Altijd al je eigen (vakantie)huis willen ontwerpen, maar ben je afgeschrikt door de hoge kosten en het langdurig bouwproces? Dan is een prefab bungalow een ideale optie. In het verleden werd prefab bouwen vooral geassocieerd met tijdelijke naoorlogse uit de grond gestampte massabouwwerken. Tegenwoordig zijn er talloze hypermoderne, high-tech en duurzame prefab-meesterwerken in alle vormen en maten die je maar kunt bedenken. Het enige wat je nodig hebt is een lap grond waar de bungalow kan staan. De delen van je beoogde woning worden in de fabriek in elkaar gezet en per vrachtwagen naar jouw stukje grond gebracht. Vervolgens worden de ‘delen’ aan elkaar gezet en klaar is kees. Binnen een paar dagen tijd kun jij al in je droomhuis zitten. En dat al vanaf €60.000.
Waarom een prefab bungalow?
Een van de grote voordelen van prefabs is dat ze een enorme flexibiliteit bieden. Het ‘huisje’ wordt namelijk gebouwd in een fabriek en kan vervolgens in een paar dagen worden geïnstalleerd op de aangewezen plek, precies op de wijze hoe de eigenaar het wil. Er zijn namelijk ontzettend veel mogelijkheden voor prefab bungalows. Inrichten kan exact zoals jij het wil. Wil je bijvoorbeeld een grote slaapkamer of twee kleine slaapkamers? Een grote badkamer en kleinere woonkamer of andersom? De mogelijkheden zijn bijna niet in woorden uit te drukken. Uiteraard kun je dit soort vereisten ook stellen wanneer je een ‘normaal’ huis laat bouwen, maar daarbij zijn de kosten fors hoger en zit er meer tijd in om het met de aannemer te bespreken en uit te werken. Bij prefab woningen liggen de mogelijkheden klaar waaruit je kunt kiezen. Vervolgens wordt het binnen no-time gerealiseerd.
Duurzaam
Naast de snelheid van de realisatie van een prefab bungalow is het ook een stuk duurzamer dan traditionele woningen. Tijdens de bouw van ‘normale’ (vakantie)woningen en bungalows blijft vaak veel afval liggen. In fabrieken daarentegen waar prefabs worden gemaakt, wordt al het afval gerecycled. Dit draagt weer bij aan een duurzamere economie en een groenere samenleving.
Daarnaast zorgt intensief bouwen op locatie vaak voor verstoring van de natuur. Denk hierbij aan een afname van de grondkwaliteit door bebouwing en afval, geluidsoverlast en de eventuele opruiming van bomen en/of andere planten voor machinale toegankelijkheid. Ook wordt er door dagelijks vervoer van bouwmateriaal en personeel veel CO2 uitgestoten. Door de snelheid en precisie van fabrieksproductie is de CO2 uitstoot minder. Tot slot hebben mensen in de omgeving ook een stuk minder last van bouwwerkzaamheden wanneer er een modulair gebouw wordt geplaatst, dan dat er maanden lang aan een normaal huis gebouwd wordt.
Goedkope bouw
Met fabrieksmatig bouwen heb je een stuk minder mankracht nodig dan bouwen op de traditionele manier. Je hebt immers vooral fabrieksmedewerkers nodig die machines goed instellen en bedienen. Het vervoer en de plaatsing van de modules een kwestie van hooguit een week. Een ideale manier voor bouwen in de toekomst waarbij weinig mankracht nodig is. Dit bespaart je ook nog eens veel geld. Voor het bouwen van een normaal huis ben je vaak kapitalen kwijt, omdat je voor langere tijd tientallen mensen in dienst hebt.
Krappe en dure huizenmarkt
Nederland kent een groot tekort aan betaalbare woningen. Gevolg is dat de huizenmarkt ontploft is en de prijzen tot recordhoogte gestegen zijn. Het aantal huishoudens neemt al jaren toe, net als de vergrijzing. Beide factoren zorgen voor een veel grotere vraag dan aanbod van woningen. Prefab bungalows kunnen een, al dan niet tijdelijke, oplossing zijn. Voor huishoudens die een woning zoeken maar niets kunnen vinden is het samenstellen van een prefab een perfect alternatief. Het enige probleem wat zich voor kan doen is de bouwgrond. Voor de rest kan alles naar wens worden ingericht en ben je hoogstwaarschijnlijk een stuk minder geld kwijt dan voor een normaal huis.
Snelheid
Kant en klare prefab bungalows kunnen binnen een paar dagen op locatie staan. Dit zegt genoeg over de snelheid! Er zijn veel modellen die als het ware al klaar staan voor levering. Of deze modellen naar wens zijn is een tweede, maar het feit dat deze bouwwerken zo snel geleverd kunnen worden geeft veel mensen een fijn gevoel. Heb je meer eisen en wil je die snel realiseren? Maak dan een afspraak met een bedrijf dat deze bungalows maakt en levert. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden.
Prijs
Een huis of bungalow laten bouwen kost al snel minimaal drie ton. Een nieuwe prefab bungalow ‘woonklaar’ laten neerzetten kan al vanaf maximaal een ton. Uiteraard zijn ze er in veel verschillende prijsklassen afhankelijk van de grote, kwaliteit en moderniteit. Alleen randzaken moeten bevestigd worden in een nieuw geleverde prefab, zoals licht, behang en het leggen van een vloer.
Hoe vind je een stuk grond?
Het meest voorkomende probleem, zoals bij ieder bouwproject, is het vinden van een stuk land om op te bouwen. Grote ruime bouwpercelen zijn schaarst en vaak ontzettend duur. Vooral in het dichtbevolkte Nederland kan het lastig zijn om een mooi betaalbaar stuk grond te kopen waar je een bungalow mag neerzetten. Wanneer je echt in de prefab wil wonen is het handig om een bestaand huis of bungalow te kopen waar al grond bij zit. Vervolgens laat je de die woning neerhalen om er een prefab neer te zetten. Je kunt dus prima een vervallen oud huisje kopen, als het stukje erf maar goed bij je in de smaak valt! Deze optie kan duur zijn, maar scheelt ook een hoop geregel met de gemeente. Gemeenten zijn namelijk streng waar wel en niet gebouwd mag worden. Je hebt bijvoorbeeld een bouwvergunning nodig.
Stijlen
Zoals je van bungalows gewend bent hebben ze vaak maar één verdieping en zien ze er kubusvormig uit. Prefab bungalows verschillen daar niet zo veel van. Ze hebben alleen een veel modernere uitstraling omdat ze vooral van kunststof zijn gemaakt en materialen als hout amper gebruikt worden. Hoe je een prefab wil inrichten is compleet aan jou. Wel zijn er een aantal architectonische ‘kaders’ waarin je je ei kwijt kunt. Verschillende aanbieders bieden talloze huisstijlen aan. Om je wat inspiratie te geven hierbij een video van oneindige mogelijkheden. Als er wat voor jou tussen zit kun je het altijd bespreken met je aannemer. Kans is groot dat jouw droombungalow gerealiseerd kan worden.
Nadelen
De andere kant van de medaille laat zien dat het bouwen van prefab huizen en bungalows nog in haar kinderschoenen staat. Er wordt ontzettend veel mee geëxperimenteerd en steeds meer gemeenten en particulieren gebruiken deze manier van bouwen vanwege de zwaarwegende voordelen. Vooral snelheid, flexibiliteit en mobiliteit zijn de drie gouden voordelen. Toch zijn er een aantal nadelen op te merken. Dit heeft vooral te maken met het imago wat deze bouwvorm heeft.
Slechte naam
Prefab bouwen (bungalows en huizen) heeft nog altijd te maken met een relatief zwakke marktacceptatie door een slecht imago. Dit heeft vooral psychologische marktfactoren, aangezien er niets op de kwaliteit valt af te dwingen. Gevolg hiervan is dat mensen de bouw of het kopen van een module niet zien als een investering en dus niet zo snel doen. Andere reden is dat er nog steeds slechte prefab gebouwen worden geplaatst waar het veel tocht en schimmelvorming plaats vindt. Dit heeft echter te maken met gemakzucht van zo snel mogelijk veel woningen neerzetten. Bijvoorbeeld studentenwoningen of tijdelijke bedrijfspanden.
Om deze redenen blijft de marktwaarde vrij laag en is het dus vaak geen lucratieve investering. Toch zie je dat het wereldwijd langzaam maar zeker meer geaccepteerd wordt. In Japan wordt vooral prefab en modulair gebouwd met het oog op aardbevingen. Reparatie ervan is goedkoop en snel. Specialisten zeggen dat de slechte marktacceptatie in de loop der jaren steeds beter zal worden, mede door de innovaties op architectonisch gebied. Dat is nu al te zien in de verschillende stijlen en prijsklassen waaruit je kunt kiezen. Zoals in de video te zien is zijn er zeer luxe exemplaren. Uiteindelijk zullen alle innovaties er voor zorgen dat prefab gebouwen niet meer te onderscheiden zijn van reguliere gebouwen.
Architectonisch modern
Dit ‘nadeel’ is multi-interpretabel aangezien smaken verschillen. Toch zijn er genoeg mensen die afknappen op de architectuur van prefab huizen en bungalows. Veel van hen vinden het er te ‘plastic’ en sfeerloos uitzien. Kubus- en rechthoekige woningen zijn met andere woorden voor sommigen niet bepaald een lust voor het oog. Uiteraard is het mogelijk om een architect in te schakelen, maar hij of zij kan wel veel minder kanten op dan bij een regulier (vakantie)huis waar je veel meer met materiaal kunt afwisselen. Toch zijn er in de loop der jaren steeds meer verschillende prefab stijlen op de markt gekomen, zelfs met een authentiek tintje.
Conclusie
Na de oorlog werden er in Europa veel prefab woningen en vakantiewoningen uit de grond gestampt, omdat het goedkoop en makkelijk was. Echter schortte het bij deze woningen vaak aan kwaliteit en woongenot. Door deze reden hebben prefab woningen en bungalows een slechte naam gekregen. Echter gaat de bouwkundige technologie zo snel vooruit dat de hedendaagse prefabs van ongekend hoge kwaliteit zijn. Bovendien kun je ze in alle soorten en maten samenstellen. En dat allemaal gloednieuw voor een redelijke prijs van minimaal €50.000. Aandachtspunt is wel dat je een stuk grond moet hebben waar je bungalow mag staan. Vooral in Nederland kan dat lastig zijn. In Drenthe, Groningen of Friesland heb je de meeste kans om een mooi betaalbaar stuk grond te kopen waar je een bungalow mag neerzetten. Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen. De architectonische vrijheid is minder dan bij gewone (vakantie)huizen. Ook zijn er nog veel slechte prefabs op de markt. Daarvoor geldt nog altijd de regel; goedkoop is duurkoop! Laat je dus goed informeren en maak niet te snel een keuze.