Om die vervelende quote er nog maar eens in te gooien: “Een mens is nooit uitgeleerd.” Zelfs na een studie of na een aantal jaar werkervaring kun je besluiten om een (extra) opleiding te gaan volgen. Door de huidige technologieën kan dat ook prima vanuit huis! Daar krijg je een hoop flexibiliteit voor terug. Maar is een thuisopleiding eigenlijk wel wat voor jou? Wat moet je weten als je thuis een opleiding wilt volgen? In dit artikel belichten we belangrijke voordelen en nadelen alsmede criteria van thuisstudies.
Waarom wil je een (extra) opleiding volgen?
Voordat je een opleiding uitkiest, of dat nou een opleiding thuis of een opleiding aan een hogeschool is, moet je voor jezelf bedenken waarom je deze opleiding wilt gaan doen. Er zijn een aantal goede redenen waarom een opleiding thuis voor jou de beste optie is. Deze redenen lichten we hieronder uit:
Je wil graag iets nieuws leren
Soms loop je in je leven een beetje ‘vast’. Je hebt geen inspiratie meer in je dagelijkse werk, of je bent net klaar met je middelbare school en je moet je voorbereiden op een volgende stap in je carrière. Oftewel: je bent eraan toe om ‘iets nieuws’ te leren! Voor de één is dat een cursus gitaar spelen, voor de ander is het een managementcursus. Jij wilt iets nieuws leren en dat wil je het liefst thuis doen.
Je moet iets nieuws leren
Helaas heb je niet altijd de luxe positie om zelf te bepalen dat je een opleiding gaat volgen. Want het wordt in deze maatschappij min of meer van je verwacht. Zo zijn er steeds meer werkgevers die van jou vragen dat je jezelf blijft ontwikkelen. Als marketeer kan je bijvoorbeeld gevraagd worden om in je eigen tijd te investeren in het behalen van een online marketing certificaat. En als verpleegkundige kan het ook zijn dat je je verder moet specialiseren of je kennis up-to-date moet houden.
Je wil je graag omscholen
Heb je al een paar jaar gewerkt en kom je erachter dat een ander soort werk toch beter bij je past? Of heb je precies voor ogen wat je wil en moet je hier een specifieke opleiding voor volgen? Veel mensen kiezen ervoor om zich thuis om te scholen.
Waarom thuis een opleiding volgen?
Er zijn talloze manieren om een opleiding te volgen. In het verleden moest dat klassikaal geschieden, bijvoorbeeld bij de universiteit of bij een hogeschool. Of een workshop bij een lokaal bij jou in de buurt. Waarom er toch voor kiezen om een opleiding thuis te volgen?
Veel meer keuze
Op een fysiek opleidingsinstituut is het aanbod opleidingen al immens, maar toch kan het zo zijn dat jouw opleiding er nét niet tussen zit. Of niet in de vorm die jij voor ogen had. Of dat je helemaal naar Zuid-Limburg moet verhuizen om daar klassikaal les te gaan volgen. Allemaal een beetje onhandig! Door thuis een opleiding te doen kun jij elk onderwerp kiezen, locatie-onafhankelijk.
Eigen uren indelen
Misschien heb je al een keer eerder een opleiding gevolgd en kun je jezelf de frustratie nog wel voor de geest halen om met 5 mensen een afspraak te maken. Iedereen heeft een andere agenda en negen van de tien keer moet het overleg ook nog binnen schooluren plaatsvinden. Of je moet een hele vervelende busaansluiting nemen, en dat alles om om 9 uur braaf in het klaslokaal te zitten. Dat gemekker is verleden tijd als je thuis een opleiding gaat volgen! Want dan ben jij baas over eigen uren.
Eigen locatie bepalen
Gerelateerd aan bovenstaande alinea’s is er nog een derde voordeel: je mag zelf de locatie bepalen. Want ‘thuis’ is maar net wat jij daaronder verstaat. Is het aan een bureautje bij jou in huis, of is het in een hangmat in Mexico? Natuurlijk moet je een plek kiezen waar je je kunt concentreren. Bovendien moet je er rekening mee houden dat sommige tentamens wel op fysieke locaties plaatsvinden. Maar verder kun je de opleiding volgen waar en wanneer je maar wilt!
Eigen tempo aanhouden
Geen stress om het bindend studie-advies of om je propedeuse. Met een thuis-opleiding heb je vaak langer de tijd om een opleiding af te ronden (let op: niet overal zo). Je kunt de opleiding over een paar jaar verspreiden door 10 uur per week te leren, of je kunt zo snel mogelijk je papiertje halen door je full-time op de thuis-opleiding te storten.
Relatief lage prijs
Dit geldt overigens niet voor alle thuisopleidingen. Maar in het algemeen kun je stellen dat thuisopleidingen een stuk goedkoper zijn dan klassikale opleidingen. Het opleidingsinstituut hoeft immers geen gebouw te huren om al die klassen in te huren. En zo zijn er nog wat meer redenen waarom thuisopleidingen goedkoper zijn. Zo krijg je regelmatig een leuk welkomstcadeau dat jou helpt met je studie. Zoals een gratis tablet. Niet de doorslaggevende factor om een opleiding te kiezen, maar wel leuk meegenomen.
Nadelen om thuis een opleiding te volgen
De nadelen van een thuisopleiding zijn natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van ‘Wat moet je weten als je thuis een opleiding gaat volgen’. Daarom belichten we hieronder de belangrijkste nadelen van het volgen van een opleiding aan huis:
Geen (fysieke) klasgenoten
Voor sommige mensen een zegen, voor andere mensen een drama. Want jouw klasgenoten kunnen soms nog zo irritant zijn, ze maken jouw studie-ervaring toch net wat specialer. Het is fijn om met anderen jouw ervaringen te kunnen delen (en samenvattingen voor dat ene moeilijke tentamen!). Door thuis een opleiding te volgen heb je waarschijnlijk wel klasgenoten, maar het is maar de vraag of – en hoe vaak – je hen ziet of spreekt.
Moeite met motivatie
Als je thuis een opleiding wilt volgen moet je enorm gedisciplineerd zijn. Bij klassikale lessen word je fysiek op school verwacht, waardoor je wel móet gaan. Bij een thuisopleiding ligt hier vaak veel minder druk op. Je moet zelf je verantwoordelijkheid nemen om huiswerk te maken en het (digitale) studieboek te bestuderen. Dat kan voor sommige mensen een reden zijn om een opleiding aan huis af te wijzen.
Andere vorm van feedback
Een opleiding thuis betekent dat je minder contacturen hebt met je docenten. Vaak krijg je feedback telefonisch of via de e-mail, maar dat is een stuk onpersoonlijker dan een persoonlijk feedbackgesprek. Deze docenten zijn getraind om goed via e-mail en telefoon te communiceren, maar toch wordt deze manier van feedback soms als minder prettig ervaren.
Belangrijk criteria van een thuisstudie
Je kunt thuis een heleboel opleidingen volgen, soms al voor een paar tientjes. Het is echter de vraag wat je ervoor terugkrijgt. Daarom hebben wij hieronder een aantal belangrijke criteria geselecteerd die jou helpen met jouw keuze voor een thuis studie:
Feedback?
Voor een paar tientjes (of soms zelfs enkele honderden euro’s) krijg je ongetwijfeld interessant studiemateriaal, maar krijg je ook feedback van een persoon? Dus niet van een computer, of een door een computer gegenereerd feedbackformulier. Dergelijke opleidingen zijn namelijk een stuk minder waard op de arbeidsmarkt.
Geldig diploma?
Daaraan gekoppeld is het belangrijk dat je uitzoekt hoe de thuisopleiding geaccrediteerd wordt. Oftewel, wat voor waarde de opleiding heeft en wat voor diploma je ervoor krijgt. Een thuisopleiding zonder diploma is leuk voor ‘erbij’, maar niet altijd de beste optie voor iemand die zich serieus wil omscholen. Let er overigens ook op of je extra moet betalen voor een diploma ja of nee.
Online, klassikaal of blended?
Er zijn een heleboel thuisopleidingen. Sommigen zijn 100% klassikaal, sommigen hebben bijvoorbeeld 6 of 12 fysieke bijeenkomsten met je klasgenoten en je docent. Dat wordt ook wel een ‘blended opleiding’ genoemd. Veel mensen kiezen ervoor om een blended opleiding te volgen omdat ze dan nog wel een soort stok achter de deur en contact met anderen hebben. Je moet voor jezelf kijken wat het beste bij jou past.
Addertjes onder het gras?
De meeste opleidingen zijn vrij transparant over de voorwaarden van hun opleiding en de daaraan gekoppelde kosten. Lees deze altijd even goed door voordat je besluit een bepaalde thuisopleiding te gaan volgen. Het is namelijk zo dat sommige opleidingen extra geld vragen om een examen af te leggen, idemdito voor een herexamen. Dus reken je niet te rijk voordat je de voorwaarden goed hebt gelezen!
Looptijd opleiding?
Als je een bepaalde opleiding ‘koopt’ heb je een aantal weken/maanden/jaren toegang tot de opleiding. Sommige opleidingen moet je binnen een half jaar afronden, waarna je geen toegang meer hebt tot lesmateriaal. Andere opleidingen kun je als het ware levenslang volgen, of in ieder geval kun je ten alle tijden nog bij het lesmateriaal. In het meest gunstige geval wordt het lesmateriaal zelfs geüpdated en kun jij het nieuwe materiaal als cursist bekijken.
Goede opleider?
Een papiertje van Oxford ziet er toch beter uit dan een diploma van een cursus bij jou in de buurt. Dit voorbeeld is een beetje gechargeerd, maar je begrijpt ongetwijfeld de strekking van het verhaal. De ene opleider is nu eenmaal prestigieuzer dan de andere opleiding. Lees altijd even recensies over opleiders en kijk hoe ze in de markt gewaardeerd worden.
Slagingspercentage?
Tot slot is het natuurlijk ook wel fijn als er een realistische kans bestaat dat jij de opleiding gaat halen. De meeste opleidingen communiceren wel over het slagingspercentage. Deze informatie zegt jou veel over het niveau van de opleiding. Bekijk ook even goed de voorwaarden omtrent slagen (wanneer ben je geslaagd, hoe is het geregeld met herexamens et cetera?).