Iedereen wil er warmpjes bij zitten, letterlijk en figuurlijk. Hierin is de aardgas cv ketel onze beste vriend. Er komt echter steeds meer aandacht voor het milieueffect van gasgestookte cv ketels. De aardbevingsproblematiek in Groningen speelt hier ongetwijfeld een rol in. Daarom overwegen sommige mensen een alternatieve manier van verwarmen: de cv pellet ketel. Helemaal geen slecht idee, stoken via een pellet cv! In dit artikel lees je hoe een pellet cv precies werkt en wat de voor- en nadelen zijn.
Maak kennis met de pellet CV ketel
In Nederland kunnen we eigenlijk niet zonder kachel. De meeste huishoudens hebben een centrale cv die draait op aardgas. Een enkeling een houtkachel. Er is echter ook een opmars gaande van mensen die gebruikmaken van een pelletkachel: dat is een kachel die draait op houtpellets. Pallets zijn samengeperste houtspanen, die gemaakt worden van afvalhout. Dus een pelletkachel is eigenlijk een soort openhaard. Een pellet cv is eigenlijk een grote pelletkachel die is aangesloten op het cv-stelsel.
Hoe werkt een pellet CV?
Een cv ketel verspreid verwarmd water door je huis. Bij een centrale cv ketel wordt het water verwarmd door aardgas, bij een pellet cv door de pellets. Daarnaast verbruikt een pellet cv elektriciteit. Hoe gaat het opwarmen van het water in z’n werk?
Binnenin de cv zit een reservoir van pellets. Deze worden automatisch in de brandpot gestort. De brandpot, ‘haard’, wordt aangestoken door een gloeipen. De rookgassen, afkomstig van de brandende pellets, passeren vervolgens een warmtewisselaar. Dit zet de rookgassen om naar warme lucht, dat vervolgens het water opwarmt. Bij een centrale cv wordt het warme water door buizen je huis in gestuwd, bij een pellet cv ketel gaat dat via een ventilator.
Ventilator
De ventilator van een pellet cv ketel is essentieel, omdat het ervoor zorgt dat de warme lucht je kamer wordt ingeblazen. Iedere pellet cv heeft een eigen ventilator, die de rookgassen via een pelletkachel afvoer naar buiten stuurt. Het is namelijk schadelijk, gevaarlijk en verboden om rookgassen in je huis te laten hangen. Controleer altijd even de bouwvoorschriften van jouw gemeente om te kijken hoe je de rook moet afvoeren. Misschien moet er wel een trekschoorsteen aan te pas komen.
Wat zijn pellets nou precies?
Pelletkachels en pellet cv ketels verbruiken houtpellets. Je kunt niet zomaar de snoeiresten uit de tuin of de houtblokken uit je schuur gebruiken. Integendeel, een houtpellet is een stuk samengeperst zaagsel. Er zijn verschillende houtpellets te koop, die allemaal een andere kwaliteit hebben. Als je een pelletkachel of een pellet cv ketel hebt, krijg je vaak een garantie van de leverancier. Om aanspraak te maken op deze garantie moet je houtpellets gebruiken die voldoen aan de certificering van de korrels. Dat geldt niet voor alle leveranciers, maar zelf profiteer je ook van een goede kwaliteit pellets. Je hebt schonere rookgassen en de kachel of cv brandt beter. Dit zijn twee certificaten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van houtpellets:
- · DIN+
- · EN plus A1
Alternatief voor pellet cv: pelletkachel
De pelletkachel en de pellet cv zijn geen synoniemen voor elkaar. Ze werken volgens hetzelfde principe, het stoken van pellets, maar hebben een andere capaciteit. De pellet kachel is een autonoom verwarmsysteem, terwijl een pellet cv echt onderdeel uitmaakt van de cv-installatie in een huis. Een pellet cv kan veel meer warmte produceren dan een pellet kachel. Zo verwarmt de pelletkachel alleen de inhoud van je woonkamer. Als vuistregel kun je 1 kW per 10m2 rekenen. De kleinste pelletkachels hebben een vermogen van 4 kW, oftewel 40 m2. Daar kun je dus best een grote ruimte mee verwarmen.
Algemene voordelen van een pellet CV
Als jij overweegt om een pellet cv ketel te gaan gebruiken wil je natuurlijk weten wat je hier voor voordelen mee behaalt. Eerst bespreken we de voordelen in het algemeen. Daarna bespreken we de voordelen ten opzichte van een centrale cv en een houtkachel.
Onafhankelijkheid en stabiele prijzen
Veel mensen die een pellet cv verbruiken vinden het fijn dat ze onafhankelijk zijn. Het is een feit dat de hoeveelheid aardgas opraakt en dat deze bron niet oneindig is. Hoe schaarser een product, hoe hoger de prijs. Door een pellet cv ketel aan te schaffen anticipeer je op deze prijsverhoging. Ook is de prijs van aardgas heel erg afhankelijk van het huidige politieke bewind en de economische staat. Met houtpellets ben je langer verzekerd van het materiaal. Hout heeft ook niet het eeuwige leven, maar het kan in ieder geval opnieuw geproduceerd worden. Op dit moment worden er al heel veel bomen geplant om de houtpellets van te maken. Aardgas kun je echter niet namaken. Tot nu toe zien we deze stabiliteit in grondstoffen ook terug in de prijsstelling. De prijzen voor gas schommelen regelmatig terwijl de prijzen voor houtpellets al jaren stabiel zijn.
Pellets zijn beter dan houtblokken
Voor degenen die van een houtkachel overstappen naar een pellet cv, zal dit een hele opluchting zijn. We kennen allemaal wel dat overvolle schuurtje, dat uitpuilt van de houtblokken. Pellet blokken zijn gelukkig een stuk minder volumineus. Omdat het op elkaar geperst zaagsel is, neemt het relatief weinig ruimte in beslag. Daardoor kun je meer opslaan in minder ruimte. Daarnaast zijn pellets altijd direct klaar voor gebruik, vanwege het lage vochtgehalte. Houtblokken daarentegen moeten altijd lang drogen en zijn onderhevig aan de grillen van het weer.
Overheid subsidieert pellet kachels en cv’s
De overheid heeft steeds meer baat bij een duurzame samenleving. Ieder individuen kan hieraan bijdragen, bijvoorbeeld door duurzaam te gaan stoken. Daardoor heeft de overheid besloten om een Investeringssubsidie duurzame energie te geven. Om erachter te komen of jouw pelletkachel of pellet cv in aanmerking komt voor de subsidie, of welke je moet aanschaffen om aanspraak te maken, raden we je aan om de voorwaarden van de Rijksoverheid te raadplegen.
Besparing op energiekosten
De kosten van een cv ketel, zowel via hout als via gas, hangt natuurlijk af van de grootte van de woning, de isolatie van de woning, het type kachel, het verbruik et cetera. Wel is het algemeen bekend dat stoken met een pellet cv de kosten tot 50% kan drukken. Dat betekent dat je de aanschaf van een pellet cv binnen een paar jaar hebt terugverdiend. Daarna ga je er financieel alleen maar op vooruit.
Milieuvriendelijk stoken
Ten eerste put je niet langer uit de schaarse bron aardgas, dat is al een pluspunt op zichzelf. Ten tweede stoot je met aardgas behoorlijk wat CO2 uit, wat schadelijk is voor het milieu. Met een pellet cv stoot je ongeveer tien keer minder CO2 uit. Je stookt, zoals ze dat noemen, CO2-neutraal.
Gemakkelijke installatie
Veel mensen die een pellet cv overwegen laten zich tegenhouden door het ‘gedoe’. Je hebt nu een houtkachel of een centrale cv waar je geen omkijken naar hebt. Om te gaan stoken via een pellet cv moet je toch een en ander vervangen. Gelukkig is de installatie van een pellet cv redelijk eenvoudig. Je hebt geen gemetselde schoorsteen nodig, een stalen buis met een diameter van minimaal 80 mm is voldoende (controleer voor de zekerheid even de regels van je gemeente).
Het wordt echter afgeraden om zelf de pellet cv te installeren. Er is namelijk best wel wat kennis voor nodig om de pellet kachel op een smetteloze manier te laten draaien. En omdat het toch te maken heeft met vuur en rook, wil je al het risico vermijden. Daarom raden wij aan om een pellet cv-specialist in te huren.
Voordelen van een houtkachel
Ben je al langer duurzaam aan het verwarmen, door middel van een houtkachel? Wellicht is het tijd om dit uit te breiden naar een verwarmingssysteem voor je hele huis: de pellet cv. Hieronder lees je wat de voordelen hiervan zijn.
Automatisch geregeld
Regelmatig bij de haard kijken. Aanmaakblokje links, houtblok rechts. Het is heel gezellig om een houtkachel op gang te houden, iets minder als je er elke dag opnieuw van afhankelijk bent. Met een pellet cv gaat dit proces automatisch waardoor je er minder omkijken naar hebt. Dat betekent dat je ook lange tijd door kan stoken, vaak een tot meerdere dagen. En dat zonder continue houtblokken uit de schuur te moeten pakken.
Schonere lucht in en om het huis
Een houtkachel geeft veel luchtvervuiling. Niet alleen stinkt het behoorlijk, ook kan het ongezonde stoffen afgeven. Zo wordt de kans op een koolmonoxidevergiftiging ook een stuk kleiner. Met een pellet cv ketel is dat verleden tijd.
Overige voordelen
De pellet cv ketel heeft slechts 0,5% as, dus dat geeft een stuk minder troep. Je hoeft de aslade slechts een tot twee keer per week te legen. Bij houtkachels doe je dat waarschijnlijk dagelijks. De as van houtpellets zorgt voor vruchtbare aarde, dus je kunt het gewoon bij de planten gooien.
De nadelen van een pellet CV
Je kunt pas echt een beslissing maken als je ook bekend bent met de nadelen van een pellet cv ketel. Persoonlijk vinden wij dat er meer voordelen zijn dan nadelen, en dat de nadelen niet echt veel voorstellen, maar oordeel zelf:
Pellet cv verbruikt elektriciteit
Het verbruikt weliswaar weinig stroom, toch willen we het even genoemd hebben. De kosten hiervoor zijn alsnog laag genoeg om kosten te besparen ten opzichte van een gas cv.
Ventilator maakt geluid
De rookgassen uit een pellet cv ketel moeten natuurlijk hun weg naar buiten vinden. Dit gaat soms gepaard met wat onaangename geluiden. Meestal komen die geluiden niet boven de 40 db, toch kan het storend zijn. Als je van jezelf weet dat je daar last van zult hebben, raden we je aan om een stillere kachel aan te schaffen. Hoewel de meeste mensen zeggen dat het geluid van een ventilator went, net als het tikken van een klok.
Onderhoud vereist
Een pellet cv kachel is nog niet zo geautomatiseerd als een aardgas cv. Dat betekent dat er enig onderhoud bij komt kijken. Zo moet je een keer per week de haard stofzuigen (weinig werk), eens in de twee weken de aslade legen, eens in de paar maanden het T-stuk achter de kachel leggen, pellets aanvullen en groot, periodiek onderhoud. Dat gebeurt ongeveer een keer per jaar.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Wat kost een cv-ketel?
- De beste opties voor het vervangen van je CV ketel
- 4 opties voor een CV ketel zonder gas
- De voordelen van een elektrische CV ketel
- Wat is een zuinige cv ketel?
- Waar let je op bij het afsluiten van een onderhoudscontract voor je cv?
- Wat is de levensduur van een CV ketel?
- Waar houd je rekening mee als je een nieuwe ketel koopt?