Als je de cijfers er bij pakt kom je tot de conclusie dat er in Nederland ongeveer elke 10 minuten een woninginbraak plaatsvindt. Schokkende cijfers en niet eens zo zeer vanwege de spullen die buit worden gemaakt (spullen kunnen tenslotte – hoe vervelend ook – vervangen worden), maar meer vanwege de impact die een inbraak vaak heeft op degene die het overkomt. Jaren na dato kunnen mensen die met een inbraak te maken hebben gehad zich onveilig voelen in hun eigen woning. Jezelf (preventief) beschermen tegen een woninginbraak is dan ook een slim idee en daar zijn meerdere manieren voor. In ons artikel over tips om je huis te beveiligen noemden we hem al: het alarmsysteem. Welke opties heb je daar allemaal in en waar let je precies op als je een (draadloos) alarmsysteem gaat aanschaffen voor thuis? Op deze – en meer- vragen geven we antwoord in onderstaand artikel.
De moderne waakhond
De tijd van een grote Duitse herder, rottweiler of dobermann in de voortuin is bij de meeste mensen wel voorbij, alhoewel menig postbode nog steeds met veel pijn en moeite bij sommige mensen de post komt bezorgen. In tegenstelling tot de postbode heb je overige ongenode gasten natuurlijk liever niet om (maar vooral IN) je huis rond zwerven. Om deze ongenode gasten te weren heb je vandaag de dag opties genoeg, de één nog inventiever en gebruiksvriendelijker dan de ander. Mede dankzij de technologische ontwikkelingen van de laatste jaren is het bedienen van je alarmsysteem kinderspel geworden. Vanuit de palm van je hand heb je controle over het alarmsysteem in je woning en kun je via het internet live meekijken via de WIFI camera. Wat dat betreft kun je de beveiliging van je woning zo uitgebreid maken als je zelf wilt. We hebben de voornaamste (preventieve) alarmsystemen voor je op een rijtje gezet.
Degelijk hang- en sluitwerk
We trappen af met een open deur. Want bij een alarmsysteem denk je natuurlijk al gauw aan een elektronisch systeem met camera’s en een direct lijntje naar de meldkamer, maar alles valt of staat uiteraard met het hang- en sluitwerk in je woning. Bij de meeste mensen is de voordeur nog beter beveiligd dan Fort Knox, maar kunnen ongenode gasten zonder problemen de woning betreden middels de keukendeur, de tussendeur in de garage of het badkamerraampje dat op een kier staat. Alle openingen in je woning moeten dus in beginsel voorzien zijn van goed hang- en sluitwerk. Enerzijds werkt dit preventief (de gemiddelde inbreker zal zich tweemaal bedenken als hij sloten ziet met een SKG-keurmerk) en anderzijds maak je het inbrekers een stuk moeilijker de woning te betreden als ze tóch besluiten om de gecertificeerde SKG-sloten open te breken.
Bedraad of draadloos alarmsysteem
Zoals gezegd hebben de technologische ontwikkelingen van de laatste jaren ervoor gezorgd dat je woning beveiligen tegenwoordig ook prima draadloos kan. Voorheen had je geen andere keuze. Je moest een bedraad alarmsysteem aan (laten) leggen waarbij bewegingssensoren, magneetcontacten, glasbreuksensoren, camera’s en/of het bedieningspaneel allemaal met draden met elkaar verbonden waren. Je moest goed nadenken over de plek van het bedieningspaneel. De meeste mensen kozen ervoor om het bedieningspaneel bij de voor- of achterdeur te plaatsen zodat je bij het verlaten van de woning of het betreden van je huis direct het alarmsysteem kon activeren of deactiveren. Maar wat als je onderweg was naar werk en plots tot de conclusie kwam dat je vergeten was het alarm aan te zetten? Dan kon je rechtsomkeert maken om alsnog handmatig het alarmsysteem te activeren.
Hoe anders is dat vandaag de dag? Middels apps op je smartphone kun je vanaf elke plek ter wereld je alarmsysteem bedienen. Kies je voor een alarmsysteem met beveiligingscamera’s die met het internet verbonden zijn, dan kun je 24/7 je woning monitoren, waar je je op dat moment ook mag bevinden op deze aardbol. Detecteert één van de sensoren verdachte bewegingen in of rondom het huis? Dan krijg je automatisch een melding binnen en kun je direct actie ondernemen. De techniek heeft het beveiligen van je woning wat dat betreft een stuk eenvoudiger en efficiënter gemaakt.
Met of zonder camera?
In ons artikel over een beveiligingscamera bij de voordeur beschreven we de vele voordelen al van camera’s rondom je woning. Nog meer dan goed (gecertificeerd) hang- en sluitwerk werkt een camera preventief. Wanneer een dief bij voorbaat al weet dat zijn praktijken op beeld worden vastgelegd zal hij (of zij natuurlijk) zich tweemaal achter de oren krabben of er daadwerkelijk tot actie overgegaan moet worden. Mocht de inbreker in kwestie besluiten om tóch tot actie over te gaan, dan heb je middels een beveiligingscamera altijd bewijs achter de hand. Fijn voor eventueel verzekeringswerk, maar zeker ook als je met je aangifte richting politiebureau gaat.
Net als het alarmsysteem zelf heb je de keuze uit een bedraad netwerk of een geheel draadloze integratie van de camera. Voor het geld hoef je het tegenwoordig niet meer te laten. Een degelijke IP-camera schaf je al aan voor iets meer dan 100 euro. De beelden die de camera schiet zijn kraakhelder en de meeste IP-beveiligingscamera’s hebben een kijkhoek van meer dan 100° rondom zodat je alles rondom je woning goed in de gaten kunt houden. De meeste draadloze beveiligingscamera’s hebben een ingebouwd SD-kaart slot waar je een geheugenkaartje in kunt steken om het beeldmateriaal mee op te slaan, maar er zijn ook beveiligingscamera’s op de markt die je met de cloud kunt verbinden zodat de gemaakte beelden digitaal opgeslagen worden. Met alle IP-camera’s kun je overigens 24/7 meekijken via het internet, zelfs met de goedkopere exemplaren.
Met of zonder verbinding met de meldkamer?
In de meeste gevallen schrikt een degelijk alarmsysteem al bij voorbaat af. Goed hang- en sluitwerk kan ervoor zorgen dat een een inbreker zich bedenkt en ditzelfde geldt voor een duidelijk zichtbare camera bij de voor- of achterdeur. Daarnaast helpen bewegingssensoren ook prima. Een inbreker die verrast wordt door een fel licht dat opeens aanspringt zal zich in de meeste gevallen direct uit de voeten maken en dit geldt natuurlijk ook voor een alarmsysteem dat een hoop kabaal maakt ten tijden van de inbraak. Maar soms valt het simpelweg niet te voorkomen en zal de inbreker de woning betreden. Misschien terwijl je boven ligt te slapen, misschien terwijl je op een ver strand aan het genieten bent van een exotische cocktail. Dan is het fijn als er toch iemand is die actie onderneemt en een kijkje gaat nemen bij je woning. Een alarmsysteem dat verbonden is met een meldkamer is in dat geval de ideale oplossing. Zodra er verdachte bewegingen in de woning plaatsvinden gaat er een (stil) alarm af en wordt er een seintje gegeven aan de meldkamer die op zijn beurt iemand (hetzij een beveiligingsbedrijf, hetzij oom agent) op de woning afstuurt. Ook voor ouderen en/of alleenstaanden is dit een perfect alarmsysteem. Het alarm bevat een ingebouwde telefoonkiezer en met 1 klik op de knop (veelal krijg je bij dit type alarmsysteem een afstandbediening en/of nekkoortjes zodat je vanaf elke plek in je woning hulp in kunt schakelen) is er hulp onderweg.
Rolluiken als beveiligingssysteem
Misschien niet de eerste gedachte die je zult hebben als je aan rolluiken denkt, maar rolluiken zijn uitstekende (preventieve) middelen om inbrekers tegen te gaan. Aan de ene kant is een rolluik niet zo eenvoudig te openen, maar veel belangrijker misschien nog wel: een inbreker heeft geen flauw idee wat er in de woning op hem of haar te wachten staat. Zijn de bewoners thuis? Hangt er een Van Gogh aan de muur? Wacht er toch misschien een reusachtige en bloeddorstige waakhond op me? Geen idee…. En dus kan de inbreker al bij voorbaat eieren voor z’n geld kiezen en jouw woning links laten liggen.
Zelf installeren of laten installeren?
Bovenstaande middelen zijn de voornaamste manieren om je woning te beschermen tegen inbrekers. Afhankelijk van wat er allemaal in je woning te halen valt en/of de mate van veiligheid die je wilt ervaren in je woning kies je voor de hele rambam of ga je voor enkele losse componenten. Degelijk hang- en sluitwerk is relatief eenvoudig zelf te installeren, maar kom je daar zelf niet uit, dan kan een slotenmaker uitkomst bieden.
De IP-beveiligingscamera klinkt als een stukje heel ingewikkelde techniek, maar iedereen die weet hoe hij een paar gaten in de muur moet boren kan de camera zelf ophangen op een strategische plek aan de woning. Het instellen van de camera doe je met een computer of met een smartphone. De gebruiksaanwijzing die je bij de camera geleverd krijgt maakt van het installeren en instellen van de beveiligingscamera kinderspel.
Een bedraad of draadloos alarmsysteem installeren (met of zonder directe verbinding naar de meldkamer) kun je beter overlaten aan een deskundig beveiligingsbedrijf, tenzij je zelf volledig van de hoed en de rand weet. Een expert zorgt ervoor dat alle componenten perfect op elkaar zijn afgestemd zodat de buitenverlichting aanspringt bij verdachte bewegingen rondom de woning, maar ook dat er direct een seintje wordt gegeven als er ergens een ruit sneuvelt. Beknibbelen op de bescherming van je spullen (maar misschien nog wel belangrijker: je eigen gevoel van veiligheid in je eigen huis) is niet de beste zet die je kunt maken. Ga daarom vooral voor zekerheid en schakel de hulp van een professional in als je twijfelt aan je eigen kunnen rondom de installatie van het alarmsysteem. Better safe than sorry, nietwaar?