Thuiswerken heeft op het eerste gezicht alleen maar voordelen. Je hoeft ’s ochtends niet meer in de file te staan en ’s middags hoef je niet meer aan te sluiten in de avondspits. Je wordt waarschijnlijk een stuk minder afgeleid door vervelende collega’s met irritante verhalen, of lastige vragen en je kunt je alleen maar focussen op de projecten die voor je liggen. Het is echter niet zo dat thuiswerken alleen maar voordelen heeft. Zo wordt het bijvoorbeeld een stuk lastiger om werk en privé te scheiden. Je huis is immers je kantoor geworden. Je bent dus praktisch 24/7 op kantoor. Daarnaast kan het op den duur ook wel vervelend worden om altijd maar thuis te werken. Op den duur kan je zelfs de ene vervelende collega gaan missen.
Omdat er aan thuiswerken zoveel voor- en nadelen zijn verbonden hebben we een artikel voor je geschreven. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van thuiswerken voor je op een rijtje en geven we je tips om de balans te vinden tussen thuiswerken en op kantoor werken.
De voordelen van thuiswerken
Laten we dit artikel positief beginnen door te laten zien wat de voordelen van thuiswerken zijn. Laten we beginnen met het voordeel dat het meest voor de hand ligt: thuiswerken bespaart reistijd. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de gemiddelde Nederlander op ruim 20 kilometer van zijn werk woont. Om op zijn werk te komen is de gemiddelde Nederlander ongeveer een half uur kwijt. Op een werkdag ben je dus ongeveer een uur aan reistijd kwijt. Laten we er even vanuit gaan dat de gemiddelde Nederlander een baan heeft van 9 tot 5, dan werkt hij dus acht uur per dag. Als hij voor die acht uur werken een uur moet verspillen aan woon-werkverkeer, dan scheelt dat dus al ongeveer 10%.
Dat klinkt misschien weinig, maar als we dit voorbeeld even doorrekenen, dan komen we bij een 5-daagse werkweek al op 5 bespaarde uren. Dat betekent dat je per 2 weken werken ruim een extra vrije dag hebt. Dat zijn 26 extra vrije dagen per jaar. Voor de gemiddelde werknemer zou dit een verdubbeling zijn van zijn standaardvakantiedagen.
Kortom Nederlanders staan veel in de file. Dat kost gewoon tijd. Door vanuit huis te gaan werken kan je deze verspeelde tijd terugwinnen en besteden aan andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan je kinderen naar school brengen, of alvast de was doen.
Efficiënter werken door thuis te werken
Een ander groot voordeel van thuiswerken is dat je in de tijd die je aan het werkt bent meer doet. Ga maar eens na hoe je werkdag op kantoor eruit ziet. Je komt aan op kantoor, je neemt een bak koffie, je praat net iets te lang met die ene collega over de afgelopen voetbalwedstrijd, je start je veel te trage bedrijfscomputer op en voor je het weet ben je weer een half uur verder. Op het moment dat je net even lekker in je flow zit en stappen maakt in dat ene project dat al veel te lang is blijven liggen komt er een collega tussendoor met een vraag die zogenaamd echt niet even kan wachten. Je aandacht richt zich half op de vraag van je collega en de andere helft van je aandacht zit nog bij het project waar je net mee bezig was.
Op deze manier werk je natuurlijk niet echt efficiënt. Mensen zijn nu eenmaal vrij slechte multitaskers. Als je thuis werkt kun je je veel meer op een project richten en dat goed afmaken. Op deze manier werk je veel efficiënter en ben je productiever. Om te zorgen dat je zo effectief en productief mogelijk bent, moet je natuurlijk wel de juiste randvoorwaarden creëren. Dat betekent dat je niet altijd je telefoon aan moet hebben staan/altijd op moet nemen. Of dat je direct op mails moet reageren. Op deze manier ben je nog steeds iedere keer afgeleid en verklein je je effectiviteits- en productiviteitswinst. Om ervoor te zorgen dat je zowel effectief als bereikbaar bent, krijg je hier een aantal concrete handvatten:
- Zet je telefoon op de niet storen-modus. Zo krijg je alleen een melding als iemand meerdere keren achter elkaar belt. (Dan is het waarschijnlijk echt dringend en moet je wel reageren).
- Schakel je notificaties uit. Om zo productief mogelijk te zijn moet je zo geconcentreerd mogelijk kunnen werken. Notificaties zorgen voor afleiding en afleiding doodt je productiviteit. Schakel notificaties daarom uit en controleer je Whatsapp-, e-mail of intranet daarom eens in het uur, of liever de twee uur.
- Blijf zoveel mogelijk aan een project werken. Onderzoek wijst het keer op keer uit: mensen kunnen niet multitasken. Onderzoek van de University of London laat zien dat afleiding je IQ met 15 punten laat dalen. Dat verschil is echt enorm groot. Ter vergelijking: Bij een IQ van 100 punten heb je een MBO-indicatie, bij een IQ van 115 punten heb je een universitaire indicatie.
Minder vaak ziek door thuiswerken
Mensen die thuiswerken zijn ook minder vaak ziek. Ze melden zich althans minder vaak ziek. Dit mes snijdt eigenlijk aan twee kanten, of beter gezegd aan drie kanten. In de eerste plaats is de kans dat je ziek wordt door een besmetting van een collega minder groot. Je staat immers minder vaak in fysiek contact met je collega’s en langs elektronische weg worden nog steeds geen virussen verstuurd waar je lichamelijk ziek van wordt.
In de tweede plaats hoef je je ook minder vaak ziek te melden, omdat je thuis kunt doorwerken. Je kent vast de situatie wel dat je grieperig bent en daardoor niet op kantoor kunt komen. Aan de andere kant is de hele dag in bed liggen ook geen optie. Omdat je thuis werkt kun je de omstandigheden beter controleren en hoef je je ook minder vaak ziek te melden. Je verzet dan misschien iets minder werk, maar het werk ligt natuurlijk niet helemaal stil.
Het derde voordeel is een voordeel voor je werkgever (en je collega’s). Omdat jij minder vaak fysiek aanwezig bent, is de kans ook kleiner dat je je collega’s besmet met een vervelend (griep)virus.
Nadelen van thuiswerken;
De eenzame thuiswerker…
Is thuiswerken dan alleen maar rozengeur en maneschijn? Nee, dat is het niet. Thuiswerken kan ook best wel eenzaam zijn. Het niet meer kunnen kletsen met collega’s, maar thuis heel productief zitten te zijn heeft ook iets saais. Veel mensen die thuis hun werkzaamheden uitvoeren vinden dit een belangrijk nadeel. De eerste weken kan het nog wel heerlijk rustig zijn om lekker alleen aan de slag te kunnen gaan, maar op den duur gaat dit vervelen. Veel mensen kiezen er daarom voor om niet 100% thuis te werken, maar bijvoorbeeld twee of drie dagen in de week thuis te werken en de overige dagen op kantoor te zitten. Zo houd je ‘echt’ menselijk contact, maar zijn er ook dagen waarop je lekker kunt knallen.
Kantoor ‘mi casa’ is altijd open
Een ander belangrijk nadeel van thuiswerken is dat het een verstoorde balans tussen werk en privé kan opleveren. Je huis wordt immers je kantoor en op de momenten dat je thuis bent is de verleiding groot om te gaan werken. Natuurlijk neem je je voor om dat niet te doen, maar je reageert toch nog snel even op dat ene mailtje dat binnenkomt, of je werkt nog even die excelsheet bij. Voor je het weet ben je meer aan het werk dan je eigenlijk zou willen. Zorg er daarom voor dat je werk en privé zoveel mogelijk gescheiden houdt.
Natuurlijk kan je daarvoor harde afspraken met jezelf maken (na 18:00 werk ik echt niet meer), maar in de praktijk werkt dat amper. Beter is het om werk en privé zoveel mogelijk fysiek te scheiden. Neem bijvoorbeeld een aparte telefoon voor werkzaken en zet die na een bepaalde tijd uit. Hetzelfde geldt eigenlijk voor je computer. Scheidt die zaken het liefst zoveel mogelijk. Op die manier voorkom je dat je werk iedere keer je privéleven binnen blijft komen.
Thuiswerken is niet voor iedereen geschikt
Thuiswerken kan voor veel mensen een goede manier zijn om productiever te worden en meer te doen in minder tijd. Toch is het niet voor iedereen weggelegd. Je kan eigenlijk alleen maar thuiswerken als je daarvoor de juiste condities weet te creëren. Dat betekent dat je een geschikte werkplek moet hebben, waar je voldoende ruimte hebt om te werken. In de tweede plaats moet je ongestoord kunnen werken. Als je thuis nog een kind rond hebt lopen dat veel aandacht nodig heeft, dan is thuiswerken misschien niet de meest geschikte oplossing. Je moet je immers wel voldoende kunnen concentreren!
Is thuiswerken iets voor jou?
Of thuiswerken iets voor jou is, dat is natuurlijk iets heel persoonlijks. Er zijn zeker voordelen verbonden aan het werken vanuit huis. In de eerste plaats bespaar je veel tijd en werk je efficiënter. Dat zijn echt grote voordelen. Daar staan ook (redelijk) grote nadelen tegenover. Je moet immers in staat zijn om alleen te werken, werk en privé goed te scheiden en je moet de juiste werkomstandigheden thuis kunnen creëren. Maak voor jezelf een afweging tussen deze voor- en nadelen en kijk dan of thuiswerken iets voor je is!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Hoe kun je extra geld verdienen naast een fulltime baan?
- Hoe vind je per direct werk?
- Tips om geld te verdienen vanuit huis
- Thuiswerken door inpakwerk te doen
- 7 tips voor een carrièreswitch op latere leeftijd
- 12 banen waarbij je online kunt werken
- Hoe kun je geld verdienen met ontwerpen?
- Voordelen en nadelen van ZZP’er worden