Hoe kun je een plat dak het beste isoleren?

Hoe kun je een plat dak het beste isoleren?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

De isolatie van een plat dak vereist enige oplettendheid. Het isoleren van een plat dak wordt complexer en kostbaarder dan een bij hellend dak. Om de juiste keuze te maken voor een isolatiemethode, zetten wij in dit artikel de mogelijkheden op een rij. Ook geven we inzicht in de bijbehorende kosten en het belang van een vakman.


3 manieren om een plat dak te isoleren

Er zijn grofweg drie manieren hoe je een plat dak het beste kunt isoleren: het koud plat dak, het warm plat dak en het omgekeerd plat dak. Het hangt er vanaf wat voor dakopbouw je hebt, en of het om een nieuw of om een bestaand dak gaat. Ook ligt het eraan hoeveel vrije ruimte de onderliggende kamer heeft. Hieronder lichten we toe wat de voor- en nadelen van deze drie methodes zijn. Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel hoe je een plat dak het beste kunt isoleren!


1. Het koud plat dak

De koud plat dak methode wordt voornamelijk toegepast bij bestaande platte daken en aanbouwingen die om technische redenen niet hoog kunnen zijn. Hoewel het koud plat dak een van de eenvoudigste methodes is om een plat dak te isoleren, is het zeker niet de beste. Het brengt namelijk best wel wat risico’s met zich mee. Wij zullen uitleggen hoe dat komt.

De isolatie van het koud plat dak vindt plaats aan de binnenzijde van het dak. Hierbij wordt de isolatielaag tussen de dragende constructie en het dak zelf geplaatst. Het dak past zich aan de buitentemperatuur aan, vandaar de term ‘koud plat dak’. Daken met een koud plat dak-constructie zijn dus erg aan temperatuurschommelingen onderhevig. Dat kan ervoor zorgen dat de dakafwerking sneller krimpt of scheurt. Ook kan het vocht uit de kamer zich in het dak gaan nestelen. Bij een houten dakconstructie loop je dus het risico dat het hout gaat rotten. Wij raden dus aan om alleen van binnenuit te isoleren als dat de enige mogelijkheid is. Mocht je aan de binnenzijde gaan isoleren, zorg er dan voor dat je een dampdicht scherm (dampdichte folie) tussen de constructie plaatst. Zo verklein je het risico op vochtproblemen.


2. Het warm plat dak

De warm plat dak methode wordt het meeste toegepast. Volgens ons is dit de beste methode hoe je een plat dak kunt isoleren. Dat komt omdat het warm plat dak fungeert als een buffer: overdag slaat de constructie overtollige warmte op en ‘s nachts, als de ruimte afkoelt, wordt deze warmte langzaam weer vrijgegeven.

De isolatie van het warm plat dak vindt plaats aan de buitenzijde van het dak. Hierbij wordt de dakisolatie aan de buitenzijde van de dakconstructie aangebracht en afgeschermd met een waterwerende laag. Dit zorgt ervoor dat draagconstructie geïsoleerd wordt, in tegenstelling tot het koud plat dak. De kans op krimpen en uitzetten van de constructie neemt enorm af, en ook de kans op waterschade is nihil.


3. Het omgekeerde platte dak

Dit is eigenlijk de uitgebreide versie van de warm plat dak-constructie. Deze manier van isoleren wordt voornamelijk gebruikt voor dakterrassen, balkons en platte daken. Oftewel, plekken waar veel gelopen wordt. Je wilt natuurlijk niet dat je net aangelegde isolatie snel verslijt en verslechtert.

De isolatie van het omgekeerde platte dak vindt volledig aan de buitenkant van het dak plaats. Dus niet alleen de dakconstructie, maar ook de dakbedekking zelf, worden geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt dus aangevuld met dakbedekking (tenzij er al goede dakbedekking ligt, dan hoef je daar niet in te investeren).

Een goede dakbedekking wordt een ‘ballastlaag’ genoemd. Vaak bestaat deze laag uit grind, tegels of hout. Dit materiaal zorgt ervoor dat je goed over het oppervlak kunt lopen zonder de isolatie te beschadigen of te verschuiven. Het spreekt voor zichzelf dat de materialen voor het isoleren en het bedekken van een balkon of dakterras drukvast en weersbestendig moeten zijn.


Isolatiematerialen per methode

Zoals bovenstaande alinea liet zien, is elke isolatiemethode net even anders. Dat heeft ook consequenties voor de isolatiematerialen die je moet gebruiken. Hieronder geven we een overzicht van de meest gebruikte materialen per isolatiemethode:

  • Koud plat dak: glaswol, rotswol en isolatieplaten.
  • Warm plat dak: XPS-platen en PIR-platen.
  • Omgekeerd plat dak: XPS-platen en een schutlaag (ballastlaag) van grind, keien, hout of tegels.

Welke isolatiemethode is het beste?

Welke methode van isoleren het beste is, hangt natuurlijk af van het dak zelf. Wat is de constructie, de vrije ruimte de woonruimte onder het dak? Wordt er op het dak gelopen, ja of nee? Deze zaken bepalen of je voor een koud plat dak, warm plat dak of omgekeerd plat dak moet kiezen. Hieronder sommen wij in ieder geval op met welke zaken je extra rekening moet houden als je jouw plat dak gaat/laat isoleren:

  • Koud plat dak: Zorg dat de constructie goed ventileert, om condensatieproblemen te voorkomen.
  • Warm plat dak: Zorg dat de bedekkingslaag van een warm dak bestand zijn tegen de weersinvloeden.
  • Omgekeerd plat dak: Zorg dat de dakconstructie de extra belasting van een ballastlaag aan kan.

Waarom kun je het beste je platte dak door een vakman laten isoleren?

De meeste mensen laten de isolatie van hun dak over aan een vakman. Het is namelijk niet erg eenvoudig om een plat dak te isoleren. Als de plaatsing niet nauwkeurig gebeurt, loop je een hoge kans op vochtschade. Dan ben je nog veel verder van huis. Niet alleen berokkent het water schade aan je huis, ook moet de volledige dakconstructie vernieuwd worden. Bijvoorbeeld als je een houten constructie hebt die door het vocht gaat rotten. Je kunt de isolatie beter in een keer goed doen door te investeren in de hulp van een vakman.


Kosten isolatie plat dak

Bij een reguliere dakisolatie kost het plaatsen (inclusief het materiaal) ongeveer €25 per vierkante meter. Hoe groter het dak, hoe hoger de kosten. Helaas liggen de kosten voor het isoleren van een plat dak een stuk hoger, gemiddeld €50 per vierkante meter. Dat komt omdat de afwerking een stuk nauwkeuriger is dan bij een hellend dak. Bij een hellend dak stroomt het water automatisch naar beneden, dat is bij een plat dak. De hoge kosten komen dus voornamelijk door de secure afwerking voor de afwatering en het extra materiaal dat dit vereist. De kosten voor een omgekeerd plat dak zijn vaak nog hoger, omdat je ook moet betalen voor de extra beschermende laag zoals grind of tegels. Als je deze materialen al hebt, dan scheelt dat aanzienlijk in de investering.


Groen dak: natuurlijke isolatie voor een plat dak

Sommige mensen kiezen ervoor om bovenstaande methodes achterwege te laten en te investeren in een ‘groen dak’. Dat is een dak dat bezaaid is met grond, waar natuurlijke materialen zoals mos groeien. Het is een duurzame manier om in de zomer de hitte te weren en in de winter de kou tegen te verdrijven. Je moet er wel rekening mee houden dat een groen dak meer isolatie vergt dan een kunststof isolatie van een plat dak.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag