Wat kost een prefab woning?

Wat kost een prefab woning?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Misschien ben je van plan om een stuk bouwgrond te kopen om daar zelf een huis op te bouwen en ben je nu aan het onderzoeken wat dan de meest aantrekkelijke optie is. Of misschien weet je al dat je graag een prefab woning wilt kopen, maar weet je nog niet precies waar je dan precies mee te maken krijgt. In dit artikel vertellen we je niet alleen wat een prefab woning is en wat de voor- en nadelen daarvan zijn, maar we vertellen je ook gelijk wat zo’n woning (ongeveer) kost. Dus, wil je weten of een prefab woning iets voor jou is, of wat zoiets nou eigenlijk kost? Lees dan snel verder!


Wat is een prefab woning?

Een prefab woning is een woning waarvan de grootste onderdelen in een fabriek worden gebouwd. Denk aan de vloeren, de binnen- en buitenmuren en bijvoorbeeld het dak. Zodra de bouwgrond voorzien is van een fundering, kan het huis als een soort bouwpakket naar de plek van bestemming worden getransporteerd, om daar vervolgens opgebouwd te worden. Een prefab woning is dus eigenlijk een soort kant-en-klaar woning; een IKEA-huis. Een prefab woning wordt ook wel cataloguswoning of systeemwoning genoemd.


Voordelen prefab woning

De voordelen van een prefab woning zijn groot. Zo is het vaak goedkoper dan een traditioneel huis, kan het sneller gebouwd worden, en kun je hem ook nog eens zo laten maken als jij wilt. We zetten alle voordelen hier voor je op een rijtje:

Korte bouwtijd

De bouwtijd van een prefab woning is kort, vooral als je het vergelijkt met de bouw van een traditioneel huis. Gemiddeld duurt het zo’n zes weken voor een prefab woning kan worden opgeleverd.

Relatief goedkoop

Afhankelijk van jouw specifieke wensen, is een prefab woning vaak goedkoper dan een traditionele woning. Dit heeft vooral te maken met de snelheid waarmee het huis gebouwd kan worden.

Geen invloed van de natuur tijdens bouw

Tijdens de bouw van een prefab woning heb je niet te maken met invloeden van buitenaf. Waar in de bouw regelmatig vertraging wordt opgelopen door bijvoorbeeld heftige regenval of vorst, heb je daar in de fabriek natuurlijk geen last van.

Veel keuzevrijheid

Wanneer je kiest voor een prefab woning kun je kiezen uit veel verschillende huizenstijlen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een villa, boerderij of jaren ‘30 woning uit te kiezen. Wanneer je een stijl hebt gekozen, kun je ook nog kiezen uit verschillende afwerkingen en details. Je bepaalt zelf hoeveel slaapkamers je nodig hebt, waar bijvoorbeeld de ramen en deuren moeten komen, en op welke plekken aansluitingen op het elektriciteitsnetwerk moeten komen.

Duidelijkheid in kosten

Wanneer je kiest voor een prefab woning weet je van tevoren precies waar je aan toe bent. Je zult geen last hebben van verborgen kosten of onvoorziene omstandigheden, waardoor je nooit meer geld kwijt bent dan van te voren is berekend.

Goed gebouwd en geïsoleerd

Prefab woningen worden goed gebouwd en zijn goed geïsoleerd. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen comfortabel, maar ook nog eens energiezuinig kunt wonen.

Minder kans op gebreken

Doordat een prefab woning in een fabriek gebouwd wordt, is er een betere controle op het werk. Hierdoor kun je ervan uitgaan dat de kwaliteit van het product uitstekend is, en dat er een minimale kans op eventuele gebreken is.


Nadelen van een prefab woning

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een prefab woning. Met welke nadelen je precies te maken krijgt als je kiest voor een prefab woning, zetten we hieronder voor je op een rij.

Minder keuzemogelijkheden dan met traditionele bouw

Hoewel de keuzemogelijkheden bij prefab woningen groot zijn, heeft het bouwen van een zelfontworpen huis altijd meer mogelijkheden. Zo zijn er bij prefab huizen bepaalde dingen niet mogelijk, die bij traditioneel gebouwde huizen wel kunnen. Zo zou je in een prefab huis bijvoorbeeld nooit voor een ronde muur kunnen kiezen.

Eventuele transportkosten

Wanneer alle onderdelen zijn gebouwd, zullen deze naar de bouwplaats vervoerd moeten worden. De transportkosten die daarbij komen kijken, kunnen zomaar eens voor een verrassing zorgen. Mocht het namelijk zo zijn dat de onderdelen te groot zijn, dan worden deze mogelijk niet toegelaten op de openbare weg en zal er bijzonder transport geregeld moeten worden. Met de kosten hiervoor zal je wel rekening moeten houden.

Omgevingsbeleid

Een huis moet passen in het omgevingsbeleid dat de gemeente heeft bepaald. Hierdoor word je dus beperkt in de keuzemogelijkheden. Nu is dit eigenlijk niet alleen een nadeel van een prefab woning, want het geldt net zo goed voor huizen die traditioneel gebouwd worden.

Achteraf nog een aanpassing maken is vaak niet mogelijk

Zodra de muren, het dak en de vloeren gemonteerd zijn, is het eigenlijk niet meer mogelijk om nog iets te wijzigen. Vooral wanneer je achteraf ineens tot de conclusie komt dat iets misschien beter anders kan, of niet helemaal uitpakt zoals je hoopte, kan dit een teleurstelling zijn. Waar er bij traditioneel gebouwde huizen vaak nog wel ruimte bestaat om een en ander aan te passen, heb je die ruimte bij een prefab woning vaak niet.


Kosten van een prefab woning

Je weet nu wat een prefab woning is en met welke voor- en nadelen je rekening moet houden als je ervoor kiest om zo’n woning te laten bouwen. Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten voor een prefab woning? Daarop valt geen eenduidig antwoord te geven. De kosten van een prefab woning zijn namelijk van veel verschillende factoren afhankelijk. Waarvan precies, dat lees je hieronder.

Woningtype + grootte

Prefab woningen zijn in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. De prijs daarvan verschilt sterk van elkaar. Niet alleen het woningtype dat je uitzoekt (bijvoorbeeld een statige patriciërswoning, een moderne woning, of een jaren ’30 woning) is van invloed op de prijs, maar ook de grootte waarin je het huis laat bouwen. De meeste woningen zijn namelijk volledig naar smaak aan te passen, waardoor er vaak alleen van ‘vanaf prijzen’ gesproken wordt.

Aanbieder

Niet alleen het soort woning en de grootte daarvan zijn van invloed op de prijs, maar ook de aanbieder die de woning voor je maakt. Op internet zijn veel verschillende aanbieders te vinden. Sommige aanbieders hebben een handige tool waarmee je het huis van je dromen kunt maken en direct kunt zien wat je dan kwijt bent. Andere hebben een (online) catalogus waarin de woningen staan die ze aanbieden. Daarnaast kun je dan de meerprijs van verschillende opties zien, waardoor je ongeveer kunt berekenen wat je kwijt zult zijn als je dat huis door hen laat bouwen. Neem dus rustig de tijd om de verschillende aanbieders en hun woningen te bekijken. Lees daarnaast goed door wat er bij de prijs inbegrepen zit, en wat wel en niet mogelijk is, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Globaal gezien

Het benoemen van de prijs van een prefab woning is dus eigenlijk onmogelijk, tenzij je precies weet wat je wilt en het op die manier laat berekenen. Om toch een beetje een idee te krijgen van wat het nou ongeveer kost, hebben we wat basisprijzen van een aanbieder tevoorschijn getoverd:

  • Een klassieke woning, met puntdak en een oppervlakte van 129 m2, met drie (eventueel vier) slaapkamers, een open keuken en een ruime woonkamer, kost je zo’n 181.000 euro.
  • Een statige patriciërswoning met een oppervlakte van 176 m2, met drie slaapkamers, een prachtige ruime woonkamer, en een kantoor aan huis, kost je zo’n 263.000 euro.
  • Een moderne woning met een kubistische uitstraling met een oppervlakte van 130 m2, met drie slaapkamer, een bijkeuken en twee toiletten, kost je zo’n 197.000 euro.

Niet per se goedkoper dan een traditioneel gebouwd huis

Het laten bouwen van een prefab woning is dus niet per se goedkoper dan een traditioneel gebouwd huis. Het fijne aan een prefab woning is echter wel dat deze in veel kortere tijd gebouwd kan worden, waardoor hij relatief wel goedkoper is. Niet maanden of jaren wachten tot het huis eindelijk eens een keertje af is, om vervolgens weer te maken te krijgen met vertragingen vanuit de bouw door weersomstandigheden of andere ongemakken, maar binnen anderhalf tot twee maanden een nieuwe, kwalitatieve woning tot je beschikking hebben, die volledig is aangepast naar jouw wensen; dát is het voordeel van een prefab woning.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag