Word je wakker met een aantal bultjes in je gezicht of op je armen? Doe er niet te laconiek over. Niet alles wat jeukt is automatisch een muggenbult. Al helemaal als je meerdere bultjes hebt, die ook nog eens in een bepaald patroon zijn, ben je waarschijnlijk gebeten door bedwantsen. In dit artikel lees je wat bedwantsen zijn, hoe ze zich verplaatsen, waar ze zich verstoppen en het belangrijkste van alles: hoe je ze kunt bestrijden.
Hoe kun je bedwantsen bestrijden?
De meeste mensen hebben nog nooit last gehad van bedwantsen. Zodra je dat wel hebt, moet je de bedwantsen bestrijden. Daar gaat dit stappenplan je bij helpen.
Stap 1 – Herken de bedwants
Voordat je aan het bestrijden slaat, moet je eerst weten dat je met een bedwants te maken had. De bedwants ziet er zo uit als op het plaatje bovenaan deze pagina. Het zijn kleine beestjes van ongeveer 5 mm groot, vaak met een roestige kleur. Hun lichaampje is langwerpig met aan de voorkant zes pootjes. Je moet er haast een loep bij pakken om te zien hoe de bedwants eruit ziet… Maar als jij kleine beestjes aantreft tussen je matras, is het waarschijnlijk meneer de Bedwants.
Herken bedwants beten
Een bedwantsbeet is een rood vlekje of bultje op je huid. Ze zitten meestal vlakbij bloedvaten en kunnen de nodige jeuk veroorzaken. Vaak heb je niet een bultje, maar meerdere vlak naast elkaar. Hierdoor ontstaat er een reeks met rode bultjes. Het is vooral dit patroon waaraan je beten van bedwantsen herkent. Heb je de beten op meerdere plekken op je lichaam? Dan zijn er waarschijnlijk meerdere bedwantsen die jou te lijf zijn gegaan.
Stap 2 – Controleer alle verstopplekken
De naam ‘bedwants’ is gebaseerd op de favoriete verstopplek van het insect: het bed. Specifieker nog, het matras. In de naden van het matras houdt de bedwants zich schuil. Hij wacht hier in alle rust tot hij lichaamswarmte voelt en ruikt. Daarna kruipt hij uit de naden om wat bloed af te tappen. Sommige bedwantsen zitten ook in de omgeving van het bed, zoals in het beddengoed. Maar ook weleens onder de vloerbedekking of achter het behang. Het is niet te hopen, want je kunt daar natuurlijk nauwelijks bij.
Heb je het idee dat er bedwantsen zijn, zonder dat je ze kunt vinden? Win dan advies in bij een ongediertebestrijder.
Stap 3 – De bedwantsen bestrijden
Er zijn twee manieren om een bedwants te bestrijden: zelf de bedwants bestrijden of iemand inhuren om de bedwants te bestrijden. Je kunt het eerst zelf proberen en daarna de hulp van een professional inschakelen. Hoe kun je zelf bedwantsen bestrijden?
Beddengoed wassen
Als je last hebt van bedwantsen moet je het beddengoed (en het liefst ook de matrashoes) wassen op minstens 60 graden. Bedwantsen zijn namelijk niet gediend van warmte. Sterker nog, het is een van hun ergste vijanden. Als bedwantsen afkomstig zijn van je vakantiebestemming moet je alles uit je koffer heet wassen.
Stofzuigen
Hoe krijg je de overige bedwantsen weg? Er zijn een hoop middeltjes bekend, maar lang niet alles werkt. Eigenlijk ben je met de stofzuiger nog het meeste van resultaat verzekerd. Gebruik speciale aanzetstukken voor de stofzuiger waarmee je in de kleinste kieren kunt komen. Leeg vervolgens wel de vuilniszak in de container in de tuin.
Professionele bestrijding
Soms zijn bovenstaande maatregelen helaas niet voldoende om de bedwantsen te bestrijden. Neem bijvoorbeeld de situatie dat bedwantsen in de spouwmuren zitten. Of op een andere lastige plek, zoals de naden van een matras. Dat soort lastige plekjes kun je het beste overlaten aan een ongediertebestrijder. Zij hebben namelijk een aantal middelen tot hun beschikking:
- Rentokil Pest Control
- Enthoterm hittebehandeling
- Stoombehandeling
- Insecticide
Wat zijn bedwantsen?
Bedwantsen (Engels: bed bugs) zijn een specifiek soort ongedierte onder het label “parasitaire insecten”. Dat zijn insecten die bloed zuigen van andere organismen om zichzelf voort te kunnen planten. Bedwantsen halen het bloed vooral weg bij mensen en huisdieren, zoals honden en katten. Een ander woord voor een bedwants is ‘wandluis’ of ‘bedluis’. Dat is echter geen correcte term, want dit insect is geen luis. Daarom hanteren wij in dit artikel de term ‘bedwants’.
Waar komen bedwantsen vandaan?
Bedwantsen worden heel vaak ‘bed bugs’ genoemd. Dat komt omdat deze nare insecten negen van de tien keer vanuit het buitenland naar Nederland worden gevoerd. Bijvoorbeeld uit Latijns-Amerika of Zuid-Oost Azië. Dus eigenlijk is het bedbugs probleem een internationaal probleem. Hoe komen bedbugs dan in Nederland terecht?
Hostels en hotels
Bedbugs vinden het gemakkelijkst een weg in hotels en hostels. Vooral in de wat minder hygiënische hostels moet je altijd goed opletten dat je niet in een besmet bed gaat liggen. Want voor je het weet kruipen die bedbugs in je koffer en heb je er thuis ook last van.
Hoe kom je erachter of een hotel wel of geen bedbugs heeft? Een goede indicatie zijn de hotelrecensies. Want negatieve ervaringen worden nou eenmaal sneller gedeeld dan positieve ervaringen. Dus als er bedwantsen zijn gevonden, hebben mensen uit frustratie de neiging om dat in een recensie te vermelden. Kijk wel even of de recensie recent is. Het kan maar zo zijn dat het hotel of het hostel allang maatregelen heeft getroffen tegen de bedwantsen.
Daarnaast moet je elke kamer controleren om de aanwezigheid van bedwantsen uit te kunnen sluiten. Controleer het matras en kijk goed tussen de naden. Zodra je hier kleine stipjes ziet zitten dan weet je dat het mis is. Vraag dan een andere kamer aan, of desnoods een ander hotel of hostel.
Bedwantsen in openbaar vervoer
Je denkt er niet zo snel aan, maar treinen, metro’s en vliegtuigen hebben natuurlijk stoelen van stof. Waar af en toe een warm mensenlichaam op zit, waar bedwantsen maar al te erg naar verlangen. Dus af en toe komen bedwantsen ook voor in transportvoertuigen. We moeten zeggen dat hier maar heel zelden een melding van is. In Nederland komt dit echt zelden voor.
Tweedehands spullen
Veel mensen realiseren zich niet dat bedwantsen zich weleens verstoppen in tweedehands meubels. Als je vol enthousiasme rondkijkt in een vintagezaak verwacht je natuurlijk niet dat je deze insecten in huis haalt. Eventueel. Dus daarom adviseren wij jou om tweedehands (vintage) meubels, met name bedden en matrassen, goed te controleren op bedwantsen. Let ook extra goed op bij tapijten, stoelen en banken. Zelfs nachtkastjes zijn soms niet veilig. Je kunt beter iets langer doen over de aankoop dan dat je straks onbewust bedwantsen mee naar huis neemt.
Hoe verspreiden bedwantsen zich?
De meeste parasitaire insecten vervoeren zich via hun gastheer. Zo verplaatsen luizen zich bijvoorbeeld via de vacht van een hond. Bedwantsen daarentegen hebben genoeg aan een incidentele bloedafname. Na hun hapje gaan ze weer terug naar hun schuilplaats in het matras, of elders. Maar hoe komen ze van hun eerdere bestemming terecht in jouw terras?
Via bagage
De meeste bedwantsen komen vooralsnog voor in hotels en hostels. Vanuit deze besmette kamer stappen ze in jouw koffer of backpack. Want de kans dat je ze ontdekt, tussen de stapels kleding, is zeer klein. Als je de kleding thuis uitpakt hebben de bedwantsen een succesvolle rit achter de rug en zijn ze op hun nieuwe bestemming: jouw huis. Hoe kun je voorkomen dat bedwantsen in jouw bagage klimmen?
- Leg je koffer niet op het bed, want daar komen de meeste bedwantsen voor.
- Maak je koffer direct leeg en leg ‘m bovenop de kast. Op die plek kunnen de bedwantsen nauwelijks komen. De inhoud van je koffer, met name de kleding, moet je gelijk ophangen in de kast. Want als je dit op de grond of op het bed laat slingeren maak je het wel erg makkelijk voor de bedwantsen.
- Bewaar je bagage het liefst in de badkamer. Hier is als het goed is nauwelijks tapijt en/of andere stof. Sterker nog, bedwantsen haten gladde oppervlakken.
Via spouwmuren
Bedwantsen kunnen zich eenvoudig verplaatsen via spouwmuren. Ze zijn enorm klein, dus kruipen zonder moeite via de spouwmuur door het huis. Daarom moet de ongediertebestrijder ook altijd de omgeving van de kamer onderzoeken.