Wonen en werken op Aruba. Het is een droom voor velen. De hagelwitte stranden, de azuurblauwe zee en het tropische klimaat zijn daarbij toch wel de voornaamste redenen om de deur achter Nederland dicht te trekken en je heil elders in het Koninkrijk der Nederlanden te zoeken. Want alhoewel Aruba onderdeel is van ons koninkrijk, kent men er een eigen wet- en regelgeving en is het dus niet een kwestie van je koffers pakken en vertrekken. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over werken op Aruba.
Leven als een koning in het Koninkrijk der Nederlanden
In een wereld waarin grenzen (dankzij het internet) vervagen en de wereld steeds kleiner lijkt te worden, is geen droom meer te groot. Wonen en werken op Aruba is veel eenvoudiger dan pakweg 50 jaar geleden. Misschien niet helemaal qua wet- en regelgeving (er is immers veel veranderd in de afgelopen decennia zoals onder meer de afscheiding van de Nederlandse Antillen in 1986), maar door de verregaande techniek zijn je mogelijkheden een stuk groter vandaag de dag. Neem alleen maar eens de hoeveelheid vluchten van en naar Aruba als voorbeeld. Iedere dag vertrekken er – vanuit elke uithoek op deze aardbol – vliegtuigen naar het eiland in de Caraïben. Als je vandaag besluit het vliegtuig te pakken kan je binnen 24 uur al op een hagelwit strand zitten.
Het thuisfront hoef je ook niet zo heel erg meer te missen. Een Skype-call is bijvoorbeeld zo gemaakt en dankzij de prima internetverbindingen op het eiland kan dat tegenwoordig gewoon vanuit je luie strandstoel. Moet je er alleen wel even rekening mee houden dat pap-, mam-, broer- of zuslief waarschijnlijk aan het avondeten zitten als jij je bed uit komt rollen. Er zit namelijk 4 uur tijdsverschil tussen Nederland en dit afgescheiden land binnen ons koninkrijk.
De redenen om te gaan wonen en werken op Aruba lopen uiteen. Voor de één is het (definitief) terug naar de roots, voor de ander is het vooral een mooie (korte) ervaring als bijbaantje. Wat in ieder geval altijd centraal staat, is het heerlijke klimaat en de ‘easy going’ instelling op het eiland. Waar we in Nederland nogal van het ‘snel-snel’ en het haasten zijn, ligt het tempo op Aruba aanzienlijk lager. Wat vandaag niet komt, komt morgen wel en lukt het morgen niet, dan is er altijd nog een dag erna. Al betekent dit niet automatisch dat het soms niet flink aanpoten is als je gaat werken op Aruba. Zeker als je ervoor kiest om een functie in de horeca of het toerisme te bekleden, zal je echt niet minder hard hoeven werken dan in Nederland. Maar dan dus wel met een azuurblauwe zee waar je iedere avond de zon in ziet weg zakken als decor.
Werken op Aruba
In ons artikel over reizen en werken in het buitenland schreven we al dat het dankzij nieuwe technologieën plots kinderspel is geworden om te gaan werken in een ander deel van de wereld. Het begrip ‘digitale nomade’ is wat dat betreft allang niet nieuw meer. Waar je met je laptop internet en elektriciteit hebt, kun je werken. Denk aan een freelance tekstschrijver of een zelfstandig webdesigner bijvoorbeeld. Hij of zij kan zonder problemen vanaf het strand op Aruba zijn of haar klanten in Nederland (of elders in de wereld) bedienen zonder daarbij afhankelijk te hoeven zijn van 1 vaste fysieke locatie. Aruba staat dan ook hoog op de favorietenlijst van menig Digital Nomad. Lekker genieten op een hagelwit strand terwijl de euro’s gewoon binnen blijven stromen.
Welke banen vind je op Aruba?
Natuurlijk zijn er ook genoeg opties voor niet-digitale nomaden op Aruba. Ondanks dat het eiland zelf maar iets meer dan 100.000 inwoners herbergt (Aruba is qua oppervlakte vergelijkbaar met een waddeneiland als Texel), verwelkomt het eiland jaarlijks meer dan een miljoen toeristen. Zeker in de horeca en het toerisme kun je dan ook vrij eenvoudig aan de slag als (tijdelijke) arbeidskracht. Veel van de mensen die in deze sectoren gaan werken op Aruba doen dit voor een bepaalde periode. Het verloop is daarom ook redelijk hoog.
Een andere goede optie is om in het onderwijs te gaan werken op Aruba. Het onderwijssysteem is vrijwel hetzelfde als in Nederland. Het primaire onderwijs bestaat uit de kleuterschool (4 tot 6 jaar) en het basisonderwijs (6 tot 12 jaar). Het secundaire onderwijs bestaat uit het LBO (Lager Beroeps Onderwijs), de mavo, de havo en het vwo. Leergierige studenten kunnen vervolgens doorstromen naar het MBO, HBO of WO. Met het oog op de meertaligheid (op Aruba wordt Nederlands, Papiaments en Engels gesproken) liggen er kansen voor mensen die meerdere talen spreken. Uiteraard schept dit ook weer kansen om als vertaler aan de slag te gaan op Aruba.
Een Arubaanse werkvergunning regelen
Zoals we eerder in dit artikel al stelden kun je in veel gevallen niet zomaar je koffers pakken en gaan werken op Aruba. Dit geldt wellicht niet voor de digitale nomaden (met een eigen bedrijf), maar voor het gros van de mensen die willen gaan werken op Aruba is een speciale werkvergunning een vereiste. Welke vergunning je precies aan moet vragen ligt aan het soort werk dat je wilt gaan uitvoeren op Aruba. In de meeste gevallen zal het gaan om de werkvergunning voor een arbeider in loondienst. Deze (en ook overige werkvergunningen) zijn aan te vragen via het DIMAS (Departemento di Integracion, Maneho y Admision di Stranhero) waarbij zowel de aanvrager, als de werkgever aan bepaalde voorwaarden zal moeten voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld bij slechts één werkgever tegelijkertijd in dienst zijn en alleen in de functie waarvoor de werkvergunning is afgegeven. Ook zal er in veel gevallen een arbeidsmarkt toetsing gedaan worden als je in loondienst gaat werken op Aruba. Deze vraag je aan bij het DPL (Departemento di Progreso Labora).
Zodra je een verklaring van het DPL hebt ontvangen kan de procedure bij het DIMAS vervolgd worden. Houd er rekening mee dat – mede door de ‘Easy Going Mentaliteit’ op Aruba – je aanvraag behoorlijk lang kan duren. Gemiddeld gezien is de wachttijd voor een vergunning tussen de 2 en 8 maanden. Dit is iets waar je zeker rekening mee moet houden als je wilt gaan werken op Aruba, want je mag (officieel gezien) pas aan het werk zodra alle papieren in orde zijn. In de praktijk blijkt dit bij banen waar veel aanbod in is (en waarbij het verloop hoog is) niet altijd even nauw genomen te worden. Denk hierbij aan mensen die als toerist Aruba in reizen en voor een korte periode in de horeca- of toerismesector aan de slag gaan. Het gebeurt, maar het is dus niet ‘the way to go’.
Wil je je wel netjes aan de regels houden, houd er dan rekening mee dat je een aantal documenten zal moeten overleggen om je verblijfs- en werkvergunning te kunnen bemachtigen. Enkele van deze documenten zijn onder meer:
- Een bewijs van goed gedrag (Verklaring Omtrent Gedrag) van elk gezinslid boven de 18 jaar. Dit document mag niet ouder zijn dan 3 maanden
- Een bewijs van uitschrijving in Nederland
- Een kopie van een geldig paspoort van elk gezinslid
- Een kopie van de huwelijksakte of indien samenwonend, een kopie van de notariële samenlevingsovereenkomst
- Een kopie van het geboorte-uittreksel van elk gezinslid
- Bewijs van voldoende geldelijke middelen. Hetzij een kopie van een arbeidsovereenkomst, hetzij een kopie van een bankafschrift
In een aantal gevallen geldt bovenstaande allemaal niet. Aruba is qua wet- en regelgeving strenger dan de overige ABC-landen, maar kent voor inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden relatief soepele regels. Iemand die is geboren op Aruba mag bijvoorbeeld altijd het land in reizen (en gaan werken) zonder aanvullende verblijfs- en/of werkvergunning. Ditzelfde geldt voor Nederlanders die sinds 1 januari 1986 onafgebroken ingezetene zijn geweest van Aruba en voor Nederlanders die buiten Aruba zijn geboren, maar waarvan één van (of beide) ouders geboren zijn op Aruba. Europese Nederlanders en Antillianen worden als buitenlanders gezien en mogen in totaal als toerist 6 maanden op het eiland verblijven. Het is dan uiteraard niet toegestaan om arbeidsactiviteiten te verrichten.
Werk vinden op Aruba
Zoals uit bovenstaande blijkt, zal je dus altijd eerst werk moeten vinden voordat je op het vliegtuig stapt richting Aruba. In ons artikel over wonen en werken in Australië schreven we al dat het internet dit eenvoudiger dan ooit heeft gemaakt. Dankzij het internet kun je gewoon vanuit je luie stoel in Nederland (of elders in de wereld) op zoek gaan naar een baan op Aruba. Er zijn tal van websites waar vacatures op Aruba op zijn te vinden. Enkele voorbeelden daarvan zijn Traha.com, Arubahuis.nl en Indeed.nl. Natuurlijk kun je ook via alternatieve manieren op het internet zoeken naar jobs op Aruba. Denk aan Facebook-groepen en fora zoals op Aruba.com.
Een andere mogelijkheid om een baan te vinden op Aruba is via uitzendbureaus. Onder meer uitzendbureau Tempo heeft een vestiging in Oranjestad en kan je daarom prima aan een job helpen. Houd er wel rekening mee dat het hier vaak gaat om tijdelijke aanstellingen. Natuurlijk kan een tijdelijk dienstverband (bij wederzijdse waardering) uitgroeien tot een vast dienstverband, maar het is wel iets om van tevoren rekening mee te houden. Anderzijds kan dit juist een goede optie zijn als je je horizon wilt verbreden op Aruba en bij verschillende werkgevers aan de slag zou willen gaan.
Natuurlijk kun je ook aan een baan op Aruba komen zoals 80% van alle overige mensen ook aan een baan komt: via het eigen netwerk. Misschien heb je wel familie, vrienden of kennissen wonen op Aruba of kun je voor je huidige werkgever aan de slag op het eiland. Misschien heb je tijdens een eerdere vakantie op Aruba contacten opgedaan die je nu kunnen helpen bij het vinden van een baan. Zoals gezegd vindt zo’n 80% van de mensen in het ‘gewone’ leven op die manier een nieuwe job. Waarom zou je je netwerk dan niet inschakelen als je op zoek bent naar een baan op Aruba?
Huisvesting
Een belangrijk onderdeel bij het vinden van werk op Aruba is natuurlijk ook je huisvesting. Je moet tenslotte onderdak hebben voor je tijd op het eiland. In tegenstelling tot de benodigde werkvergunning hoef je dit in principe niet van tevoren al geregeld te hebben, maar je doet er uiteraard wijs aan om dit wél al vooraf in kannen en kruiken te hebben. Dit brengt een stukje rust. Je hoeft dan immers niet (tijdelijk) in een (duur) hotel of resort te verblijven terwijl je aan het zoeken bent naar een betaalbare (huur)woning en hebt direct je eigen plekje bij aankomst op het eiland. En dankzij het internet is het vinden van huisvesting op Aruba wederom kinderspel.
Wie in Google een zoekopdracht plaatst zal direct overspoeld worden met websites die woningen te huur aanbieden. Het kan daarom wel even zoeken zijn voordat je een woning vindt die bij je past. Let er ook op dat er een aantal websites zijn die middels het AirBnB model werken en waarbij de huurprijzen een stuk hoger liggen dan bij een makelaar of verhuurspecialist. Een andere optie hierbij is nog om te zoeken via Facebook. Ook voor woninghuur en verhuur op Aruba zijn diverse Facebook-groepen te vinden.
Natuurlijk kan het ook bij dit onderwerp weer helpen als je beschikt over connecties op Aruba. Misschien heeft een familielid, kennis of vriend(in) wel een vakantiewoning op Aruba en kun je voor een mooi prijsje ‘op de woning passen’. Of ken je studenten die ook op het eiland zijn gaan werken waarmee je een appartement, woning of villa kunt delen. De prijzen voor woningen op Aruba zijn op zich al lager dan in Nederland, maar als je dan ook nog eens de kosten kunt delen met anderen zal je écht leven als een koning(in) in het Koninkrijk der Nederlanden!
Eerst regelen, dan pas vertrekken
Dat is toch wel de conclusie die je kunt trekken als je van plan bent om op Aruba te gaan werken. Er liggen als Nederlander voldoende kansen en je mogelijkheden zijn ruimer dan voor niet-Nederlanders, maar toch vertrek je naar een op zichzelf staand land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. En zal je dus aan de vereisten moeten voldoen om aan de slag te kunnen op het eiland.
Internet is daarbij je beste vriend. Websites en een platform als Facebook kunnen je helpen in je zoektocht naar alle benodigde informatie. Een website die we tot nu toe nog niet besproken hebben (maar uitpuilt van de informatie over emigreren naar Aruba), is de website Wereldwijzer.nl. Dit forum staat bol van de verhalen van mensen die je al voor gingen en ervaringen van anderen kunnen je veel informatie verschaffen. Wie weet ontmoet je hier wel mensen die je aan alle benodigde zaken kunnen helpen: werk, huisvesting of misschien wel een auto voor op het eiland. Wat dat betreft leef je in een prachtige tijd en is een (tijdelijke) baan aan de andere kant van de wereld wellicht een stuk dichterbij dan je denkt!