Denk je erover na om openslaande deuren te laten plaatsen, of zijn je huidige openslaande deuren aan vervanging toe? Dan kan het grote aanbod aan verschillende opties de keuze nog behoorlijk moeilijk maken. Ten eerste komt dat door het grote aantal verschillende materialen zoals hout, kunststof, aluminium en staal. Maar ook qua samenstelling en uitstraling van de deuren zijn er tal van verschillende mogelijkheden. In dit artikel laten we je zien wat op dit moment de meest gebruikte materialen zijn de voor- en nadelen van al die opties. Daarnaast vertellen we je meer over zowel de stijl als de indeling, waardoor je ook voor je eigen huis altijd de beste keuze zult maken.
De verschillende materialen voor openslaande deuren
Openslaande deuren vormen een soepele verbinding tussen je binnen- en je buitenruimte, bijvoorbeeld tussen de woonkamer en de achtertuin. Vooral in de zomer is het natuurlijk heerlijk om de deuren op te kunnen zetten en ongehinderd naar buiten te kunnen wandelen. Dat geeft je direct een zomers en ontspannen gevoel. Dat gevoel wordt mede bepaald door het uiterlijk en het materiaal waar de deuren van zijn gemaakt. Welke keuzes heb je daar zoal in, en wat zijn van elk materiaal de voor- en nadelen?
Houten deuren
Met openslaande deuren van hout heb je direct een sfeervolle verbinding tussen buiten en binnen. Je kunt kiezen uit enorm veel stijlen, van klassiek tot strak en modern. Houten tuindeuren zijn vervaardigd van hardhout, een oersterke houtsoort die bij het juiste onderhoud uitstekend is bestand tegen de elementen. Het nadeel van hout is dat je het eens in de zoveel tijd moet schilderen om te zorgen dat het materiaal in topkwaliteit blijft. Maar daar zit ook direct weer een groot voordeel aan vast, want dat schilderen kun je doen in elke kleur die je wilt. Zijn ze wit en lijkt groen je toch mooier? Dan kun je dat zelf binnen een dag voor elkaar hebben. Bij kunststof kozijnen heb je die keuzevrijheid niet.
Kunststof deuren
Kunststof is een onderhoudsarm materiaal wat ervoor zorgt dat je openslaande deuren lang zullen meegaan, zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Af en toe schoonmaken is voldoende want in tegenstelling tot houten deuren hoeven ze natuurlijk niet geschilderd te worden. Omdat de kunststof deuren zijn versterkt met metaal zijn ze net zo stevig als houten deuren, maar vaak wel lichter. Deze kunststof deuren kunnen ook net zo goed isoleren als openslaande deuren van hout. Het uiterlijk van kunststof deuren kan heel verschillend zijn, zo heb je bijvoorbeeld ook kunststof deuren met een mooie houtlook waardoor ze ook niet zullen misstaan in een wat oudere woning.
Aluminium deuren
Wanneer je kiest voor openslaande deuren met een moderne uitstraling dan kun je bijna niet heen om aluminium. Dit materiaal is heel licht maar wel enorm sterk. De isolatiewaarde van goede aluminium tuindeuren is uitstekend te noemen en daarnaast is het onderhoudsarm materiaal met een zeer lange levensduur (aluminium roest namelijk niet). Het is echter wel zo dat openslaande deuren van aluminium niet mooi zullen passen bij elke woning vanwege hun strakke uiterlijk. Net zoals bij kunststof is het ook niet goed overschilderbaar en daarnaast is het ook een redelijke prijzige optie als je het vergelijkt met bijvoorbeeld kunststof.
Stalen deuren
De laatste jaren is naast aluminium ook staal steeds meer in opkomst als materiaal voor kozijnen en openslaande deuren. Moderne nieuwbouwwoningen krijgen er een nog stijlvollere uitstraling door, maar vaak past deze stijl wat minder goed bij oudere huizen. Staal is net als aluminium en kunststof onderhoudsarm en heeft bovendien een lange levensduur. Het is natuurlijk ook oersterk en daardoor krijgen inbrekers vrijwel geen kans.
Een ontwerp dat bij je huis past
Met het ontwerp van de openslaande deuren kun je alle kanten op. Kies je voor staal of aluminium dan heb je waarschijnlijk al een voorkeur voor een moderne, strakke uitstraling. Heb je meer voorkeur voor klassiek, dan is hout (maar ook kunststof) een uitstekend materiaal. Wat in jouw situatie de beste keus is afhankelijk van je eigen smaak maar ook van de woning waar de openslaande deuren in komen. Zo passen strakke stalen deuren met veel glas in de regel niet goed bij een woning uit de jaren ’30.
Ook wanneer je kiest voor hout of kunststof wordt een groot deel van de sfeer bepaald door het totale glasoppervlakte. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor deuren die alleen in de bovenste helft van de deuren een venster hebben, maar ook voor deuren die voor het grootste deel uit glas bestaan. Wanneer het glas is opgedeeld in kleinere vierkante of rechthoekige vlakken creëer je direct een landelijke uitstraling. Tot slot is ook het beslag en het ontwerp van de kozijnen belangrijk voor de uiteindelijke sfeer.
Nog meer daglicht in huis met zijlichten of bovenlichten
Wanneer je in staat bent om naast de openslaande deuren ook nog zijlichten te plaatsen dan krijg je nog meer licht in de woonkamer en heb je (zelfs als het geen mooi weer is) nog wel een optimaal uitzicht. Zijlichten zijn ramen aan weerszijden van je openslaande deuren in dezelfde stijl.
Het is afhankelijk van de beschikbare ruimte of je die zijlichten beiden kunt plaatsen, of slechts aan een kant van de deuren. Als je genoeg ruimte hebt in je muur voor twee sets tuindeuren is dat natuurlijk ook een mooie optie, al kun je dan ook overwegen om harmonicadeuren of een schuifpui te laten plaatsen.
Naast het plaatsen van zijlichten kun je ook kiezen voor bovenlichten, waarbij je de ruimte tot het plafond gebruikt voor kleinere ramen die voor verrassend veel extra licht in huis zullen zorgen.
Alternatieven voor openslaande deuren
Openslaande deuren zijn de populairste manier om binnen en buiten met elkaar te verbinden. Er zijn echter ook enkele alternatieven die interessant kunnen zijn in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld wanneer je weinig ruimte hebt op je aangrenzende terras. Openslaande deuren kunnen dan al snel in de weg zitten, waardoor bijvoorbeeld een schuifpui of een set harmonicadeuren een prima alternatief kunnen vormen.
Schuifpui
Een schuifpui bestaat uit twee of meer grote glazen panelen die je open kunt schuiven. Een schuifpui heeft een aantal voordelen t.o.v. openslaande deuren. Een schuifpui is meestal net zo hoog als de muur, waardoor je nog meer lichtval in huis hebt. Als je wat minder buitenruimte hebt is het bovendien fijn dat de schuifpui geen ruimte inneemt als je hem open doet. Je schuift de glazen wand gewoon opzij en kunt zo je terras optimaal benutten. Een ander groot voordeel is dat een schuifpui over het algemeen heel vlot is te plaatsen. Tot slot is er vaak geen dorpel zoals bij openslaande deuren, waardoor je vloer bijna volledig vlak doorloopt naar het terras. Het meest gekozen materiaal voor schuifpuien is kunststof en daardoor kan deze ook heel lang meegaan, maar je kunt ook kiezen voor hout, aluminium of staal.
Harmonicadeuren
Harmonicadeuren zijn als het ware een combinatie van een schuifpui met openslaande deuren, daarom wordt deze oplossing ook wel een vouwpui genoemd. De afzonderlijke deuren zijn vaak even breed als een gewone deur en kunnen t.o.v. elkaar scharnieren. Daardoor kun je ze opendoen door ze als een harmonica in te vouwen. Je bepaalt daarbij eenvoudig hoeveel ruimte je open wilt maken. Door de deuren helemaal in te vouwen kun je zelfs je hele wand open maken, zonder dat je last hebt van de deuren. Harmonicadeuren zijn zeker niet de voordeligste optie maar wel erg handig en mooi om te zien.