Tegenwoordig zijn vloggers niet meer weg te denken uit de online wereld. Deze mensen delen door middel van filmpjes de dingen die ze doen en meemaken. De vloggers die dat goed doen, verdienen daar zelfs hun geld mee. En soms is dat véél geld. Wil je weten hoeveel een vlogger verdient, hoe ze dat doen en hoe je zelf geld zou kunnen verdienen met het maken van vlogs? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Hoeveel kun je verdienen als vlogger?
Hoeveel een vlogger verdient, of hoeveel je kunt verdienen als vlogger, is een vraag die eigenlijk niet zomaar te beantwoorden is. Dit komt omdat het van heel veel verschillende factoren afhangt. De ene vlogger is de andere niet, en dus zal de ene vlogger ook niet hetzelfde verdienen als de ander. Hoeveel een vlogger verdient is moeilijk te zeggen, maar er zijn wel wat cijfers waarmee je enigszins een schatting kunt maken van wat er verdiend wordt.
Verdiensten per view
Een van de manieren waarop je kunt schatten wat een vlogger verdient, is door te kijken naar de betaalde views. Gemiddeld zou je kunnen zeggen dat een vlogger ongeveer 1 euro per 1000 betaalde views verdient. Als je dan kijkt naar hoeveel views de gemiddelde video van deze vlogger heeft, dan zou je kunnen inschatten wat hij voor een video betaald krijgt. Het probleem is echter dat dit vaak totaal geen volledig beeld schetst van wat de vlogger in werkelijkheid verdient. De inkomsten van een vlogger bestaan namelijk lang niet alleen uit de verdiensten per view.
De inkomsten van een vlogger
Mensen die vloggen kunnen op verschillende manieren aan hun inkomsten komen. Een van de bekendste manieren om geld te verdienen met hun video’s, is door middel van advertenties. Hierbij krijgen ze dan betaald voor het aantal views. Dit is echter zeker niet de enige manier om inkomsten binnen te halen. Andere manieren zijn:
Reclame maken voor producten of merken
Het verdienen door middel van producten kan eigenlijk op twee manieren, namelijk:
- De vlogger maakt een video waarin over een product verteld wordt of waarin dat product wordt aangeraden.
- De vlogger maakt sluikreclame.
In het eerste geval is het dus zo dat de vlogger een product krijgt waar een filmpje over gemaakt wordt. Hierin vertelt de vlogger hij van het product vindt of waarom dit product zo geweldig werkt. Dit product kan dan een eigen product zijn of een product van een bepaald merk.
Een andere manier is sluikreclame. Dit is een minder opvallende manier van reclame maken. Zie je bijvoorbeeld op de achtergrond een bepaald product liggen? Wordt er terloops iets gezegd over een merk of winkel? Of is er misschien zelfs kort een merk of winkel in beeld te zien? Dan heb je te maken met sluikreclame. Het is niet zo dat het filmpje over het product gaat, maar doordat een product of merk wel in beeld te zien (of horen) is, wordt er toch reclame voor gemaakt.
Gesponsorde video’s
Gesponsorde video’s zijn vaak de grootste bron van inkomsten voor vloggers. Gemiddeld verdient een vlogger zo’n 3000 euro aan een gesponsorde video. Maar 3000 euro is voor de bekende vloggers zelfs vrij weinig, zij kunnen namelijk tot enkele tienduizenden euro’s voor een gesponsorde video krijgen. Het ligt er maar net aan hoeveel abonnees de vlogger heeft en dus hoe bekend hij is, en hoeveel een bedrijf voor een gesponsorde video zou willen betalen.
Merchandise en andere manieren
Een andere manier waarop veel vloggers geld verdienen, is door middel van merchandise. Zo zijn er heel wat vloggers die bijvoorbeeld petten, T-shirts of sleutelhangers verkopen die iets met hen te maken hebben. Zo staat er bijvoorbeeld het logo van de vlogger op, of bijvoorbeeld een uitspraak of motto. Veel vloggers doen daarnaast ook nog andere dingen om geld te verdienen. Zo zijn ze bijvoorbeeld te zien in een reclame, hoor je ze op de radio, komen ze naar evenementen of houden ze ergens een praatje over het werk wat ze doen. Op deze manier kunnen ze (flink) extra verdienen.
Best betaalde vloggers
Hoewel de meeste vloggers niet praten over wat ze met hun vlogs verdienen, zijn er wel wat speculaties over wat de bekendste vloggers zo ongeveer zouden moeten verdienen. Hieronder hebben we een paar grote namen en hun vermeende inkomsten als vlogger voor je verzameld.
- Daniel Middelton (DanTDM) is een van de meest succesvolle YouTubers ter wereld. Met zijn video’s schijnt hij gemiddeld zo’n 16 miljoen dollar per jaar binnen te halen.
- Evan Fong (VanossGaming) schijnt ongeveer 15 miljoen per jaar te verdienen.
- Felix Kjellberg (PewDiePie) moet het met zo’n 12 miljoen dollar per jaar doen.
Uit de cijfers van Quote (2016) blijkt dat Nederlandse vloggers het ook helemaal niet zo slecht doen. Zo zijn dit de cijfers van de bekendste vloggers uit ons land:
- Enzo Knol (EnzoKnol) verdiende in 2016 zo’n 600.000 euro met zijn vlogs.
- Jordi van den Bussche (Kwebbelkop) haalde datzelfde jaar ruim twee keer zoveel binnen, namelijk 1,3 miljoen euro.
- Nikki de Jager (Nikkie Tutorials) verdiende met haar video’s toen nog zo’n 250.000 euro, al zal dat tegenwoordig waarschijnlijk een stuk meer zijn.
- Jelle van Vucht (Jelly) verdiende dat jaar ongeveer 1,1 miljoen euro.
Zelf vlogger worden
Als je zelf de ambitie hebt om vlogger te worden, dan is het handig als je dit gelijk goed aanpakt. Bedenk bijvoorbeeld wat voor soort video’s je wilt gaan maken en probeer daarin uniek te zijn. Om op te vallen en om succesvol te zijn, is het handig om te kijken naar dat wat er nog niet (zoveel) is. Wat is interessant? Waar zijn nog geen (of slechts weinig) vlogs over? Of hoe kun je een onderwerp waar wel al veel vlogs over zijn toch zó aanpakken dat je uniek bent? Met andere woorden: waar zou je mee kunnen scoren? Door iets unieks te doen, iets eigens, heb je meer kans dat je opvalt en groot wordt, dan wanneer je hetzelfde doet als ieder ander.
Geld verdienen als vlogger
De best betaalde vloggers ter wereld verdienen soms miljoenen euro’s met hun video’s. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar je moet wel weten dat er ook een hele hoop vloggers zijn die bijna niets verdienen met hun vlogs. Daarom is het slim om enigszins een realistisch beeld te scheppen. Stel nou dat je zelf gaat vloggen en elke week twee video’s plaatst. En stel nou dat die video’s met advertenties allebei 2000 keer worden bekeken. Dan verdien je dus ongeveer 4 euro per week. Aan de hand van die berekening kun je ook direct inschatten hoeveel views je nodig hebt om van de verdiensten te kunnen leven.
Hoe beginnen met YouTube?
Als je succesvol wilt worden als vlogger, dan kun je dit het beste via YouTube doen, maar alleen met het aanmaken van een account ben je er natuurlijk nog niet. Je moet een goed plan hebben voor wat het is dat je gaat doen. Zorg er in ieder geval voor dat je video’s er goed uitzien. Zorg voor goede belichting en een goede camera. En als je het helemaal goed aan wilt pakken, zorg dan ook gelijk voor een eigen logo, banner, en voor herkenbare dingetjes in je video’s. Op die manier ben je niet alleen beter te herkennen, maar onthouden mensen je ook sneller. Wil je meer tips over hoe je het beste met YouTube kunt beginnen? In het artikel ’14 tips voor het beginnen van een YouTube kanaal’ voorzien we je van superhandige en slimme tips die je direct kunt gebruiken voor jouw start als vlogger. Zo weet je tenminste dat je het direct goed aanpakt.
Hoeveel verdient een vlogger?
Een duidelijk antwoord geven op hoeveel een vlogger verdient, is zoals je nu weet haast onmogelijk. Wat je wel zou kunnen doen is kijken naar hoeveel views de gemiddelde video van een vlogger heeft en voor elke 1000 views ongeveer een euro rekenen. Dan heb je een beetje een idee van wat een video van die vlogger oplevert. Houd er wel rekening mee dat dit geen duidelijk beeld geeft. Een vlogger kan namelijk ook verdienen met producten, gesponsorde filmpjes en merchandise. Daarnaast zal hij over alles wat hij verdient ook gewoon belasting moeten betalen, waardoor er toch een stuk minder overblijft. Wil je zelf graag vlogger worden? Dan kun je de tips uit ons artikel ’14 tips voor het beginnen van een YouTube kanaal’ gebruiken voor een goede start. En wie weet lukt het jou dan wel om er je geld mee te verdienen. En zo niet, dan kun je het ook gewoon doen omdat je het leuk vindt.