6 tips als je wilt werken in een hotel

6 tips als je wilt werken in een hotel

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Lijkt het jou leuk om in een omgeving te werken waar je te maken krijgt met gasten van over de hele wereld, met mensen die op vakantie zijn of die op reis zijn voor hun werk? Een omgeving waarin gastvrijheid voorop staat? En waar alles in het teken staat van een zo fijn mogelijk verblijf voor je gasten? Dan is het werken in hotel wellicht echt iets voor jou. Wil je graag weten wat voor werk je zou kunnen doen in een hotel en hoe je dit werk kunt vinden? Lees dan vooral snel verder. In dit artikel geven we je namelijk 6 tips voor als je wilt werken in een hotel.


1. Wat voor soort baan zoek je?

In een hotel zijn veel verschillende banen te vervullen. Van de receptionist(e) die de gasten welkom heet, incheckt en voorziet van informatie, tot de housekeeping die zorgt dat het hotel er schoon en verzorgd uitziet. Van de bediening in het restaurant tot de koks en keukenmedewerkers. En van de nachtreceptionisten tot degenen die iedere ochtend vroeg het ontbijt klaarzetten. De mensen achter de bar, de portiers en bagagisten, en de mensen die ervoor zorgen dat reserveringen goed doorkomen. In sommige hotels kun je daarnaast ook nog als masseur, schoonheidsspecialist of fitnessinstructeur aan de gang.

Andere functies binnen een hotel

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog mensen achter de schermen. De mensen die werken in de administratie, die deel zijn van de technische dienst, de mensen die de sales en marketing doen en de mensen die onderdeel zijn van personeelszaken en het management. De mensen die werken voor de customer service, de security, de secretaresses en de mensen van de IT.

Veel beroepen

Zoals je ziet zijn er enorm veel beroepen die kunt uitvoeren binnen een hotel, en dan zijn functies die we genoemd hebben daar slechts een paar van. De eerste vraag die je jezelf daarom het beste kunt stellen is: wat voor werk wil je gaan doen? Wat kun je? Waar ben je goed in? Of als je jezelf nog aan het oriënteren bent op wat je zou willen doen: wat lijkt je leuk?


2. Waar wil je werken?

De volgende vraag die je jezelf kunt stellen is: waar wil je werken? In welk land of in welke plaats bijvoorbeeld? Werken in een hotel kun je namelijk overal ter wereld doen. Kies je voor een vaste baan in een hotel in Nederland? Of vertrek je liever voor een aantal maanden (of jaren) naar het buitenland om daar ervaring op te doen? En wil je liever in een kleinschalig hotel werken, bijvoorbeeld een familiebedrijf met slechts een tiental kamers? Of kies je liever voor een hotel van een grote keten waar meer dan honderd gasten tegelijk verblijven?


3. Een opleiding

De meeste functies die je in een hotel kunt vinden, zijn functies waar je een opleiding voor nodig hebt. Heb je de diploma’s niet die voor een functie vereist zijn? Of ben je je aan het oriënteren op een opleiding? Dan is het slim om te kijken naar welke opleiding nodig is om te kunnen doen wat je wilt doen. Ga bijvoorbeeld eerst een MBO of HBO opleiding doen, zodat je de benodigde diploma’s kunt halen. Of kies ervoor om een deeltijd opleiding te combineren met het werken in een hotel, zodat je ook direct werkervaring opdoet. Voor het werken in een hotel kun je diverse opleidingen volgen. Bijvoorbeeld:

  • Een MBO opleiding Ondernemer / Manager Hotel en Restaurant
  • Een HBO hotelmanagement opleiding (op een hotelschool)
  • Een (versnelde) HBO opleiding International Hotel & Hospitality Management
  • Opleidingen tot kok of gastheer

Soms kiest een hotel ervoor om je zelf alle kneepjes van het vak te leren. In dat geval is een diploma vaak niet vereist.


4. Vacatures vinden

Als je wilt werken in een hotel, dan moet je weten waar ze mensen zoeken. Om daarachter te komen zijn er diverse vacaturesites die zich enkel en alleen op functies binnen hotels richten. Zo kun je bijvoorbeeld terecht op de website werkenineenhotel.nl of op hotelprofessionals.nl. Ook hebben de meeste hotels vacatures op hun eigen website staan, dus mocht je een hotel op het oog hebben waar je graag zou willen werken, dan zou je op hun website kunnen kijken of ze personeel zoeken. Op de vacaturesites die zich speciaal op hotelpersoneel richten, kun je onder andere zoeken op regio, functie, het aantal sterren van een hotel en de keten of groep waartoe de hotels behoren. Ook op algemene vacaturesites kun je vaak hotelvacatures vinden.


5. Solliciteren op een baan binnen een hotel

Als je gaat solliciteren op een functie binnen een hotel, dan is het slim om van tevoren research te doen naar dat hotel. Hoe kleden de medewerkers zich? Wat wordt er van je verwacht? Wat weet je van de functie en de werkzaamheden die daarbij horen? Is het misschien nodig om je daar nog een beetje in te verdiepen? Door je goed voor te bereiden, kun je een goede sollicitatiebrief schrijven. Vaak staat op de website van een hotel wat zij belangrijk vinden, wat voor sfeer er in het hotel heerst, hoe zij het hun gasten zoveel mogelijk naar de zin proberen te maken. Wat is belangrijk voor het bedrijf? En hoe kun jij daaraan bijdragen?

Je cv aanpassen

Zorg ook dat je je cv aanpast op de functie waarop je solliciteert. Staat er bijvoorbeeld dat je kennis moet hebben van de Engelse of Duitse taal, zet dan op je cv hoe je kennis van deze talen is. Staat er in de vacature dat je met Excel of een ander programma moet werken? Laat dan weten dat je over deze kennis beschikt. Zo laat je niet alleen zien dat je geschikt bent voor de functie, maar ook dat je je verdiept hebt in wat het hotel zoekt.

De sollicitatiebrief

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is een kunst. Mocht je er niet zo goed in zijn, zoek dan vooral hulp voor het opstellen van een goede brief. Online zijn gelukkig een hoop handige tips te vinden. Zorg in ieder geval dat je brief foutloos is en dat je duidelijk aangeeft op welke functie je solliciteert en waarom die functie je enthousiast maakt. Een brief die je met enthousiasme schrijft, komt een stuk overtuigender over dan een brief waaruit geen enkele motivatie blijkt.

Tip: Vaak wordt er om je foto gevraagd, dit geldt vooral wanneer je op functies reageert waarbij je het gezicht van het hotel bent. Zorg voor een duidelijke foto waar je gezicht goed op te zien is. Zorg voor een foto van goede kwaliteit, die ‘gepast’ is. Een foto waarin je poseert in je bikini of zwembroek is waarschijnlijk niet wat ze bedoelen, hoe leuk die foto misschien ook is.


6. Een sollicitatiegesprek

Wanneer je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij een hotel, is het belangrijk dat je je netjes kleed. Zorg dat je er verzorgd uitziet en dat je kennis hebt van het hotel en de functie. Probeer ook voor jezelf duidelijk te krijgen waarom jij geschikt bent voor de functie. Waarom moeten ze jou hebben? Wat voeg jij toe? Wat kun jij voor hen en het hotel betekenen? Denk bijvoorbeeld aan je sterke eigenschappen, je kwaliteiten en de positieve aspecten van je karakter. Maar ook de ervaring en de kennis die je hebt, zijn hierin belangrijk. Een sollicitatiegesprek is een manier om jezelf verder te verkopen, om het bedrijf te overtuigen dat ze jou moeten hebben en niet een van die andere kandidaten. Zorg dus voor een goede voorbereiding.


Werken in een hotel

Wanneer je graag wilt werken in een hotel, zijn er een hoop functies waaruit je zou kunnen kiezen. Daarom is het handig om van tevoren te kijken naar wat je wilt doen en waar je dit wilt doen. Heb je een opleiding nodig? Of heb je de benodigde diploma’s al op zak? Het zoeken van een baan in een hotel, kun je vervolgens op verschillende manieren doen. Online zijn diverse vacaturesites te vinden die zich enkel en alleen richten op vacatures binnen een hotel. Ook kun je gebruikmaken van algemene vacatures om op zoek te gaan naar een baan binnen een hotel. Heb je een leuke vacature gevonden? Zorg dan dat je een nette sollicitatiebrief schrijft waaruit blijkt waarom je enthousiast bent over de functie en waarom jij daar geschikt voor bent. Verdiep je goed in het hotel, zodat je weet wie ze zijn, waar ze voor staan en wat ze dus van jou verwachten. Nodigen ze je uit voor een gesprek? Zorg dan dat je er verzorgd en netjes uitziet en dat je je goed op het gesprek hebt voorbereid.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag