Badderen is niet alleen heel prettig; het is ook nog eens goed voor je welzijn. Maar wat als je slecht ter been bent en het steeds lastiger wordt om over de hoge badrand heen te stappen? Of wat als je door die hoge rand überhaupt niet meer zonder uitglijders in bad kan stappen? In dergelijke gevallen kan een inloopbad uitkomst bieden. In dit artikel gaan we het hebben over het installeren van een inloopbad in je woning en welke voordelen een inloopbad biedt.
In bad stappen; een heus obstakel
Wie een bad bezit weet dit als geen ander: nadat het bad is volgelopen zul je allereerst over de badrand heen moeten stappen om te kunnen gaan genieten van het warme water. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Je zult voorzichtig moeten zijn om een uitglijder te voorkomen. Zeker wanneer je geen antislipmatje in je bad hebt liggen. Daarnaast is een bad behoorlijk hard en kan je dus makkelijk een blauwe plek oplopen wanneer je je aan de badrand stoot.
Naarmate we ouder worden, worden we minder beweeglijk. Zo’n hoge badrand kan dan echt een obstakel zijn op weg naar ontspanning of opfrissing. Niet voor niets belanden er jaarlijks veel senioren bij de Spoedeisende Hulp na een uitglijder of val in de badkamer. Met een inloopbad is dat verleden tijd. De naam verklapt het al een beetje: een inloopbad is een bad waar je in kunt lopen zonder over een hoge rand te hoeven stappen. Een inloopbad wordt daarom ook vaak een instapbad genoemd. Het is een bijzonder prettige oplossing voor mensen die slecht ter been zijn en toch willen genieten van het plezier dat badderen de mens biedt.
Werking en voordelen van een inloopbad
Maar hoe werkt zo’n inloopbad dan precies? Feitelijk is dat vrij simpel. Een inloopbad is voorzien van een deurtje dat naar binnen toe opent. Men opent het deurtje, stapt het bad in, sluit het deurtje (hermetisch) en laat het bad vollopen. Nadat het bad gevuld is, zorgt de druk van het water ervoor dat het deurtje vanuit de binnenkant dicht geduwd wordt. Daarnaast is het deurtje waterdicht en dient men het deurtje af te sluiten middels een ingebouwde knop, waardoor de badkamer tijdens het badderen niet blank komt te staan. Wel zo prettig natuurlijk.
Een inloopbad kent vele voordelen. Zo hoeft men met een inloopbad niet meer over een hoge rand heen te stappen en wordt de kans op een uitglijder sterk verkleind. Het is dus een veiligere oplossing dan een regulier bad. Niet alleen voor mensen die slecht ter been zijn, maar ook voor bijvoorbeeld jonge(re) kinderen. En omdat het deurtje gesloten dient te zijn voordat het water in het bad kan lopen, kan men vanaf de eerste druppel van het water genieten. Men dient tenslotte plaats te nemen in het bad voordat het water begint te lopen.
Verspilling is met een inloopbad dus ook nog eens voltooid verleden tijd. Want hoe vaak komt het niet voor dat men een regulier bad vol laat lopen en dit vervolgens vergeet? Zodoende wordt het water koud en is het niet meer prettig om daarin te badderen. Met als gevolg dat er warm water bij moet en er dus aan de onderkant wat koud water afgevoerd moet worden. In het ergste geval is het water zo koud dat het gehele bad opnieuw gevuld moet worden met warm water. Zo sterft ongebruikt water een stille dood en dat is zonde.
Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een inloopbad?
Omdat het ingebouwde deurtje pas opengemaakt kan worden als het bad helemaal leeggelopen is, zal men moeten wachten tot dat gebeurd is. Indien men een (lichamelijke) beperking heeft, kan dat lastig zijn. Zeker wanneer men wenst het bad na het badderen onmiddellijk te verlaten. Gelukkig zijn er tegenwoordig inloopbaden verkrijgbaar waarin het water binnen één minuut afgevoerd wordt en men na het badderen snel kan uitstappen. Randvoorwaarde is dan wel dat er sprake is van een goed functionerende afvoer. Aan inloopbaden met een snellere afvoer functie zit meestal wel een hoger prijskaartje.
Wie een beperking heeft of slecht ter been is en een inloopbad aanschaft om de veiligheid te verbeteren, doet er verstandig aan een naaste (of verzorger) op de hoogte te stellen van de badsessie alvorens deze plaatsvindt. Zo kan er een oogje in het zeil gehouden worden, zodat men snel geholpen kan worden indien er tijdens het badderen een ongemak de kop opsteekt.
Voor maximale comfort en veiligheid is het belangrijk dat de bodem van het inloopbad een antislip-laag bevat. Nu zal dat bij de meeste inloopbaden wel het geval zijn, maar het kan geen kwaad dit even na te vragen bij de aanschaf. Het is namelijk niet de bedoeling dat men – na het openen van het deurtje – alsnog een grote kans heeft om uit te glijden. Om de veiligheid verder te vergroten kan gekozen worden voor de installatie van badgrepen, zodat men zich vast kan houden en eenvoudig omhoog komt na het badderen.