Keramisch parket; 11 afwegingen om er wel of niet voor te kiezen

Keramisch parket; 11 afwegingen om er wel of niet voor te kiezen

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

De vloer van je huis lijkt misschien niet zo belangrijk, maar dat is het wel. Je loopt er iedere dag op en de keuze voor een vloer moet dan ook goed overwogen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld keramisch parket laten leggen. Een robuuste vloer met tal van voordelen. Maar er kleven ook enkele nadelen aan het hebben van een keramische tegel in huis. Wil je weten welke 11 overwegingen er zijn voor keramisch parket? Lees dan snel verder.


Hoe worden keramische tegels gemaakt?

Keramische tegels zijn een samenstelling van zand en klei, dat is verhit tot een temperatuur van 1.000 tot 1.250 graden Celsius. Door deze hoge temperaturen en het toevoegen van extra mineralen, wordt een extreem stevige tegel geproduceerd. Om de tegel er beter uit te laten zien, wordt er vervolgens een harde toplaag over de tegel gemaakt. Deze toplaag kan bestaan uit diverse kleuren, patroontjes of zelfs voorzien zijn van nerven. Daardoor is het mogelijk om een keramische tegel een houtlook, betonlook of andere look te geven. Omdat er voor een vloer meerdere tegels worden gebruikt, is er vaak op meerdere tegels een ander patroon gemaakt. Wanneer je een serie keramische tegels koopt, zitten er dan vaak maar enkele dezelfde tegels bij. Dit zorgt voor een natuurlijker gezicht. Hoe meer variatie er in een serie tegels in aangebracht, hoe hoger de prijs van de tegel. Er bestaan twee soorten keramische tegels.

Gerectificeerde tegels en niet gerectificeerde tegels

Voordat we beginnen met de overweging om wel of geen keramische tegels te kopen, is het handig om nog iets meer te weten over deze vorm van vloerbedekking. De tegels kunnen namelijk op twee momenten op maat worden gemaakt. Voordat ze in de oven gaan en nadat ze uit de oven komen. Zijn de keramische tegels op maat gemaakt nadat ze uit de oven komen, dan zijn de volledig uitgehard en zijn de lijnen mooi recht na het snijden. Dit wordt ook wel een gerectificeerde tegel genoemd. Het voordeel van deze tegel is dat je maar een kleine voeg hoeft te gebruiken tussen de tegels. Bij niet gerectificeerde tegels moet vaak een grotere voeg gebruikt worden, omdat de tegels niet volkomen recht zijn. Je betaalt vaak een hogere prijs voor gerectificeerde keramische tegels.


11 overwegingen om wel of niet te kiezen voor keramisch parket

Weet je niet zeker of keramische parket het beste is voor jouw huis, lees dan snel verder. Wij geven je 11 overwegingen waarmee je kunt bepalen of het leggen van keramische tegels de beste keuze is.

Waarom wel kiezen voor keramisch parket?

1. Slijtvast en krasvast
Door de methode waarop keramisch parket wordt gemaakt, ontstaat een zeer sterke tegel die tegen vrijwel alles bestand is. Dat is fijn wanneer je bijvoorbeeld een houten vloer zou willen, maar huisdieren hebt die snel krassen kunnen maken. Keramisch parket is zo sterk dat de vloer er na 10 jaar nog steeds als nieuw uitziet als je er een doekje overheen haalt. De duurzaamheid van de vloer is dus een belangrijke overweging om te kiezen voor een vloer van dit materiaal.


2. Zeer realistisch uiterlijk

De technologie van tegenwoordig is al veel verder dan 10 jaar geleden. Dat is ook te zien in de kwaliteit vloeren die je kunt krijgen. Het keramisch parket dat je nu kunt kopen is vrijwel niet van echt te onderscheiden. Het is nu dus ook voor liefhebbers van houten of betonnen vloeren mogelijk om een mooie vloer te laten leggen die duurzaam is. Zowel een houten als betonnen vloer heeft nadelen ten opzichte van een keramische vloer. Door een printje uit te kiezen van je favoriete houtsoort kun je daardoor profiteren van een stevige vloer die er ook nog eens zeer realistisch uitziet.


3. Geen onderhoud nodig
Een houten vloer heeft periodiek onderhoud nodig, anders kun je hem na een paar jaar alweer vervangen. Ook is het veel makkelijker om de vloer te beschadigen. Een keramische vloer heeft na het leggen vrijwel nooit meer onderhoud nodig. Het is een stevige vloer, waar je alleen af en toe een dweil overheen hoeft te halen. Dan glanst de vloer weer als nieuw. Heb je geen zin om een houten vloer te onderhouden, maar wil je geen betonlook of stenen in huis, dan is een keramische vloer waarschijnlijke de beste oplossing voor jouw woning.


4. Eindeloze mogelijkheden
Omdat keramisch parket wordt gemaakt in een fabriek, zijn er vrijwel eindeloze mogelijkheden. Er zijn tientallen kleuren waar je uit kunt kiezen en ook het aantal beschikbare patroontjes is indrukwekkend. Wil je een vloer die eruitziet als je favoriete houtsoort? Controleer even bij de dichtstbijzijnde leverancier van keramisch parket. Er is namelijk een grote kans dat je die gewoon in keramische vorm kan laten leggen.


5. Toepasbaar in iedere ruimte

Keramisch parket is slijtvast en robuust, maar ook nog eens erg goed bestand tegen vochtige ruimtes. Wil je een stijlvolle badkamer creëren met een prachtige houtlook? Keramisch parket zorgt ervoor dat je de badkamer van je dromen kunt ontwerpen. En daarbij hoef je niet op te houden bij de vloer. Ook de wanden kunnen worden betegeld met keramisch parket. Op die manier kun je bepaalde patroontjes tot aan het plafond doortrekken om een unieke look te creëren die je met normale tegels of met hout nooit had kunnen realiseren.


6. Energiebesparend in combinatie met vloerverwarming
In tegenstelling tot veel andere vloersoorten, is keramisch parket een goede match met vloerverwarming. Door de goede warmte geleidende eigenschappen verlies je zo niet meer onnodig veel warmte. Dat in tegenstelling tot sommige ondervloeren voor bijvoorbeeld laminaat. Deze beschikken soms over slechte thermische eigenschappen, waardoor veel energie verloren gaat in de vloer zelf. Keramisch parket geleidt de warmte direct het huis in, waardoor je op termijn soms ook nog een verschil kunt zien op je energierekening. Een fijne bijkomstigheid.


7. Geen storende loopgeluiden
Het is voor veel mensen één van de meest vervelende dingen van de vloer in huis. Krakende of piepende geluiden op plekken waar de ondervloer niet goed gelegd is of waar kieren zijn ontstaan tussen het laminaat. Houten vloeren zien er mooi uit, maar hebben geluidsoverlast tijdens het lopen helaas wel als nadeel. Een keramische vloer heeft dat niet. Op zo’n vloer kun je lopen, springen of dansen, maar de vloer met houtlook geeft geen kick. Voor veel mensen is het geluid van een (slecht gelegde) houten of laminaat vloer een belangrijke reden om te kiezen voor keramisch parket.


Waarom niet kiezen voor keramisch parket?

Uiteraard zijn er ook enkele redenen om niet te kiezen voor keramisch parket. Om je een objectief beeld te geven van deze vorm van vloerbedekking, geven we ook vier redenen waarom sommige mensen besluiten om geen keramische vloer te leggen.

8. Onderlinge kleurverschillen
Een keramische tegel wordt tegelijkertijd met andere tegels gemaakt. Ondanks dat er wel kleurcodes zijn bepaald en de printjes ook allemaal van tevoren zijn vastgesteld, kunnen er toch kleine kleurverschillen zijn. Opzicht is dat niet zo erg als je een natuurlijke houtlook wilt hebben, maar wel als je een egale betonlook door een bepaalde woonruimte wilt creëren. Het is dus zonde als die kleuren niet volledig overeenkomen. Kies je toch voor keramische tegels? Probeer dan altijd genoeg tegels te kopen om de volledige ruimte in één keer te kunnen laten leggen.


9. De relatief hoge prijs
Kwaliteit heeft een prijskaartje. Datzelfde geldt voor keramisch parket. Welke prijs je er precies voor betaalt is afhankelijk van de soort, de kleur, het printje en of de tegels wel of niet gerectificeerd zijn. Over het algemeen kun je keramische tegels vinden vanaf 23 euro per vierkante meter. Die prijs loopt op tot meer dan 50 euro per vierkante meter. De prijs wordt hoger naarmate de tegel unieker wordt en wanneer het aantal tegelvariaties per serie groter wordt. Voor een vloer van 80 m2 betaal je dus tussen de € 1.800 en € 4.000. Daar moet je dan nog de kosten voor de tegelzetter bij op rekenen. Ook benieuwd wat een parketvloer kost?


10. Imitatie van echte natuurlijke materialen
Het volgende nadeel van keramisch parket heeft te maken met het laatste punt. Kies je voor goedkoop parket, dan zal je al snel opvallen dat dezelfde tegel vaker naar voren komt in een bepaalde serie. Je legt dan bijvoorbeeld 10 keer dezelfde tegel in je woonkamer neer, wat misschien kan opvallen als je het niet in wildverband legt. Hoe duurder de tegel is, hoe meer variatie er in de tegels zit, maar ook hierbij geldt dat er een maximum is. Omdat je kiest voor een imitatieproduct zul je dus altijd te maken hebben met terugkerende patroontjes. Koop je een egale betonlook, dan heb je hier natuurlijk geen last van. Vooral als je een natuurlijke houtlook wilt creëren moet je hier dus op letten.


11. Het leggen duurt vrij lang
Het leggen van een laminaatvloer is door een ervaren klusjesman binnen een dag gedaan. Dat kun je bij een keramische vloer niet verwachten. Vooral het voegen en het op maat maken van de tegels duurt een tijdje, waardoor je wel geduld moet hebben. Ook kun je niet direct op de tegels lopen. Wil je alles snel laten leggen, dan kun je het beste een paar dagen ergens anders gaan slapen. Een gemiddelde woning moet binnen 2 tot 4 werkdagen voorzien kunnen worden van de volledige vloer. Je kunt de tegelzetter dan de sleutel geven en zijn gang laten gaan. Uiteraard kan het dan ook geen kwaad om even langs te gaan om de voortgang te controleren.


Hopelijk ben je met deze overwegingen in staat om een weloverwogen beslissing te maken om wel of geen keramische vloer te laten leggen. Ben je benieuwd naar wat andere vloersoorten voor jouw woning kunnen betekenen? Bekijk dan ook ons artikel met alles over de gietvloer. Ben je specifiek opzoek naar een een kunststof vloer, bekijk dan ook redenen waarom je moet kiezen voor een epoxyvloer.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag