Of je nou een werelds diner bereid of gewoon een paar frikadelletjes in de frituur gooit, de kans is groot dat jouw huis zonder afzuiging tenminste een paar uur later nog steeds naar eten ruikt. Helaas is het voor veel mensen niet mogelijk om een afzuigkap in huis te plaatsen door de afwezigheid een luchtafvoer naar buiten. In dat geval kun je gebruik maken van een recirculatie afzuigkap. In dit artikel leggen we uit wat zo’n afzuigkap is, hoe deze werkt en hoe je kiest voor de beste recirculatie afzuigkap.
Wat is een recirculatie afzuigkap?
Om beter uit te leggen wat de werking is van deze afzuigkap, leggen we eerst uit wat de werking is van een reguliere afzuigkap. Wanneer je een maaltijd bereid op het fornuis huis creëer je stoom en geurtjes. De afzuigkap boven het fornuis zuigt letterlijk de lucht boven de pannen weg en geleidt dit door de luchtafvoer naar buiten. Wanneer je geen luchtafvoer hebt moet dit hele proces zich dus binnenhuis afspelen. In dit geval is het mogelijk om een recirculatie afzuigkap te installeren waarbij de lucht dus circuleert binnen de afzuigkap en hierdoor ook de etensluchtjes kan filteren.
Hoe werkt een recirculatie afzuigkap?
Om de lucht te kunnen filteren moet er uiteraard gebruik gemaakt worden van een filter die verse lucht terug kan leveren in je huis. Een recirculatie afzuigkap maakt hiervoor gebruik van een koolstoffilter. De reden dat er koolstof gebruikt wordt in de afzuigkap is omdat deze stof de eigenschap heeft om van zichzelf vuil op te nemen. De lucht wordt dus afgezogen boven de pannen en door de koolstoffilter heen gestuurd. Vervolgens wordt de schone lucht terug de keuken in geblazen. Dat betekent dat al het vuil achter blijft op de koolstoffilter, wat als gevolg heeft dat je dit filter regelmatig zult moeten vervangen om de werkzaamheid te behouden.
Welke recirculatie afzuigkappen zijn er?
In principe zijn er geen aparte recirculatie afzuigkappen te koop. Het enige dat je kunt doen is zelf optioneel koolstoffilters bijbestellen bij een standaard luchtafvoer afzuigkap. Wel moet je erop letten of het mogelijk is de standaard afzuigkap uit te breiden met koolstoffilters. Je kunt het eenvoudig controleren bij de online aanbieder van de afzuigkap.
Het is mogelijk om voor vrijwel iedere keuken een geschikte recirculatie afzuigkap te vinden. Zo vind je onder andere de volgende modellen:
- Recirculatie wandschouw afzuigkap
- Recirculatie onderbouw afzuigkap
- Recirculatie vlakscherm afzuigkap
- Recirculatie eilandschouw afzuigkap
- Recirculatie schuine afzuigkap
- Recirculatie plafond afzuigkap
- Recirculatie inbouw afzuigkap
Daarnaast zijn er ook nog enkele afzuigkappen op maat te laten maken, zodat ze precies in jouw keuken passen.
Voordelen en nadelen van een recirculatie afzuigkap
Twijfel je of je een recirculatie afzuigkap moet aanschaffen, of dat je een luchtafvoer laat maken, is het verstandig jezelf even verdiepen in de voordelen en nadelen die een recirculatie afzuigkap met zich meebrengen. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.
Voordeel: Het is vaak een goedkopere oplossing dan het aanleggen van een luchtafvoer wanneer je deze nog niet in je koophuis hebt.
Voordeel: Wanneer je een huurhuis hebt zonder luchtafvoer, is dit de meest efficiënte methode om geurtjes te weren uit je huis.
Nadeel: Koolstoffilters zullen regelmatig vervangen moeten worden. Afhankelijk van de frequentie waarmee je kookt, het soort voedsel dat je bereid en het soort filter, zul je minimaal 2 keer per jaar nieuwe filters moeten aanschaffen. Wanneer je verzuimt om nieuwe filters te plaatsen kan het zijn dat de afzuigkap helemaal geen effect meer heeft.
Nadeel: Ondanks dat koolstoffilters niet echt duur zijn, betekent het langdurig gebruik van recirculatie afzuigkappen toch dat je jaarlijks enkele tientjes of zelfs meer dan honderd euro kwijt bent aan het kopen van de filters.
Nadeel: Een recirculatie afzuigkap haalt niet alle etensluchtjes uit je huis. Uiteraard werkt een luchtafvoer stukken beter om de lucht te reinigen dan wanneer de lucht binnenshuis blijft en door een filter heen moet. Zeker omdat je gebruik maakt van filters die vuil worden, wordt het voor de filter steeds lastiger om de lucht volledig te reinigen.
Nadeel: Omdat de lucht na de afzuiging niet direct naar buiten wordt geleid, maar in het systeem blijft circuleren, creëert het geheel ook meer geluid uit dan wanneer je gebruik maakt van een luchtafvoer systeem.
Nadeel: Omdat de lucht door een filter wordt getrokken, heeft de afzuigkap meer moeite om de lucht af te zuigen. Hierdoor kan het zijn dat je een hogere stand moet selecteren om dezelfde hoeveelheid lucht te kunnen filteren, ten opzichte van een reguliere afzuigkap.
Hoe installeer je een recirculatie afzuigkap?
En recirculatie afzuigkap installeer je precies hetzelfde als een reguliere afzuigkap. Het enige dat je dient te doen is het bijbestellen van een recirculatie set (wanneer nodig). Deze zitten namelijk vrijwel nooit inbegrepen bij de traditionele afzuigkap die je gaat gebruiken. Het kan ook zijn dat je alleen een koolstoffilter nodig hebt.
In de recirculatieset vind je onder andere een verloopstuk voor de afvoer, een luchtrooster en een koolstoffilter. Afhankelijk van de afzuigkap die aanschaft krijg je meer of minder materiaal meegeleverd. Je kunt vaak een starter set kopen die hoort bij een bepaald type afzuigkap. Het is dus vrij eenvoudig om uit te zoeken welk materiaal jij nodig hebt, zodat je weet welke set jij moet kopen.
Hoe bouw je een luchtafvoer afzuigkap om naar een recirculatie afzuigkap?
Er zijn twee opties: Of je hoeft alleen koolstoffilter aan te sluiten te, of je moet een circulatie set aansluiten. Hieronder beschrijven we beide processen.
Alleen koolstoffilter
- Stap 1: Kies een geschikte koolstoffilter die past bij jouw afzuigkap en bestel deze.
- Stap 2: Je kunt de koolstoffilter eenvoudig vastzetten voor de motor van de afzuigkap. Bij enkele afzuigkappen heb je hier een schroevendraaier voor nodig, terwijl je de filter bij andere afzuigkappen eenvoudig in een daarvoor bestemde houder kunt schuiven.
Installeren van de recirculatie set
- Stap 1: Kies de juiste recirculatie set voor jouw afzuigkap en bestel deze.
- Stap 2: Bevestig de koolstoffilter voor de motor van de afzuigkap. Wellicht heb je hier een schroevendraaier voor nodig, of kun je deze eenvoudig in een houder schuiven.
- Stap 3: Lees de handleiding op welke manier jouw recirculatieset precies werkt.
- Stap 4: Bevestig het opzetstuk dat de gefilterde lucht weer op de juiste manier de kamer inblaast.
Alternatieven voor de koolstoffilter
Er zijn twee vergelijkbare alternatieven voor de koolstoffilter. Hieronder beschrijven we kort welke twee dat zijn en welke voor- en nadelen deze filters hebben.
Plasmafilter
Waar een koolstoffilter het vuil absorbeert en opslaat, verbrand een plasmafilter het vuil op een koude manier. Dit zorgt ervoor dat je de filter maar een keer in de circa 10 jaar hoeft te vervangen, afhankelijk van het merk. Het kan je dus enorm veel moeite besparen wanneer je niet steeds nieuwe filters hoeft aan te schaffen en daar op de lange termijn hoge kosten voor de betalen. Een plasmafilter kost ongeveer 500 euro en zal waarschijnlijk na een gebruik van circa 4 jaar goedkoper zijn dan de koolstof oplossing. Een voordeel van de plasmafilter is dat er veel lucht gefilterd kan worden op een kwalitatieve manier. Een nadeel van het plasmafilter is dat het een vrij groot systeem is en daardoor niet in te bouwen is in alle afzuigkappen.
Monoblock
Een monoblock gebruikt ook koolstof als filter, maar doet dat met geactiveerde koolstof deeltjes. Hierdoor ben je in staat veel betere resultaten te behalen, omdat de filter pas na circa 200 gebruiksuren luchtjes terug het huis in zal blazen. Vervolgens kun je de filter eenvoudig in de oven leggen op een temperatuur van circa 120 graden. Na een uur is deze volledig schoongebrand en kun je hem weer opnieuw gebruiken voor 200 uur. Op deze manier ben je in staat om ook een monoblock voor enkele jaren te gebruiken. Qua prijs is het een stuk voordeliger dan plasmafilter, want je betaalt namelijk ongeveer 100 tot 150 euro voor een monoblock. Deze optie is dus op de lange termijn ook aanzienlijk goedkoper dan een reguliere koolstoffilter. Een voordeel van het monoblock systeem is dat het veel lucht doorlaat en dus goed kan filteren. Een nadeel is dat het op dit moment alleen werkt met afzuigkappen van het merk Novy.