Hoe kun je leren websites te maken?

Hoe kun je leren websites te maken?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Websites, ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Voor alle producten of diensten bestaat eigenlijk wel een website. Geen wonder dat jij erover nadenkt om websites te leren maken. Hier is een grote markt voor! Natuurlijk kan het ook zijn dat je dit wil leren omdat je eigen sites wil maken. Of omdat je werk het van je vraagt. Wat de reden ook is, dit artikel helpt je op weg om websites te leren maken. Het is best wel pittig om websites te leren maken, maar met deze tips zet jij alvast een stap in de goede richting!


Waarom wil je websites leren maken?

Je moet jezelf afvragen waarom jij graag websites wilt leren maken. Soms scheelt het namelijk veel tijd en geld om een websitebouwer te vragen om de website voor jou te maken. Wil jij graag websites leren maken omdat je een website voor je eigen product of dienst wil hebben? Dan kun je het werk beter uit handen geven. Wil je graag websites leren maken omdat je werk dit van je vereist? Informeer dan bij jouw leidinggevende welke vaardigheden hij of zij verwacht dat jij gaat leren. Is het vooral op het gebied van programmeren, of heeft het meer te maken met het webdesign of misschien zelfs met de tekstuele invulling van de site? Dit helpt jou om de juiste leermethode te kiezen. Ten derde zijn er veel ondernemers die websites willen leren maken. Omdat ze die dienst graag aan klanten willen aanbieden. Houd er echter rekening mee dat er heel veel tijd overheen gaat voordat jij mooie, foutloze websites neer kunt zetten. Je moet je afvragen of het niet beter is om jezelf bezig te houden met iets waar je op dit moment goed in bent en nog beter in kunt worden. Ten slotte kan het ook zo zijn dat jij websites wilt leren maken omdat je het leuk lijkt om te doen. In dat geval kun je het leerproces volledig op de manier doen waar jij het meeste plezier uithaalt. Je hebt geen haast, dus doe het lekker op je eigen tempo en geniet ervan!


Hoe kun je leren websites te maken?

Een website maken is iets wat veel mensen willen, maar wat lang niet iedereen kan. Hieronder beschrijven we een aantal manieren waarmee jij kan leren om websites te bouwen. Wij raden je aan om een professionele opleiding of cursus te combineren met heel veel oefening, maar dat is natuurlijk aan jezelf.

Door een opleiding te volgen

Er zijn steeds meer mbo-scholen en hogescholen die zich bezighouden met het maken van websites. Dat is niet zo gek, want dit is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt. De volgende opleidingen zijn geschikt om veel facetten te leren van het website bouwen:

  • Interactive webdesign
  • Frontend webesign
  • Multimedia design en vormgeving
  • Opleiding webdesign

Daarnaast zijn er nog specialistische opleidingen voor mensen die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van websites bouwen. Het is namelijk zo dat deze opleidingen je de basis leren, maar dat betekent nog niet dat je alle programmeertalen kent. Zo heb je nog (vervolg)opleidingen die zich richten op Javascript, html, CSS, UX et cetera.

Door een (online) cursus te volgen

Ook bij opleidingsinstituten zoals LOI en NTI bieden heel veel opleidingen aan op het gebied van ICT, webdesign en website bouwen. Je kunt ervoor kiezen om deze opleiding thuis te volgen, of om deels klassikale lessen te volgen. Je moet van te voren opschrijven welke vaardigheden je specifiek wilt leren, en dit vergelijken het programma van de opleiding die je wil volgen.

Door veel te oefenen

Een opleiding geeft je de handvatten die je nodig hebt om je eerste website te maken, maar je zult in de praktijk tegen heel veel dingen aanlopen. Je kunt dus eigenlijk niet zelf een website leren maken zonder heel erg veel te oefenen en dingen uit te proberen. Van je fouten leer je. Je zal zien dat je steeds beter weet hoe je bepaalde functionaliteiten moet bouwen en hoe je een website sneller en beter maakt. Ook krijg je steeds meer oog voor het design van de website. Dit alles kun je niet bereiken door het volgen van ene opleiding, maar alleen maar door te oefenen en je kennis aan te vullen met online tutorials over bepaalde aspecten van een website.

Door mee te lopen met een professional

Als je nog niet helemaal thuis bent in de wereld van het websitebouwen, raden we je aan om mee te kijken met een professional. Kijk of je ergens stage kunt lopen en vraag regelmatig om feedback. Degene die jou begeleidt kan je precies laten zien waar jouw verbeterpunten liggen. Hoe alles nog sneller en beter kan. Bovendien is dit handig voor jouw netwerk in deze wereld.


Website zelf maken: programmeren, ontwerpen, tekst schrijven of allemaal?

Een website heeft meerdere facetten. Je hebt ‘back-end’, dat refereert vooral naar de code aan de achterkant van de site. Dit zorgt ervoor dat de website goed en snel werkt en dat alle functionaliteiten het doen. Dan heb je ook nog front-end, het gedeelte dat aan de voorkant van de website zichtbaar is. Dit is de code die de brug vormt tussen het ontwerp van de website en de achterkant van de website. Dan heb je ook nog designers, die het ontwerp van de website maken. Ze kiezen de juiste plaatjes, kleuren, lettertypen et cetera. Vervolgens heb je ook nog tekstschrijvers die zich bezighouden met de geschreven content op de website. Ook niet onbelangrijk. Je realiseert je nu vast wel dat het maken van een website heel wat om het lijf heeft.

Is er een specifiek onderdeel van het maken van websites dat jou aanspreekt, of wil je alle disciplines leren? Eigenlijk is iedere discipline een vak op zich en je moet er rekening mee houden dat er veel tijd in gaat zitten als jij alles wil leren. Bovendien zijn er ook nog een heleboel verschillende manieren om te programmeren en meerdere programma’s om in te ontwerpen, dus ook op dat gebied zal je keuzes moeten maken.


Websites zelf maken: wel of niet doen?

Heel veel mensen willen zelf een website (leren) maken omdat ze een product of dienst hebben die ze graag onder de aandacht willen brengen. Maar is dat eigenlijk wel zo’n goed idee? Oordeel zelf aan de hand van onze voor- en nadelen voor het zelf maken van een website.

Voordelen zelf website maken

Over het algemeen is het goedkoper om zelf een website te maken. Althans, als je dit kunt! Want als je het niet kan gaat er erg veel tijd in zitten, en vaak ook nog opleidingskosten. Daartegenover staat dat jij de website precies zo kunt maken zoals jij het wilt, je hebt de volledige controle. Ook hier geldt dat je dan wel goed moet weten waar je mee bezig bent. Want als jij iets heel ingewikkelds wilt doen wat je nog niet hebt geleerd, kan het zijn dat je alsnog een professional moet inschakelen. Verder willen we graag benadrukken dat het heel leuk en leerzaam is om zelf een website op te zetten. het proces kan heel lonend zijn en je leert ontzettend veel online technieken waar je later in je carrière ook nog veel aan hebt.

Nadelen zelf website maken

Hoe leuk en leerzaam het ook is om zelf een website te maken; er zitten helaas ook wat haken en ogen aan. Zo is het een heel tijdrovend proces. Vooral als je nog niet helemaal snapt hoe alles werkt. Je bent uren bezig om iets te leren wat een professionele websitebouwer al in een uurtje voor elkaar heeft. Daarnaast bestaat het gevaar dat de website minder professioneel wordt, simpelweg omdat je (nog) niet over de juiste vaardigheden beschikt. Ten slotte is het soms lastig dat je alles zelf moet beslissen. Daarom raden we je aan om de website altijd voor te leggen aan wat collega’s, vrienden of familie en eventueel te overleggen met een websitemaker.


WordPress, website maken zonder veel te hoeven programmeren

Er zijn een heleboel programma’s waarmee het maken van een website een stuk eenvoudiger wordt. Eén van de meest gewaardeerde programma’s is WordPress. Dit is een slim systeem waarmee je een hoop geklooi met codes kan omzeilen. Door een thema te kopen kun je vrij eenvoudig een strakke website neerzetten. Een bijkomend voordeel van WordPress is dat er ontzettend veel kennis over beschikbaar is. WordPress zelf heeft hele uitgebreide handleidingen, maar ook op de rest van het internet is ongelooflijk veel informatie beschikbaar. Kijk vooral ook op YouTube hoe anderen met WordPress overweg gaan. WordPress is simpelweg de snelste manier om je eigen website te leren maken, zonder dat je hoeft te leren programmeren.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag