Een dak boven je hoofd is één van de belangrijkste voorwaarden in het leven. Het zorgt voor een veilig en vertrouwd gevoel, en het houdt je spullen droog. Totdat je last krijgt van een lekkend dak. Het begint met een druppeltje, maar na een flinke regenbui moet je er al een teiltje water onderzetten. Het is nu vooral belangrijk dat je zo snel mogelijk handelt. Lees dus nu dit artikel, zodat weet je hoe lekkage aan het dak ontstaat en wat je het beste kunt doen.
Hoe ontstaat dak lekkage?
Ieder dak is anders, maar er zijn wel enkele veelvoorkomende oorzaken die een lekkend dak kunnen veroorzaken. Het moeilijkste is het vinden van de lekkage en de reden waarom het dak lekt. De kamer waarin het water door de muur of het plafond komt is vaak namelijk niet de plek waar het dak lekt. Wanneer mogelijk, kun je het best zelf even zoeken naar de meest voorkomende oplossingen. Enkele hiervan zijn zelf ook goed op te lossen:
- Lekkage rondom de schoorsteen
- Het dak van de buren lekt
- De uitbouw lekt
- De regenpijp zit niet goed aangesloten op de dakdoorvoer
- Het lood op had dak is gescheurd
- Missende dakpannen na een storm
Plat of rieten dak?
Hoewel het grootste deel van de Nederlandse huizen een dak van dakpannen hebben, zijn er verschillende soorten daken waarbij lekkage kan ontstaan. Hieronder andere soorten daken en de manieren waarop lekkage ontstaat.
Een plat dak
Op platte daken worden geen dakpannen gebruikt, maar voornamelijk bitumen stroken neergelegd en vast gebrand op een houten dakbeschot of ondergrond. Vaak gaat het dan om de uitbouw, een schuur of bijkeuken. Het repareren van een lekkage op een plat dak is eenvoudig, maar kan tijdrovend zijn. Het vinden van het lek is namelijk geen eenvoudig klusje. De oorzaak zit vaak aan de randen van de bitumen stroken, omdat deze naden zijn opengesprongen of niet goed zijn vast gebrand door de dakdekker. Ook kan de aansluiting onder de daktrim zorgen voor problemen. Het hemelwater kan daardoor onder de daktrim komen en door het dak heen sijpelen.
Een rieten dak
Een rieten dak is prachtig, maar heeft een korte levensduur dan een dak met dakpannen. Dat komt onder andere door weersinvloeden, de aangroei van mossen en algen. Het riet slijt en kan vervolgens water doorlaten. In dat geval kun je een deel van het riet laten vervangen, of er een nieuwe laag overheen laten leggen. De eerste keuze heeft de voorkeur, omdat je hiermee nog steeds een goede ventilatie kunt behouden.
Een lekkend dak vervangen of repareren?
Wanneer je een dak hebt met dakpannen en je krijgt een lekkage, dan kan het vervelend zijn om de oorsprong van deze lekkage te vinden. Zit de oorzaak niet op de meest voor de hand liggende plekken, dan kan het zijn dat alle dakpannen van het dak gehaald moeten worden. Dit is een tijdrovende klus die ook nog eens veel geld kan kosten. Als dit het geval is, dan kun je twee dingen overwegen: het lekkende stuk zoeken en repareren, of het hele dak vervangen.
Waarom het dak repareren?
Heb je een vrij nieuw dak en is bijvoorbeeld door stormschade een gat in het dak gekomen, dan kun je het gat waarschijnlijk snel vinden. De reparatiekosten zijn dan ook niet extreem hoog en de meeste dakpannen kunnen voor de reparatie op hun plaats blijven.
Waarom het hele dak vervangen?
Woon je in een oud huis en is de dakbedekking uit zichzelf gaan lekken? Dan heb je kans dat je enkele maanden na de reparatie op een andere plek te maken krijgt met een lekkage. Dakbedekking is sterk, maar heeft een maximale levensduur. Daarbij is de lekkage in dit geval ook lastiger te vinden, waardoor een dakdekker daar veel tijd aan kwijt is. Soms kost het dan net zoveel of is het zelfs voordeliger om direct het hele dak te laten vervangen door nieuwe dakbedekking.
Repareren van een lekkend dak
Wanneer je merkt dat je een lekkage in huis hebt, moet je zo snel mogelijk handelen. Het is namelijk niet alleen vervelend, maar kan zelfs ernstige gevolgen hebben als je er niet snel genoeg bij bent. Het water in de constructie van je huis kan vooral in vochtige en koude maanden vervelende gevolgen hebben. Neem in ieder geval de volgende stappen na het constateren van een lek:
Tijdelijke reparatie van een lekkend dak
- Vang al het water op met emmers, zelfs als het gaat om enkele druppels. Het huis moet zo droog mogelijk blijven zodat de lekkage sneller droogt.
- Bij een plat dak kun je een afdekzeil gebruiken met een paar bakstenen erop om meer wateroverlast te voorkomen.
- Probeer het gat tijdelijk te dichten met dakleer of EPDM.
- Bij een rieten dak kun je rieten matten gebruiken als je weet waar het lek vandaan komt.
Vraag meerdere offertes op
Vervolgens moet je zo snel mogelijk contact opnemen met een reparateur of dakdekker. Laat enkele offertes maken en vergelijk naast de prijs ook de termijn waarbinnen ze kunnen komen om te helpen. Een goedkopere offerte kan misschien voordelig zijn voor de portemonnee, maar als de lekkage in die twee weken dat je moet wachten doordringt in je isolatiemateriaal, plafonds en verder constructie, dan zit je straks met schimmels in huis die je niet meer weg krijgt. Daar moet je dan weer extra voor betalen.
Vraag de prijzen op voor zowel de reparatie als voor het volledig vervangen van de dakbedekking. Deze prijzen kunnen soms erg dicht bij elkaar liggen. Het vervangen van het volledige dak voorkomt ook problemen in de toekomst, omdat één lekkage vaak een voorbode is van meerdere lekkages.
Garantie op een lekkend dak
Het kan zijn dat het dak is gemaakt door een aannemer die aangesloten is bij het Dakmerk Waarborgfonds. Bedrijven die hierbij aangesloten zijn bieden een waterdichtheidsgarantie van 10 jaar. Dit geldt wel alleen voor platte daken. De toelatingseisen tot het keurmerk zijn vrij streng, dus de kans dat er lekkage volgt binnen die tien jaar is erg klein. Mocht het wel voorkomen, dekt het waarborgfonds de kosten voor reparatie.
Andere dakdekkers bieden een eigen vorm van garantie aan, vaak tegen zelf opgestelde voorwaarden. Zo moet er ieder jaar onderhoud worden gepleegd, dak afvoeren worden geleegd en het dakoppervlak worden gereinigd.
Wellicht valt jouw dak nog onder de garantie van de dakdekker. Probeer dit uit te sluiten voordat je zelf een dakdekker in de arm neemt om het probleem op te lossen.
Kosten voor het repareren van lekkend dak
De kosten voor het repareren van een dak lopen uiteen. Het hangt af van de totale oppervlakte, de hoeveelheid lekken, de soort dakbedekking en het soort dak dat gerepareerd moet worden. Hieronder enkele schattingen van prijzen voor het repareren van een lekkend dak:
- Plat dak: 250-300 euro per m2 voor het vervangen van zwakke delen.
- Hellend dak: 175 euro per m2 voor het vervangen van dakpannen
- Vervangen dakleer: 45 euro per m2
- Nokvorsten en dakpannen vervangen: 75 euro per strekkende meter
- Dakgoten vervangen en folie aanbrengen: 80 euro per strekkende meter
De prijzen lopen uiteen, dus vraag gerust 4 offertes op als de situatie het toelaat. Je kunt dan de beste prijs en kwaliteit kiezen.
Verzekering bij lekkend dak
De kosten voor het repareren van een lekkend dak kunnen groot zijn. Daarbij kan lekkage ook nog zorgen voor waterlast en je inboedel beschadigen. Het is belangrijk om beide verzekeringen zo snel mogelijk te benaderen in het geval van lekkage aan het dak. In het geval van daklekkage kun je terugvallen op twee verzekeringen:
Opstalverzekering
Deze woningverzekering verzekert schade aan alles wat aard- en nagelvast zit. Dat gaat dus om alles behalve de inboedel, zoals muren, leidingen en daken. Je kunt de schade die ontstaan is als gevolg van de lekkage wel vergoed krijgen van de verzekering, evenals de inspectiekosten, maar niet de reparatiekosten. Die komen alsnog voor eigen rekening. Soms wordt ook de schade niet gedekt, omdat de verzekeraar zich beroept op achterstallig onderhoud van het dak. Dit komt dan naar voren tijdens de inspectie. Lekkages die ontstaan door storm, hevige regenval of onvoorziene situaties hebben een grotere kans op een vergoeding.
Inboedelverzekering
Als je terugkomt van vakantie en je dak heeft twee weken gelekt, dan kunnen er veel spullen verruïneerd zijn. De inboedelverzekering kan je helpen om deze schade aan losse spullen in huis te vergoeden. Ook hier geldt dat er geen sprake moet zijn van slordigheid of achterstallig onderhoud. Als je bijvoorbeeld waterschade hebt door een open raam, wordt er niets vergoed.
Risico’s van het niet op tijd repareren van dak lekkage
Het niet op tijd repareren van een lekkage aan het dak kan ernstige problemen met zich meebrengen. Zo kan de isolatie permanent nat worden en gaan rotten. Andere plekken die te vochtig worden kunnen gaan schimmelen en de gezondheid van de bewoners in huis schaden. Als een lekkage te lang blijft zitten of meerdere plekken lek zijn, kan het voorkomen dat het gehele dak vervangen moet worden. Dat is een zeer dure reparatie die tienduizenden euro’s kan kosten. Zorg er dus voor dat je snel handelt en zo snel mogelijk zorgt dat de lekkage verholpen is. Het kost misschien een paar honderd euro of soms een paar duizend, maar dan zit je wel droog, zonder risico op meer schade.