Wat is de levensduur van een CV ketel?

Wat is de levensduur van een CV ketel?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

In Nederland is een cv-ketel onmisbaar. Om je huis op te warmen en meestal ook om warm water te genereren. Helaas is de levensduur van een cv-ketel niet oneindig en zal je de ketel vroeg of laat moeten vervangen (meestal na ongeveer 15 jaar). In dit artikel bespreken we hoe lang een cv-ketel mee gaat, of dat ook verschilt per soort cv-ketel en wat je er aan kunt doen om de levensduur van jouw cv-ketel te verlengen. Zodat jij zo lang mogelijk gebruik kunt maken van je huidige cv-ketel en precies weet wanneer je ‘m moet vervangen.


Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

De levensduur van een cv-ketel is tussen de 12 en 15 jaar. Meestal worden de onderhoudskosten van een cv-ketel ouder dan 12 jaar zó hoog, dat het goedkoper is om de cv-ketel te vervangen. Na 15 jaar zijn de meeste cv-ketels écht af. Mocht de jouwe nog steeds werken, dan heb je waarschijnlijk een enorm hoge energierekening. Dus als je jouw oude cv-ketel vervangt bespaar je niet alleen op onderhoudskosten maar ook op je energierekening.

Niet alleen omdat de onderhoudskosten hoog oplopen, maar ook omdat oudere cv-ketels vaak meer energie verbruiken. Dus je hebt ook nog eens voordeel op je energierekening.


Diverse cv-modellen en hun levensduur

Eigenlijk is de levensduur per cv-ketel min of meer gelijk. De meeste ketels gaan wel een stuk of 15 jaar mee. Slechts één op de tien ketels begeeft het binnen 10 jaar. En dan is het meestal meer een kwestie van slecht onderhoud dan een dat het aan het type cv ligt. Het blijft desalniettemin wel interessant om te kijken welke cv-modellen er eigenlijk allemaal zijn:

VR-ketel

Deze cv-ketel dankt zijn naam aan de afkorting van ‘Verbeterd Rendement (VR)’. Hij zet dan ook zo’n 89% van de energie om in warmte. Vandaar dat deze cv-ketel jarenlang heel populair was. Heb je nu een VR-ketel en wil je die graag vervangen? Dan moet je snel zijn, als het überhaupt nog mogelijk is. Want door nieuwe Europese Wetgeving, met name de regels omtrent Energielabels, mogen VR-ketels sinds september 2015 niet meer gemaakt worden. De voorraad die er nog is, mag geplaatst worden. Dus er zijn nog enkele merken verkrijgbaar. Het is echter de vraag of je er goed aan doet, want de nieuwe standaard is een HR-ketel. Je hebt natuurlijk liever een nieuwe cv-ketel die beter is dan het modelletje dat je eerst had.

HR-ketel

Een HR-ketel staat voor ‘Hoog Rendement (HR)’. Het rendement van een HR-ketel is hoger dan VR-ketels, eigenlijk hoger dan alle soorten ketels. Het zet maar liefst meer dan 100% van de energie om in warmte. Hoe kan dat? In tegenstelling tot andere cv-ketels, zet een HR-ketel restwarmte (wat normaal gesproken door de schoorsteen verdwijnt) ook om in warmte. Zo kunnen rendementen van 107% behaald worden. Soms zelf eer, afhankelijk van het type dat je uitzoekt.

Er zijn cv solo-ketels en combinatieketels. Een HR solo cv-ketel wordt enkel gebruikt voor de verwarming, een HR combinatieketel wordt ook gebruikt voor warm water. Daar is een boiler voor nodig, die dan in de combiketel verwerkt zit. In Nederland is de combinatieketel het populairste.

HRe-ketels

De nieuwste soort cv-ketel is de HRe-ketel. Dit is de elektrische variant van bovengenoemde HR-ketel. Dus de volledige naam is Hoog Rendement Elektrisch (HRe). Dat niet alleen, want de HRe-ketel is een combiketel. Dat wil zeggen dat deze ketel niet alleen verwarmt, maar ook warm water levert én elektriciteit opwekt. Dus zodra je warm water of de verwarming verbruikt, gaat de aardgasmotor de generator in je HRe-cv aan. Daarmee wordt stroom opgewekt dat wordt teruggeleverd aan je energieleverancier. Goed voor het milieu en voor je portemonnee.

Een HRe-ketel is een hele grote investering. Deze ketel gaat net als de andere ketels zo’n 15 jaar mee. Dus je moet wel echt een grootverbruiker zijn om de initiële investeringskosten terug te verdienen. Soms kun je een subsidie krijgen voor de aanschaf, maar dan nog wordt het wel een grote investering. Wanneer ben je precies een grootverbruiker? Grofweg als je op jaarbasis meer dan 1600 m3 aan gas verbruikt. Doordat je een grote of slecht geïsoleerde woning hebt.

Milieuvriendelijk alternatief: de pellet cv

De pellet cv-ketel is een hele andere cv-ketel dan bovengenoemde ketels. Dat komt omdat de pellet cv warmte genereert door middel van pellets (samengeperst hout) in plaats van aardgas. Eigenlijk kun je het vergelijken met een soort openhaard die is aangesloten op het cv-stelsel. Met een pellet cv profiteer je van onafhankelijkheid (van aardgas), stabiele prijzen, een beter milieu, een overheidssubsidie en een lagere energierekening. Helaas maakt de pellet cv wel meer geluid én is er meer onderhoud vereist. Desalniettemin kan het een goede, duurzame vervanging van je huidige cv-ketel zijn. In ons uitgebreide artikel vind je nog veel meer informatie over deze manier van verwarmen.


Hoe verleng je de levensduur van je cv-ketel?

Iedereen wil natuurlijk zo lang mogelijk profiteren van hun huidige cv-ketel, zonder te investeren in een nieuwe. Je hebt niet altijd invloed op de levensduur van je cv. Toch kun je met de juiste voorzorgsmaatregelen ervoor zorgen dat de cv-ketel niet snel kapot gaat. Hoe doe je dat?

Plan reguliere onderhoudsbeurten in

Een ‘aftakelende’ cv-ketel geeft weleens wat signalen. Als je geen verstand hebt van de complexe werking van een cv-ketel, zeggen deze signalen je niet zoveel. Daarom is het goed als de cv-ketelmonteur af en toe een onderhoudsbeurt pleegt. Hij/zij herkent kleine problemen onmiddellijk op, zodat een cv-storing wordt voorkomen. Storingen zijn funest. Oftewel, met deze onderhoudsbeurten verleng je de levensduur van je cv.

Stel je cv-ketel optimaal in

Een cv-ketel moet op een bepaalde manier worden ingesteld. Een manier die past bij je huis en huidige energieverbruik. Met een optimale instelling kun je zo’n 5% tot 25% rendement behalen. Moet je nagaan wat dat betekent voor jouw energierekening! Daarnaast, en dit is misschien wel het belangrijkste, gaat jouw cv ketel langer mee als de instellingen optimaal zijn. Ook dit is weer een onderdeel van de cv-onderhoudsbeurt.

Controleer alle onderdelen

Cv-ketels gaan sneller stuk als de onderdelen vuil worden. Dat is iets wat je zelf gemakkelijk kunt controleren. Bekijk de warmtewisselaar, automatische ontluchter, ventilator, luchtdrukschakelaar en het elektronische onderdeel van je ketel. Noteer of je verschillen zag met de vorige keer ziet en attendeer je cv-monteur herop.


Waarom moet je een cv ketel vervangen?

Na de levensduur van een cv-ketel, circa 15 jaar, wordt het echt wel tijd om de cv-ketel te vervangen. Daar zijn verschillende opties voor. Soms al eerder, omdat het energieverbruik te hoog wordt of omdat je teveel onderhoudskosten hebt. Daarnaast hebben wij nog drie goede redenen waarom je een cv-ketel (eerder) zou vervangen.

Lagere energierekening

In Nederland vraagt het koude winterweer echt om een flinke stooksessie. Hierdoor draait je cv-ketel soms overuren. Daarbij geldt, hoe ouder een cv-ketel, hoe meer gas het verbruikt. Hierdoor betaal je meer stookkosten als je een oudere cv-ketel hebt, met name als je cv-ketel ouder is dan 10 jaar. Soms wel 15% tot 20% teveel! Voornamelijk als je overstapt van een vr-ketel naar een hr-ketel zal je het verschil echt wel merken. Je bespaart per jaar al gauw €250-€350.

Huis meer waard

Voordat je een huis te koop zet wordt het getaxeerd. De taxatie wordt door meerdere factoren bepaald, waaronder het energielabel. Hoe hoger het energielabel, hoe meer geld het huis waard is. Een cv-ketel heeft een grote invloed op je energielabel. Dus een goede cv-ketel zorgt ervoor dat je huis meer waard wordt. Vooral handig als je verwacht om op korte termijn te verhuizen.

Beter rendement behalen

Dit voordeel sluit weer heel erg aan bij puntje 1 (een lagere energierekening). Je realiseert dat door je cv optimaal te blijven instellen, zodat het warme water van de cv ongeveer gelijk is aan het warme water dat je daadwerkelijk verbruikt. Omdat een cv-ketel 15 jaar mee gaat, zal je regelmatig de instellingen moeten laten veranderen. Stel je eens voor wat er allemaal kan gebeuren: een gezinsuitbreiding, kinderen uit huis et cetera. Allemaal factoren die het warmwaterverbruik beïnvloeden.


Wanneer moet je een cv-ketel vervangen?

Dat heb je natuurlijk allang gelezen in bovenstaande alinea’s: na 10 tot 15 jaar. Er is echter ook een specifiek moment in het jaar wanneer je de cv-ketel moet vervangen. Namelijk in de zomer. Want in de herfst / aan het begin van de winter, hebben de meeste cv-ketels een aantal maanden uitgestaan. Zodra ze worden aangezet gaan ze kapot. Bovendien heb je er in de zomer geen last van als je (door de vervanging) tijdelijk zonder kachel zit. Want de warme zomerzon verwarmt het huis wel voor je!



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Feenstra
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag