Steeds meer mensen worden ZZP’er. Ze willen meer vrijheid, hun eigen cliënten kiezen of meer geld verdienen. De zorg is één van de branches waarin tienduizenden ZZP’ers actief zijn. Wil jij ook ZZP’er worden, en wil je weten wat daarbij komt kijken? In dit artikel lees je alles over het vinden van klanten, belangrijke documenten en het uurloon van een ZZP’er. Neem je de beslissing om ook aan de slag te gaan als ZZP’er, dan maak je direct een vliegende start.
Waarom ZZP’er in de zorg worden?
Werknemer zijn van een zorginstelling is heel handig. Je krijgt een rooster op basis van je beschikbaarheid en je weet precies hoeveel geld je aan het einde van de maand overhoudt. Maar soms wil je nét dat beetje meer vrijheid. In dat geval is het mogelijk om ZZP’er te worden. Je profiteert dan onder andere van de volgende voordelen.
Eigen baas
Wanneer je ZZP’er bent hoef je aan niemand verantwoording af te leggen, behalve aan de cliënt waarvoor je werkt. Dat kan bevrijdend zijn, omdat je zo je eigen werkwijze kunt toepassen. Je kunt veel beter afspraken maken met de cliënt en omdat je zelf de verantwoordelijkheid draagt ben je zelf aansprakelijk. Dan kan je zien als een nadeel, maar als de cliënt een positieve ervaring heeft, is dat ook helemaal aan jou te danken. Daarbij komt het voor dat sommige zorginstanties bezuinigen op tijd die je mag doorbrengen met cliënten. Ben je in loondienst, dan kan dat frustraties oproepen bij zowel jou als de cliënt.
Eigen uren bepalen
Natuurlijk is het lekker om te weten waar je aan toe bent. Maar wat nog veel lekkerder is? Een doordeweeks dagje vrijhouden en op zondag gaan werken omdat het in het weekend toch gaat regenen. Of zelf je vakanties inplannen, zonder 6 maanden van tevoren je plannen aan je werkgever door te geven. Er zijn meer dan genoeg redenen waardoor het bepalen van je eigen uren ideaal is. Ben jij vooral overdag en ‘s avonds productief, dan zoek je alleen maar cliënten op die dag nodig hebben.
Locaties
Niets is vervelender dan filerijden op weg naar je werk. Als je ZZP’er bent, dan hoeft dat nooit meer. Je kan de files namelijk gewoon ontwijken door op een ander tijdstip te beginnen, of ervoor kiezen om alleen cliënten in de directe omgeving van zorg te voorzien. Een bijkomend voordeel daarvan is dat je door mond-tot-mond reclame ook steeds meer nieuwe cliënten uit dezelfde buurt krijgt. Je bouwt dus je eigen professionele netwerk op.
Hoe word je ZZP’er in de zorg?
Je kunt niet zomaar ZZP’er worden. Om op de juiste manier van start te gaan, moet je een aantal stappen doorlopen.
1. Inschrijven Kamer van Koophandel
Iedere ondernemer moet zich inschrijven bij de KVK. Je krijgt vervolgens een eigen nummer, waarmee je vervolgens zaken kunt gaan doen. Zonder deze inschrijving kun je geen ZZP’er worden.
2. Modelovereenkomst
Ga je aan de slag als ZZP’er in de zorg, dan werk je regelmatig voor langere tijd op één locatie. Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, is het dus verstandig om een modelovereenkomst af te sluiten. Hiermee voorkom je dat de Belastingdienst je toch ziet als werknemer, waardoor jij en de opdrachtgever mogelijk voor hoge kosten komen te staan.
3. Algemene voorwaarden
Niemand zit te wachten op de late betalingen of achteraf gedoe over het uurtarief. Wanneer je algemene voorwaarden opstelt en deze laat ondertekenen, voorkom je dat er vervelende situaties ontstaan. Het opstellen van deze voorwaarden is niet verplicht.
4. Verzeker jezelf
Als je werkt als ZZP’er in de zorg, kan er veel mis gaan. Omdat je als ZZP’er aansprakelijk bent voor je eigen handelen, is het handig om aansprakelijkheidsverzekeringen af te sluiten. Daarnaast kun je ziek worden, waardoor je niet meer kunt werken. je krijgt dan ook niet doorbetaalt. Hiervoor sluit je eenvoudig een werkloosheidsverzekering af.
5. Medisch dossier
Als hulpverlener in de zorg moet je een zorgdossier bijhouden. In datt dossier schrijf je alle informatie over de gezondheid van de cliënt en de behandelingen die je uitvoert. Dit dossier moet je 15 jaar lang bewaren.
Welke documenten heb je nodig als ZPP’er in de zorg?
Je kunt eenvoudig aan de slag als ZZP’er in de zorg, maar je moet natuurlijk wel kunnen laten zien dat je ervaring hebt én dat je voldoet aan enkele belangrijke voorwaarden.
VOG
Hoewel het niet voor alle functies noodzakelijk is, kom je met een Verklaring Omtrent Gedrag altijd een stuk professioneler over. Het laat zien dat je jezelf serieus neemt en dat het welzijn van de cliënt echt voorop staat. Maar als ZZP’er mag je de VOG niet voor jezelf aanvragen omdat een organisatie dat vaak voor je doet. Wil je de VOG aanvragen, dan kan dat via een maatschap waarin je actief bent. Je kunt het maatschap opgeven als de aanvrager. Werk je niet via een maatschap, dan kun je ook de eerste opdrachtgever vragen om de VOG aan te vragen.
BIG-registratie
Hoewel het niet zozeer een document is, blijft de BIG-registratie ook als ZZP’er relevant. Om je BIG-registratie te behouden is het belangrijk dat je voldoende werkzaamheden blijft verrichten in de zorg, die gerelateerd zijn aan je functie. Besteed je meer dan 2080 uur aan deze werkzaamheden binnen 5 jaar? Dan blijf je de registratie behouden. Voldoe je niet meer aan dit criterium, dan moet je een cursus volgen om ervoor te zorgen dat je de registratie weer ontvangt.
Wat is het gemiddelde uurloon van een ZPP’er in de zorg?
Er zijn verschillende redenen om ZZP’er in de zorg te worden. Het hogere inkomen is er daar één van. Maar hoewel het uurloon een stuk hoger ligt dan in loondienst, is het toch ook belangrijk om te kijken naar de bijkomende kosten die het werk als zelfstandige met zich meebrengt. Je moet jezelf namelijk ook verzekeren, je wilt later ook een pensioen, én je moet nog belasting betalen. Voordat je jezelf rijk rekent met de volgende uurtarieven, kun je dus het beste ook even kijken naar wat er netto overblijft van je uurloon.
Dan het uurloon. Over het algemeen ligt het minimum uurloon van een ZZP’er in de zorg rond de 25 euro. Dat geldt voor een functie als verzorgende. Ben je hoger opgeleid, dan kan het uurloon oplopen tot ca. 40 euro per uur. Dan gaat het om functies zoals verpleegkundige of individuele begeleiding van cliënten.
Wat voor cliënten krijg je als ZZP’er?
De zorg is erg breed en het is algemeen bekend dat de financiering voor verschillende typen zorg ook sterk uiteenloopt. Waar de ene persoon het uit eigen zak betaald, krijgt een ander juist weer een hoge vergoeding voor de zorg om direct aan jou te betalen. Uit een onderzoek uit 2019, dat werd gehouden onder meer dan 600 ZPP’ers in de zorg, kwam naar voren wat voor soort cliënten ZPP’ers er het meest op nahouden. Met deze informatie kun je zelf zien waar kansen liggen en op welke manier je opdrachten kunt verwerven.
Veel klanten komen via zorginstanties. Meer dan de helft van de ZZP’ers haalt hier nieuwe klanten vandaan. Maar het PGB wordt veruit het meeste gebruikt om ZPP’ers in de zorg uit te betalen. Bijna tweederde van alle ZPP’ers in de zorg werkt regelmatig met cliënten die een PGB hebben. Andere grote groepen zijn de particuliere cliënten en cliënten die ZVW-zorg ontvangen.
Hoe krijg je opdrachten?
Er zijn diverse plekken waar je opdrachten kunt vinden. Hieronder geven we enkele opties van bedrijven die assisteren in het vinden van opdrachten.
Zorgzuster.nl
Op de website van zorgzuster kun je je registreren als ZZP’er. Het platform is een bemiddelingsbureau waarmee jij zonder zelf te zoeken opdrachten aangeleverd krijgt. Je betaalt uiteindelijk een percentage van je omzet aan zorgzuster.nl.
Nedzorg.info
De website nedzorg.info is een platform voor ZZP’ers en uitzendkrachten in de zorg. Het bedrijf bemiddelt tussen ZZP’ers en opdrachtgevers en helpt vooral startende ondernemers aan voldoende opdrachten. Omdat de opdrachten van korte en lange duur zijn, bouw je daardoor op termijn een netwerk op waar je steeds meer opdrachten uit zal ontvangen.
Zorgbemiddelingsbureau.nl
Ook zorgbemiddelingsbureau.nl neemt het zoeken naar opdrachten uit handen. Zo houd je meer tijd over om daadwerkelijk bezig zijn met het zorgen voor je cliënten. Via de app van de website kun je snel schakelen en reageren op opdrachten.
Zelf opdrachten zoeken of een bemiddelaar inschakelen?
De zorg is een miljardenindustrie. Het is dus niet gek dat er enorm veel bemiddelaars zijn die een graantje willen meepikken van die omzet. Je moet er dus goed over nadenken hoe jij aan je opdrachten komt. Veel ZZP’ers werken via een bemiddelingskantoor, omdat ze dan veel minder zoekwerk hoeven te verrichten. Dat is natuurlijk fijn, maar het levert je ook een stuk minder op. Want hoewel het gemiddelde salaris van een ZPP’er in de zorg een stuk boven de 25 euro per uur ligt, is dat bij een bemiddelaar vaak een stuk lager.
Het uurloon kan dan zomaar 10 euro minder zijn dan wanneer je de opdracht zelf had binnen gehaald. Het is dus als ZZP’er belangrijk om een netwerk op te bouwen. Op die manier kun je met hetzelfde aantal uren, een stuk meer verdienen. Vind je het juist wel lekker om opdrachten aangeleverd te krijgen, dan is dat natuurlijk ook prima. De beste bemiddelingsbureaus kunnen je namelijk volledig ontzorgen. En dat is een luxe die veel ZZP’ers zich niet kunnen veroorloven, omdat zij continue op zoek moeten naar nieuwe opdrachtgevers.
Belangrijke websites voor ZZP’ers in de zorg
Als je ZZP’er bent, word je niet meer via een organisatie op de hoogte gehouden van wijzigingen in de branche. Toch is het belangrijk om je steeds te blijven verdiepen in de branche. Daarnaast moet je bijvoorbeeld ook weten hoe je om moet gaan met klachten. En uiteraard is contact met belangenorganisaties ook relevant op up-to-date te blijven van veranderingen in het vak. Het is daarom raadzaam om de volgende bronnen regelmatig te raadplegen.
– Branche specifieke rapporten van ABN Amro
– V&VN
– Klachtenportaal Zorg
– De ZorgProfessional
Wil jij ook ZZP’er worden in de zorg? Of wil je eerst nog meer weten over de voordelen en nadelen van ZZP’er worden? Maak je de stap, dan staat je een hoop vrijheid te wachten, maar er wordt aan de andere kant ook meer van je verwacht. Je moet bijvoorbeeld een zakelijke rekening afsluiten. En hoewel het doen van je belastingaangifte in loondienst heel makkelijk is, moet je als ZZP’er een boekhouding bijhouden.