Het land van de onbegrensde mogelijkheden waar de ‘American Dream’ zomaar de realiteit kan worden. Genoeg mensen die het wel zien zitten: wonen en werken in de United States of America. Maar wat komt daar zoal bij kijken? Kun je zomaar op het vliegtuig stappen met je koffers of moet je eerst veel zaken regelen voordat je aan de slag kunt op de arbeidsmarkt in Amerika? In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt gaan werken in de Verenigde Staten van Amerika.
Niet zo eenvoudig als het lijkt
Zoals de eerste zin van dit artikel al doet vermoeden, hebben veel mensen een beeld van Amerika dat de mogelijkheden er eindeloos zijn. Een donker jongetje uit een normaal gezin, genaamd Barack Obama, kon er uitgroeien tot de eerste niet-blanke president van het land. Rapper/producer/acteur Dr. Dre wist vanuit de straten van de ghetto in Compton (Los Angeles) op te klimmen tot miljardair. En zo zijn er nog oneindig veel voorbeelden te benoemen van selfmade mensen die de American Dream tot realiteit wisten te brengen. Als je maar hard genoeg werkt, kan alles. Maar dan moet je er natuurlijk wel eerst aan het werk geraken. En als Nederlander is dat niet zo eenvoudig als het in eerste instantie lijkt.
Wie ons artikel over veelgestelde vragen over het Amerikaanse visum (ESTA) heeft gelezen, weet al wel dat je vandaag de dag als toerist niet zo gemakkelijk meer het land binnenkomt. De aanslagen van 11 september 2001 hebben daar mede mee te maken en de huidige president (Donald Trump) maakt het er allemaal niet makkelijker op. Als je dan ook nog eens naar Amerika wilt afreizen om er te gaan werken, dan moet je helemaal alle zeilen bijzetten en vaak ook wel een beetje geluk hebben.
Welk werk wil je gaan doen?
In ons artikel over tips voor reizen en werken in het buitenland schreven we al dat het internet mogelijkheden heeft gecreëerd die er voorheen niet waren. Vandaag de dag kunnen de zogenaamde digitale nomaden werken waar en wanneer zij willen. Een internetverbinding en elektriciteitsnetwerk zijn voldoende om hun klanten te bedienen. Denk aan freelance tekstschrijvers, fotografen of websitebouwers. Deze mensen kunnen zonder problemen gaan werken (en reizen) in Amerika zonder al teveel poespas.
Het enige wat zij zullen moeten regelen is het aanvragen van het hierboven genoemde ESTA. Overigens mag met dit type toeristenvisum maximaal 90 dagen in de VS worden gebleven. Je kunt het visum dan nog een keer verlengen, maar daarna is de koek toch wel echt op en zul je een nieuwe bestemming moeten vinden. Voor de meeste digitale nomaden doorgaans geen probleem, want Canada of Latijns Amerika staat vaak ook hoog op het verlanglijstje en liggen praktisch om de hoek.
Overplaatsing
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je voor je huidige werkgever in Amerika kunt gaan werken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben vestigingen in Europa en andersom hebben een aantal (grote) Nederlandse bedrijven vestigingen aan de andere kant van de plas. Een uitgelezen mogelijkheid dus om aan de slag te gaan in de States en in zo’n geval zal je werkgever het zogenaamde L1 werkvisum zelf aanvragen.
Ook dit gaat overigens niet zonder slag of stoot. Er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal 1 jaar in dienst zijn geweest bij de werkgever (buiten de VS) en het bedrijf moet blijven voortbestaan buiten de VS na jouw vertrek. Er mag dus geen ‘lege’ onderneming achterblijven. Er zijn een tweetal L1 Intracompany Transfer visa te onderscheiden: L1A voor Managers en Executives en L1B voor Specialized Knowledge Personnel. Beide visums worden voor minimaal 3 jaar aangevraagd. Type L1A kan tot maximaal 7 jaar worden verlengd, type L1B kan tot maximaal 5 jaar worden verlengd.
Zakenreis
Mocht je voor een zakenreis naar de States afreizen, dan zijn er een tweetal scenario’s mogelijk: zakenreizen die langer duren dan 90 dagen en zakenreizen die korter duren dan 90 dagen. Voor de laatste situatie is geen apart werkvisum vereist. Jij (of je werkgever) hoeft slechts het gewone toeristenvisum aan te vragen. Voor zakenreizen die langer duren dan 90 dagen is wél een apart visum vereist. Het gaat hierbij om het B1 visum. Hiermee mag je maximaal 6 maanden per jaar in de VS verblijven waarbij je zo vaak op en neer mag reizen als je wilt. Dit visum is vooral geschikt voor mensen die veel tussen het thuisland en de VS reizen voor bijvoorbeeld businessmeetings en conferenties. Uiteraard zijn ook hier weer bepaalde voorwaarden mee gemoeid. Zo mag je niet vanuit de VS betaald worden (je werkgever die meestal in het buitenland/Nederland is gevestigd, betaalt jouw salaris), moet je over aantoonbare specialistische kennis beschikken om de service en/of werkzaamheden te kunnen uitvoeren en moet er een servicecontract of koopovereenkomst worden getoond waarin de te leveren service en/of werkzaamheden worden beschreven.
Investeerders
Het land van groot-groter-grootst is natuurlijk een walhalla voor investeerders en – als je dit als werken ziet – daarmee interessant voor eenieder die over kapitaal bezit. Als je wilt gaan wonen en werken in Amerika en tijdens je verblijf wilt investeren in een bedrijf, dan kun je het land in reizen met een zogenaamd E2 visum. Je zal dan wel over een flink spaarpotje moeten beschikken, want één van de vereisten is dat je minimaal 100K op je bankrekening hebt staan. Tevens moet het bedrijf voldoende inkomen genereren om van te kunnen leven in de VS en moet het bedrijf ook nog eens werkgelegenheid verschaffen aan Amerikanen. Als je aan al deze voorwaarden voldoet kun je met het E2 visum 2 tot 5 jaar (afhankelijk van de situatie) in de VS verblijven en na afloop kan het visum onbeperkt verlengd worden, mits je aan de voorwaarden blijft voldoen natuurlijk.
Stage of traineeship in Amerika
Stage lopen of een traineeship volgen in Amerika kan ontzettend waardevol zijn en staat natuurlijk prachtig op je CV. Je hebt hier het zogenaamde J-1 visum voor nodig. In veel gevallen wordt dit visum voor studenten geregeld door overkoepelende organisaties, omdat ook hier weer veel papierwerk bij komt kijken. Zo moet je over onder andere het DS-2019 formulier beschikken, wat alleen wordt uitgegeven door Designated Sponsors. Dit zijn organisaties die door de Amerikaanse overheid bevoegdheid hebben gekregen om zo’n formulier uit te keren.
Om in aanmerking te komen voor het formulier zal je een aanvraag in moeten dienen die moet worden goedgekeurd. Eén van de voorwaarden daarbij is dat je al moet zijn toegelaten voor een stageplaats. Je kunt dus niet op eigen houtje afreizen naar de States en daar pas op zoek gaan naar een stageplaats. Gelukkig maakt het internet het vinden van een geschikte stageplaats natuurlijk een stuk eenvoudiger dan voorheen.
Werk in de lagere- en middenklasse
We horen je haast denken: “leuk, al die banen in het topsegment of investeren in een bedrijf in de VS, maar ik wil eigenlijk gewoon als kelner, barman, taxichauffeur of nanny aan de slag in Amerika. Wat zijn dan mijn mogelijkheden?”
Om maar direct heel eerlijk te zijn: zeer gering. Zeker met Trump’s opvatting ‘America First’ is het momenteel praktisch onmogelijk om in de lagere- en middenklasse te gaan werken in Amerika. Met een gewoon toeristenvisum mag je namelijk niet gaan werken in de VS. Natuurlijk gebeurt dit wel en zou je de gok kunnen nemen om op een toeristenvisum het land in te reizen en ergens zwart te gaan werken, maar dit is niet volgens de wet en zodoende raden we dit ten zeerste af.
Daarnaast moet je je afvragen of je wel in de middenklasse wilt werken in Amerika. Er heerst nog steeds ontzettend veel inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten, waardoor er behoorlijk wat armoede is. Als je aan de slag gaat als taxichauffeur of kok, moet je rekening houden dat je minimumloon verdiend ($7,25). Als je als ober of barman aan de slag gaat verdien je het grootste gedeelte van je salaris met tips (fooi) en is het minimumloon slechts $2,12.
Greencard Lottery
Feitelijk heb je in deze situatie maar twee mogelijkheden: trouwen met een Amerikaan(se) of meedoen aan de Greencard Loterij. Het eerste spreekt voor zich. Net als in Nederland kun je als partner van een local een verblijfsvergunning krijgen en zodoende gaan werken en wonen in Amerika. Deze verblijfsvergunning wordt in Amerika de Green Card genoemd en dat brengt ons automatisch bij de tweede mogelijkheid om te gaan werken in de VS. Ieder jaar wordt er een zogenaamde Diversity Lottery gehouden waarmee je een permanente verblijfsvergunning kunt winnen. De kans op winst is bijzonder gering. Er worden namelijk 55.000 greencards weggeven en er doen tientallen miljoenen mensen vanuit de gehele wereld mee. Niet geschoten is natuurlijk altijd mis, maar om hier je zinnen nu op te zetten.
Misschien zou je dan beter uit kunnen kijken naar een ander mooi land om (tijdelijk) te gaan werken. Australië bijvoorbeeld of wat dacht je van het zonovergoten Aruba? Helemaal slim: ga werken op een cruiseschip! In veel gevallen trekken de grote cruiseschepen sowieso wel naar de andere kant van de plas en heb je dus automatisch de mogelijkheid om Amerika te bezoeken. Weliswaar werk je dan niet echt in de States, maar verdien je wel een leuk zakcentje terwijl je de hele wereld over reist!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 8 tips als je wilt werken in de sport
- Hoe kun je gaan werken in Australië?
- Hoe kun je werken op Aruba?
- Tips voor reizen en werken in het buitenland
- Veel gestelde vragen over ESTA (Amerikaans visum)
- Werken op een cruiseschip
- Hoe vind je vrijwilligerswerk in het buitenland?
- Hoe vind je vakantiewerk in het buitenland?
- Alles wat je moet weten als je wilt emigreren naar Amerika