Wanneer je voldoende nachtrust krijgt betekent dit dat je ongeveer een derde van je dag in bed doorbrengt. Dat maakt wel duidelijk dat een goed matras heel belangrijk is. Overweeg je een nieuw matras te kopen? Dan heb je de keus uit een groot aantal verschillende matrassen met diverse vulling met allemaal hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel vertellen we je alles over deze verschillende vullingen en alle andere zaken die een rol kunnen spelen bij de aanschaf van een goed matras. Zo kun je een goed uitgebalanceerde keuze maken en het matras vinden dat het beste bij je past.
Matras vergelijken
Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende matrassen op basis van hun vulling. Die bepaalt namelijk voor een groot deel hoe hard het matras is, hoe goed het ventileert en of het matras warmte vasthoudt of je juist zal verkoelen tijdens de slaap. Welke vulling voor jou het beste is houdt onder meer verband met:
- Je slaaphouding – Slaap je op je zij, op je buik of op je rug? Mensen die op hun zij slapen hebben bijvoorbeeld meer ondersteuning nodig, zodat de rug recht blijft.
- Je lichaamsgewicht – Zwaardere mensen hebben een steviger matras nodig voor de beste slaaphouding.
- Hoeveel je transpireert – Wie meer zweet kan baat hebben bij een verkoelend matras maar het moet hoe dan ook optimaal ventileren.
- Eventuele allergieën – Wie een allergie heeft zoals een huisstofmijtallergie kiest het beste voor een volledig anti-allergeen matras.
- Je persoonlijke voorkeur – Hou je van stevige matrassen of slaap je fijner op een zacht matras?
Volschuimmatrassen
Een volschuimmatras is een matras waarvan de vulling bestaat uit een dikke laag schuim, waardoor deze vulling altijd minder goed ventileert dan matrasvullingen met een open structuur. Het schuim kan bestaan uit verschillende synthetische materialen, waarbij er een groot verschil is tussen levensduur en slaapcomfort, maar daarmee dus ook in prijs.
Polyetherschuim
Polyetherschuim is een eenvoudige schuimsoort die wordt gebruikt in de goedkoopste categorie matrassen. De matrassen die hiermee zijn gevuld zijn eigenlijk niet geschikt voor dagelijks gebruik maar kun je bijvoorbeeld wel overwegen als alternatief voor op het logeerbed. Ze hebben weinig veerkracht en er treedt daardoor ook snel kuilvorming op. Matrassen met polyetherschuim zijn ongeschikt voor mensen met rugproblemen, hebben geen bijzonder goede ventilatie en ook een betrekkelijk korte levensduur van 3 tot 5 jaar bij dagelijks gebruik.
Traagschuim
Traagschuim is een schuim dat zich naar het lichaam vormt. Door de lichaamswarmte wordt het schuim zacht, waardoor er minder drukpunten ontstaan en je dus altijd heel comfortabel ligt. Wanneer je een onrustige slaper bent is het vaak een goed idee om een matras met traagschuim te proberen. Het kan namelijk zijn dat het woelen komt doordat de doorbloeding wordt belemmerd of omdat er drukpunten ontstaan waar je last van hebt tijdens het slapen. Een matras met traagschuim is wel minder geschikt voor mensen met rugproblemen. De levensduur van een traagschuimmatras van goede kwaliteit ligt gemiddeld tussen de 12 tot 15 jaar. Er is een groot verschil in kwaliteit, waarbij de goedkoopste matrassen met traagschuim in de regel het minst goed ventileren.
Koudschuim
Een matras met koudschuim ventileert beter dan matrassen die van andere schuimsoorten zijn gemaakt. Met koudschuim wordt polyurethaanschuim aangeduid, een schuimsoort met een open structuur die daardoor uitstekend ventileert en ook goed vocht opneemt. Deze matrassen zijn erg veerkrachtig en vormvast waardoor ze een heel hoog slaapcomfort hebben. Daarom worden in ziekenhuizen bijvoorbeeld vaak alleen koudschuim matrassen van de beste kwaliteit gebruikt. Niet alleen omdat mensen in een ziekenhuis vaak de hele dag in bed liggen en dus perfecte ondersteuning nodig hebben, maar ook omdat koudschuim 100% anti-allergeen is. Een koudschuimmatras heeft een levensduur van tussen de 10 en 12 jaar zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies.
Binnenveringmatrassen
Binnenveringmatrassen hebben een vullig die is gebaseerd op springveren, die natuurlijk automatisch een bepaalde elasticiteit en veerkracht aan het matras geven. Omdat de matrassen aan de binnenkant een behoorlijk open structuur hebben zijn ze vaak redelijk tot goed ventilerend en ook behoorlijk comfortabel. Het slaapcomfort is natuurlijk wel afhankelijk van welke binnenvering er gebruik wordt gemaakt.
Pocketvering
Een matras met pocketvering heeft een vulling die is gemaakt van soms tot wel enkele honderden metalen springveren die elk afzonderlijk in een zakje van textiel (pocket) zijn verpakt. De veren worden omsloten door een schuimlaag waardoor ze goed op hun plek blijven zitten. Omdat elke pocket zelfstandig functioneert kunnen er comfortzones worden ingebouwd waardoor verschillende delen van het lichaam extra worden ondersteund. Of je een matras met pocketvering kunt omkeren wordt bepaald door het omhulsel. Als er slechts aan 1 zijde schuim is gebruikt kan het matras alleen aan die kant worden beslapen. Een goed ventilerende bedbodem is dan nog belangrijker dan anders. Pocketveringmatrassen kenmerken zich door een uitstekende ventilatie en vochtregulatie tijdens hun levensduur van gemiddeld 8 tot 10 jaar.
Bonellvering
De vulling van een matras met bonellvering is opgebouwd uit ongeveer 100 tot 150 losse springveren per vierkante meter. Deze springveren worden bij elkaar gehouden door een spiraalveer. Omdat er geen comfortzones mogelijk zijn zorgt dit voor een mindere goede veerkracht dan bij een matras met pocketvering, maar wel voor een vergelijkbaar goed vochtregulering, ondersteuning en comfort. Hou er wel rekening mee dat dit matras lang na zal bewegen als je jezelf omdraait. Tegenwoordig zijn matrassen met een bonellvering niet heel gangbaar meer, behalve dan voor gebruik in onderstellen van boxsprings. De levensduur van een bonellveringmatras is uitstekend.
Overige matrassen
Naast de meest gangbare matrassen zoals die met pocketvering of op basis van koudschuim en traagschuim kun je ook kiezen voor enkele alternatieve vullingen. Deze matrassen kunnen uitkomst bieden bij specifieke situaties, of wanneer je op zoek bent naar een slaapervaring die de reguliere opties je niet kunnen bieden.
Latexvulling
Een matras met latexvulling is voorzien van een kern van schuimrubber. Dit is een volledig ander materiaal dan het veelgebruikte schuim in de vorm van koudschuim of traagschuim. De latexvulling bestaat uit natuurlijk rubber, synthetisch rubber of een samenstelling daarvan. Hoe meer natuurlijk rubber er gebruikt is, hoe beter de kwaliteit van je matras zal zijn. Latex matrassen zijn minder geschikt voor mensen met rugproblemen en ook de ventilatie is niet optimaal. Veelvuldig luchten is dus het devies. Daar staat tegenover dat het een erg soepel materiaal is wat erg comfortabel ligt en dat is dan ook precies de reden dat steeds meer mensen voor latex kiezen.
Gelvulling
Een relatief nieuwe soort vulling voor matrassen is gel. Dit materiaal werkt verkoelend en is dus ideaal voor iedereen die het snel warm heeft in bed. De gel kan als massieve laag in het matras zijn verwerkt, maar ook worden gebruikt als toevoeging aan de schuimvulling. Gel ventileert slecht, vooral wanneer het de voornaamste component is van het matras. Het kan wel het slaapcomfort ten goede komen.
Vezelvulling
Het gebruik van losse vezels is een nog betrekkelijk nieuwe methode om matrassen te maken met een groot slaapcomfort en optimale ventilatie. Dat laatste is mede afhankelijk van de manier waarop de vezels op hun plek worden gehouden. Wanneer dat omhulsel namelijk bestaat uit een dikke laag schuim heb je weinig aan de ventilerende en vochtregulerende eigenschappen van de vezels. De vezels zelf kunnen van natuurlijke materialen zoals kokos zijn gemaakt, maar ook bestaan uit synthetische materialen.
Een topmatras voor extra comfort?
Een topmatras wordt steeds vaker standaard meegeleverd met een matras en kan dan voor extra comfort zorgen. Maar bij een goed matras heb je eigenlijk niet echt een los topmatras nodig. Vaak kies je het beste voor een goede matras waarbij alle comfort al in het matras zelf zit, en niet apart opgesplitst wordt in een groot ondersteunend matras en een toplaag die voor het comfort moet zorgen. Het gebruik van een topmatras kan wel nuttig zijn wanneer je twee eenpersoons matrassen in hetzelfde bed hebt liggen en de geul wilt overbruggen, of om de levensduur van je bestaande matras te verlengen.
Zo hou je een nieuw matras in topconditie
Een matras is vaak een flinke investering, waar je natuurlijk zo lang mogelijk mee wilt doen. Verschillende matrassen hebben een eigen maximale levensduur die je alleen kunt bereiken door zo goed mogelijk met het matras om te gaan.
Zorg ten eerste voor een goed ventilerende bedbodem, zodat het matras warmte en vocht kwijt kan aan de onderzijde. Lucht het matras ook regelmatig, bijvoorbeeld door het beddengoed elke morgen helemaal open te slaan. Met name matrassen met een schuimvulling van luxe kwaliteit hebben hier veel baat bij.
Lees ook altijd de instructies van de producent over hoe je het beste voor je nieuwe matras zorgt. Daar kun je namelijk vaak ook aanwijzingen vinden over hoe vaak je een bepaald matras moet omkeren om de levensduur en het slaapcomfort te bevorderen. Niet elk matras kan of moet gedraaid worden, maar bij matrassen met schuimvulling kan dit de levensduur vrijwel altijd aanzienlijk verlengen.
Een matras thuis uitproberen
In een fysieke matraswinkel kun je een matras uitproberen door er even op te liggen maar wanneer je een matras koopt via internet weet je natuurlijk nooit precies hoe lekker je erop zult slapen. Daarom geven veel webshops je tegenwoordig de mogelijkheid om het matras eerst een tijdje uit te proberen. Als het matras je niet zo goed bevalt als je had gehoopt kun je het dan binnen die periode weer kosteloos terugsturen.
Voor deze periode van proefslapen wordt vaak twee tot vier weken genomen. Dit kan echter per webwinkel verschillen, check het dus altijd even van tevoren. Controleer eerst ook wat de voorwaarden zijn voor het proefslapen, want als het jou zelf veel moeite kost om een matras terug te sturen kan dat een goede reden zijn om toch voor een andere aanbieder te kiezen die dit beter voor elkaar heeft.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Waarom kiezen voor een latex matras?
- Waarom kiezen voor een matras met pocketvering?
- Wat is een binnenveringsmatras?
- Waaraan voldoet een goed kussen?
- Waaraan voldoet een goed logeermatras?
- Verstelbaar bed: opties, mogelijkheden en kosten
- Waar let je op bij de aanschaf van een topper voor je matras?
- Koudschuim matras: de voor- en nadelen
- 9 tips om geld te besparen op een nieuw bed
- Waar koop je een goedkoop matras?