Blogs. Ze zijn er in vele soorten en maten en iedereen lijkt er vandaag de dag wel eentje te hebben. Van travel-weblogs tot health- en lifestyleblogs en van je buurvrouw die haar persoonlijke leven omschrijft op de weblog tot die ene beroemde influencer die honderduizenden volgers op Instagram heeft. Maar hoe doen ze dat toch allemaal? Hoe maak je een weblog? Is het moeilijk en wat komt er allemaal bij kijken bij zo’n blog? In dit artikel een handleiding hoe je een blog kunt opzetten zodat jij binnenkort ook kunt beginnen met bloggen!
Een blog beginnen
Boze tongen doen beweren dat bloggen uit is. Het is dood. De beste tijd is geweest. Alhoewel daar een kern van waarheid in zit (video – en daarmee dus vloggen – is steeds populairder op het internet), zijn er nog steeds (honderd)duizenden mensen die dagelijks verschillende weblogs volgen die hun interesse hebben weten te wekken. In dit laatste zit een essentieel punt waar je als aanstormend blogger goed rekening mee moet houden. Want bloggen is leuk, maar alleen op de langere termijn vol te houden als je weblog gaat over iets dat je écht leuk vindt. Te vaak beginnen mensen een blog omdat ze er geld mee willen verdienen. Ze kiezen voor een onderwerp waar anderen bakken met geld mee verdienen, maar oneindig ver weg bij hun eigen ik staat. Op de langere termijn is het dan op een gegeven moment niet meer vol te houden om regelmatig nieuwe blogs toe te voegen aan je weblog. Het schrijven van een blog gaat je tegen staan waardoor de blog een langzame dood sterft. Onze belangrijkste tip dan ook in dit artikel: begin een weblog over een onderwerp waar je hart bij ligt. Waar je oneindig over kunt blijven praten. Daarbij is het absoluut geen noodzaak om je te beperken tot slechts 1 vast onderwerp. Het is tenslotte jouw blog. Je mag er op plaatsen wat je wilt. Leef je daarom vooral lekker uit en blog naar hartenlust over zaken waar jouw hartje sneller van gaat kloppen, maar voordat het zo ver is zal je natuurlijk wel eerst je blog op moeten zetten en dat kan op twee manieren:
- weblog via een blogplatform
- eigen weblog
Weblog via een blogplatform
De makkelijkste (en snelste) manier om een weblog te beginnen is via een blogplatform zoals Blogger of WordPress. Deze twee zijn de bekendste blogplatformen ter wereld en het meest eenvoudig om mee te werken. Daarbij moet gezegd worden dat WordPress meer opties biedt dan Blogger. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig je weblog een unieke look mee geven middels de vele gratis thema’s die voor handen zijn en tevens is WordPress bijzonder zoekmachinevriendelijk, waardoor je weblog gemakkelijker hoger in de zoekresultaten kan komen (en dus meer bezoekers oplevert). Beide platformen zijn helemaal gratis te gebruiken en in no-time opgezet. Kwestie van aanmelden via de officiële websites, een naam kiezen voor je weblog en beginnen met schrijven. Een kind kan de was doen met de gratis blogplatformen!
Eigen weblog
Het nadeel van een weblog via een blogplatform is de beperktheid waar je mee te maken krijgt. Het is allemaal op zo’n wijze ontwikkeld dat je geen diepgaande kennis nodig hebt om er gebruik van te kunnen maken. Dat houdt direct in dat de mogelijkheden zijn ingeperkt. Kies je bijvoorbeeld voor een weblog via WordPress.com, dan kun je enkel maar gebruik maken van de thema’s die zij gratis ter beschikking stellen. Wil je een weblog die qua vormgeving meer bij je past, dan heb je die mogelijkheid met de gratis variant vaak niet. Ditzelfde geldt voor aanvullende plugins. Een plugin is een soort van uitbreiding voor je website. Stel dat je bijvoorbeeld een contactformulier wilt toevoegen aan je weblog of een manier zodat bezoekers zich kunnen inschrijven voor je nieuwsbrief, dan heb je daar vaak een plugin voor nodig. Iets dat met de gratis variant van WordPress.com (en tevens met Blogger.com) helaas niet mogelijk is. Het grootste nadeel van de gratis blogplatforms is echter misschien nog wel de ‘lelijke’ domeinnaam die aan je weblog wordt gekoppeld. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van de gratis versie van WordPress.com, dan zal het adres van je weblog zoiets zijn als “www.jouwwebsitenaam.wordpress.com”.
Je lost alle bovenstaande ‘problemen’ op door een eigen weblog te starten. Dit klinkt redelijk ingewikkeld, maar vandaag de dag zijn er allerhande installatiehulpjes die het opzetten van een blog/website kinderspel maken. Je hebt een tweetal zaken nodig om een blog te kunnen starten:
- Domeinnaam
- Webhosting
Domeinnaam en webhosting registreren
De makkelijkste vergelijking die hier mee te maken valt is een winkel in een winkelstraat. De webhosting is het pand waar de winkel in is gevestigd. De domeinnaam is de winkel zelf. Je ‘koopt’ dus feitelijk een stukje internet waar je je winkel kunt etaleren. Webhostingpakketten zijn er in vele soorten en maten. Als je enkel je blog wilt beheren is het goedkoopste webhostingpakket doorgaans al meer dan voldoende. Voor de kosten hoef je het niet te laten: er zijn al webhostingpakketten beschikbaar vanaf 50 cent per maand.
Je ‘winkel’ registreer je voor enkele euro’s bij de meeste websites waar je domeinnamen kunt registreren. Je hebt een overdaad aan extensies vandaag de dag (een extensie is hetgeen waar je domeinnaam mee eindigt zoals .com, .nl en .net), maar de voorkeur gaat uit naar een .nl domeinnaam als je je richt op Nederlandse mensen en een .com als je je op het buitenland focust. Kies je domeinnaam zorgvuldig, het is tenslotte je ‘etalage’. Probeer daarbij een beschrijvende naam te kiezen (een woord in de domeinnaam dat iets zegt over het onderwerp waar de website over gaat helpt altijd) of kies je eigen naam als je weblog over persoonlijke zaken gaat. Is de domeinnaam van je voorkeur bezet? Dan kun je eventueel voor een andere extensie kiezen, een synoniem gebruiken of voor een alternatieve schrijfwijze gaan. Denk dan bijvoorbeeld aan www.jouw-websitenaam.nl in plaats van www.jouwwebsitenaam.nl.
Zodra je de domeinnaam en webhosting hebt bemachtigd is het zaak om deze aan elkaar te koppelen. De meeste webhostingbedrijven hebben hier een automatische installatiewizard voor in het leven geroepen. Met een paar klikken stel je de juiste instellingen in en wordt de boel automatisch geïnstalleerd. Er zijn diverse soorten software waarmee je een weblog kunt maken, maar ook hier gaat de voorkeur weer uit naar WordPress. Praktisch elk webhostingbedrijf biedt de software van WordPress aan in de installatiewizard. Let wel op: als je je webhosting bij bedrijf A afneemt en je domeinnaam bij bedrijf B hebt geregistreerd kan de installatie wat ingewikkelder zijn. Ben je niet zeker van je zaak? Neem dan beide zaken bij hetzelfde bedrijf af!
Beginnen maar!
Doorgaans is je weblog ‘live’ binnen 24 uur. De meeste webhostingbedrijven doen er echter korter over en bij hen kun je binnen enkele minuten al aan de slag met je weblog. In de meest kale vorm kun je direct je eerste blog aanmaken en beginnen met schrijven. Druk je vervolgens op “publiceren”, dan staat je bericht online en kan heel de wereld met je meelezen.
Het gratis thema van WordPress (we gaan er gemakshalve even vanuit dat je – net als 80% van alle websites op het internet – voor WordPress hebt gekozen als blogsoftware) is echter nogal recht-toe-recht-aan. Waarschijnlijk wil je wel een vormgeving van je website die wat meer bij jou past en met WordPress heb je gelukkig keuzes te over. Er zijn letterlijk duizenden gratis thema’s te vinden en als dat nog niet goed genoeg voor je is zijn er nog eens honderdduizenden betaalde thema’s te vinden op het internet. De kracht van WordPress.
Het installeren van het nieuwe thema is opnieuw met 1 klik op de knop gebeurd waarna je website er opeens compleet anders uitziet. Het is hét moment om je weblog in te gaan richten zoals jij hem graag wilt zien. Bij de meeste thema’s zit een stap-voor-stap handleiding waarin precies staat omschreven hoe je bepaalde aanpassingen kunt maken, maar kom je ergens niet uit, dan is Youtube je beste vriend. WordPress is software dat door miljoenen mensen wordt gebruik en Youtube puilt dan ook werkelijk uit van de instructievideo’s. Van hoe je een thema kunt installeren tot hoe je plugins moet downloaden en toe moet voegen aan je weblog.
Over deze laatste categorie gesproken: er zijn miljoenen plugins die je website sneller, beter en efficiënter maken. Afhankelijk van je eigen wensen en doelen die je hebt met je weblog zul je er een aantal toe moeten voegen. Er zijn echter een aantal plugins die feitelijk onmisbaar zijn als je WordPress gebruikt. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:
- Yoast SEO – een plugin die je helpt om je weblog te optimaliseren zodat hij gemakkelijker gevonden wordt in Google
- Google Analytics – een plugin die automatisch Google Analytics (het analyse-programma van Google waarmee je inzicht krijgt in het gedrag van bezoekers op je weblog) koppelt aan je blog
- Jetpack – een plugin met meer dan 34 functies die je weblog sneller, beter en efficiënter maakt. Je zult niet alle functies nodig hebben, kijk dus vooral op Jetpack.me voor meer informatie.
- BackWPup – een plugin die een back-up maakt van je weblog zodat je nooit gegevens kwijt raakt. Er zijn diverse van dit soort plugins te downloaden, maar deze variant is gratis en eenvoudig in gebruik. Je kunt overigens ook handmatig een back-up maken van je blog via je webhostingprovider.
Altijd in beweging
Als je bovenstaande zaken allemaal hebt uitgevoerd ben je in principe helemaal ‘good to go’. Je weblog ziet er gelikt uit, de plugins zorgen voor snelheid en efficiëntie en nu is het alleen nog aan jou om je schrijfkunsten (en eventueel je fotografiekunsten – want een blog kan immers niet zonder goede foto’s) te tonen. Een goede blog is echter continue in beweging. In de zin van dat er steeds nieuwe berichten worden toegevoegd aan de blog, maar bijvoorbeeld ook qua vormgeving. Zeker als je je blog gaat ‘monetizen’ (er dus geld mee wilt gaan verdienen, bijvoorbeeld door middel van advertentie-inkomsten) zal je moeten blijven sleutelen aan je weblog. Want een weblog maken is 1 ding, maar hem tot een succes weten te brengen is natuurlijk de volgende stap!