Een dak boven je hoofd is één van de belangrijke voorwaarden voor een gelukkig leven. Een waterdicht dak is nog net iets belangrijker. Dus wat doe je als het dak begint te lekken, of als de dakpannen na een flinke storm allemaal van het dak gewaaid zijn? In dat geval is het tijd om nieuwe dakpannen te (laten) leggen. Maar voor je daarmee begint, moet je wel op de hoogte zijn van alle kosten en de opties die je hebt. Want de ene dakpan is de andere niet. Daarom vertellen wij je in dit artikel alles over de opties én de kosten.
Welke dakpannen kies je?
Nieuwe dakpannen kiezen kan best lastig zijn. Ga je alleen een paar dakpannen vervangen, dan is die keuze snel gemaakt. In dat geval wil je namelijk precies dezelfde dakpannen hebben als degene die er al liggen, om een zo klein mogelijk verschil te zien. Maar als je een heel dak wil (laten) leggen met nieuwe dakpannen, dan is de keuze iets lastiger.
Er zijn over het algemeen twee smaakgevoelige overwegingen die je moet maken.
Kleur
Allereerst is de kleur van de dakpannen relevant. Iedereen die door je straat heen rijdt, inclusief jijzelf, zal iedere dag naar de dakpannen moeten kijken. Kies je voor felblauwe dakpannen, dan kan dat je huis een bepaald uiterlijk geven. Zeker als je buren wel gewoon de standaard terracotta dakpannen hebben.
De maat
Het is mogelijk om een grotere of kleinere maat dakpan te kiezen. Woon je in een rijtjeshuis, dan is het voor het aangezicht van de straat misschien het beste om dezelfde maat als je buren te kiezen. Heb je een vrijstaand huis en heb je een groot dakoppervlak, dan kun je ervoor kiezen om grotere dakpannen te kiezen. Een groot voordeel daarvan is dat je op twee manieren geld bespaart. Een grotere dakpan is namelijk sneller op het dak te leggen, waardoor je bespaart op personeelskosten of je eigen tijd. Daarnaast heb je ook minder panlatten nodig. De prijs per vierkante meter is bij grotere dakpannen vaak lager.
Welke soorten dakpannen zijn er, en welke voordelen hebben ze?
Er zijn diverse soorten dakpannen. Je hoeft dus niet altijd te kiezen voor dezelfde dakpannen die je voorheen had. Er zijn tegenwoordig zelfs dakpannen die elektriciteit opwekken. Hieronder bespreken we je opties.
Keramische dakpannen
Keramische dakpannen zijn één van de meest voorkomende dakpannen. Ze zijn gemaakt van een gebakken klein en zijn vrij goed beschermd tegen beschadigingen. Van de standaard dakpannen is de keramische dakpan een wat duurdere, maar ook duurzamere variant.
Voordelen keramische dakpan
- Het ziet er het meest natuurlijk uit
- Weinig aangroei van mos en andere groene aanslag
- Lange levensduur van wel 50 jaar
Betonnen dakpannen
De betonnen dakpan wordt gemaakt van een mix van zand, water, cement of klei. Dit mengsel wordt vervolgens gebakken in de vorm van een dakpan. De betonnen dakpan is over het algemeen iets goedkoper dan een keramische dakpan, maar is ook iets gevoeliger voor beschadigingen. Hoewel de kwaliteit van betonnen dakpannen over de laatste jaren sterk verbeterd is, zijn ze nog steeds iets gevoeliger voor aangroei van mos en andere groene aanslag. Het kan dus voorkomen dat je de dakpannen moet laten reinigen wanneer dat gebeurt.
Voordelen betonnen dakpannen
- Vrij goedkoop
- Levensduur van ca. 30 jaar
- Goed bestand tegen vorst en UV-straling
- Milieuvriendelijker omdat ze niet gebakken worden
- Snel te leggen
Leistenen dakpannen
Je ziet het niet zoveel, maar voor veel mensen is het qua uiterlijk toch de meest favoriete dakpan. Een leistenen dak doet veel voor de aanblik van je huis. Vaak tovert het een normale woning om in een romantisch plekje waar veel blikken net iets langer op blijven hangen dan bij een ander huis met normale dakpannen. Wil je leistenen dakpannen, dan kun je kiezen tussen kunststof leien, natuurleien of zelfs bitumen leien.
https://nl.pinterest.com/pin/296604325453161747/
Voordelen natuurleien dakpannen
- Lange levensduur van wel 80 tot 100 jaar
- Ziet er natuurlijk uit
- Weinig onderhoud nodig
- Kan goed tegen temperatuurverschillen
Voordelen kunst leisteen
- Goedkoper dan natuurlijk leisteen
- Veel keuzes mogelijk
- Goed bestand tegen weersinvloeden
Energieopwekkende zonnepanelen
De laatste optie is een dakpan met ingebouwde zonnepanelen. Deze keuze is vooral handig wanneer je toch van plan bent om zonnepanelen te nemen. Je bespaart je daarmee veel moeite voor het plaatsen van de zonnepanelen en het maken van de installatie, maar het ziet er vaak ook nog beter uit. Je hebt bij het kiezen voor dakpannen met een zonnepaneel twee opties. Biede opties werken gewoon met een standaard omvormer waar normale zonnepanelen ook mee werken.
https://nl.pinterest.com/pin/863987509745002790/
Zonnepaneel in de dakpan
Wil je een strak dak en toch besparen op je energie? Dan kies je voor een zonnepaneel in de dakpan. Hoewel deze er eigenlijk op ligt, zie je er weinig van terug. Vanaf een afstandje lijkt het namelijk alsof je een standaard dakpan hebt, met een relief erop. Dat relief is het platte zonnepaneel.
Zonnepaneel op de dakpan
Het is ook mogelijk om een dakpan te kiezen met daarop een echt zonnepaneeltje. Dit paneel is vier dakpannen breed en past precies in het ontwerp van je dak. Door het kleine formaat heb je ook hier geen installatie nodig. Wel zie je dit soort zonnepaneel beter zitten vanaf de straat.
Voordelen dakpan met zonnepaneel
- Gratis energie
- 20 tot 30 jaar garantie van de fabrikant
- Je bespaart het milieu
- Het ziet er strak uit
https://nl.pinterest.com/pin/416512665531405234/
Wat kost dakpannen laten leggen?
Voor iedere soort dakpan geldt een ander kostenplaatje. Hieronder vind je de kosten voor het laten leggen van de dakpannen. Ga je zelf aan de slag, dan kun je hier ongeveer 20-40% vanaf halen. Sommige dakpannen zijn namelijk moeilijker om te leggen, waardoor het langer duurt en de kosten voor het laten leggen een stuk hoger zijn.
- Betonnen dakpan: 50 euro per m2
- Keramische dakpan: 60 euro per m2
- Natuurleisteen: 100-120 euro per m2
- Kunststof leisteen: 65-75 euro per m2
- Bitumen leisteen: 50-75 euro per m2
- Energieopwekkende dakpan: Gemiddeld 30-60% duurder dan normale zonnepanelen.
Zelf dakpannen leggen
Het spreekt voor zich dat je alleen zelf dakpannen moet gaan leggen wanneer je daar ervaring mee hebt. Anders kan het al gauw uit de hand lopen. Stukvallende dakpannen en dakpannen die niet goed vastzitten zijn daarbij dan nog de minste problemen. Lekkages of ongelukken komen vaker voor dan je denkt, dus doe vooral voorzichtig. Soms is het beter om een paar honderd euro uit te geven aan een specialist. Die heeft jarenlange ervaring en kan het leggen snel en veilig voor elkaar krijgen.
Waar koop je dakpannen?
Dakpannen kun je op veel plekken kopen. Bouwmarkten zoals Praxis, Gamma en Hornbach hebben altijd wel een voorraad met voorbeelden staan. Zo zie je direct in het echt hoe de dakpannen eruitzien en bega je geen miskoop. Let er ook op dat je dakpannen altijd buiten bekijkt. Het licht is daar namelijk heel anders dan binnen.
Je kunt ook dakpannen op internet kopen. Er zijn verschillende websites die concurreren op prijs. Let er vooral op dat je niet alleen naar de prijs kijkt. Een dakpan met een lage prijs heeft altijd een nadeel. Misschien zijn ze breekbaar, gebruikt of hebben ze geen behandeling gehad tegen mos en aanslag. Zonde als je daar na het leggen van de dakpannen pas achter komt, want het reinigen van je dak kost veel tijd en geld.
Gebruikte dakpannen kopen
Soms willen mensen alle dakpannen van hun nieuwe huis halen omdat de kleur of de stijl ze niet aanstaat. Omdat ze die vaak voor een lage prijs de deur uit doen, kun jij daardoor veel geld besparen. Je hoeft alleen even te kijken naar het soort dakpan en het bouwjaar van de woning. Is de woning nog maar 10 of 15 jaar oud, dan kun jij dus nog gemakkelijk 15 tot 20 jaar met de dakpannen doen. Ben je niet van plan om lang in dit huis te blijven wonen, dan is dat een goede manier om op de dakbedekking te besparen. Zorg er wel voor dat je geen miskoop doet, want anders ben je alsnog duurder uit dan wanneer je nieuwe dakpannen had gekocht.
Tip: Direct van buitenaf isoleren
De meeste warmte verlies je door het dak. Meer dan 30% van de warmte kan daar verloren gaan. Haal je de oude dakpannen van je dak af, bekijk dan gelijk hoe de isolatie eruitziet. Laat je het dak goed isoleren, dan kun je de investering van die extra isolatie al binnen 5 tot 10 jaar terugverdiend hebben. Blijf je langer in de woning dan die periode, dan is het dus de overweging waard om ook de isolatie gelijk aan te pakken. Dit is vaak veel eenvoudiger via de buitenkant van het dak, waardoor je ook kosten bespaart op personeelskosten. Wil je ook weten hoe je een dak kunt isoleren aan de binnenzijde?
Welke dakpan kies jij? Bespaar je met een goede betonnen dakpan, of ga je voor de klassieke keramische dakpan? Wat het ook wordt, de komende jaren zal je er iedere keer naar kijken als je de straat in komt. Wil je direct meer ruimte creëren wanneer je toch al aan de slag gaat met je dak? Bekijk ook ons artikel met de kosten voor een dakkapel.