Steeds meer mensen worden tegenwoordig ZZP’er in plaats van te kiezen voor werk in loondienst. Dat is ook wel logisch, want wanneer je als zelfstandige aan de slag gaat bepaal je veel meer zelf dan wanneer je in loondienst bent. De andere kant is echter dat ook best wel veel ZZP’ers hun zelfstandigheid na een tijdje weer inruilen voor een dienstverband. Bij die mensen viel het toch tegen, want er zijn nu eenmaal ook wel wat nadelige kanten aan ZZP’er zijn. Wat zijn nu precies al die belangrijkste voordelen en nadelen van ZZP’er worden? Dat lees je in dit artikel, waarmee je hopelijk een weloverwogen beslissing kan maken of zelfstandig ondernemen echt wat voor jou is!
Voordeel: Helemaal zelf je tijd kunnen indelen
Als zelfstandige kun je in principe helemaal zelf bepalen hoe je je tijd indeelt. Dit is ook een van de vereisten waar bijvoorbeeld de Belastingdienst naar kijkt om te bepalen of je echt een ondernemer bent. Je hebt veel meer vrijheid om je werkzaamheden in te delen dan mensen die in loondienst zijn. Je kunt werk daardoor ook makkelijker combineren met andere activiteiten.
Bovendien geldt vaak ook dat je niet een bepaald aantal uren hoeft te werken maar dat je taak erop zit als het project af is. Dat betekent dat je er ook echt baat bij hebt als je een vlot werktempo hebt en snel zaken af kunt ronden. Zo kun je ervoor zorgen dat je een extra opdracht aan kunt nemen om wat meer te verdienen, maar natuurlijk ook genieten van wat meer vrije tijd.
Nadeel: soms veel langer bezig dan mensen in loondienst
Je doet weliswaar werk dat je leuk vindt en kunt zelf bepalen wanneer je werkt, maar wanneer je zoals andere zelfstandigen bent draai je regelmatig wel veel langere dagen dan mensen die in loondienst zijn.
Vaak geldt ook dat hoe meer je werkt, hoe meer je verdient. Dat maakt het voor veel ZZP’ers lastig om werk en privé in balans te houden. Natuurlijk kan het zijn dat je dit leuk vindt omdat je werkweken er lekker afwisselend door zijn, maar als startende ondernemer kan dat geheel andere ritme toch wel even wennen zijn.
Sowieso gaat het werk vaak met pieken en dalen. In drukke perioden met veel opdrachten kun je soms lange dagen draaien om alles op tijd af te krijgen, maar daar staat tegenover dat je het soms ook heel rustig hebt. Als je jezelf niet op wilt branden is het vaak slim om even van die rustigere dagen te genieten voor je weer vol aan de bak moet.
Voordeel: Geen verantwoordelijkheid afleggen aan een baas
Wanneer je zelfstandige bent hoef je geen verantwoordelijkheid af te leggen aan een baas. Je bepaalt zelf hoe je het werk doet waar je de opdracht van binnen hebt gesleept. Natuurlijk maak je wel van tevoren goede afspraken over de kwaliteit of de opleveringstermijn, maar wanneer je je daar niet aan houdt zorgt dat niet voor een vervelend gesprek met een leidinggevende. Als ZZP-er kun je dus ook niet ontslagen worden.
Wat natuurlijk wel kan gebeuren is dat een factuur niet voldaan wordt wanneer een project niet naar wens is opgeleverd. Dan kun je minder betaald krijgen, of in het ergste geval zelfs helemaal niets. Je draagt het financiële risico van je onderneming namelijk helemaal zelf. Dat betekent ook dat het altijd goed is om je opdracht zo goed mogelijk te vervullen zodat je opdrachtgever tevreden is. Dan wordt je gewoon helemaal betaald en maak je bovendien kans op nieuwe opdrachten.
Nadeel: Geen collega’s om op te leunen
Een nadeel van ZZP’er zijn is dat je vaak alleen werkt. Je hebt dus geen collega’s om op te leunen wanneer het een dagje wat minder lekker loopt. Er is bijvoorbeeld ook niemand die even een dienst van je over kan nemen. Het staat je natuurlijk wel vrij om iemand anders in te huren om jouw werkzaamheden in jouw plaats te vervullen, maar dan verdien je niets omdat ook die persoon betaald moet worden. Dat betekent dus in de regel dat wanneer je als ZZP’er een paar dagen ziek bent geweest je de dagen daarna juist extra hard aan de bak moet om de verloren tijd in te halen. Natuurlijk staat daar tegenover dat je ook geen hinder ondervindt van irritante collega’s!
Voordeel: Vooral het werk doen dat je leuk vindt
Een van de meest genoemde redenen om ZZP’er te worden is dat mensen graag meer het werk willen doen wat ze echt leuk vinden. Omdat je als zelfstandige zelf bepaalt op welke opdrachten je jezelf gaat richten is dat dus ook echt inderdaad een groot voordeel. Wanneer je gaandeweg meer interesse of affiniteit krijgt met een bepaald onderdeel van je werkzaamheden kun je ook heel eenvoudig daar meer mee gaan doen. Veel ZZP’ers specialiseren zich in de loop van de tijd zo heel natuurlijk in een bepaald onderdeel waar ze veel plezier aan beleven en ook goed in zijn. Waar dat bij een werkgever vaak gepaard gaat met promoties, voortgangsgesprekken of interne sollicitaties bepaal je als zelfstandige gewoon zelf je nieuwe koers.
Nadeel: Zelf al je opdrachten binnen moeten slepen
Een groot nadeel voor (vooral startende) ondernemers is dat je helemaal zelf je opdrachten in de wacht moet zien te slepen. Dat kan best wel lastig zijn, helemaal wanneer je vanaf nul moet beginnen. Een website is meestal makkelijk opgezet, maar bezoekers en klanten zijn lastiger te vinden. En je kunt wel hele mooie visitekaartjes hebben ontworpen, maar als je niemand weet om ze aan uit te delen houdt het ook al snel op. Een naam maken voor jezelf kost nu eenmaal tijd en veel energie. Wanneer het balletje echter gaat rollen wordt het vaak een stuk makkelijker. Vooral wanneer je de klussen naar tevredenheid oplevert zorgt dat voor nieuwe klanten door mond-tot-mondreclame en vervolgopdrachten van bestaande opdrachtgevers.
Voordeel: Meer fiscale voordelen als ondernemer
Je kunt als zelfstandig ondernemer volop genieten van belastingvoordelen, bijvoorbeeld van de startersaftrek als je pas begonnen bent en de ondernemersaftrek als je aan het urencriterium voldoet (en dus minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming besteedt). Je mag BTW die je betaald hebt aan goederen of diensten die je zakelijk hebt ingekocht ook van de belastingen aftrekken. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat je de BTW die je op je eigen facturen aan klanten berekent af moet dragen. Je moet daarvoor natuurlijk een deugdelijke financiële administratie aanleggen en bijhouden, maar wanneer je dat niet leuk vindt kun je een groot deel uit handen geven. Er zijn tegenwoordig vrij veel administratiekantoren die zich richten op kleine ondernemers. Zij kunnen bijvoorbeeld ook de periodieke BTW-aangifte voor je verzorgen.
Nadeel: Geen financieel vangnet als het misgaat
Een belangrijk nadeel van ZZP’er zijn is dat er geen financieel vangnet is wanneer het tegenzit. Je hebt geen recht op WW omdat je nu eenmaal niet ontslagen kunt worden, bij ziekte wordt je niet doorbetaald en je moet ook helemaal zelf voor je pensioen zorgen. Tot slot kan het ook gebeuren dat een klant zijn factuur niet of pas heel laat betaalt, zodat je een tijd lang minder of zelfs helemaal geen inkomsten hebt.
Het is dus heel belangrijk om al kort nadat je als zelfstandige aan de slag bent gegaan hier voorzieningen voor te treffen. Je moet eigenlijk meteen beginnen met het opbouwen van een financiële reserve. Je kunt daar dan een tijdje op teren als je onverhoopt ziek zou worden of om een andere reden niet kunt werken. Maar je wilt na een bepaalde leeftijd natuurlijk ook minder gaan werken of helemaal met pensioen gaan, ook daarvoor sparen (al dan niet in combinatie met verantwoord beleggen) is dus ten zeerste aan te raden.
Wel of geen ZZP’er worden?
Wanneer je twijfelt of je ZZP’er wilt worden is het een uitstekend idee om alvast over al deze voordelen en nadelen na te denken en ze goed tegen elkaar af te wegen. Bedenk je echter wel dat je pas echt weet hoe je die kanten van het zelfstandig zijn zult ervaren als je het aan den lijve ondervindt. Wat voor de een als een voordeel voelt is voor de ander juist weer een nadeel en omgekeerd. Veel nieuwe ZZP’ers vinden het bijvoorbeeld in de startperiode heerlijk om hun eigen koers te kunnen bepalen, maar gaan na verloop van tijd toch het vaste ritme en de collega’s missen die meestal bij een vaste baan horen. Het is dus soms ook gewoon een goed idee om maar de sprong in het diepe te wagen en te ontdekken wat dit met je doet. Dit kun je bijvoorbeeld ook eerst naast je huidige baan doen, zodat je niet direct alle eieren in hetzelfde mandje hoeft te leggen.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- De voor- en nadelen van thuiswerken
- Hoe vind je per direct werk?
- Welke verzekeringen heb je nodig als ZZP’er?
- Wat zijn de voordelen van een vast contract?
- Boekhouding als zzp’er; wat moet je weten?
- Wat is een netwerkborrel en wat kun je er mee?
- Alles wat je moet weten als je zzp’er wilt worden
- Hoe kun je boswachter worden?
- ZZP’er worden in de zorg; hoe werkt het?
- Alles wat je moet weten als je een hypotheek wilt afsluiten als ZZP’er