Wat kost een traprenovatie?

Wat kost een traprenovatie?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Een traprenovatie kan de ideale oplossing zijn voor een trap die zijn beste tijd heeft gehad. Je kunt een trap op een aantal manieren renoveren, variërend van een relatief eenvoudige schilderbeurt tot het volledig bekleden met materialen zoals laminaat, vinyl en eikenhout. Zolang de trap nog structureel in orde is kan dat de perfecte manier zijn om niet alleen de trap maar ook je hal als geheel een volledig frisse uitstraling te geven.

Een traprenovatie wordt door een vakman binnen 1 tot 2 dagen afgerond maar kan afhankelijk van een aantal factoren wel behoorlijk prijzig worden. Hier lees je wat de kosten zijn voor je eigen trap en de verschillende materialen waar je uit kunt kiezen.


Prijsfactor 1: Het aantal traptreden

Hoe meer treden een trap heeft, des te hoger de prijs voor een traprenovatie uit zal vallen. Dit komt in de eerste plaats doordat er meer materiaal nodig is om de trap mee te bekleden, maar ook doordat de klus simpelweg langer duurt en je dus meer geld kwijt bent aan arbeidsuren.

De meeste trappen hebben 13 of 14 treden. De prijzen die je online vindt zijn meestal daarop gebaseerd. Heeft je trap meer of minder treden? Dan kan de totaalprijs met ongeveer 5% per trede af- of toenemen.


Prijsfactor 2: Open of gesloten trap

Een open trap is goedkoper om te laten bekleden dan een dichte trap. Dit komt doordat er bij een open trap minder materiaal nodig is en het dus ook minder tijd kost om hem volledig te bekleden. De gesloten trap heeft zogenaamde stootborden tussen de treden, die ook voorbehandeld, bekleed of geschilderd moeten worden. Wat dit met de kostprijs doet is afhankelijk van de manier waarop je de stootborden wilt renoveren. Als dat met hetzelfde materiaal is als voor de treden wordt gebruikt zorgt het al snel voor een verdubbeling van de kosten. Wil je de stootborden alleen laten schilderen, dan ben je hier vooral de arbeidsuren aan kwijt.


Prijsfactor 3: Rechte trap of met draai

Vrijwel elke trap heeft een of twee draaien erin. Die draaien besparen ruimte en zorgen er bovendien voor dat je in een natuurlijke richting de verdieping verlaat of juist binnenkomt. De draaien brengen echter wel een kostentoename met zich mee, vooral wanneer er bij de draai een plateau is gemaakt in de trap. Dit levert extra oppervlakte op die bekleed moet worden en dat betekent meer werk en hogere materiaalkosten. Voor elke draai moet je ongeveer 30 tot 40 procent optellen bij de totaalprijs t.o.v. een volledig rechte trap.


Prijsfactor 4: Wel of geen trapwangen

Trapwangen zijn de zijkanten van je trap. Het ligt aan het ontwerp van je trap en je huis als geheel of deze trapwangen goed zichtbaar zijn, maar ze moeten hoe dan ook worden meegenomen bij de renovatie. Soms kun je volstaan met het alleen schilderen van de wangen. Tenslotte zijn ze minder een slijtage onderhevig dan de treden zelf. Maar vooral bij trappen die vanuit de woonkamer zichtbaar zijn en die echt een belangrijk element vormen in het interieur kan het interessant zijn om ook de trapwangen te bekleden. Daar kunnen de kosten wel flink door toenemen, uiteraard afhankelijk van de oppervlakte en hoe lastig de trapwangen te bekleden zijn.


Prijsfactor 5: Het gebruikte materiaal

De kosten van een traprenovatie worden voor een groot deel bepaald door het soort materiaal waarmee je de trap wilt laten bekleden. Welke materialen kun je tegenwoordig uit kiezen? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet, inclusief de voor- en nadelen en het effect op het prijskaartje.

Laminaat
Het voordeligste materiaal voor een traprenovatie is laminaat, al maakt het natuurlijk nog wel steeds uit welke kwaliteit laminaat je kiest. Er is een enorme keuze in kleuren en stijlen en je kunt je trap dus precies zo maken als je wilt. De gemiddelde materiaalkosten kosten liggen bij deze optie tussen 30 en 40 euro per traptrede. Laminaat is behoorlijk slijtvast en gaat dus relatief lang mee.

Tapijt
Wanneer je tapijt legt op een trap is het belangrijk om hiervoor tapijt van hoge kwaliteit te nemen die heel goed bestand is tegen druk. Dit komt doordat je op een trap je voeten vrijwel altijd hetzelfde neerzet en daardoor ontstaan er sneller slijtplekken dan op gewone vloerbedekking. Tapijt heb je natuurlijk in allerlei verschillende kleuren en patronen, waardoor er ook altijd wel eentje te vinden is die perfect staat bij je bestaande interieur. Gemiddelde kosten: tussen 40 en 50 euro per traptrede.

Vinyl
Vinyl is sterk, slijtvast en onderhoudsarm en daardoor niet alleen perfect voor vloeren maar ook om een trap mee te renoveren. Het materiaal is met de gemiddelde kosten van tussen 50 en 60 euro per traptrede iets duurder dan laminaat, maar het gaat ook langer mee. Bovendien is vinyl makkelijker en sneller te verwerken waardoor je over het algemeen minder arbeidskosten hebt. Vinyl is in vele soorten en kleuren te krijgen en met de meest uiteenlopende dessins. Je hoeft dus echt niet automatisch voor een standaard houtlook te kiezen.

Eiken
Een snelle maar wel enigszins prijzige manier om een trap te renoveren is door gebruik te maken van eiken overzettreden. Deze hoeven alleen op maat te worden gezaagd en om daarna verlijmd te worden op de bestaande treden. Eikenhout is heel sterk en heeft van alle hier genoemde materialen veruit de langste levensduur. De gemiddelde kosten van tussen 60 en 80 euro per traptrede heb je dus na verloop van tijd dubbel en dwars terugverdiend, al is het op het moment zelf natuurlijk wel een flinke uitgave.

De trap laten schilderen
Als je ervoor kiest om de trap te laten schilderen ben je aanzienlijk goedkoper uit dan wanneer je hem laat bekleden. Daar staat tegenover dat schilderen wel met enige regelmaat opnieuw moet gebeuren. Het is bovendien zaak om niet op de kwaliteit van de verf te besparen, want een trap is kwetsbaar en goede verf is dus onontbeerlijk. Er moet ook een goede grondverf worden gebruikt, de trap moet perfect lijm- en verfvrij zijn en alle gaten moeten vakkundig zijn opgevuld. Alleen dan krijgt de trap de mooie uitstraling waar je op hoopt. Als je deze klus door een beroepsschilder uit laat voeren zie je dat altijd terug in het eindresultaat.


Extra opties toevoegen

Met het bekleden of schilderen van de trap alleen ben je er nog niet bij een traprenovatie. Hier lees je wat je allemaal nog toe kunt (en soms moet) voegen aan je nieuwe trap om die niet alleen helemaal veilig maar ook tot een echte blikvanger te maken.

Trapmatten
Wanneer je de trap hebt laten bekleden met een glad materiaal zoals vinyl of laminaat loop je het risico om uit te glijden. Trapmatten zullen er voor zorgen dat je veilig op en af kunt lopen zonder het risico om onderuit te gaan. Trapmatten zijn er in vele vormen, maten en vooral ook kleuren. Naast de traditionele matten van tapijt kun je ook kiezen voor trapmatten van aluminium of staal.

Je hebt trapmatten in verschillende prijsklassen en kwaliteiten met zeer uiteenlopende prijzen. Je kunt de matten heel eenvoudig zelf op je trap bevestigen want ze zijn vrijwel altijd al voorzien van dubbelzijdig klevende stroken tape. Haal de beschermlaag van de tape en duw de trapmat stevig op zijn plek, meer stelt het niet voor.

Tip: je plaatst de trapmatten in de gangbare looproute en dat betekent dus niet automatisch dat ze bij elke trede precies in het midden komen.

Antislip strips
Als je trapmatten niet mooi vindt staan, bijvoorbeeld omdat je trap is vernieuwd in een meer moderne stijl, dan kun je ook kiezen voor antislip strips. Deze worden alleen op het voorste deel van de treden geplakt, zodat je daar niet met je voeten vanaf kunt glijden. Deze strips kunnen heel onopvallend zijn maar maken je trap wel direct volledig veilig.

Trapleuning
Bij een nieuwe trap hoort vaak ook een bijpassende trapleuning. Deze hoeft – uiteraard afhankelijk van het materiaal wat je kiest – ook helemaal niet zo duur te zijn. Bij een strakke moderne trap toont de oude trapleuning al snel niet mooi, dus door deze te vervangen met een stijlvolle nieuwe leuning krijgt de hele trap een betere uitstraling. Een trapleuning is in de eerste plaats echter wel bedoeld voor de veiligheid, installeer hem dus altijd volgens de meegeleverde voorschriften en test goed of hij echt stevig is voor je hem in gebruik neemt.

Trapverlichting
Een leuke extra optie om je vernieuwde trap nog meer uitstraling te geven is door verlichting aan te brengen. Met moderne LED-verlichting is dit een fluitje van een cent. Bij een dichte trap is dit het eenvoudigst te realiseren, omdat je de stroomvoorziening daar via de achterkant en dus volledig uit het zicht kunt laten lopen.


Besparen op een traprenovatie

Een traprenovatie kan, ook afhankelijk van het gekozen materiaal, best wel prijzig zijn. Wanneer je de renovatie laat uitvoeren is het lastig om er veel geld op te besparen. Wanneer het nodig is om de trap te strippen voor deze gerenoveerd kan worden is dat iets wat je zelf kunt doen om kosten te besparen. Je kunt bijvoorbeeld alvast zelf eventueel aanwezig tapijt verwijderen en afvoeren. Lijmresten hoeven vaak niet verwijderd te worden wanneer de treden met een ander materiaal bekleed zullen worden. Wil je de trap over laten schilderen dan kun je veel geld besparen door zelf al zoveel mogelijk lijmresten en oude verf te verwijderen.

De hele klus zelf aanpakken is natuurlijk ook een optie om veel geld te besparen op een traprenovatie. Het is echter wel een intensieve klus die voor de beginner ook zeker niet eenvoudig is. De trap heeft namelijk in de regel allemaal verschillende afmetingen en rare hoekjes die voor aardig wat hoofdbrekens kunnen zorgen. Je moet ook echt een natuurtalent zijn of heel veel ervaring hebben met dat bekleden om tot een mooi eindresultaat te komen. Wanneer je geen gevorderde klusser bent is het daarom meestal het beste om een vakman aan het werk te zetten. Die is vaak ook veel korter bezig, waardoor je slechts 1 tot 2 dagen in de rommel zit.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag