Als je een nieuw huis hebt gekocht dan kan het verhuizen nog behoorlijk wat geld gaan kosten. Dat is natuurlijk zonde, want bij het kopen van een nieuw huis komen al genoeg andere kosten kijken. Ook als je niet een huis hebt gekocht, maar bijvoorbeeld van de ene huurwoning naar de andere huurwoning gaat komen er al meer dan voldoende kosten op je af. Mogelijk is je nieuwe woning groter en heb je daarom bijvoorbeeld nieuwe meubels nodig. Daarom wil je natuurlijk zo min mogelijk geld uitgeven aan het verhuizen van de ene woning naar de andere woning. In dit artikel geven we je tips om zo goedkoop mogelijk te verhuizen. Geld dat je immers niet aan het verhuizen kwijt bent kan je weer besteden aan andere (nuttige) zaken.
Goedkoop verhuizen: een goede planning is het halve werk
Een slimme verhuizer is op zijn toekomst voorbereid. Over het algemeen weten mensen al een tijdje dat ze gaan verhuizen. Wat je met die kennis doet is weer een tweede. Als je goedkoop wilt verhuizen dan is het goed om vast vroeg aan de slag te gaan met het plannen van een verhuizing. Als je vroeg begint met plannen dan kan je verhuizing echt stukken goedkoper worden. Het maakt immers nogal verschil of je bijvoorbeeld ruim van tevoren op zoek kunt gaan naar tweedehands verhuisdozen, of dat je op het laatste moment nieuwe verhuisdozen moet gaan kopen.
Door vroeg van tevoren te plannen wat je moet regelen voor je verhuizing, kan je daarop inspelen. Om een aantal voorbeelden te geven:
- Als je vroegtijdig op zoek gaat naar hulp van vrienden en kennissen is de kans groter dat ze tijd hebben. Als je ze op het laatste moment vraagt om te helpen is de kans groter dat hun agenda al vol zit.
- Als je vroegtijdig op zoek gaat naar een verhuisbedrijf heb je een ruimere keuze. Ben je te laat, dan is er een kans dat veel verhuisbedrijven geen tijd meer hebben en ben je beperkt in je keuze. Het kan zomaar zijn dat je dan een duurder bedrijf in moet schakelen.
- Als je op tijd begint met het zoeken naar tweedehands verhuisdozen dan kan je die zeker vinden. Als je dit op het laatste moment moet doen, dan moet je mogelijk nieuwe verhuisdozen kopen. De kosten hiervan zijn hoger.
Dit zijn maar enkele voorbeelden van situaties waarin je meer geld kwijt bent terwijl dit niet nodig was geweest. Door vooraf goed te plannen wat er moet gebeuren als je gaat verhuizen kun je heel eenvoudig op de kosten van een verhuizing besparen. Ons advies: begin zodra je weet dat je gaat verhuizen met het maken van een planning en regel de zaken die je alvast kunt regelen direct. Daar kun je veel geld mee besparen.
Verhuizen: zelf doen of laten doen?
Als je goedkoop wilt gaan verhuizen dan ligt het voor de hand om de verhuizing zelf te doen. In de meeste gevallen zal je ook wel geld besparen door niet een verhuisbedrijf in te huren, maar door het gewoon zelf te doen. Dit gaat echter niet altijd op. Je doet er goed aan om een goede afweging te maken tussen de kosten en de baten. Een verhuisbedrijf kost immers geld, maar als jij aan het verhuizen bent kost dat je tijd en tijd is… geld!
Een erkende verhuizer rekent voor een gemiddelde verhuizing ongeveer 1300 euro. Een ZZP’er die 50 euro per uur verdient moet daar 26 uur voor werken. Van die 1300 euro wordt echt ook de verhuiswagen en de brandstof betaald. Daarnaast heeft een verhuisbedrijf ook hulpmiddelen, zoals een verhuislift, waardoor de verhuizing sneller kan verlopen. Als je dit allemaal bij elkaar optelt, dan kan er al snel een kantelpunt zijn waarbij het niet per se meer rendabel is om zelf te gaan verhuizen. Soms is het goedkoper om een verhuisbedrijf in te huren. Dat is nog eens een stuk gemakkelijker ook. Maak daarom van tevoren globaal even een inschatting van hoeveel tijd je zelf kwijt zou zijn met het verhuizen en voor hoeveel geld een verhuisbedrijf het kan doen. Zo voorkom je dat je loopt te tobben, terwijl het je eigenlijk maar heel weinig geld oplevert.
Tweedehands verhuisdozen: besparen is niet moeilijk
Als je wilt besparen op de kosten van een verhuizing, dan doe je er goed aan om tijdig tweedehands verhuisdozen aan te schaffen. Verhuisdozen zijn fijne dozen omdat ze zo lekker sterk zijn, maar ze worden in de regel maar een keer gebruikt. Het is natuurlijk zonde om die nieuw te kopen. Verhuisdozen zijn namelijk wel sterk, maar niet gratis. Als je je verhuisdozen tweedehands koopt, dan kun je al snel 50 procent besparen op de aanschaf van deze dozen. Let er echter wel goed op dat je dozen koopt die maar een keer gebruikt zijn. Zijn de dozen vaker gebruikt, dan kan de bodem slechter worden. Een slechte bodem scheurt natuurlijk eerder open en dan kan het zomaar zijn dat je porseleinen servies je nieuwe woning niet haalt. Dat wil je natuurlijk ook weer niet hebben!
Ga geen appels met peren vergelijken
Als je op zoek bent naar goedkope manieren om te verhuizen, dan ga je natuurlijk offertes vergelijken. Het is echter wel belangrijk om erop te letten dat je geen appels met peren gaat vergelijken. Dit zijn een aantal valkuilen waar je op moet letten.
Aandachtspunten bij het vergelijken van verhuisbedrijven
Als je een verhuisbedrijf inhuurt om je verhuizing te regelen, dan doe je er goed aan om de offertes op de juiste manier te vergelijken. In de eerste plaats moet je goed kijken of het verhuisbedrijf een zogenaamde Erkende Verhuizer is. Als het verhuisbedrijf dit keurmerk heeft, dan weet je immers dat het bedrijf een verzekering heeft waarmee eventuele schade aan je inboedel die door het verhuizen ontstaat, gedekt wordt. Afhankelijk van de waarde van je inboedel zal je hier meer of minder belang aan hechten.
Daarnaast is het goed om te letten op variabele kosten. In de eerste plaats moet je goed kijken naar de uren. Is het aantal uren dat een bedrijf op de offerte vermeldt een begroting, of is het een fixed fee? Dat maakt natuurlijk een wereld van verschil. Mocht de verhuizing bijvoorbeeld twee uur langer duren, dan kan dat zomaar al 120 euro schelen. Verder doe je er goed aan om te letten op een zogenaamde kilometervergoeding. Sommige verhuisbedrijven rekenen een kilometervergoeding. Als je in dezelfde plaats blijft wonen is dat niet zo spannend, maar als je van de ene kant van het land naar de andere kant gaat verhuizen, dan kunnen de kosten alsnog behoorlijk oplopen. In de derde plaats kan het verstandig zijn om te letten op eventuele voorrijkosten. In vrijwel alle gevallen worden de voorrijkosten in de offerte vermeld, maar er zijn nog steeds gevallen waarin die buiten de offerte worden gelaten. Dat kan natuurlijk een vervelende verrassing zijn.
Aandachtspunten bij het vergelijken van een bestelbus
Als je zelf gaat verhuizen dan kan het nodig zijn om een bestelbus te huren. Ook dan kan je verschillende offertes opvragen. In de eerste plaats doe je er goed aan om te kijken of een huurbus een laadklep heeft. Bestelbussen zonder laadklep zijn in de regel goedkoper dan bestelbussen met een laadklep, maar of dit echt handig is tijdens het verhuizen is een tweede vraag. Daarnaast is het ook goed om te kijken wanneer je de bus weer in moet leveren. Het ene bedrijf staat het toe dat je de bus ’s avonds nog inlevert, terwijl het andere bedrijf daar weer strakker in is. Controleer dit goed, anders moet je mogelijk voor twee dagen betalen en dan is je voordeel zeker weg! Let in de derde plaats op het aantal vrije kilometers dat je mag rijden. Als je veel extra kilometers moet maken, omdat je bijvoorbeeld ver weg gaat wonen en/of meerdere keren heen en weer moet rijden, kan dit behoorlijk in de papieren gaan lopen.