8 essentials voor een smart home

8 essentials voor een smart home

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Het is de droom van iedere gadget liefhebber en futuristische filmfanaat. Zodra je de voordeur binnenstapt, gebeurt er van alles in huis, zonder daar maar iets voor te hoeven doen. De lichten gaan aan, de muziek begint te spelen en je virtuele assistent verwelkomt je. Hoewel dit 10 jaar geleden nog heel ver weg leek, beginnen de huizen van tegenwoordig al heel slim te worden. Verschillende apparaten communiceren vandaag de dag al met elkaar, waardoor jouw leven een stuk comfortabeler wordt. Wil jij ook een smart home creëren? In dit artikel lees je 8 essentials die bovenaan je verlanglijstje horen te staan.


Wat is een smart home?

Een smart home ziet er op het eerste gezicht vrij normaal uit. Maar in plaats van dat deze apparaten wachten tot jij een knop indrukt, hebben ze een goed stel ‘hersenen’. Slimme apparaten die uit zichzelf leren, door een onderlinge verbinding ook van elkaar kunnen leren en vervolgens elkaar kunnen aansturen. Dat we ervoor konden kiezen om niet meer te stofzuigen werd al duidelijk bij de uitvinding van de robot stofzuiger. Maar dat je deze tegenwoordig met je stem kunt bedienen en je hem niet eens meer onder de kast vandaan hoeft te halen, dát is wel vrij nieuw. Het internet maakt enorme ontwikkelingen door, maar staat stiekem nog steeds in de kinderschoenen. Fabrikanten zijn daarom allemaal druk om producten zo slim mogelijk te maken, en ze uiteindelijk met elkaar te laten communiceren. Een huis met diverse slimme apparaten, wordt ook wel een smart home genoemd. Apparaten waarvan het lijkt alsof ze met je meedenken en jouw leven een stukje gemakkelijker maken.


Hoe werkt het

Apparaten binnen een smart home zijn voorzien van een RFID chip (zoals in je OV-chipkaart), Wi-Fi of beide. Hierdoor zijn ze eenvoudig te bedienen vanaf een smartphone of het internet. Wil je een apparaat op afstand kunnen besturen, zoals een beveiligingscamera in huis, kun je bij een smart home gebruik maken van een app. Doordat je op afstand kunt verbinden met je thuisnetwerk, heb je ook direct toegang tot alle apparaten die aangesloten zijn op ditzelfde netwerk. Met één druk op de digitale knop, of door het simpelweg zeggen van een kort commando, kun je van alles laten gebeuren, zonder ook maar een stap te hoeven zetten. En je hoeft er niet eens voor dichtbij te zijn. Wil je vanaf je wereldreis in Australië even controleren of de verwarming aanstaat, of wil je vast je huis laten stofzuigen, kun je dat gewoon vanaf hier doen.


De 8 must haves voor jouw smart home

1. Nest Slimme thermostaat

Iedere winter is het een dilemma. Je vertrekt naar je werk en je weet niet of je de thermostaat aan of uit moet laten. Als je thuiskomt wil je graag kunnen ontspannen in een warm huis, maar aan de andere kant wil je niet de hele dag stoken terwijl er niemand thuis is. Gelukkig bestaat er zoiets als een slimme thermostaat. Niet eentje die je alleen even op afstand kunt aan en uitzetten, maar een apparaat dat letterlijk leert hoe jij je thuis gedraagt. Het herkent patronen door middel van bewegingsmelders, kan zichzelf uitschakelen als er niemand meer thuis is en geeft je advies om geld te besparen. Het bedrijf Nest is overgenomen door Google en heeft sindsdien niet stilgezeten. Zo koop je onder andere ook een beveiligingscamera, alarmsysteem, deurbel, brandalarm, koolmonoxide alarm en deurslot van het bedrijf, allemaal te bedienen met de handige app.


2. Amazon Echo

Je zit lekker op de bank en je wilt de sfeer wat aangenamer maken door de lampen een andere kleur te maken. Dan vraag je het toch even aan je assistent Alexa? Deze virtuele assistent staat 24/7 voor je klaar om vragen te beantwoorden en verzoeken in te dienen. De Amazon Echo is een speaker met ingebouwde kunstmatige intelligentie die je kunt verbinden met allerlei andere slimme apparaten in huis. Daardoor ben je in staat om Alexa met slechts een enkel commando te vragen om te beginnen met stofzuigen, de oven aan te zetten of de temperatuur in huis iets aan te passen. Alexa is continue onderhevig aan updates, uitbreidingen en krijgt er iedere week nieuwe features bij, waardoor je steeds weer nieuwe dingen kunt uitproberen. Op internet zijn enorm veel websites te vinden waar mensen schrijven over nieuwe mogelijkheden van Alexa, zodat je jouw eigen assistent ook goed aan het werk kunt zetten.


3. Sonos Beam

Luister je graag naar de nieuwe hits van je favoriete artiest en wil je dat het geluid kraakhelder is? De Sonos Beam voorziet jou in die behoefte, maar is daarnaast ook nog eens erg slim. Je kunt de Beam namelijk verbinden met Alexa of de Google Assistant en ook met enkele smart televisies. Wil je tijdens een verjaardag een goed nummer streamen, kun je dat gewoon even aanvragen via de Sonos Beam. Maar je hoeft niet alles te vragen aan je speaker, de stembediening is namelijk een extra optie. Download ook de Sonos app, want die biedt de mogelijkheid om alles binnen enkele klikken te regelen.

Daarnaast is het geluidssysteem uitgerust met de nieuwste features, zoals een nachtmodus waarbij piekgeluiden automatisch kunnen worden gedimd om bijvoorbeeld een slapende baby niet wakker te maken. De Sonos Beam is voorzien van een vooraf geïnstalleerd software systeem. Dat betekent dat je in de toekomst nog veel meer kunt verwachten van deze slimme speaker.


4. Smart lock

Voor een dichte deur staan is verleden tijd na de uitvinding van het slimme slot. Sta je in de file en moeten je vrienden in de regen voor de deur van je huis wachten tot jij er bent, stuur je ze toch gewoon even een digitale sleutel waarmee ze alvast naar binnen kunnen? Het slimme slot lost vele ongemakken op, zoals het kwijtraken van de laatste reservesleutel, maar natuurlijk moet je wel altijd je telefoon bij de hand hebben. Hoewel Nest een eigen smart lock aanbiedt, is ook het merk August een belangrijke speler op de markt.

Deze digitale slotenmaker heeft wel erg veel functies op het slot gemaakt. Zo kun je digitale sleutels aan anderen uitdelen en daarna zien wie er wanneer van deze sleutel gebruik heeft gemaakt. Zo weet je dus altijd of er al iemand thuis is, zonder dat je hoeft te bellen of whatsappen. Gelukkig kun je het slot installeren naast je bestaande slot. Je kunt dus ook altijd nog met je eigen fysieke sleutel naar binnen.

Ook dit digitale slot van August is te verbinden met Alexa, Siri of de Google assistent. Lig je net lekker in bed en twijfel je of je de deur wel op slot hebt gedaan, vraag je hen toch even om dat voor de zekerheid nog een keer te checken? Of heb je boodschappen gedaan en kom je met volle tassen aangelopen? De deur herkent dat je dichtbij komt en ontgrendelt de deur vast voor je, zodat je niet in je tas hoeft te graaien naar je sleutelbos. Ook als je vertrekt en je de deur achter je sluit, vergrendelt de deur zich meteen.


5. Philips Hue, de slimme lamp

Het felle licht aandoen als je net je bed uitrolt, is voor niemand een pretje. Gelukkig heeft Philips op dat probleem, en op vele andere problemen, een oplossing gevonden met de Philips Hue. Hoe het werkt? Alle lampen binnen de Hue familie zijn voorzien van een draadloze verbinding tussen je smartphone en de Bridge, die je als het ware als de modem kunt zien. Op deze Bridge kun je 50 lampen aansluiten die je via de app los van elkaar kunt bedienen en automatisch kunt instellen. Wil jij ’s morgens kunnen opstaan zonder je ogen samen te knijpen, maar moet je binnen een uur wel gewoon klaarstaan om fit de dag te beginnen? De Philips Hue brengt jouw dagritme zo in balans dat je er de hele dag vol energie tegenaan kunt. Zo wordt je wakker met warm licht dat langzaam naar een feller blauw licht kleurt om je een echte opkikker te geven. Geef je ‘s avonds een tuinfeestje? Philips biedt met de Hue familie ook buitenlampen die jouw huis een kleurrijk schouwspel maken, met slechts één druk op de knop. Ook IKEA heeft de stap gezet richting slimme verlichting. Ook met de IKEA Trafri licht set kun je je huis volledig van kleur laten veranderen. Om dit te doen heb je de keuze uit enkele tientallen verschillende lampen. Lees ook ons artikel over slimme verlichting.


6. Nest Hello

Je zit in je pyjama op de bank naar je favoriete serie te kijken en de deurbel gaat. Je hebt geen zin om open te doen, want er stonden die week al drie verkopers voor de deur, maar je verwacht ook een pakketje. De Nest Hello voorkomt deze situaties met een HD deurbel waarvan je te allen tijde een live stream kunt volgen via je telefoon. Je kunt dus gewoon even de app checken en je ziet zo of het de moeite waard is om naar beneden te lopen. Verwacht je bezoek en je hebt ook een slim slot op je voordeur, kun je met één druk op de knop ook gewoon even de deur voor ze openen. Wel zo makkelijk.

Een belangrijke feature is dat de Nest Hello 3 uur lang snapshots kan bewaren van wie er voor de deur heeft gestaan. Hoewel dat al een interessante optie is, kun je ook Nest Aware aanschaffen. Hiermee worden de beelden van de deurbel 30 dagen achtereenvolgens opgenomen, en die kun je later gewoon terugkijken als één lange film. Hierbij worden alerts voor beweging genoteerd en zorgt Nest Cam IQ ervoor dat je een melding krijgt als er een bekend gezicht voor de deur is verschenen.


7. Nest Secure

Hoewel er diverse slimme beveiligingssystemen op de markt te verkrijgen zijn, is de Nest Secure de meest complete versie. Hij past niet alleen het beste in een Smart ecosysteem in huis door de vele verbindingen die het kan maken, het biedt ook de beste kwaliteit in beveiliging. En dat is uiteindelijk wat je wilt hebben. Het beveiligingssysteem van Nest bestaat uit diverse onderdelen. Als eerst is er de Nest Guard, die je kunt zien als het brein. Hierin bevinden zich het alarm, een bewegingsmelder en een keypad. Vervolgens past de Nest Detect op je ramen en deuren, de Nest Tag gebruik je om het alarm direct uit te schakelen bij thuiskomst en de Nest App zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent van wat er thuis afspeelt. Waar je ook bent. Handigheidje is de mogelijkheid om per deur een aparte tijd in te stellen wanneer het alarm afgaat. Vaak gebruikte deuren kunnen ingesteld worden op bijvoorbeeld 5 minuten, maar bij deuren die je nooit gebruikt kan het alarm ook direct afgaan. Het systeem is volledig aanpasbaar op jouw leefgewoontes. Je huis nog veiliger maken, lees ook over de slimme rookmelder.


8. Smart-TV

Wellicht de meest bekende van het rijtje, maar hij mag zeker niet ontbreken. De smart-TV heeft vele huishoudens overtuigd van zijn toegevoegde waarde en ieder jaar wordt de nieuwe generatie TV’s een stukje slimmer. Een smart-TV koop je wanneer je op je tv bijna hetzelfde wilt kunnen als op je computer. Zo kun je apps van Netflix, Youtube en HBO downloaden, maar ook specifieke apps, afhankelijk van het besturingssysteem. Wellicht de meest voor de hand liggende optie is de Android uitvoering van Google, maar je kunt ook een smart-TV aanschaffen met WebOS of Tizen. Iedere televisie is voorzien van andere apps or mogelijkheden, dus kijk voordat je tot aanschaf overgaat eerst wat je precies verwacht van de televisie.


Overige slimme apparaten voor in huis

Slimme rolluiken en zonneschermen

Je gaat op vakantie en je wilt graag laten lijken dat er iemand thuis is, naast de automatische verlichting die iedere avond om 20:00 aangaat. Of je wilt dat de rolluiken en het zonnescherm automatisch in werking treden zodra de zon op de gevel van het huis staat. Er zijn diverse toepassingen te bedenken waar een op afstand bestuurbaar rolluik of zonnescherm een handige toevoeging aan jouw slimme huis kan zijn.

Slimme koelkast

Een koelkast die bijhoudt wat er in voorraad is, die boodschappenlijstjes voor je maakt of een foto van de inhoud kan doorsturen naar de rest van de familie. Dat is een garantie dat er iedere avond altijd een goede maaltijd op tafel staat. Daarnaast kan de koelkast met je stem worden bediend of geraadpleegd en kun je zien wie zich aan heeft gemeld om boodschappen te gaan doen.

Slimme stofzuiger

Stofzuigen is niet het leukste klusje dat er is. Dus je kunt het gewoon laten doen door je robot stofzuiger als je van huis bent. Met de ingebouwde mogelijkheid om een plattegrond te maken van de schoon te maken ruimtes, kan de robot stofzuiger precies zien waar hij moet zijn. Tegen de tijd dat je terug komt van je werk staat de stofzuiger alweer op zijn eigen parkeerplaats ergens onder bank of naast de kast. Klaar om de volgende dag weer een rondje te doen als jij al vertrokken bent.

Slimme vaatwasser

Een vaatwasser die vuile stukjes eten detecteert en het water extra ververst, is natuurlijk ideaal. Nooit meer vieze vaat en extra kosten voor het nogmaals aanzetten van de vaatwasser. De slimme vaatwasser kun je op afstand aanzetten en heeft daarnaast nog diverse andere functies ten opzichte van de gewone vaatwasser. Zo kun je via een raampje kijken hoe het er binnen aan toe gaat, wordt het design nog beter weggewerkt in de keuken en profiteer jij samen met het milieu van een voordeliger verbruik.


De toekomst van een smart home.

Hoewel het misschien lijkt alsof we dit allemaal niet nodig hebben en dit soort uitvindingen een beetje overbodig zijn, is het zo dat er bepaalde groepen mensen enorm bij gebaat zijn. Mensen met een lichamelijke of visuele beperking bijvoorbeeld, die graag nog thuis zouden willen wonen, maar dat lastig vinden. Apparaten zoals een stofzuiger, wasmachine, vaatwasser, deurbel of slot die allemaal op verzoek en afstand geactiveerd kunnen worden, zijn natuurlijk bevorderend voor de zelfredzaamheid. Of een koelkast die scant wanneer bepaalde producten over de datum gaan, zodat iemand met slecht zicht zich niet tegoed doet aan bedorven voedselwaren. Het zijn allemaal handelingen die, zonder maar een stap te zetten, geregeld kunnen worden. In plaats van naar een verzorgingshuis te moeten, kunnen deze mensen zo lang mogelijk op hun eigen plek blijven wonen. Zo kan de smart home wellicht de droom zijn van de gezonde dertiger die een gadget freak is, maar kunnen deze uitvindingen een levens veranderend effect hebben op anderen die afhankelijk zijn van dit soort apparaten.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Duurzaam Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag