De tijd dringt. Als het aan organisaties als Essent, Gasunie en Greenpeace ligt wordt de laatste cv-ketel eind 2020 geplaatst en worden oude cv-ketels na die tijd vervangen voor duurzamere (en vooral ook duurdere) alternatieven zoals een waterpomp of een hybride-systeem (half cv-ketel, half waterpomp). Voor veel mensen een reden om toch nog even snel een cv-ketel aan te schaffen nu het nog kan. Niet heel gek, want zoals je in ons artikel over de levensduur van een cv-ketel hebt kunnen lezen gaat een nieuwe ketel gemiddeld zo’n 15 jaar mee. Waar je precies op moet letten en rekening mee moet houden als je besluit een nieuwe cv-ketel te kopen, hebben we voor je uiteengezet in onderstaand artikel.
Een kijkje in de toekomst
Voordat we dieper in gaan op de ins en outs bij het kopen van een nieuwe ketel, is het misschien goed om te weten waarom diverse organisaties van de cv-ketel af willen. Waarom willen ze de oude vertrouwde ketel die ons huis zo fijn verwarmt (en in veel gevallen ook nog eens voor warm water zorgt) uit onze huizen hebben? De reden is relatief simpel: de CO2-uitstoot moet verminderd worden en het gasgebruik in Nederland moet op een lager pitje komen te staan, mede door de huidige situatie in Groningen. Vrijwel alle gebouwen en woningen in Nederland worden namelijk verwarmd met Gronings gas en intussen weten we wel wat de gevolgen daarvan zijn. Daarnaast is het simpelweg zo dat aardgas een fossiele brandstof is. Vroeg of laat raakt het een keertje op. Wij maken het ongetwijfeld niet meer mee, maar de kinderen van de toekomst zullen op de blaren moeten zitten als we nu niets veranderen. Zo gek is het voorstel dus ook weer niet.
Mocht je nu twijfels hebben of het wel zo’n goed idee is om nu nog een cv-ketel aan te schaffen: vrees niet! Als het voorstel gehonoreerd wordt betekent dat simpelweg dat ketels die aan vervanging toe zijn, na 2021 vervangen zullen moeten worden voor een duurzamer alternatief. Het is niet zo dat een inspecteur op 1 januari 2021 je voordeur openbreekt en de cv-ketel komt verwijderen en ook het onderhoud en reparaties zullen niet opeens verboden worden. Als je vandaag een nieuwe cv-ketel besluit te kopen, zal je pas rond 2030 na hoeven te gaan denken over alternatieven en wie weet wat er tegen die tijd allemaal aan alternatieven zijn. Voor de eeuwwisseling was zonne-energie tenslotte ook nog maar iets futuristisch en kijk nu maar eens om je heen op hoeveel daken je zonnepanelen aan zult treffen. Nu nog een nieuwe cv-ketel kopen is dus helemaal niet verkeerd.
Een nieuwe ketel kopen: hier let je op!
Een nieuwe cv-ketel kopen doe je in principe alleen als de oude ketel aan vervanging toe is. Gemiddeld gezien is dat na zo’n 15 jaar, uitzonderingen uiteraard daargelaten. Ketels zijn er in vele soorten en maten, maar in ons artikel over de kosten van een nieuwe cv-ketel kon je al lezen dat je alle ketels vrij makkelijk kunt onderverdelen: solo-ketels en combi-ketels. Een eventuele derde variant is nog de rendementsketel, al is dit simpelweg een zuinigere variant van de solo- of combi-ketel. Je eerste beslissing zal dus zijn of je een solo- of een combi-ketel aanschaft. Hieronder een korte omschrijving van de diverse ketels.
Solo-ketel
Zoals de naam al doet vermoeden vervult deze ketel slechts 1 taak: het verwarmen van het water voor de verwarming in je woning. Voor het verwarmen van het water dat uit de kraan stroomt zal je een alternatief moeten hebben zoals een (zonne)boiler. De solo-ketel is de goedkoopste cv-ketel die je aan kunt schaffen, maar daar staat tegenover dat het rendement relatief laag is ten opzichte van de overige varianten: 70 tot 80%. 20 tot 30% van de warmte gaat verloren tijdens het verwarmingsproces.
Combi-ketel
De combi-ketel is de luxere variant van de solo-ketel. Niet langer heb je een aparte boiler nodig om het water dat uit de kraan stroomt te verwarmen. Deze ketel doet het in een handomdraai voor je. Logischerwijs is de combi-ketel duurder in aanschaf dan de solo-ketel en overstappen van een solo- naar een combi-ketel is niet altijd even makkelijk. Soms zijn er aanpassingen in de schoorsteen nodig als je de overstap wilt maken. Goed om in het achterhoofd te houden als je twijfelt tussen een solo- of een combi-ketel.
Rendementsketel
Een rendementsketel kun je onderverdelen in 2 groepen: VR-ketels en HR-ketels. Een VR-ketel staat voor Verbeterd Rendement en kent een rendement van 83 tot 90%. De Hoog Rendementsketels kennen een rendement van 90% en hoger. Deze ketels zijn dus een stuk energiezuiniger dan een ‘gewone’ solo- of combi-ketel, maar daardoor ook direct een stuk duurder in aanschaf. Zoals gezegd zijn rendementsketels verkrijgbaar als solo- en als combi-ketel.
Vermogen
Afhankelijk van je woonsituatie en je eigen wensen en voorkeuren heb je een keuze gemaakt tussen een solo-, combi- of rendementsketel. Vervolgens is het tijd om te kijken naar het vermogen van de nieuwe ketel. Als je de huidige ketel wilt gaan vervangen loont het om op de oude ketel te kijken naar het vermogen van de ketel. Dit staat aangegeven op het typeplaatje en is een goede indicator bij de aanschaf van een nieuwe ketel. Het vermogen van een cv-ketel wordt aangeduid in kilowatt. Gemiddeld gezien heb je 80 watt (dus 0,08 kilowatt) nodig om één kubieke meter te verwarmen. Om het vermogen van de ketel te bepalen moet je dus de inhoud van je woning (het aantal m³) vermenigvuldigen met 0,08. Let wel op dat dit een bijzonder grove indicatie is. Het precieze vermogen dat je nodig hebt is afhankelijk van diverse overige factoren zoals de aanwezigheid (of afwezigheid) van isolatie en de ligging van de woning. Het is daarom slim om voor de definitieve berekening een expert in te schakelen. Deze kan je precies vertellen welke ketel het meest rendabel is voor jouw persoonlijke woonsituatie.
Gaskeur
In je zoektocht naar een nieuwe ketel zul je diverse technische termen/afkortingen tegenkomen. Deze vallen onder het keurmerk Gaskeur. Dit keurmerk is bedoeld om je inzicht te geven in extra kenmerken bovenop de wettelijke standaardeisen. Veelal hebben deze kenmerken te maken met energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid. Het loont om hier goed onderzoek naar te doen, zodat je een nieuwe ketel koopt die goed aansluit bij je persoonlijke wensen en voorkeuren. We hebben de bekendste labels voor je op een rijtje gezet. Voor alle labels geldt: hoe hoger het cijfer, des te beter de prestaties.
CW – Comfort Warm Water
Dit label geeft aan hoe snel en hoeveel warm water door de leidingen stroomt. Wil je snel kunnen genieten van een warme douche? Zorg dan dat je minimaal een ketel met CW3 aanschaft. Bij CW1 en CW2 duurt het relatief lang voordat het water warm wordt. CW3 geldt als normaal en is dus wel het minimale als je niet al te lang wilt wachten op warm water.
HR – Hoog Rendement
Zoals eerder al beschreven kennen deze ketels een hoger rendement dan de ‘gewone’ cv-ketels. 90% rendement is minimaal, het hoogste rendement is minimaal 107%. De HR-ketels verkrijgen dit hoge rendement door de vrijgekomen warmte tijdens het verbrandingsproces te hergebruiken.
HRe – Hoog Rendement elektriciteit
Idem aan de HR-ketel, maar deze ketel is tevens in staat om elektriciteit op te wekken.
HRww – Hoog Rendement warm water
Gelijk aan de HR-ketel, maar met een kortere wachttijd op warm water. Feitelijk is dit dus de CW-waarde, maar dan onder de HR-ketels.
NZ – Naverwarming Zonneboiler
Deze ketel kun je combineren met een zonneboiler. Bij een zonneboiler wordt het water opgewarmd door de zon. Een ketel met NZ-label kan het water naverwarmen als er te weinig zon is.
SV – Schonere Verbranding
Ketels met het SV-label kennen een schonere verbranding. Ze zijn uitgerust met speciale branders waardoor er een minimale uitstoot is van milieuonvriendelijke stoffen als koolmonoxide en stikstofoxide.
Energielabel
Tot september 2015 kregen cv-ketels enkel maar het keurmerk Gaskeur. Tegenwoordig hebben alle nieuwe cv-ketels een zogenaamd energielabel. Dit label laat zien hoe energie-efficiënt de nieuwe ketel is. De normering loopt van A+++ tot G. A+++ is het best, G logischerwijs het slechtst.
Naast de energiewaardes vind je nog een viertal andere symbolen op het energielabel. Deze tonen de energiewaardes van onder meer:
- een zonneboiler (pictogram zonnecollector)
- een warmwatertank (pictogram watertank)
- een temperatuurregelaar (pictogram thermostaat)
- een tweede verwarmingstoestel (pictogram ketel)
Bij combi-ketels is het energielabel opgedeeld in twee kolommen. In de eerste kolom tref je een pictogram voor de verwarming (de radiator). In de tweede kolom wordt de energie-efficiëntie van warm water weergegeven. Je herkent dit aan het pictogram met het kraantje.
Slimme thermostaat
Eerder in dit artikel schreven we al dat de techniek alsmaar verder ontwikkelt. Eén van de nieuwere technische snufjes is domotica binnen de woning. Apparaten worden slimmer en dankzij de smartphone (of tablet) kunnen we waar we maar willen communiceren met de apparaten in onze woning. Het loont dan ook – mits je dit interessant vindt natuurlijk – om uit te kijken naar een cv-ketel die je kunt aansluiten op een slimme thermostaat. Met een slimme thermostaat kun je via het internet de temperatuur regelen in je woning. Ideaal als je in de gure wintermaanden thuis wilt komen in een warm behaaglijk huis. Met 1 klik op de knop zorg je ervoor dat de nieuwe ketel zijn werk doet en je huis van een aangename temperatuur voorziet. Absoluut de moeite waard als je niet vies bent van investeren, want zowel een cv-ketel die geschikt is voor slimme thermostaten, als de slimme thermostaat zelf, komen met een relatief hoog prijskaartje.
Alternatieven voor de cv-ketel
Het moge inmiddels duidelijk zijn: er komt nogal wat bij kijken als je een nieuwe cv-ketel wilt aanschaffen. Gelukkig zijn er momenteel nog steeds opties genoeg en vind je met wat zoekwerk altijd wel een ketel die 100% aansluit bij wat jij nodig hebt in je woning. Ongeacht de plannen vanuit de regering: besluit je om NU een nieuwe ketel te kopen, dan zit je de komende jaren nog helemaal goed.
Mocht je echter nu alvast willen uitkijken naar alternatieven voor de traditionele cv-ketel, dan hebben we een mooi artikel voor je klaar staan waarin we de beste alternatieve opties voor je op een rijtje hebben gezet. Wie weet is een warmtepomp of verwarming middels infraroodpanelen interessanter voor je dan de oude vertrouwde cv-ketel!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- De beste opties voor het vervangen van je CV ketel
- 4 opties voor een CV ketel zonder gas
- De voordelen van een pellet cv ketel
- Is een kleine cv-ketel een slimme keuze?
- Waar let je op bij het afsluiten van een onderhoudscontract voor je cv?
- Wat is de levensduur van een CV ketel?
- Wat is een zuinige cv ketel?
- Wat kost een cv-ketel?