Ben je op zoek naar nieuwe gordijnen, omdat de oude bijna uit elkaar vallen? Of ben je net verhuisd naar een nieuw huis waar nog niets voor de ramen hangt en wil je graag gordijnen ophangen? Wat de reden ook is dat je nieuwe gordijnen wilt, je zult moeten weten hoeveel gordijnstof of kant-en-klare gordijnen je nodig hebt. Maar hoe bereken je de maat van je gordijnen eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.
Hoe moeten je gordijnen hangen?
Voordat je kunt gaan meten, zul je moeten bedenken hoe je de gordijnen wilt gaan ophangen. Wil je aan beide kanten van het raam een gordijn hebben? Moet het gordijn tot de grond komen of bijvoorbeeld tot op de vensterbank? En hoe zit het met het sluiten van de gordijnen? Is het belangrijk dat ze volledig dicht kunnen of dienen de gordijnen eigenlijk meer ter decoratie, omdat je luxaflex of shutters voor de ramen hebt hangen? Al deze factoren hebben uiteraard invloed op de hoeveelheid stof die je nodig hebt voor je gordijnen.
De breedte van de roede/rails berekenen
Wanneer je graag nieuwe gordijnen wilt ophangen, is dit het meest makkelijk als er al een rails of roede hangt. Hangt er nog geen gordijnroede, dan zul je deze eerst moeten berekenen. Hiervoor meet je de breedte van het raam op, waarna je er zo’n 40 cm bij optelt. Dit doe je zodat de gordijnen langs het raam komen te hangen als ze open zijn en niet voor het raam. Hangt er al een roede of rails? Dan meet je deze simpelweg op en tel je er een centimeter of 10 bij op. Hierdoor voorkom je dat de gordijnen straks niet goed kunnen sluiten. Meet eerst de breedte van de rails op en noteer deze. Daarna is het tijd om de hoogte op te gaan meten.
De hoogte van de rails/roede berekenen
De manier waarop je de gordijnen straks gaat bevestigen, bepaalt hoe lang de gordijnen moeten zijn. Bepaal dus eerst of je de gordijnen op/voor of onder de rails gaat hangen. Of dat je gordijnen met ringen aan of om een roede gaat hangen. Daarna kun je hieronder vinden hoe je de lengte van de gordijnen kunt berekenen.
Gordijnen op een rails
Gordijnen die op (of voor) de rails komen te hangen, meet je door vanaf het plafond tot de grond (of de vensterbank) te meten. Doe dit aan beide kanten van de rails. Zijn de hoogtes niet helemaal gelijk? Dan neem je de kortste maat als uitgangspunt. Wanneer je de hoogte hebt opgemeten trek je daar 1,5 cm van af. Dit doe je omdat het gordijn een halve centimeter van het plafond af moet komen te hangen, anders schuurt het erlangs. Hetzelfde geldt voor de vloer. Door het gordijn 1,0 cm boven de vloer uit te laten komen, voorkom je dat het langs je vloer schuurt en zo vies wordt of slordig komt te hangen.
Voorbeeld: De hoogte tussen het plafond en de vloer is aan beide kanten 255 cm. Hier trek je vervolgens 1,5 cm af, dus je komt uit op 253,5 cm. Noteer de hoogte ergens, zodat je het straks kunt gebruiken voor je berekening.
Gordijnen onder de rails
Voor gordijnen die onder de rails komen te hangen, meet je de hoogte op vanaf de onderkant van de rails tot de grond (of vensterbank). Meet zowel de linker- als de rechterkant van de rails en neem de kortste maat als uitgangspunt. Ook in dit geval trek je in totaal 1,5 cm van de opgemeten hoogte af. Zo zorg je ervoor dat het gordijn niet tegen de onderkant van de rails komt en dat het niet over de vensterbank of de vloer sleept.
Gordijnen aan een roede (hangend aan ringen)
Kies je voor gordijnen die met ringen onder een roede hangen, dan meet je vanaf de ringen tot de vloer/vensterbank. Doe dit zowel aan de linker als aan de rechterkant van de roede en neem de kortste maat als uitgangspunt. Van de hoogte die je hebt opgemeten, trek je vervolgens 1 cm af. Hierdoor komt het gordijn vrij van de vloer of vensterbank te hangen.
Tip: Bij gordijnen die je hangend aan ringen onder een roede hangt, zul je altijd voor een enkele of dubbele plooi moeten kiezen. Hierover later meer.
Gordijnen met ingeslagen ringen aan een roede
Voor gordijnen met ingeslagen ringen aan een roede, meet je vanaf de bovenkant van de gordijnroede tot aan de vloer/vensterbank. Doe dit aan beide kanten van de roede. Neem de kortste maat en trek hier 1 cm van af, zodat de gordijnen niet over de vloer/vensterbank slepen. Vervolgens tel je hier 3 cm bij op. Dit doe je omdat er bij gordijnen met ingeslagen ringen een cm of 3 aan stof boven de ringen uitkomt, die de ruimte tussen de roede en het plafond opvult.
Voorbeeld:
De hoogte vanaf de bovenkant van de gordijnroede tot de vloer is 255 cm. Hier trek je 1 cm van af, waardoor je op 254 cm komt. Daar tel je vervolgens 3 centimeter bij op = 257 cm.
De plooien
Nu je de breedte en de hoogte hebt genoteerd, is het tijd om te gaan kijken naar wat voor soort plooi je in je gordijnen wilt hebben. Dit is belangrijk omdat de plooi invloed heeft op de totale breedte aan stof/gordijnen die je nodig hebt. Er bestaan verschillende soorten plooien, waaronder een enkele, dubbele en drievoudige plooi. Een enkele plooi kan in principe voor elk gordijn gebruikt worden, maar is niet handig bij lange of zware gordijnen. Een dubbele of drievoudige plooi zorgt ervoor dat de stof meer plooit dan een enkele plooi, deze plooien worden het meest gebruikt. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een wave plooi of een gordijn met ingeslagen ringen. Hieronder kun je aan de hand van de plooi vinden hoeveel stof je nodig hebt.
- Enkele plooi: 1,5 tot 2 keer de breedte
- Dubbele plooi: 2 tot 2,5 keer de breedte
- Drievoudige plooi: 2,5 tot 3,5 keer de breedte
- Wave plooi: 2 tot 2,5 keer de breedte
- Ingeslagen ringen: 1,5 tot 2 keer de breedte
Voorbeeld: De breedte van de rails is 190. Hier heb je 10 cm bij opgeteld, zodat de gordijnen goed kunnen sluiten, dus 200 cm. Je wilt gordijnen met een dubbele plooi. 200 x 2 = 400 cm of 200 x 2.5 = 500 cm.
De zoom
Als laatste is ook de zoom van het gordijn belangrijk. De zomen aan de onderkant en bovenkant van het gordijn zorgen ervoor dat je ongeveer 20 cm extra stof nodig hebt. Je hebt twee soorten zomen, namelijk een enkele en een dubbele zoom. De enkele zoom wordt vooral bij dikke en zware gordijnen gebruikt. De dubbele zoom wordt vaak gekozen voor vitrage en minder dikke gordijnen. Een zoom aan de zijkant van het gordijn, zorgt ervoor dat je een centimeter of 10 bij de breedte van de gordijnen op moet tellen.
Dus: Voor de zomen aan de boven- en onderkant ongeveer 20 cm extra stof (optellen bij de hoogte/lengte). Voor zomen aan de zijkant ongeveer 10 cm extra stof (optellen bij de breedte).
Banen stof
Gordijnstoffen hebben een maximale breedte. Dit wordt ook wel een ‘baan’ genoemd. Meestal is de breedte 140 cm. Datzelfde geldt vaak voor kant-en-klare gordijnen. De breedte aan stof die je in totaal nodig hebt, zul je dus door de breedte van de baan moeten delen om erachter te komen hoeveel banen je nodig hebt.
Voorbeeld: De totale breedte aan stof die je nodig hebt is 500 cm. 500/140= 3,57. Afgerond naar boven heb je dan dus 4 banen stof nodig. Het aantal banen x de hoogte van de gordijnen = de hoeveelheid (meters) stof die je nodig hebt.
Gordijn met een patroon
Wanneer je voor een gordijn met een patroon kiest, is het berekenen van de totale hoeveelheid stof lastiger. Dit omdat het patroon moet blijven kloppen, waardoor er (grote) stukken stof verloren gaan. Hoeveel extra stof je daardoor nodig hebt, verschilt per patroon. Voor advies kun je het beste naar een woonwinkel of speciaalzaak gaan. Daar kunnen ze je helpen met het berekenen van de hoeveelheid stof die je nodig hebt en je voorzien van handige tips.
Online de maten van je gordijnen berekenen
Aan de hand van bovenstaande tips moet het je zeker lukken om de maten van je gordijnen te berekenen. Voor wie het zichzelf makkelijker wil maken, bestaan er ook online calculators waarmee je de maten van je gordijnen kunt berekenen. Hierin kun je alle opgemeten maten simpelweg invullen en een plooi kiezen, waarna je direct weet hoeveel stof je nodig hebt. Wel zo handig.
De maat van je gordijnen berekenen
Zoals je hebt kunnen lezen, is het berekenen van de maten van je gordijnen nog best even een klusje. Het is heel belangrijk dat dit goed gebeurt, zodat je achteraf niet ineens te weinig stof hebt. Daarom raden we je aan om alles voor de zekerheid twee keer op te meten, zodat je zeker weet dat je de juiste maten hebt. Gebruik altijd een rolmaat waarmee je de lengte en breedte in een keer kunt opmeten. Zo is de kans kleiner dat je een fout maakt. Mocht je er niet uitkomen of mocht je hulp nodig hebben, dan kun je daarvoor bij de meeste woonwinkels of speciaalzaken terecht. Hier kunnen ze je helpen met je vragen en je van advies voorzien. Ook kun je hier vaak kant-en-klare gordijnen kopen, waardoor je direct klaar bent. Daarnaast bieden veel woonwinkels en speciaalzaken je de mogelijkheid om de gordijnen (gratis) door hen op maat te laten maken.