Sommige huizen hebben een vochtprobleem en zijn daarom vatbaar voor schimmels. Dat ziet er niet alleen vervelend uit, het kan in ernstige gevallen zelfs leiden tot blijvende gezondheidsschade. Het is daarom belangrijk om altijd iets te doen aan schimmel in huis. In dit artikel benoemen we daarom ook twee vaak voorkomende soorten schimmels, hoe je ze kunt bestrijden en wat je kunt doen op schimmel in huis te voorkomen.
Wat voor soort schimmel heb je in huis?
Wanneer er een muffe geur in huis hangt die zwaar lijkt om in te ademen, weet je vaak al genoeg. Er is schimmel in huis. Uiteraard dien je iedere vorm van schimmel te verwijderen, maar niet iedere schimmelsoort is even gevaarlijk voor je gezondheid. De volgende twee schimmelsoorten komen het vaakst voor in woonhuizen:
Zwarte schimmel
Hoewel er meerdere schimmels een zwarte kleur hebben, is de echte zwarte schimmel één van de gevaarlijkste schimmelsoorten in huis. Dat komt door de mycotoxinen die deze schimmelsoort kan uitscheiden en vervolgens door de lucht zweven. Deze schimmel heeft de officiële naam Stachybotrys Chartarum en komt vaak voor in huis. De klachten die je kunt krijgen van het niet verwijderen van deze schimmel lopen erg uiteen. Na langdurige blootstelling aan de zwarte schimmel in huis, kun je klachten krijgen zoals niezen, geïrriteerde ogen, huiduitslag, misselijkheid en een pijnlijke keel.
Rode schimmel
Ook de rode schimmel is vaak voorkomend in huis. De officiële naam van deze soort is Serratia Marescens. Wanneer je deze schimmelsoort in huis tegenkomt, is het ook belangrijk direct actie te ondernemen om heftige gezondheidsklachten te voorkomen. Deze schimmel kan namelijk zorgen voor klachten zoals onder andere verkoudheidsklachten, hooikoortsachtige verschijnselen, problemen met de ademhaling, hoofdpijn en migraine, en chronische vermoeidheid.
Waar in huis zitten schimmels?
Je komt er alleen achter dat er schimmels in huis zitten door een muffige geur of door het daadwerkelijk zien van de schimmel. Maar als je de schimmel op één plek in huis gezien hebt, dan is er een grote kans dat ze ook op een andere plek zitten. Voordat je begint met bestrijden is het dan ook aan te raden om het hele huis langs te lopen. Schimmel houdt van vochtige plekken met weinig luchtcirculatie. Daarom zijn de volgende plekken met name vatbaar voor schimmels:
- Badkamers.
- Kelders.
- Vochtig textiel in een afgesloten zak.
- Koelkasten.
- Achter kledingkasten.
- Op muren die in contact staan met buiten.
- Achter en onder je bed.
- Onder manden en kussens van huisdieren.
- Langs deuren en ramen die last hebben van tocht.
Oorzaken van schimmel in huis
Er is een reden dat schimmels in jouw huis kunnen groeien. Ieder huis krijg namelijk sporen van schimmels binnen, maar de meeste huizen zijn te droog om de sporen levensvatbaar te maken. Het gaat dus altijd om een te hoog vochtpercentage waardoor jij er last van hebt. Dat vocht kan op diverse manieren in huis zijn gekomen. Welke oplossing jouw huis nodig heeft, is vooral afhankelijk van de oorzaak van schimmel in huis.
1. Condensatievocht
Een huishouden creëert enkele liters aan waterdamp op een dag. Door te koken, douchen, kleding te drogen aan een droogrek of zelfs door alleen maar te ademen maak je de lucht vochtig. Wanneer dat vocht niet afgevoerd kan worden, condenseert het op koude oppervlakken en verandert het weer in druppels. Je ziet dan vaak dat je ramen in de ochtend helemaal beslagen zijn. Dit is gecondenseerde waterdamp.
Condensatievocht voorkomen
Schimmel door condensatievocht is gelukkig redelijk eenvoudig op te lossen. Het beste is als de lucht in huis continue blijft stromen door middel van een open raam of ventilatierooster. Zorg er daarnaast voor dat je altijd kookt met de afzuigkap aan, doucht met het raam open en de was laat drogen in een afgesloten ruimte met het raam open. Op die manier verlaat alle vochtige lucht het huis zo snel mogelijk en heeft het geen tijd om te condenseren. De luchtcirculatie zorgt er daarbij voor dat de schimmels zich niet kunnen hechten.
2. Doorslaand vocht
Wanneer je last hebt van doorslaand vocht is er helaas een andere oorzaak van het probleem. Doorslaand vocht vind zijn oorsprong namelijk buiten huis. Wanneer de gevel van een huis de vochtwerende eigenschappen verliest, kan er vocht het huis intrekken vanaf buiten. Dit kan komen door versleten voegen, verdwenen voegwerk en barsten en scheuren in de gevel.
Doorslaand vocht voorkomen.
Het heeft weinig zin om te ramen open te zetten wanneer je last hebt van doorslaand vocht. Je zult de oplossing vooral moeten zoeken in het herstellen van het plamuurwerk aan de gevel of andere manieren om de waterdichtheid van de muur te herstellen. Over het algemeen zijn er drie manieren om schimmel door doorslaand vocht te voorkomen.
De muur impregneren. Hiermee breng je een waterdichte laag aan op de buitenmuur waardoor het water niet meer naar binnen kan trekken. De kosten hiervoor zijn ongeveer 10 euro per vierkante meter.
Vochtwerende verf. Deze verf breng ook een beschermende laag aan op de gevel. Je kunt de verf gebruiken om het probleem te voorkomen, maar ook als je al last hebt van doorslaand vocht. De kosten voor het laten aanbrengen van vochtwerende verf is ongeveer 30 euro per vierkante meter.
Nieuwe gevelplamuur. Wanneer je gevel er niet meer netjes uitziet, kun je ook kiezen voor nieuwe gevelplamuur. Een aannemer zorgt er dan voor dat je gevel er weer netjes uit komt te zien, waarbij ook de schimmels al snel zullen verdwijnen. Dat zijn dus twee vliegen in één klap, waar je vaak 45 euro per vierkante meter voor betaalt.
3. Optrekkend vocht
Optrekkend vocht komt uit de vloer omhoog en kan een vervelend probleem zijn om te verhelpen. Dit komt met name voor bij oude huizen waar het grondwater niet kan wegtrekken. Dit grondwater is sterk verontreinigd en trekt door de fundering omhoog het huis in.
Optrekkend vocht voorkomen.
Het herstellen van optrekken vocht heeft over het algemeen twee mogelijkheden. Je kunt hierbij vooral kiezen uit een budget optie en een duurdere optie.
Waterbestendige gel injecteren. Je kunt de muur behandelen met een waterbestendige gel. Dan zorg je ervoor dat de muur geen nieuw water meer kan opnemen en dit dus ook niet meer doortrekt het huis in. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 300 euro voor een gemiddeld huis. Wel moet de gehele kelder of kruipruimte geïnjecteerd worden, omdat het probleem anders niet verholpen wordt.
De kelder waterdicht maken. De duurdere variant is om de kelder of kruipruimte waterdicht te laten maken. In dat geval wordt ervoor gezorgd dat er helemaal geen water de kelder in kan komen, waardoor de muren het vocht niet meer kunnen opnemen. De kosten voor zo’n behandeling liggen tussen de 1.000 euro en 4.000 euro. De prijs is afhankelijk van het soort ruimte, de werkwijze en het oppervlak.
5 tips voor het verwijderen van schimmel
Heb je al schimmel in huis, dan zul je naast werkzaamheden om schimmel te voorkomen, ook moeten proberen om de schimmel te verwijderen. Omdat er niet één methode is die het beste werkt, geven we je 5 tips hoe je schimmel kunt verhelpen.
1. Gebruik vocht
Zorg ervoor dat je schimmels altijd verwijdert met vocht. Hoewel dat tegenstrijdig klinkt, kun je van de schimmelsporen enorm ziek worden. Als deze droog zijn, kunnen ze veel beter verspreiden door de lucht, waardoor je altijd een vochtige doek moet gebruiken als je het zelf doet.
2. Gebruik soda
Loop even naar de supermarkt en haal wat soda en eventueel een borstel. Hiermee kun je de plek zachtjes bewerken, zodat alle schimmels verdwijnen. Deze tip werkt met name voor de kleinere plekken die beschimmeld zijn, bijvoorbeeld in de badkamer.
3. Gebruik een antischimmelmiddel
Heb je meerdere plekken met schimmel in huis, of zijn de oppervlakken groot? Dan kun je het beste werken met een antischimmelmiddel. Hierin zitten over het algemeen altijd chloorproducten in verwerkt omdat deze nodig zijn om de schimmel te verwijderen. Let er wel op dat chloor kan zorgen voor ademhalingsproblemen. Zorg dus voor goede ventilatie, een mondkapje, handschoenen en eventueel een beschermingsbril als je boven je hoofd moet werken.
4. Was alle zachte materialen
Heb je schimmels in je douchegordijn, huiskamergordijnen of zelfs kleding? Was deze dan zo heet mogelijk. Op die manier zorg je ervoor dat veel schimmels doodgaan.
5. Schakel professionele hulp in
Heb je er alles aan gedaan om nieuwe schimmel te voorkomen en heb je ook alle schimmel al meerdere keren verwijderd? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een hardnekkig probleem dat je niet zelf kunt oplossen. In dat geval kun je het beste professionele hulp inschakelen. Hetzelfde geldt wanneer je zelf last krijgt van de schimmels.
Kosten schimmel verwijderen
Wanneer je zelf de schimmel verwijdert, ben je vaak voor een nog geen tientje klaar. Wanneer je professionele hulp moet inschakelen, dan komen er wel meer kosten bij kijken. Voor het behandelen van 1 m2 betaal je vaak 25 euro en er is een minimale oppervlakte die je moet afnemen. Daarbij kan het ook nodig zijn om nieuwe kitranden aan te brengen. Dit kost dan vaak 100 tot 200 euro extra. Moet de hele muur opnieuw geschilderd worden, dan kunnen de kosten oplopen tot 500 euro.