Wanneer je een laminaatvloer hebt gekocht, zal er hoogstwaarschijnlijk tegen je gezegd zijn dat je de vloer wel eerst moet laten acclimatiseren voordat je hem kunt gaan leggen. Misschien vraag je je nu af waarom je dat zou doen en of dat echt nodig is. Kun je de vloer niet gewoon neerleggen? Het hout waarvan het laminaat is gemaakt, is immers toch bewerkt? Of misschien ben je er wél van overtuigd dat het nodig is om het laminaat eerst te laten acclimatiseren, maar vraag je je vooral af hoe je dat dan het beste kunt doen. Wanneer je je afvraagt hoe en/of waarom je laminaat laat acclimatiseren, zit je hier goed. In dit artikel vertellen we je er namelijk alles over.
Waarom laminaat laten acclimatiseren?
Hoewel laminaat een bewerkt product is, bestaat het nog steeds uit onder andere hout(vezels). En hout werkt. Het kan uitzetten of juist iets inkrimpen. En het kan vocht opnemen of juist vocht verliezen. Het laminaat past zich aan aan de omgeving waarin het ligt, en kan dus veranderen wanneer de omstandigheden dat doen. En dat is dan ook gelijk de reden waarom het zo belangrijk is dat het laminaat eerst de tijd krijgt om te wennen aan de nieuwe omgeving. De omstandigheden waarin het laminaat in de winkel lag, zijn namelijk (hoogstwaarschijnlijk) heel anders dan de omstandigheden bij jou thuis. Niet alleen is de temperatuur er anders, maar ook het luchtvochtigheidsgehalte zal niet hetzelfde zijn.
Het acclimatiseren van laminaat is écht nodig
Omdat het laminaat zich aanpast aan de omgeving waarin het ligt, is het heel erg belangrijk dat het laminaat eerst goed kan acclimatiseren voordat je de vloer gaat leggen. Zo voorkom je dat het laminaat na het leggen ineens uit gaat zetten of inkrimpt, omdat de temperatuur en het vochtgehalte in huis hoger of lager zijn. Wanneer dat gebeurt terwijl de vloer al ligt, loop je namelijk het risico dat de vloer kromtrekt of bol gaat staan. En dat is natuurlijk niet wat je wilt als je net voor honderden euro’s een nieuwe vloer hebt gekocht. Daarom is acclimatiseren héél belangrijk. Dat het acclimatiseren van laminaat niet nodig is, is daarom ook een fabel. Het is wel degelijk nodig.
Hoe kun je laminaat laten acclimatiseren?
Voor het acclimatiseren van laminaat hoef je niet zo veel te doen. Het belangrijkste is dat je het laminaat alvast in de kamer legt waar het straks ook komt te liggen. Hierbij is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de ruimte zoveel mogelijk aanpast aan de omstandigheden waarin hij (straks) gebruikt zal worden. Dat betekent dat je de verwarming aan zult moeten zetten op de temperatuur waarop je hem straks (of normaal) ook hebt staan. Zorg ook dat je altijd een of meerdere ventilatieroosters open hebt staan om de luchtvochtigheid te reguleren. Op die manier zorg je ervoor dat de ruimte niet te vochtig of droog is. Zo kan het hout zich op de beste manier aanpassen op de omstandigheden waarin het straks gelegd zal worden en voorkom je problemen tijdens of na het leggen van de vloer. Andere dingen die belangrijk zijn wanneer je laminaat gaat laten acclimatiseren, zijn:
- Zorg voor de juiste temperatuur en luchtvochtigheidsgraad. Wanneer je laminaat laat acclimatiseren, is het belangrijk dat de temperatuur en vochtigheidsgraad juist zijn. Wanneer dit niet het geval is, kun je namelijk (achteraf) alsnog met problemen te maken krijgen. Het beste is ervoor te zorgen dat de temperatuur in de ruimte ergens tussen de 18 en 22 graden is. Lager is absoluut af te raden en hoger is niet nodig. De luchtvochtigheidsgraad in de ruimte mag ergens tussen de 50 en 60 procent liggen. De luchtvochtigheid kun je gemakkelijk meten met een hygrometer.
- Pak het laminaat niet uit. Wanneer je het laminaat gaat laten acclimatiseren, laat je het laminaat gewoon in de verpakking zitten. Het uitpakken van de planken is dus niet nodig. Sterker nog: het uitpakken van het laminaat is alleen maar heel erg onhandig. Wanneer je de vloer straks gaat leggen, zul je dan namelijk losse planken moeten gaan verplaatsen. Hierdoor ben je niet alleen meer tijd kwijt, maar loop je ook nog eens het risico dat je de planken per ongeluk beschadigt.
- Zet het laminaat nooit rechtop. Een ander belangrijk punt is dat je het laminaat tijdens het acclimatiseren niet rechtop mag zetten. Wanneer je dat wel doet, kan het zijn dat het hout beschadigd raakt doordat het bijvoorbeeld kromtrekt. Leg het laminaat daarom altijd neer en zorg dat de verpakkingen niet strak tegen een muur aan liggen, zodat het hout vrij kan werken. Het beste kun je de pakken kruislings stapelen, waarbij je steeds minstens een centimeter ruimte vrijhoudt tussen de pakken.
- Laat het laminaat minstens 48 uur acclimatiseren. Het enige wat je nu nog moet doen is minstens 48 uur wachten met het leggen van de laminaatvloer. Dit is de tijd die het laminaat nodig heeft om aan de nieuwe omstandigheden te wennen. De tijd die het hout nodig heeft om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving kun je van tevoren inplannen. Ga je een nieuwe vloer in je huidige woning leggen, dan kun je de verpakkingen met laminaat bijvoorbeeld al twee dagen in de ruimte leggen voordat je de oude vloer eruit haalt. Zo kun je de ruimte evengoed blijven gebruiken.
Het laminaat is klaar om gelegd te worden
Nadat je het laminaat 48 uur lang in de ruimte hebt laten liggen waarin het straks ook neergelegd zal worden, en wanneer je er daarbij voor hebt gezorgd dat zowel de temperatuur als de luchtvochtigheidsgraad ideaal waren, is het laminaat voldoende geacclimatiseerd. Dit betekent dat het laminaat (eindelijk) klaar is om gelegd te gaan worden. Nog een kleine tip: Houd er bij het leggen van de nieuwe vloer rekening mee dat je elke plank goed checkt op eventuele oneffenheden of beschadigingen, zodat je niet achteraf de hele vloer weer los moet halen om een beschadigde plank te verwijderen.
Nieuwe huizen of pas geverfde ruimtes
In nieuwe huizen of in ruimtes die pas geverfd zijn, is de lucht (of de vloer) vaak behoorlijk vochtig. Dit zorgt ervoor dat je de ruimte eerst voldoende moet laten drogen, voordat je het laminaat in die ruimte kunt gaan leggen. In het geval van een nieuwbouwhuis is de vloer zelf vaak ook erg vochtig. Het is heel belangrijk dat je de vloer dus voldoende tijd geeft om te drogen. Na het drogen van de vloer is het vervolgens belangrijk om een goede ondervloer neer te leggen, waaronder je eerst een laag dampfolie aanbrengt. Op die manier voorkom je dat er vocht in de ondervloer trekt en zo alsnog in je laminaat terechtkomt. Mocht dat gebeuren dan kan het laminaat namelijk alsnog bol gaan staan of kromtrekken, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Voor vragen over de verschillende soorten vloeren die je in een nieuwbouwhuis tegenkomt en wat de droogtijd daarvan is, kun je online voldoende informatie vinden. Bij vragen over welke ondervloer of folie voor jou de juiste is, kun je altijd om advies vragen bij een speciaalzaak of bouwmarkt.
Het laten acclimatiseren van laminaat
Zoals je hebt kunnen lezen, is het laten acclimatiseren van laminaat heel erg belangrijk. Omdat hout werkt, kan het laminaat namelijk gaan uitzetten of inkrimpen omdat het in een andere omgeving komt te liggen. Wanneer je het laminaat niet (voldoende) aan die omgeving hebt laten wennen voordat je de vloer neerlegt, kan het zijn dat je te maken krijgt met een vloer die kromtrekt of op een andere manier beschadigd. Omdat de aanschaf van een nieuwe vloer niet goedkoop is, zou dit natuurlijk enorm zonde zijn. Daarom is het belangrijk dat je de vloer eerst goed laat acclimatiseren. Dit doe je door te zorgen voor een ‘juiste’ temperatuur en luchtvochtigheidsgraad in de ruimte. Hier leg je de ongeopende verpakkingen met laminaat vervolgens horizontaal op de vloer. Stapel ze hierbij kruislings op en zorg dat ze vrij liggen, zodat het hout ongestoord kan werken. Nadat je het laminaat 48 uur de tijd hebt gegeven om aan de nieuwe omgeving te wennen, is het laminaat klaar om gelegd te worden. Check voordat je een plank neerlegt altijd goed of deze vrij is van beschadigingen. Zo voorkom je dat je een gedeelte van de vloer los moet halen en opnieuw moet leggen omdat een plank niet goed bleek.