Verhuisverlof; kun je vrije verhuisdagen opnemen?

Verhuisverlof; kun je vrije verhuisdagen opnemen?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Verhuizen kost behoorlijk veel tijd, vooral als je nieuwe huis ver van je oude vandaan ligt. Om dat buiten werkuren te regen is haast niet te doen. Er komt namelijk veel bij kijken: inpakken, financiële zaken, het afsluiten van nieuwe abonnementen zoals internet, tv, sport of muziek, het vervoeren van je spullen naar het nieuwe adres en alles uitpakken en ordenen. Gelukkig staat in de meeste Cao’s dat je twee dagen verhuisverlof hebt. Hoe dat precies zit en of jij recht hebt op verhuisdagen lees je in dit artikel.


Bijzonder verlof

Voor specifieke verlofredenen zoals een dokters- of tandartsbezoek, familieomstandigheden, bruiloft of verhuizing zijn geen wettelijke regels vastgesteld. Toch kun je er in de meeste gevallen 1 a 2 dagen vrij voor krijgen. Dit heet ‘bijzonder verlof’ en met sommige Cao’s en arbeidscontracten krijg je deze dagen gewoon doorbetaald. Meestal zijn er per bedrijf afspraken gemaakt die te controleren zijn in jouw contract of het bedrijfsreglement. Je kunt altijd voor de zekerheid je werkgever, de administratie of personeelsafdeling vragen hoe het precies zit. Gemiddeld krijgt een werknemer 2 dagen vrij voor een verhuizing. Als je er niet vrij voor krijgt, wat zelden gebeurt, staat het bedrijf in zijn recht, omdat het wettelijk niet verplicht is om werknemers voor een verhuizing of andere bijzondere omstandigheden vrij te geven.


Calamiteitenverlof

Verhuizingsverlof is dus niet wettelijk vastgesteld, maar je krijgt er in bijna alle geval wel vrij voor, mits je bewijs hebt dat je ook daadwerkelijk gaat verhuizen. Echter bestaat er ook wél wettelijk vastgesteld verlof, calamiteitenverlof. Zoals het woord al zegt betreft dat omstandigheden waarin je onmiddellijk te hulp moet schieten. Werkgevers kunnen dat niet weigeren, maar je moet achteraf wel aantonen wat de calamiteit was. Voor sterfgevallen krijg je altijd verlof. Als het je kinderen, ouders of je partner betreft heb je 4 dagen recht op verlof. Voor het overlijden van broers, zussen en grootouders krijg je maximaal 2 dagen verlof. En tot slot heb je bij het heen gaan van overgrootouders, ooms, tantes en dergelijke recht op 1 dag verlof. Ook ernstige plotse gebeurtenissen met betrekking tot lichamelijke of geestelijke gezondheid van je eerstegraads naasten, zoals kinderen, ouders en partner valt onder calamiteitenverlof. Naast deze calamiteiten heb je ook recht op het welbekende zwangerschapsverlof, adoptieverlof en zorgverlof. Onder dat laatste vallen ook zieke kinderen waar je voor moet zorgen. Bij een fulltime baan heb je recht op 12 dagen zorgverlof mits je kunt aantonen dat je de enige bent die ervoor kan zorgen. Ook kan je werkgever het weigeren als je hard nodig bent. In dat geval moet hij of zij dat kunnen aantonen.


Zo veel verhuisdagen krijg jij

Om er achter te komen of jij betaald, onbetaald of helemaal geen verhuisverlof kan krijgen kun je terecht op deze website van het FNV website. Hier zijn alle Cao’s te vinden, ook die van jou! Je vindt verschillende sectoren met Cao’s waar in vrijwel alle gevallen instaat of jij recht hebt op verhuisverlof. Zo krijgen werknemers in de klein metaalsector geen verhuisverlof en docenten op het voortgezet onderwijs 2 tot 4(!) dagen. Zoek jouw baan op en kom er direct achter of jij verhuisverlof krijgt en hoeveel. Vaak staat er ook bij hoever van tevoren je het aan moet geven.


Verhuiskostenvergoeding werkgever of verhuurder

In bijzondere gevallen helpt je werkgever je betalen met de verhuizing. Dit is echter alleen het geval als je voor een nieuwe, of dezelfde functie moet verhuizen. Je kan tot bijna €8000,- vergoed krijgen, afhankelijk van je baan en verhuizing. Om zo’n tegemoetkomen te krijgen dien je wel aan verschillende voorwaarden te voldoen. Zo moet je binnen twee jaar na het ‘verhuizen’ van je functie zelf verhuizen en binnen 10 kilometer komen te wonen van je werk. Ook moet de reistijd met 50% of meer verminderd worden ten opzichte van je vorige reistijd. Als je noodgedwongen moet verhuizen, omdat je woning bijvoorbeeld gesloopt wordt, heb je recht op verhuiskosten van je verhuurder en/of de gemeente. Je krijgt dan minimaal €5.000,-. Ook mensen met een uitkering kunnen een verhuiskostenvergoeding krijgen onder de naam ‘bijzondere bijstand’. Vaak wordt de kosten gedekt in geval van gemeenteondersteuning door gehandicapten of zieken naar een andere plek te verhuizen.


Reminders verhuizing

Tot slot helpen we je graag herinneren aan belangrijke zaken die je niet moet vergeten als je gaat verhuizen:

  • Adreswijzigingen doorgeven aan familie, vrienden en instanties
  • Energie,- gas-, en watercontract
  • Tv- en internetaansluiting
  • Nieuwe huisarts en tandarts
  • Wijzigen verzekeringen
  • Bijtijds inpakken en meten of alles in het nieuwe huis past
  • Verhuisbuis regelen
  • Fysiek werk zelf doen of uitbesteden


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag