Een levensloopbestendige woning laten bouwen

Een levensloopbestendige woning laten bouwen

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Een levensloopbestendige woning is een woning die geschikt is voor elke levensfase. Het wordt vooral geassocieerd met senioren, omdat het hen helpt om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Op een veilige en comfortabele manier. Niet alleen fijn voor hen zelf, ook gunstig voor ons zorgstelsel. Zit jij er ook aan te denken om een levensloopbestendige woning te laten wonen? In dit artikel beschrijven we wat het precies inhoudt en aan welke aanpassingen je kunt denken.


Wat is een levensloopbestendige woning?

Een levensloopbestendige woning is zo ingericht dat je hier zo lang mogelijk kunt blijven wonen. Er zijn een aantal aanpassingen die het mogelijk maken om hier ook op je oudere dag nog te kunnen vertoeven. Want hoe ouder je wordt, hoe meer lichamelijke ongemakken je kunt ervaren. Door reuma, moeite met lopen of andere ouderdomsverschijnselen worden ouderen vaak geforceerd om te verhuizen. Bij een levensloopbestendige woning wordt het echter mogelijk om langer in je eigen huis te blijven wonen. Deze woning is veilig, comfortabel en van alle gemakken voorzien. Wie nu investeert in een levensloopbestendige woning, zal hier later geen spijt van krijgen!

Het belang van levensloopbestendige woningen

Nederland kampt met een toenemende vergrijzing. Naar verwachting wonen er zo’n 4,7 miljoen 65-plussers in Nederland, waarvan 2 miljoen de 80 jaar al gepasseerd zijn. Tegelijkertijd wordt er van ze verwacht dat ze steeds langer thuis blijven wonen, los van het feit of ze dat wel of niet willen. Daarom is er steeds meer vraag naar levensloopbestendige woningen en kiezen veel mensen ervoor om een levensloopbestendige woning te laten bouwen.

Levensloopbestendige woning of seniorenwoning?

Deze begrippen worden vaak als synoniem voor elkaar gebruikt, maar dat vinden wij onterecht. Want een levensloopbestendige woning is namelijk ook geschikt voor mensen die fit en mobiel zijn, niet alleen maar voor mensen met een handicap of ouderdomskwaal. De technologie in een levensloopbestendige woning kan je leven een stuk makkelijker en comfortabeler maken.


Bouw een levensloopbestendige woning met behulp van domotica

Domotica, een term die telkens weer opduikt als we het hebben over levensloopbestendig wonen. Dit is een verzamelterm voor alle technologie die het leven van ouderen vergemakkelijken. Eigenlijk kun je het vergelijken met smart living, waar steeds meer huishoudens gebruik van maken. Dit wordt ook wel ‘automatische besturing’ genoemd. Door de technologie zijn er steeds meer handelingen waarbij domotica van pas komt. Een voorbeeld van domotica in een levensbestendige woning zijn gordijnen die zich automatisch sluiten, het elektrisch besturen van licht, automatische huisbesturing en zonregeling.

Domotica blijft in ontwikkeling

Er komen steeds meer toepassingen van domotica, dus naar verwachting worden levensloopbestendige woningen in de toekomst steeds meer geholpen door de technologie. Dus als je nu een levensloopbestendige woning laat bouwen, kun je het later nog uitbreiden met nieuwe technologieën en domotica toepassingen.

Voorbeelden van levensloopbestendige ruimtes

Als je een levensloopbestendige woning laat bouwen, kun je ervoor kiezen om te investeren in de gehele woning. Wellicht heb je meer interesse in bepaalde ruimtes. Om je alvast wat inspiratie te geven hieronder wat voorbeelden van levensloopbestendige toepassingen die je kunt laten inbouwen in je huis.


Beveiliging rondom het huis

Treurig genoeg voelen steeds meer ouderen zich onveilig in hun eigen huis. Het aantal inbraken neemt toe en het is niet gemakkelijk om de dieven te weren. Al helemaal niet als je al wat ouder en daardoor kwetsbaarder bent. Gelukkig zijn er een heleboel toepassingen, ook weer met behulp van technologie, die de veiligheid aanzienlijk verhogen. Als je nu al een levensloopbestendige woning laat bouwen, terwijl je nog niet op leeftijd bent, dan profiteer je dus nu alvast van een veilig gevoel.

Enkele voorbeelden van veiligheidsmaatregelen zijn bewegingsschakelaars, raammelders, rolluiken, stroboscoop lichtsignalen, videoterminals en alarmen. Deze apparatuur kan op meerdere plekken geïnstalleerd worden. Bij de deur, ramen, garage: waar je maar wenst. Het is in ieder geval wenselijk om bij de deurbel een camera te plaatsen, zodat je precies ziet wie er aanbelt. Want helaas gebeurt het weleens dat een bejaarde wordt beroofd door een brutale onbekende.

Geautomatiseerde woonkamer

’s Avonds op bank voor de televisie, koffie drinken met visite, spelletjes spelen met de kleinkinderen: over het algemeen breng je het meeste tijd door in de woonkamer. In de woonkamer zijn er een heleboel aanpassingen die je kunt laten inbouwen in je levensloopbestendige woning. Sommigen zijn heel makkelijk en snel geregeld, anderen zijn weer iets complexer.

Denk bijvoorbeeld aan een geautomatiseerde thermostaat, die zich precies aanpast aan jouw ritme. Of aan een afstandsbediening die tegelijkertijd het licht, de gordijnen en de televisie bedienen. Verder kun je denken aan een automatisch ventilatiesysteem of zonnewering.

Veilige badkamer en toilet

Het is de nachtmerrie van elke senior: uitglijden in de badkamer. Door een hoge instapdouche, of een te lage wc. Of simpelweg omdat het glad is. Niet alleen enorm pijnlijk, ook niet zonder gevaar. Want die broze botten zijn niet meer bestand tegen een harde vloer. Daarom besteedt bijna iedereen die een levensloopbestendige woning laat bouwen in een veilige en comfortabele badkamer.

Een levensloopbestendige badkamer heeft in ieder geval wandbeugels, zodat je je goed kunt vasthouden als je opstaat en gaat zitten. Daarnaast is het belangrijk dat de douchecabines een stugge douchevloer hebben, zodat je daar niet snel uitglijdt. Ook is het wenselijk dat de douchebak vlak afloopt, zonder hoge drempel. Verder kun je ervoor kiezen om het bad digitaal te laten bedienen, de wc in hoogte verstelbaar te maken, om infraroodkranen te installeren of om een douche-wc combinatie te laten bouwen.

Functionele keuken

Het is heerlijk om voor jezelf en anderen te kunnen koken, zonder tegen ongemakken aan te lopen. Als je langer in je woning wil blijven wonen is het dus essentieel om je keuken op een levensloopbestendige manier in te richten. Dat regel je door het aanrecht en fornuis op de juiste hoogte te laten maken. En door keukenmengkranen en 3-in-1 waterkranen te installeren.

Comfortabele slaapkamer

Je kunt de slaap pas vatten als je je veilig en comfortabel voelt. En als je bijvoorbeeld ’s nachts naar de wc moet, wil je graag dat je de wc makkelijk bereikt. Dus dat je makkelijk je bed uitkomt en dat de lampen automatisch aangaan. Om maar een voorbeeld te noemen. Een ander belangrijk aspect, niet alleen voor levensloopbestendige woningen maar voor iedere woning, zijn rook- en warmtemelders. Dit kun je nog aanvullen met een koolstofidoxidemeter. Zodat je direct wordt gealarmeerd wanneer er iets niet pluis is.


Een levensloopbestendige woning laten bouwen of huidige woning aanpassen?

Als je een nieuw huis wilt laten wonen dan kun je het beste investeren in een levensloopbestendige woning. Dan ben je in één keer klaar voor de rest van je leven (of in ieder geval zo lang mogelijk). Het is heel leuk om je eigen woning te ontwerpen en na te denken over hoe domotica jou gaat helpen om er zo lang mogelijk te kunnen blijven wonen. Natuurlijk doe je dit niet alleen maar met behulp van een architect of bouwkundige. Zij kunnen je alles vertellen over mogelijke aanpassingen per ruimte en denken graag met je mee.

Wellicht zit je niet te wachten op een nieuw huis en wil je het liefst je huidige woning op de toekomst voorbereiden. Dit is natuurlijk ook mogelijk, al zal er wel het een en ander moeten worden aangepast. Sommige dingen verander je eenvoudig, zoals automatische verlichting. Andere dingen worden toch wel een behoorlijk klusproject. Denk bijvoorbeeld aan een aangepaste badkamer of het plaatsen van een traplift. Gelukkig kun je ook hierbij de hulp inschakelen van professionals. Zij denken graag met je mee, zodat elk ‘probleem’ verholpen kan worden. Ze zijn creatief genoeg om jouw woning goed aan te passen zodat je er in iedere levensfase kuntblijven wonen.


Subsidies voor het bouwen van een levensloopbestendige woning

Al die aanpassingen ga je wel merken in je portemonnee. Het is niet verkeerd om te investeren in de toekomst, maar dan moet je het wel kunnen betalen. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden waarmee jij jouw levensloopbestendige woning kunt financieren. We gaan ze kort bij langs.

Stimuleringslening

Deze lening wordt ook wel ‘blijverslening’ genoemd en is erop gericht dat mensen in een bestaande koopwoning geld kunnen lenen om het huis toekomstbestendig te maken. Alle aanpassingen die in dit artikel genoemd zijn kunnen worden betaald met de stimuleringslening. Om voor de lening in aanmerking te komen, wordt er wel gekeken naar je leeftijd, inkomen en het bouwjaar van de woning.

Wet langdurige zorg

Kwetsbare ouderen of mensen met een handicap krijgen een Wlz-indicatie, wat betekent dat ze langdurige zorg nodig hebben. Zelfs met deze indicatie kun je thuis blijven wonen, mits het huis hierop is aangepast. Dus als jij tot deze doelgroep behoort, en thuis zorg ontvangt, kun je aanspraak maken op een vergoeding voor woningaanpassingen. Dat moet je via de zorgverzekering aanvragen.

Wet maatschappelijke ondersteuning

Mensen met een handicap, psychische problemen of ouderdomsproblemen zijn niet altijd in de gelegenheid om zelfstandig thuis te blijven wonen. Als zij zelf geen aanpassingen kunnen betalen, komen ze in aanmerking voor een vergoeding. De hoogte hiervan verschilt per gemeente en hangt ook af van een aantal persoonlijke factoren zoals inkomen, eigen bijdrage et cetera.

Vergoedingen zorgverzekering

Het hangt een beetje van je zorgverzekering af, maar de kans is groot dat bepaalde apparatuur vergoed kan worden. Bijvoorbeeld raambediening, verlichting, rolluiken of op afstand bestuurbare garagedeuren. Ook bewegingsschakelaars, tijdsschakelaars en andere veiligheidsmaatregelen worden vaak vergoed. Want zorgverzekeraars stimuleren maar al te graag wooncomfort en woonveiligheid. Als je een levensloopbestendige woning laat bouwen, informeer dan eerst even bij je zorgverzekeraar! Misschien wordt het allemaal betaalbaarder dan dat je dacht.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Senioren

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag