Waar moet je op letten bij de aanschaf van een douchevloer?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een douchevloer?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Een goede douchevloer is essentieel in de badkamer. Het is natuurlijk van groot belang dat het water op een goede manier wordt afgevoerd, zonder je fundering aan te tasten. Er zijn verschillende soorten douchevloeren beschikbaar, waar we in dit artikel verder op ingaan. Want waar moet je op letten bij de aanschaf van een douchevloer?


Douchevloer of douchebak?

Een douchevloer ligt op gelijke hoogte van de rest van de grond. Daardoor ziet het er heel strak uit en mooi uit. Oude mensen kiezen vaak voor deze douchevloer, omdat ze dan het minst kans maken op struikelingen. Het is echter wel moeilijker om de vloer op een goede manier te monteren en om het water op de juiste manier weg te laten lopen. Dat is bij een douchebak wel anders: door de hoge rand loopt het water automatisch weg in de afvoer van de douche zelf. Bij een vlakke douchevloer moet de afvoer in de grond worden gemonteerd, wat het montageproces aanzienlijk vermoeilijkt. Oftewel, een douchevloer is een stuk moeilijker te monteren dan een douchebak.

Zoals we het hierboven schetsen, klinkt een douchebak wel erg lomp. Het is echter niet gezegd dat een douchebak per se minder mooi is dan een douchevloer. Als je goed zoekt, zijn er ook hele mooie trendy douchebakken beschikbaar. In mooie kleuren die aansluiten bij het interieur van je badkamer. Zonder afbreuk te doen aan de stijl van je badkamer. Met een beetje geluk voegt jouw douchevloer juist iets toe.


De materiaalkeuze

Als je eenmaal weet of je een douchebak of een douchevloer wil, wordt het tijd om het juiste materiaal uit te kiezen. Elk materiaal heeft zo z’n eigen uiterlijk, voordelen, nadelen en bijbehorende prijs. Goedkoop is in sommige gevallen duurkoop, zoals onderstaande materialen wel laten zien. Hieronder staat beschreven welke materialen je allemaal kunt kiezen voor een douchevloer of douchebak:

Acryl

Acryl is een toegankelijk en relatief goedkoop materiaal en daardoor populair materiaal voor een douchevloer. Het is erg stevig materiaal, wat weinig weegt en een goede isolerende werking heeft. Daardoor voelt deze vloer warm aan als je erop staat. Een bijkomend voordeel van acryl is dat het van nature stroef is, waardoor je vrij veel grip hebt en niet snel uitglijdt. Er zitten wel een paar nadelen aan een acryl douchevloer. Het is bijvoorbeeld best wel krasgevoelig, dus er bestaat een kans dat het scheurt in de loop van jaren. Ook kan de douchevloer er dof uit gaan zien. Dus als je heel veel waarde hecht aan de esthetiek van je douchevloer, raden wij aan om voor een ander materiaal te kiezen.

Composiet

Douchevloeren van composiet zijn drie keer sterker dan douchevloeren van acryl. Dus een composieten douchevloer is een duurzame keuze. Vaak bestaat composiet uit de materialen polyesterhars en natuursteen, maar er zijn ook andere combinaties denkbaar. In ieder geval behoort composiet hard en vormvast te zijn. Dat maakt composiet erg geschikt voor vlakke douchevloeren, inloopdouches en vrijstaande douchebakken. Eigenlijk is het dus een veelzijdig materiaal dat in elke soort douche tot z’n recht komt. Het enige minpunt is dat dit materiaal kostbaarder is dan acryl en metaal.

Geëmailleerd staal

Staal verwacht je niet zo snel in een douche, want in principe zorgt water voor roest. Dat is wel het laatste wat je wil in je douche. Vandaar dat het staal wordt afgewerkt met een toplaag van keramisch materiaal (emaille). Hierdoor komt het staal niet in contact met het water en ziet de vloer er ook nog eens heel strak uit. Helaas gaat dit wel ten koste van de isolatie, waardoor de vloer wel iets kouder aan kan voelen. Daarnaast is het emaille vrij kwetsbaar. Je moet dus opletten dat je geen scheermesjes, nagelknippers of scharen op het materiaal laat vallen.

Quaryl: de gouden middenweg

Quaryl is een relatief nieuw materiaal, waarbij acryl en kwarts worden samengevoegd. Daarmee worden de voordelen van staal en kunststof samengevoegd. Een douchevloer van quaryl is stootvast, krasbestendig, kleurvast, stroef, porienvrij en langdurig glanzend. Het is een robuuste en sierlijke douchevloer die zich goed leent voor scherpe, hoekige douche-ontwerpen. Het laatste voordeel is dat quaryl vloeren recyclebaar zijn, dus extra goed voor het milieu. Qua prijs ligt quaryl onder de prijs voor composiet, maar boven de prijs voor acryl.

Tegelvloer met douchegoot

Een prachtig betegelde badkamer kan ook prima gebruikt worden als douchevloer. Dus dan heb je geen douchevloer of douchebak nodig om te kunnen douchen. Het is namelijk mogelijk om een afvoer te monteren in een tegel-, giet- of terrazovloer. Bijvoorbeeld middels een smalle, roestvrijstalen douchegoot of een onzichtbare goot met afdekplaat. Daardoor lijkt de vloer extra luxe. Als je kiest voor een douchegoot in een betegelde vloer raden we het aan om een douchewand of douchedeur in te bouwen. Dan voorkom je dat de hele badkamer blank staat na het douchen. Er zijn een heleboel mooie douchedeuren beschikbaar die geen afbreuk doen aan het interieur van je badkamer.


Het formaat van een douchevloer

Je moet je douche aanpassen aan de beperkingen van je badkamer. Of natuurlijk aan de mogelijkheden, want wie weet leent jouw ruimte zich wel voor een ruime regendouche? Voor ieder formaat badkamer is er wel een vloer te bedenken. Je moet hierbij wel opletten dat de douchewand aansluit bij de douchevloer (en dat de douchewand de juiste hoogte heeft). Ook is het belangrijk dat je eerst een vloer plaatst en daarna pas de wanden. Het is het beste om de wanden pas uit te kiezen als je

De standaardmaten voor vierkante douches zijn 80×100 cm, 90x140cm, 90×120 cm, 90x160cm en 90×180 cm. Voor een comfortabele douche raden wij een minimale lengte van 90 centimeter aan. Zo kun je rustig een rondje draaien om de shampoo te pakken, zonder met je elleboog of billen tegen de douchekraan aan te lopen.

Vorm van de douchevloer

Al is je badkamer nog zo minuscuul of vreemd gevormd, er is altijd wel een vorm die past in jouw ruimte. De standaardvorm voor een douchevloer is dus vierkant, maar je kunt ook een rechthoekige, kwartronde of vijfhoekige douchevloer kopen. Zorg dat je alles heel nauwkeurig opmeet om te voorkomen dat je met een verkeerde vloer thuiskomt.


Extra mogelijkheden voor je douchevloer

De douchevloer kan worden afgewerkt met extraatjes die de douche-ervaring nog verbeteren. Allereerst een extra antisliplaag. Hoewel acryl bijvoorbeeld al best wel stroef materiaal is, kan het gebeuren dat je uitglijdt. Dat kan vervelende gevolgen hebben. Een antisliplaag in de douchevloer voorkomt ongelukken en valpartijen.

Een andere extra optie is een vuilafstotende laag. Deze laag zorgt ervoor dat er minder kalkvorming is op de douchevloer. Daardoor blijft de douchevloer langer schoon en is ie ook nog eens makkelijker om schoon te maken en te houden. Als het materiaal langer mooi en schoon blijft, heb je langer het idee dat je op een nieuwe douchevloer staat. Ook gaat een vloer met een vuilafstotende laag over het algemeen langer mee.


Een waterdichte douchevloer

Een waterdichte douchevloer is essentieel voor een goede hygiëne. Je voorkomt hiermee nare stank van schimmels en waterschade. Want als het water komt waar het niet mag komen, dan kan dat wel eens voor vervelende gevolgen zorgen. Dus bij de aanschaf van een douchevloer moet je jezelf goed informeren over hoe je de douchevloer waterdicht gaat maken. Mocht je daar niet uitkomen, dan raden wij je aan om een professional in te huren. Het is eventjes een investering, maar dat kost uiteindelijk minder dan als je de hele douche moet vernieuwen na waterschade. Wat is het minste dat je kunt doen om de douchevloer waterdicht te maken?

  • Installeer de draingoten altijd volgens de handleiding van de fabrikant. Dan loop je het minste risico op lekkage, dus ook het minste risico op vochtschade.
  • Controleer of de voegen van de douche in goede staat zijn. Indien dat niet het geval is, vervang de voegen alvorens de douchevloer te plaatsen. Slechte voegen zorgen ervoor dat de douchevloer niet goed aansluit bij de muur, waardoor het water de kans krijgt om te ‘ontsnappen’.
  • Kit de naden van de badkamer af en maak ze zodoende waterdicht. Kit ook de S-koppelingen achter de rozetten van de douchemengkraan.

Waar koop je een douchevloer?

Er zijn veel online aanbieders die douchevloeren aanbieden. Wij vinden een douchevloer of douchebak echter wel een grote investering, waar je goed over na moet denken. Via het internet kun je veel minder makkelijk inschatten of de vloer aan jouw eisen voldoet. Ook is het lastiger om advies in te winnen. Daarom adviseren we om een badkamerspeciaalzaak te bezoeken, of langs te gaan bij een bouwwinkel zoals de Praxis of de Karwei.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag