?
- Kan ik alleen deze keuze maken of heb ik hulp nodig van een coach?
Bovenstaande vragen zijn een aantal voorbeelden van belangrijke dingen die je jezelf moet vragen als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Het is niet erg als je nog niet overal precies het antwoord op weet, want door je breed te oriënteren kun je hele leuke banen tegenkomen waar jij je zeker uitgedaagd voelt. Probeer echter wel een richting aan te brengen in jouw keuze, want anders beland je straks (weer) op de verkeerde plek. Als je dit echt heel lastig vindt, vraag dan hulp aan een coach of arbeidsdeskundige. Hij of zij kijkt dan met jou mee wat voor baan goed bij jou past.
Thuis
Soms is de rek gewoon uit je persoonlijke leven (slecht huwelijk, kinderen uit huis, financiële zorgen) en projecteer je dat op je werk. Vraag jezelf goed af of je de uitdaging mist in je werk of in je persoonlijke leven. Door het oplossen van persoonlijke problemen en/of door het doen van een nieuwe hobby kun je je soms ook behoorlijk gemotiveerd en uitgedaagd voelen.
Nieuwe baan: hoe vind je een nieuwe uitdaging?
In bovenstaande stappen hebben we uitgelegd hoe je op je huidige werk je uitdaging terug kunt vinden. Maar als echt op zoek wil naar een nieuwe baan, dan komt daar wel iets meer bij kijken dan een gesprek met je leidinggevende. Hieronder lees je een stappenplan over hoe jij een nieuwe baan vindt.
1. Stel doelen op
Hoe definieer jij een uitdaging? Met andere woorden, wat zoek jij in een nieuwe baan en hoe wil je dat bereiken? Wat wil je graag deze maand bereiken, wat zijn je doelen voor voer 10 jaar. Et cetera. Samen met de vragen die in de vorige paragraaf werden genoemd zijn dat dingen die je op papier moet zetten voordat je een nieuwe baan zoekt.
2. Zoektocht naar een nieuwe baan
Je hebt de knoop doorgehakt: je zoekt een nieuwe baan. Dat ga je aan de hand van je doelen doen. Wat is dan de beste manier om te werk te gaan? Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen:
- Meld je aan voor vacaturesites en schakel ’email-alerts’ in van vacatures die voldoen aan jouw zoekfilters
- Plaats je cv op websites waar recruiters ook op kijken
- Pas jouw Linked-In profiel aan, geef in je titel aan dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging en maak een post waarin je anderen vertelt waar je ongeveer naar zoekt
- Vertel vrienden / familie / collega’s dat je een nieuwe baan zoekt en wat je ongeveer in gedachten hebt. Wie weet tippen zij jou wel voor een leuke nieuwe baan!
- Ga naar carrièrebeurzen, recruitmentevenementen, netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden en andere evenementen waar je op een laagdrempelige manier in contact komt met potentiële werkgevers.
3. Solliciteren op jouw nieuwe uitdaging
Tada, je hebt een lijstje met vacatures waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Functies waar jij sowieso wordt uitgedaagd. Wat doe je dan?
- Pas je CV aan op de vacatureomschrijving. Schenk extra aandacht aan cv-onderdelen die goed aansluiten bij de functieomschrijving van de vacature.
- Schrijf een motivatiebrief die is toegespitst op het bedrijf. Waarom deze functie, waarom uitgerekend bij dit bedrijf en waarom ben jij daar de uitgelezen persoon voor?
4. Gesprek voeren
Word je uitgekozen voor een gesprek? Gefeliciteerd! Dan begint het voorbereiden pas echt. Wat verwacht je van de functie, wat vind je van de organisatie, wat denk jij te kunnen betekenen, wat zijn je goede en slechte eigenschappen et cetera. Probeer ook altijd zoveel mogelijk (relevante) informatie over het bedrijf en over de persoon met wie je het gesprek hebt, op te zoeken. Dat geeft je alvast wat ‘haakjes’ tijdens het gesprek zelf. Overige tips kun je online in overvloed vinden.
5. Geef niet op!
Ben je het niet geworden? Geef niet op! Het solliciteren is op zichzelf natuurlijk ook al een behoorlijke uitdaging. Waar een wil is, is een weg en op een dag word jij aangenomen bij een baan die hartstikke goed bij je past en waar je je op je plek voelt. Geduld is een schone zaak.