Ben je bezig met een verbouwing of wil je graag de bestaande inrichting aanpassen? Muurbekleding is een doeltreffende manier om jouw interieur extra sfeer te geven. Je kunt hierbij denken aan bepaalde kleuren, texturen, reliëf: de enige beperking van muurkleding is jouw eigen fantasie. Dat betekent niet dat we jouw fantasie een handje mogen helpen! In deze muurbekleding special geven we jou 10 originele tips voor muurbekleding.
Wat is muurbekleding?
Muurbekleding (ook wel wandbekleding genoemd), betekent dat je de muur als het ware accenten geeft. Deze accenten kunnen van alles zijn op het gebied van kleur, textuur ren reliëf. Meestal ga je de muren pas bekleden als de rest van je huis is ingericht. We gaan niet te lang stil staan bij de definitie van muurbekleding, want het spreekt vele malen meer tot de verbeelding als je de voorbeelden ziet! Daarom gaan we nu snel door met de tips die we voor jou in petto hebben.
Tip 1 – Houten muurbekleding
Hout is een tijdloos product waarvan we ons niet kunnen voorstellen dat het ooit uit de mode gaat. Het heeft een warme teint, is flexibel, oogt natuurlijk en draagt daarnaast ook nog eens bij aan een goede isolering. Er zijn verschillende types hout die je kunt kiezen. Van donker, zwaar hout tot licht bamboe: ieder met een eigen uitstraling. Van elegant, naar casual, naar rustiek… Onderstaande foto laat zien hoe houten wandbekleding eruit kan zien. Op de foto zie je dat de houtteint ook terugkomt in andere delen van het interieur, zoals het kussentje op het bed of het laatje in het nachtkastje. Door aan dit soort details te denken, creëer je een consistente look voor je interieur!
Tip 2 – Mozaïek: duizend kleine stukjes muurbekleding
Iedereen is bekend met mozaïek, het principe waarbij een klein aantal steentjes samen bijdragen aan het geheel. Vroeger werd het vooral gebruikt als kunstvorm en om bijvoorbeeld glas-in-loodramen te maken. Tegenwoordig zijn de toepassingen van mozaïek echter stukken breder! We zien dit type wandbekleding dan ook vaak terug in huizen. De populairste plekken om muren te bekleden met mozaïek zijn nog altijd de badkamer en het toilet. Het is namelijk een makkelijk te reinigen oppervlak dat (meestal) goed tegen water kan. Dat betekent overigens niet dat mozaïek in een andere ruimte van je huis niet goed tot z’n recht zou komen! Onderstaande afbeelding laat een mooie mozaïekwand zien. Zoals je ziet, kan mozaïek ook bestaan uit iets grotere tegeltjes. Dat geeft een hele andere sfeer dan de piepkleine tegeltjes.
Tip 3 – Elegante, marmeren muren
Marmer. Een materiaal dat we oorspronkelijk tegenkomen in de prachtige bouwwerken van Grieken en Romeinen, en vandaag de dag in ons eigen huis. Van tafels, tot tegels, accessoires en zelfs muurbekleding. Het is een zeer verfijnd materiaal waarmee je de ruimte een elegante uitstraling geeft. Onderstaande foto laat hier een goed voorbeeld van zien. Zoals je ziet, is de muur rondom de open haard uit marmer vervaardigd. Er zijn overigens een heleboel kleuren en soorten marmer, dus dit is slechts een van de vele mogelijkheden!
Tip 4 – Moderne wandbekleding met microcement
Als we aan cement denken, dan zien we die grote, ronddraaiende molen waaruit cement wordt gestort. Vervolgens droogt het op en zal het voor altijd in diezelfde vorm blijven liggen. Gelukkig wordt microcement op een veel subtielere manier aangebracht, namelijk door het handmatig uit te smeren. Daardoor is het materiaal – in tegenstelling tot vele verwachtingen – erg flexibel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een strak, gepolijst cementoppervlak, maar evengoed voor een stoere look met cementstructuur. De trend komt langzaam overwaaien vanuit Spanje, waar microcement al jaren de norm is voor muurbekleding. Onderstaande foto laat zien hoe microcement muurbekleding eruit kan zien:
Tip 5 – Muurschildering is unieke bekleding
Saaie muren die wel een likje verf kunnen gebruiken, maar niet in de klassieke betekenis van het woord? Tijd om een mooie muurschildering (te laten) maken. Dat is eigenlijk een stukje kunst. Ditmaal zit de schildering niet in een lijstje, maar rechtstreeks op de wand. Het leuke van een muurschildering is dat je alles kunt (laten) tekenen wat je maar wil. Van kleine, subtiele details zoals een vliegende vogel tot een grote muurschildering die de hele wand bedekt. Dat betekent direct dat het altijd maatwerk is, en dat jouw muurbekleding dus uniek is! Onderstaande afbeelding laat een mooi voorbeeld zien van een muurschildering in een babykamer:
Tip 6 – Kunst aan de muur
De tips tot nu toe bestonden vooral uit verschillende materialen waarmee je jouw muur kan bekleden. Er is echter ook een minder permanente oplossing om je muur op te leuken. Namelijk door schilderijtjes op te hangen! Het kan een, groot statement schilderij zijn, maar ook een heleboel kleine naast elkaar. Zoals we al eerder schreven: kunst aan de muur is persoonlijk, dus kies vooral iets uit wat bij jouw eigen smaak en huidige interieur past. Wil je de volledige muur bedekken met tekeningen, lijsten en schilderijtjes? Onderstaande afbeelding illustreert hoe je dit zou kunnen aanpakken.
Tip 7 – Kalkverf als muurbekleding voor in huis
Ben je op zoek naar een bijzondere verf voor op de muren? Neem kalkverf eens in overweging! Dit is een milieuvriendelijke verf met een unieke uitstraling. Maar dat is niet het enige voordeel van kalkverf. Zo ademt dit type verf en weert het bovendien schimmels en bacteriën. Om die reden gebruiken sommige mensen kalkverf als muurbekleding voor hun keuken of badkamer. In feite kun je kalkverf op elke plek in je huis aanbrengen, puur om decoratieve reden. Onderstaande foto laat bijvoorbeeld zien dat lichtgroene kalkverf een leuk contrast is bij een donkere muur. Ga snel op onderzoek uit welke kleuren goed passen bij jouw interieur!
Tip 8 – Behangpapier is terug van weggeweest!
Behangpapier is een type behang (‘behangsel). Het ontwerp is aangebracht op een licht soort canvas of op sterk papier, afhankelijk van het type behang dat je koopt. Oorspronkelijk werd behang vooral gebruikt om zichtbare scheuren of vocht- en rookvlekken te verdoezelen. Daardoor hangt er een beetje een ouderwets imago rondom behang. Zonde, want behang is meer dan welkom in het interieur anno 2018! Al helemaal als je kiest voor een origineel behang. Bijvoorbeeld een behang van gebroken wit, met barok reliëf. Of een behang met een fascinerend patroon, zoals onderstaande foto laat zien. Er zijn minstens honderd soorten behang, dus er zit ongetwijfeld iets tussen dat voldoet aan jouw smaak.
Tip 9 – Muurbekleding met patronen
Heb je een saaie, kale wand die je helemaal wil transformeren? Wat dacht je van een trendy patroon! Patronen zijn heel erg geschikt voor een modern interieur. Als je de rest van de kamer minimalistisch inricht, dan ‘knalt’ het patroon lekker van de muur. En zeg nou zelf… Als je naar onderstaande foto krijgt, word je meteen vrolijk. Kies echter wel een patroon waar je goed en lang naar kunt kijken, zonder hoofdpijn of vermoeide ogen te krijgen. Daarnaast raden we aan om een patroon te kiezen waar je lang van kunt genieten. Dus niet een knalroze patroon dat een paar maanden later alweer ‘uit de mode’ is. Dat kán wel, maar dan moet je kiezen voor tijdelijke muurbekleding die je makkelijk weer verwijdert.
Tip 10 – Haal de natuur in huis met natuurlijke muurbekleding
Als we de natuur in huis willen halen, kopen we meestal een plant of een paar mooie bloemen. Weinig mensen zijn zich bewust van de mogelijkheden van een natuurlijke wand! Ja, aan de buitenkant van het huis kennen we het. Muren die volledig bedekt zijn met klimop, soms op het lelijke af. Maar ook binnenshuis kan je een muur laten begroeien. Onderstaande foto laat een mooi voorbeeld zien. De muur op de foto is van mos. Uiteraard kun je ook kiezen voor andere planten, met mooie grote bladeren. Je hoeft overigens niet een hele muur te bekleden met planten, je kunt ook een stukje bekleden. Bijvoorbeeld een vierkant in het midden van de muur, zodat het net een schilderij lijkt. Geen zin in het onderhoud van de muur? Dan kun je ook kiezen voor kunstplanten. Investeer wel in mooie kunstplanten, want een plastic muur lijkt absoluut niet natuurlijk!